»

Seagateov Serial-ATA disk

Envy News - Serial ATA je standard, ki je povzročil obilico veselja med računalničarji. Ko je bil najavljen, smo vsi pričakovali prve enote, a je do splavitve preteklo še veliko vode. Počasi (a vztrajno) smo videvali prve PCI kontrolerje za Serial ATA, nato opažali splavitev osnovnih plošč s podporo standardu, in tako dalje. No, do danes je na žalost Seagate edino podjetje z izdanim trdim diskom s podporo temu standardu, a se mu, kot kaže, kani kmalu pridružiti tudi Maxtor. Ostali bodo, po načelu "vodi me, o cenzor moj", sledili kmalu [:D]. Na Envy News so spisali obsežen test Seagateovega 120-gigabajtneža, ki deluje na SATA vodilu. V kopici opravljenih testov so ga primerjali s 120-GB Seagateom na starem ATA vodilu, ter bili z enoto razmeroma zadovoljni. Klikus!

4 komentarji

Popularizacija modificiranja

Pretikalca

vir: Tweak Town
Tweak Town - Če bi pred dvema letoma kdo na forumu napisal, da bo modificiranje računalnikov postalo prava mala tržna niša, bi se mu najbrž večina smejala. No, danes lahko tudi v večini slovenskih računalniških trgovin ugledamo prozorne ventilatorje, vodne bloke, hladne katodne cevčice, in podobno. Tudi Tweaktownovci so spisali članek na to temo, saj so opisali izdelke, ki jih ponuja podjetje Sunbeam. Podjetje, kot boste izvedeli v članku, ponuja 5.25-palčno enoto za nadzor vrtenja ventilatorjev (idejo so seveda pobrali od nas [;)]), hladnokatodne ventilatorje ter neonke vseh barv mavrice. Eh ja, modificiranje na domu je še vedno zakon......

3 komentarji

Naredite si svoj napajalnik

vir: Pimprig
Pimprig - Na PimpRig so spisali nadvse zanimiv, četudi rahlo nenavaden članek, ki nas popelje skozi gradnjo napajalnika. A ne veselite se prehitro, ne gre za pošast, ki bi kot za šalo napajala peltierove elemente, temveč le za 750 miliamperskega malčka, ki zmore pri dvanajstih voltih oddajati 9 W. A tudi kot tak, bi bil za preizkušanje kakšnih ventilatorjev ali LED diodic čisto uporaben. Četudi se ne boste podali v samogradnjo, z branjem članka dobite precejšen upogled v delovanje napajalnika.

6 komentarjev

Nižje cene Pentiumov

X-Bit Labs - Da, tudi takšne stvari se dogajajo. Znižanja cen, namreč. No, Intel je pravkar napovedal eno izmed njih. Po poročanju X-Bit Labs naj Intel cene znižal 23. februarja za od 7 do 20 %, odvisno od modela. Toda to še ni vse. Obeta se nam še druga pocenitev. Ta naj bi se po predvidevanjih zgodila v začetku marca, ko bo Intel izdal Penitum 4 3.2 GHz. Tudi takrat naj bi bili priče nekajodstotnemu znižanju cen. Hurej!

4 komentarji

MSI 845PE Max2

Extreme Overclocking -

Na Extreme Overclocking so testirali matično ploščo, ki sliši na ime MSI 845PE-Max2. Namenjena je vsem Pentium4 procesorjem na Socket478 ležišču ter 533 MHz FSB-jem. Plošča podpira že vsem znano HyperThreading tehnologijo, obložena pa je z raznimi dodatki, kot so bluetooth, gigabitni LAN, Firewire, USB 2.0, SATA ... S ploščo so bili sorazmerno zadovoljni, saj so ji dodelili oceno 8.5 (od 10) ter nagrado Extreme Overclocking Recommended. Za ogled rezultatov, ki jih je dosegla v testih pa odsurfajte semkaj.

1 komentar

Osem megabitov na sekundo!

SiOL -

SiOL bo s 1. februarjem ponudil novi ADSL paket, imenovan "polni paket". Dirkač™ s hitrosjo 8192/768 kbps (download/upload) naj bi bil trenutno na voljo le pravnim osebam, takisto pa bosta le pravnim osebam na voljo nova paketa, Komfortni plus in Prestižni plus, ki bosta prinesla povečan upload. Ciljni populaciji primerne so tudi cene. Komfortni plus paket velja 18 tisočakov in pol, prestižni plus stane okroglih 23 tisočakov, medtem ko vas bo polni paket stal 31.000 SIT (mesečno, kakopak). Cene ostalih paketov ostajajo nespremenjene. ADSL stran ter uradna novica!

