»

VIA in UMC s svojimi poslovnimi rezultati

X-Bit Labs -

Akoravno smo že pošteno zakoračili v drugo letošnje četrtletje, še vedno kapljajo poslovni rezultati IT podjetij za prvo četrtletje. Tokrat sta na tapeti VIA in UMC. VIA je prodala za 5,7 mrd dolarjev izdelkov, kar je 16,6 % manj kot v zadnjem četrtletju lani. Padec glede na prvo četrtletje lanskega leta je še opaznejši, saj znaša dobro četrtino (28 %). VIA takisto ni pridelala dobička, nasprotno, ustvarili so za 704 milijone dolarjev izgube, medtem ko so lani v istem času ustvarili skorajda milijardo dolarjev dobička.

UMC je na drugi strani s slabimi 18 mrd dolarjev prometa ustvaril 403 milijone dolarjev dobička, kar je za dva odstotka več kot v zadnjem četrtletju preteklega leta in kar za četrtino več kot v istem obdobju lani. Napovedujejo še večje dobičke v nadaljevanju leta. Izvirna novica.

0 komentarjev

Predelajte si čipovje

Tom's Hardware - Podjetje Intel je pred kratkim izdalo svoje novo čipovje za Canterwood procesorje, ki so pravzaprav Penitumi 4 z 800 MHz-FSB vodilom. Na Tom's Hardware so spisali zanimiv članek, ki pouči, kako lahko iz malo starejšega Granite Bay čipovja napravimo čipovje za novega Canterwooda. Rezultati kažejo na to, da Granite Bay nabor deluje čisto normalno z novimi Canterwoodi. V nekaj testih so bili rezultati enake, kar kaže na to, da je lahko staro vezje skoraj identično novemu. Več o tem

0 komentarjev

Telewest: e-poštni kokošnjak

The Register - Ravno predvčerajšnjim sem razmišljal o možnosti spam napada na internetne strežnike. Nisem pa vedel, da se je ravno to zgodilo otoškemu Telewestu na začetku tega tedna: prejeli so več kot 1.2 milijona e-poštnih sporočil, od katerih je približno 80 % elektronskega smetja.

Problematično? Tovrstni napadi imajo pred klasičnimi DDoS napadi zanimivo prednost: zavedni ponudniki internetnih storitev imajo morda nastavljene posebne filtre, ki ob enormno povečanem prometu presodijo, da gre za napad, in vsa sporočila pošljejo v karanteno. Oportunitetni strošek tovrstnega zagotavljanja kvalitete storitev tako ni (le) nedelovanje sistemov, ampak predvsem zamuda e-poštnih sporočil, ki je v marsikaterem primeru bolj delikaten pojav (spomnite se nedavnega pohajkovanja SQLSlammer črvička); Telewestovci tako še danes ločujejo zrno od plev, več kot 200.000 uporabnikov pa tako čaka na svoja (ponedeljkova?) sporočila. Klik!

0 komentarjev

Gainward CoolFX

Vodno hlajena zverina

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware -

Tokrat so na Toms Hardware spisali zanimiv članek o Gainwardovem CoolFX kompletu za vodno hlajenje , ki so ga preizkusili na Geforce FX 5800 Ultra modelu. Kartica se je kar uspešno ohladila z začetnih 89°C na končnih 37 - 42 stopinj, a čeprav je bila kartica hlajena vodno, je niso kaj prida navili. Za konec naj povem še, da ima CoolFX komplet tudi svojo ceno -- dražji je od same grafične kartice. Več o tem si lahko preberete tukaj.

By McHusch: Morphling bi dejal, da so lamerji ;)

9 komentarjev

WD Raptor

X-Bit Labs - Pri podjetju Western Digital so že nekaj časa nazaj izdali trdi disk Raptor. Od ostalih se razlikuje predvsem po tem, da je to prvi SATA disk, ki obratuje z 10000 vrtljaji na minuto, s čimer se postavlja ob bok SCSI diskom. Pobliže so si ga ogledali na X-Bit Labs. Njegova kapaciteta sicer ni enormno velika (zgolj 36 GB), a njegova vrlina je hitrost. V testu mu je za ovratnik dihal edinole Fujitsu MAN. Z izdelkom so bili preizkuševalci zadovoljni, saj ni predrag glede na 10.000 rpm specifikacije. Klik!

1 komentar

HP: "Vaši kartuši je potekel rok trajanja."

The inquirer -

Nekako smo navajeni, da imajo določeni izdelki na embalaži naveden rok trajanja, pred katerim jih je potrebno porabiti. Tovrstne omejitve so se običajno nanašale na živila in drugo pokvarljivo blago, a se, kot vse kaže, tudi to spreminja.

Tiskalniški gigant Hewlett Packard namreč meni, da je tudi njihovo črnilo hitropokvarljivo, saj so v svoje lastne kartuše vgradili mehanizem, ki po izteku roka trajanja preprečuje tiskanje, četudi je kartuša še polna barve. Novo HP-jevo domislico je prvi odkril uporabnik, ko se je njegov tiskalnik višjega razreda (HP BusinessJet 2200C) pritožil, češ, tiskanje ni več mogoče, zato se je obrnil na HP.

HP je v odgovoru povedal, da datum odtisnjen na ovitku ni rok trajanja in dejal, da je edina možna razlaga, zakaj je do te situacije prišlo, da je pustil kartušo v tiskalniku več kot 30 mesecev, ali pa je bila le-ta starejša od štirih let in pol. Če ste se kdaj spraševali, čemu je namenjen datum, odtisnjen na ovitku; takrat bo kartuša stara poltretje...

