»

Palm i705 na poti

vir: CNet
CNet - Ozirajoč se na dokumente, ki jih je izdal Zvezni komite za komunikacije (FCC), bo 'i705' imel vgrajeno anteno, univerzalni vtič za dodatke in sinhronizacijo ter 'varni digitalni razširitveni vtič' v velikosti znamke, ključne posebnosti pa naj bi bilo predvsem v e-pošti.

No, po norih zniževanjih cen Palma VIIx (sicer ne vem, kako je s tem v Sloveniji) je bilo že pričakovati vsaj malce več konkretnega o novem dlančniku. Samo...

1 komentar

Konec diskov Fujitsu

ZDNet - Torej, moja prva 'samostojna' novička po vsem onem 'spammanju' slo-tech nabiralnika

Zaradi zasičenosti ter nizkega (9 %) deleža na trgu trdih diskov se je Fujitsu odločil, da jih bo prenehal izdelovati. Osredotočil se bo predvsem na trg prenosnih računalnikov, saj so nagrade (ne dobesedno...) višje. Klik!

2 komentarja

Le česa se ne spomnijo pri Microsoftu :)

Slo-Tech - Ne, te novice nam ni poslal Žiga, ampak Miha Poklukar:

Očitno nimajo drugega dela kot to, da so postavili velik X iz škatel pred Nintendovim štabom v USA. Besni privrženci Nintenda pa že načrtujejo povratni udarec (govori se o razstrelitvi kompletnega štaba v Redmondu).

Hm, glede zadnje izjave, mi na misel pride samo slavni stavek iz legendarne Renaultove reklame za Kangooja : "Ja, pa kaj še" .

6 komentarjev

dummy@home: run windows

Slo-Tech - ... seveda tudi v drugo :

Ni popolnega operacijskega sistema - en je lepši, drug hitrejši, na tretjem teče tvoj najljubši program... Več OS-jev je sicer možno imeti na istem računalniku, žal pa je ponovno zaganjanje sistema samo zaradi nekega hitrega opravila vse preveč zamudno in nadležno. 'Navidezni stroji' in 'emulatorji' so med nami že kar nekaj časa - uporabnikom Oken je verjetno najbolj znan WMWare, Linuxasešem pa emulator Wine. Navidezni stroji nam omogoeajo poganjanje celih operacijskih sistemov v 'oknu', emulatorji (Wine...) pa programa brez potrebe po Osu. Skratka, na ZDNet-u so poskusili kar 5 tovrstnih programov ter spisali odličen članek.

Že res, da so emulatorji oh in sploh dobra pogruntavščina, vendar se je treba zavedati, da razne emulacije zahtevajo kar močan procesor, če hočete nemoteno poganjati aplikacijo, ki ni bila narejena za določen sistem, ampak izhaja iz drugega. Jaz bom raje ostal pri klasičnih dveh sistemih na ločenih diskih, kako pa boste vse...

5 komentarjev

IIS Lock down tool

Slo-Tech - Žiga nadaljuje tradicijo :) ... :

MS je izdal orodje za IIS 4.0 in 5.0, ki administratorju omogoča lažje upravljanje z nekaterimi varnostnimi nastavitvami, kot npr. onemogočanje strani asp, anonimnih prijav itd. Orodje ponuja dva načina dela: hitrega in naprednega. V prvem samo določi nastavitve za kar najvišji nivo varnosti, v naprednem pa ima aministrator možnost natančnejšega določanja varnostnih postavk. Programček sem preizkusil ter sem kot še neizkušeni spletni administrator več kot zadovoljen, podobno pa menijo tudi na ZDNet-u. Orodje naj bi prav tako naredilo strežnik imun na napade virusov kot npr. Code Red brez posebnih popravkov (čeprav njih namestitev še vedno priporoča). Pred namestitvijo priporočam ogled Microsoftove strani. Download tukaj.
Pa še nekaj: avtor novice nam je poslal tudi dve sliki iz opisanega programa, ki pa sta na žalost preveliki, da bi ju "prilepil" zraven novice, zato vam podajam linka, ki vodita v moj FTP predal, kjer imam spravljene slike -