Na novico nas je opozoril tudi forumaš StratOS.

23 komentarjev

"Tabletke" 21. stoletja

Tom's Hardware -

Seveda ne govorimo o tistih nadležnih tabletkah, ki jih moramo jesti, ko smo bolni. Tabletke oz. Tablet PC-ji so ene izmed najnovejših pogruntavščin na področju prenosnih računalnikov. So namreč križanci med notesnikom in dlančnikom. Prav na Tom's Hardware so spisali kar zanimiv članek o njih. Vanj je vključena le ena tabletka in sicer Acer Travelmate C102Ti.

Sposobnosti take napravice so podobne 2 leti staremu računalniku, saj ima 800 MHz procesor in 256 MB PC100 pomnilnika. Za shranjevanje podatkov pa je navoljo 30 GB trdega diska, ki se vrti pri 4200 obratih na minuto. Microsoft je začel širiti svojo ponudbo in na strojčku je bil naložen...

3 komentarji

Osemmegabajtneži

X-Bit Labs -

Western Digital je bil prvi, ki je začel s politiko vgrajevanja osem megabajtov predpomnilnika v svoje diske, kar ga je kar dolgo časa držalo na absolutnem prestolu, vsaj kar se tiče surove hitrosti diskov. Kmalu so to ugledali še ostali proizvajalci trdih diskov in zadevo so pri priči implementirali v svoje diske. Se vam zastavlja vprašanje, kaj sedaj kupiti? Odgovor najdete na X-Bit Labs.

Fantje (in dekleta? [;)]) so tokrat testirali štiri diske z osmimi megabajti predpomnilnika. Dva Western Digitalova, Maxtorja (z uporabo ATA133 ter ATA100) ter IBM-ovo zverino. Diske se pod sistemom FAT32 testirali v vseh mogočih pogojih, kar si jih lahko zamislite. Rezultati so bili presenetljivi....

13 komentarjev

AMD-jevi načrti za prihodnost

X-Bit Labs -

Podjetje Advanced Micro Devices ali krajše AMD je ponovno objavilo rahlo spremenjeno verzijo svojega poslovnega načrta. Kaj se nam obeta tokrat? Glavna ideja še vedno ostaja povečanje prodaje x86-64 procesorjev, kar ne bo tako lahko, saj ima AMD nemalo težav pri doseganju višjih frekvenc delovanja s 64-bitnimi procesorji.

Opteroni bodo predstavljeni aprila, uradnih informacij o frekvencah pa še ni. Govorilo se je sicer o taktih ranga 1.40-1.60 GHz, a to je, poudarjam, neuradno. Kakorkoli že, ob koncu leta naj bi Opteroni tiktakali že pri poltretjem gigahercu. Opteroni zgrajeni na 0.09-mikronski tehnologiji se zaenkrat kodno imenujejo Athens, dostopni pa bodo v prvem četrtletju prihodnjega leta.

AMD je takísto potrdil namero o izdaji dveh različnih 64-bitnih vej procesorjev. Močnejša veja se bo imenovala Athlon64, procesorji bodo opremljeni z 1 MB L2 predpomnilnika, rangirani pa kot 2800+, 3100+ ter 3400+. Zmogljivejši inačici 3700+ ter 4000+ bosta izšli šele v drugi polovici leta....

0 komentarjev

John Carmack o grafikuljah

Shacknews - Pri Shacknews so objavili nekakšno razmišljanje Johna Carmacka o tem, katera od grafičnih kartic bo zmogla boljše in hitrejše izrisovanje Carmackove vedno-v-delu igrice Doom 3. Carmack se je spusil v veliko podrobnosti, saj je opisal, kakšne možnosti izrisovanja se nam ponudijo pri obeh procesorjih ter kateri je hitrejši. Navkljub prvotnemu razočaranju nad GeforceFXom je le-ta kartica hitrejša od Radeona 9700, za podrobnejšo analizo stanja na trgu pa kar hitro preberite članek, saj je obsežen, poučen ter informativen. Klik! ter hvala Tr0nu za povezavo.

17 komentarjev