23 komentarjev

Microsoft ZamudaInZmeda™ 2003

Monitor - Kmalu po predstavitvi novega strežniškega operacijskega sistema Windows Server 2003 je iz Microsofta pricurljala vest o zamudi pri izdaji nove različice pisarniškega paketa Office 2003. Iz Redmonda so sporočili, da bodo kmalu izdali še eno razvojno različico, ki je rezultat uspešnega preskusa javne razvojne različice Beta 2. Končno različico lahko pričakujemo v tretjem četrtletju, torej nekje jeseni. http://www.monitor.si/s.nsf/vse/3105964...Klik!

Podjetje domnevno najbogatejšega Zemljana je razkrilo tudi načrte glede različnih paketov zbirke Office 2003. Ne boste verjeli, toda različnih paketov bo kar 7: Office 2003 Basic Edition, Office 2003 Standard Edition, Office 2003 Small Business Edition, Office 2003 Professional Edition, Office 2003 Professional Enterprise Edition, Office Students and Reachers Edition in Office Developer Edition. Opozoriti velja tudi na razlike med programi, ki so vključeni v posamezne pakete, saj bo v dražjih paketih npr. izboljšana podpora XML....

0 komentarjev

Mosaic je pihnil 10 svečk!

News Forge - Leto 1993 je bilo nadvse uspešno za razvoj računalništva. V tem času, ko je bil popularen grunge, je Linux 1.0 čakal na svoj prvi nastop v javnosti, izšel je Intelov perspektivni Pentium s 66 MHz -- danes vreden kilo kruha [:D], igra Doom je postala neverjetno popularna ... In ravno tedaj, ko se je svetovno gospodarstvo po krajši krizi spet postavljalo na noge, se je aprila 1993 rodil Mosaic, prvi grafični brskalnik spleta. Kasneje ga je iz vodilnega položaja izrinil Netscape Navigator, slednjega pa Internet Explorer. Mosaic pa je ostal samo v spominih pionirjev grafičnega deskanja po spletu ... Klik!

0 komentarjev

24 ohišij na kupu

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so izvedli zanimiv test in sicer so na test postavili kar 24 ohišij. Nekatera od njih so kar zanimiva -- po pregledu vseh ohišij je bil izbor za najboljše ohišje kar težak, a so se na koncu odločili za ATCS-Tek MRO 16. Navdušila jih je predvsem kvaliteta in izgled. Test boste našli na kar 51 straneh, zato vam priporočam, da se uležete v vaš najljubši naslonjač in se lotite branja. Klik!

5 komentarjev

Intervju z avtorjem namizja KDE

PC Linux Online - Linux Journal je objavil intervju z Matthiasom Ettrichom, ustanoviteljem namiznega okolja KDE. Aleksey Dolya se je z Ettrichom pogovoril o začetkih razvoja KDE, o njegovi sedanji zaposlitvi, o primerjavi z okoljem GNOME ... Na vprašanje o trenutni popularnosti KDE je Ettrich odgovoril, da je nad vsemi pričakovanji, saj je čedalje več sodelavcev, prevodov in programov. Navdušen je tudi nad vlogo podjetja Apple, ki je svoj brskalnik Safari zasnovalo na dveh pomembnih tehnologijah projekta KDE -- KHTML in KJS in bo s tem prispevalo tudi k napredku brskalnika Konqueror. Klik!

0 komentarjev

RIAA: 'spam' -- sredstvo osveščanja uporabnikov

atnewyork - Zadnje dni smo veliko pisali o spamu: kaj to sploh je, kako se spamerji bojujejo proti ZlobnimFiltrom in kako na drugi strani velika podjetja načrtujejo masovno regulacijo interneta, oprostite, "blokiranje razpečevanja spama" [:D].

RIAA, krožek ameriških glasbenikov, nadaljuje svojo humoristično serijo "Mp3z're bad, m'kay?". Tokrat so se odločili, da bodo svojo storitev ponujanja lažnih komadov razžirili na spamanje uporabnikov preko vgrajenih protokolov za instantno sporočanje. Sporočilo naj bi se po govoricah glasilo takole:
"When you break the law, you risk legal penalties. There is a simple way to avoid that risk: DON'T STEAL MUSIC, either by offering it to others to copy or downloading it on a "file-sharing" system like this ..."
V nadaljevanju nas opozarjajo tudi na morebitne viruse in nevarnosti, ki jih ti programi prinašajo; med drugim navajajo, da ti programi ponudijo v skupno internetno rabo nemalo datotek, ki jih imate na disku -- zato pozor, bralec -- nujno onemogoči...

4 komentarji

Itaniumi 2 v delovnih postajah

X-Bit Labs - Hewlett Packard je včeraj objavil, da imajo na zalogi večjo količino delovnih postaj na osnovi Itanium 2 procesorjev, ki tečejo na Windows XP 64-Bit Edition Version 2003, pripravljenih za prodajo. Postaje z oznakama zx2000 in zx6000 bodo podpirala tudi dvoprocesiranje podatkov, opremljene pa bodo z gigaherčnimi Itaniumi 2, najverjetneje SCSI trdimi diski in z malo PCI vodili. Bistvena razlika bo predvsem v predpomnilniku -- zx2000 bo imel poldrugi megabajt, zx6000 dvakrat več -- in številu procesorjev, zx2000 enega, zx6000 dva. Cene se bodo gibale med 3.300 in 5.800 dolarji za šibkejšo ter 6.900 in 15.000 za močnejšo različico. HP na svojih spletnih straneh že ponuja prednaročila, dejanska dobava pa naj bi se pričela sredi maja. Izvirna novica.

0 komentarjev