0 komentarjev

Odpuščanje na Japonskem

Slo-Tech - Jah kaj? Novica je spet Žigova:

Zaradi zloglasne recesije, ki je zadela računalniško industrijo v preteklih letih, je (po neuradnih podatkih) 'največji japonski proizvajalec čipov', Hitachi, prisiljen odpustiti 20.000 od 340.000 zaposlenih, saj je očitno, da mu ne bo uspelo doseči finančnih projekcij do marca 2002. Zmanjševanje števila zaposlenih bodo dosegli predvsem z odpuščanjem praktikantov ter predčasnim upokojevanjem
Podobno je pri Toshibi. Kljub napovedi o $500 milijonskem dobičku bo izguba predvidoma $957 milijonov. Število nesrečnikov? - 18.800
Žalostno, žalostno. Po drugi strani imamo v Sloveniji kar 'srečo', da nimamo TAKO velikih podjetij... (kaj res? - slycer)

0 komentarjev

Click here to begin

Slo-Tech - Žiga did it again :

Zanimivo, na kako stare varnostne luknje se spravljajo pisci 'kode zlobe'. Novi trojanec Trojan.Offensive izkorišča 10 mesecev staro varnostno luknjo v Navideznem stroju (virtual machine? - slycer), prisotne v Internet Explorer verzijah 3.0 - 5.5sp1. Programček se pošilja kot html e-pošta z besedilom 'Star'. Ob kliku na povezavo se izvede javascript programček, izkoristi varnostno luknjo ter s spremembo skoraj 50 postavk v registru onemogoči izvajanje vseh programov in zaustavitve sistema, skrije ikone namizja ter izvrže skrajno neokusno sporočilo ("If you have any trouble, please email findlu@21cn.com." ter "Note: Not for Japanese & dog & pig.").
Naslov novičke je mišljen kot ironija - taisto besedilo se prikaže ob 1. zagonu Oken oz. kot tooltip gumba Start...

1 komentar

Kamera s povezavo Bluetooth

Slo-Tech - Ah, kaj bi govoril, krivec za to novico je spet naš Žiga alias dolharz:

Korporacija Sony je predstavila dve novi video kameri opremljeni s tehnologijo Bluetooth. Kameri DCR-PC120 in DCR-IP7 sta opremljeni z brezžično tehnologijo Bluetooth, ki napravam omogoča medsebojno brezžično komunikacijo ter pošiljanje gibljivih ali negibnih slik direktno na osebni raeunalnik ali pa preko mobilnega telefona na internet. Video kamera DCR-IP7, ki so jo v Sonyju poimenovali >Network Handycam IP<, je najlažja in najmanjša kamera na svetu, in je sedaj brezžično povezljiva tako z osebnimi raeunalniki, kot tudi z brezžičnimi napravami in mobilnimi telefoni. Network Handycam IP uporablja novo tehnologijo MICROMV, ki spreminja gibljive slike in zvok v format MPEG2. Ker ta format potrebuje manj pomnilniškega prostora, lahko različne naprave bolj učinkovito hranijo in posredujejo video posnetke. Na voljo bo oktobra 2001.

3 komentarji

Nekaj je v kanalizaciji...

Slo-Tech - Žiga piše naprej:

... ter mi se mi prav nežno smehlja. Prekleto, sem že upal, da bo konec zloglasne Code Red manije, pa sem se žal motil. Pojavila se je namreč nova mutacija - ljubkovalno imenovana CodeRed.d. Izkorišča isto luknjo v Microsoftovem sistemu IIS kot Code Red 2, za bonus pa omogoča napad na več IP naslovov hkrati. Prav tako kot predhodnik tudi CodeRed.d uporablja prepoznavni niz, ki onemogoča večkratno okužbo istega računalnika, le da je tokrat zapisan z malimi črkami (beri: omogoča, da se v sistemu naselita Code Red 2 inCodeRed.d hkrati). Po besedah strokovnjakov se dnevno 'po nesreči' ustvari 4 do 5 črvov, CodeRed.d pa naj bi nastal namenoma ter naj njegovim mutacijam ne bi bilo konca še lep čas.

0 komentarjev

Samopostrežni pop-upi

Slo-Tech - To novico nam je spet poslal naš ekstremno pridni Žiga:

Po spletu se je razvedelo za, žal, uspešen rezultat sodelovanja podjetij Blackstone.com ter Mindset. Uspelo jim je namreč najti pot za "vsaditev" datoteke IEHELPER.DLL v računalnik brez uporabnikovega vedenja . Datoteka svojo nazivno vlogo žal opravlja v korist podjetij in ne uporabnikov, poskrbi pa za prikazovanje nadležnih pop-upov, ne meneč se za stran, ki jo brskalnik trenutno prikazuje. Krasno - zadnja stvar, ki sem si jo želel, so pop-upi na MOJI spletni strani...
Troy Brophy (ZDNet developer) priporoča, da uporabniki datoteko poiščejo, si zapomnijo njeno lokacijo, izbrišejo, ali še raje spravijo na varno mesto, za vsak slučaj.


Kje pa je vir? Žiga je novico našel na ZDNetovi mailing listi, zato link do vira žal odpade.

2 komentarja

Na-glavni mp3

Slo-Tech - Kdo nas spet preseneča? Žiga, kdo pa drug:

Na ZDNet-u so pod drobnogled vzeli Panasonicov mp3 predvajalnik (Panasonic SV-SD05 Audio Player Headset), vgrajen v slušalke. V nasprotju s pričakovanji je ocenjen relativno nizko (6.3 od 10), predvsem na račun slabega oprijema (stvarca tudi pri rahlih sunkih vse prerada zdrsi iz glave), nizke kvalitete slušalk ter pomanjkanja izenačevalnika. Končno oceno zaokroži tudi relativno visoka cena ($329.95 - $419), ki je približno $100 višja od podobnih (vendar 'ožičenih') predvajalnikov... Klik!

1 komentar

Današnja specialiteta: Migrirajte iz Linuxa na Okna!

Slo-Tech - Pisanje lastnih novic in čiščenje poštnega predela hkrati se ne obnese najbolje, zato sem se odločil, da bom še nekaj časa (dokler malo ne sprostim svojega nabiralnika) objavljal prispevke bralcev, potem pa se bom spet usmeril na svoje prispevke. Medtem, ko sem si jaz po precej delavnem poletju privoščil končno malo dopusta, pa lahko uživate v odličnih novicah našega bodočega novinarskega talenta Žiga:

Med vsemi t.i. "migration guide"-i, oz. po naše "priročniki za prehod" na druge operacijske sisteme, je največ takih, ki opisujejo prehod iz "grdih" Oken na "lep" Linux. Pač, rezultat fanatične skupine zagovornikov odprte kode, zanesljivosti ter Linuxa na sploh. Ravno zaradi tega pa me je danes zelo pritegnil Microsoftov vodič za prehod v obratni smeri - iz "nekega" Linuxa na tisto pravo - Windows 2000 seveda! V vodiču so opisana vsa pomembnejša dejanja, torej prehod iz Apache-a na IIS (Internet Information Services), prenos in upravljanje skript ter SQL-a in ostale pomembnejše...

4 komentarji

GeoCities PRO

Slo-Tech - Še ena od Žige Dolharja.

Yahoo bo v okviru leta 1999 prevzetega GeoCities-a, preko katerega posameznikom ponuja zastonjski prostor na njihovem strežniku (s kopico oglasov), bo ponudil 2 novi, plačniški ter brezoglasni storitvi: prva, 'GeoCities Pro' po ceni $8.95 mesečno + $15 enkratnega stroška ponuja 25 MB prostora, 5 e-poštnih naslovov ter 'personalizirani' spletni naslov (me prav, zanima, kaj so s tem dejansko mislili), različica 'GeoCities Webmaster' pa poleg tega tudi več naprednih možnosti in prostora po ceni $11.95 mesečno + $15 enkratnega stroška. Klik.

0 komentarjev

Poročilo "od znotraj"

Tweak3D - Ker moj pisunski sodelavec kljub včerajšnjim napovedim še vedno ni objavil nič, bom moral jaz delati malo močneje... Kar pa ob spodnji novoci sploh ni tako hudo.
Tuan iz Tweak3d.net je bil povabljen na IDF (Intel Develpoer Forum) in ga je, kot bi vsak normalen človek, ki ima vsaj eno možgansko celico, obiskal. Danes pa je podal poročilo o predstavljenih izdelkih na IDF-ju v dveh delih. To je prvi del poročila o tem, nad čem se bomo slinili v prihodnjih mesecih...
  • InfiniBand: je vodilo, ki naj bi zamenjalo PCI. Je sicer zelo podobno AMD-jevi Hyper Transport tehnologiji, ampak Intelovo delo. Gre za vodilo, ki lahko prenaša velik bandwith. Tudi do 8GB/s bo šlo.
  • Itanium: Intel je predstavil ta 64-bitni procesor v testu realno-časovnega računanja posledic potresa. Za delo sta bila uporabljena dva Itanium procesorja v sinhroničnem delovanju. Pokazali pa so tudi, kako delujejo WinXP 64bitna verzija. Razlika med to in 32bitno je la v par spremembah v kernelu in driverjih.
  • EFI tehnologija:...

3 komentarji

Novi Handspringi

Slo-Tech - Uganite kdo nam je poslal naslednjo novico... Ja, Žiga Dolhar.

Dan po tem, ko je Palm dobil odobritev Zveznega Komiteja za Komunikacije (FCC) za svoj prihajajoči i705, je odobritev dobilo tudi podjetje HandSpring za svoja dlančnika. HandSpring je javnosti znano predvsem kot ponudnik cenejših dlančnikov, ki uporabljajo Palmov OS namesto Microsoftovih Oken CE. Modela, znana pod kodnim imenom Manhattan (Treo k180) terShea (Trea g180) bosta imela 33 megaherčni Dargonball VZ procesor, 16 megazlogov pomnilnika ter bosta za povezavo z namiznimi bratranci uporabljala serijsko ali USB povezavo. Pod pokrovom se bo pri Shea-i skrivala 'grafitti tablica', pri Manhattan-u pa 'prave' tipke. Najbolj zanimivo pa šele pride - v pokrovu bo vgrajena tudi slušalka, saj bosta oba služila tudi got GSM tulifona! Klik.

13 komentarjev

Zelo neuradno

M3DZone - Zoiah iz M3DZone je zelo hm, čuden človek. Očitno ima zelo dobre zveze v Nvidii, ker mu uspe dobiti stvari, o katerih drugi sanjajo. Naprimer source code Detonatorjev, najnovejše novice in načrte za Nvidiine grafične čipe,... Včasih se tudi ušteje (v petek GeForce3 MX ni izšel), ampak vseeno pa je 80% tistega kar reče, res. Zato mu Nvidia tudi večkrat grozi s tožbo (ko je objavil Detonator source code, mu je dala na voljo 12 ur, da odstrani to iz svoje strani, ali pa ga bodo tožili...).
No tokrat se je dokopal do zaupnih informacij glede novih grafičnih čipov. Ti so: GeForce3 Ti 500, GeForce3 Ti 200, GeForce2 Ti in The Microsoft Windows XP GPU Solution (nimam pojma kaj je to). Za več informacij poglejte sem. Če je dead link pomeni, da je moral dokument že odmakniti. Ampak v času pisanja te novice je dokument na zgornjem linku. Poglejte...

5 komentarjev