»

Spam, spam, spam, o moj ljubi spam

American Scientist - Besedo SPAM vsi dobro poznamo. Ta nadležnež je npr. v letu 2001 predstavljal 8% vse elektronske pošte, v letu 2002 je številka zrasla na 36% in je bila ta številka zadnjega dela lanskega leta kar 40%.Teme, ki so v teh e-mailih so ponavadi denar, seks, itd. Na American Scientist so spisali zanimiv članek o nadlogi vseh nadlog, tako da -- če vas zanima kaj o tem nepridipravu, si le poglejte ta članek.

9 komentarjev

Teden mladih 03

Slo-Tech - Teden mladih je najdaljši teden v maju, ki kljub imenu ni usmerjen samo na mladinsko populacijo, temveč je privlačen tudi za starejše, vse, ki si želijo zabave, športa in kulture v enem mestu, v Kranju. Letos bo že devetič zapored spremenil mestno podobo Kranja v nasmejano in prijazno središče, saj bo v devetih dnevih zaživelo preko sto dogodkov, ki bodo mestne ulice obarvali z zabavnimi prireditvami za najmlajše, športnimi dogodki in tekmovanji, filmskimi projekcijami in gledališkimi predstavami, večernimi koncerti takšne in drugačne glasbe, pa kulturnimi dogodki, kot so literarni večeri, plesne predstave in potopisna predavanja. Vsekakor vsega po malem, kar spreminja Teden mladih in mesec maj v težko pričakovani praznik vseh Kranjčanov in okoličanov.

Poskrbljeno bo tudi za vse navdušence nad računalniškimi igricami - LAN party bo na sporedu drugi vikend (16. - 18. maj). Nekaj praktičnih nagrad, dokazovanje mojstrstva za tipkovnico, vsesplošna zabavan, ... na Tednu mladih '03!

1 komentar

Pazite se funkcije "redial" na telefonih :-)

The Register - Predstavljajte si naslednjo pravljico:

Kličete svojo zavarovalnico z namenom goljufije; recimo da prijavite krajo neukradenih draguljev. Agentu kar iz svojega avta natanko opišete vse podrobnosti, odložite slušalko, pri tem pa ponevedoma pritisnete tipko 'Redial'. Sopotniku nato hitite opisati ozadje tega gracioznega projekta, ki je kot plod vašega unikatnega intelekta nastal v dveh tednih skrbnega načrtovanja. Se zgodi.

7 komentarjev

AVSR: zvočno-slikovna prepoznava govora

The Register - Audio Visual Speech Recognition se imenuje tehnologija izpod rešetk Intelovega razvojnega laboratorija, ki je bila izdelana v sklopu OpenCV knjižnjice (skupek kode za računalniški vid in prepoznavo obrazov).

Koda je namenjena 'branju z ustnic' in deluje na principu prepoznavanja vizualnih zajemkov izgovorjenih zlogov. Po Intelovih besedah se je metoda izkazala za veliko učinkovitejšo od klasičnih algoritmov za desintezo zvoka, saj je med drugim učinkovita tudi v območjih z visoko stopnjo hrupa. Vseeno pa kanijo tehnologijo uporabiti kot komplement zvočni prepoznavi govora, saj bi obe delovali v navezi; ako bi zvočni alogritem ne uspel pravilno razvozlati povedanega oz. bi bil v dvomih, bi na pomoč priskočil drugi [:)]. Klik!

Ah -- da ne pozabim -- najlepše pri tem pa je to, da je kupček ZlobneKode na voljo pod pogoji open-source licence.

0 komentarjev

Epox 8RDA3+

t - break - Matična plošča Epox 8RDA+ je bila velika uspešnica zaradi treh razlogov: hitrosti, "navijalnosti" ter cene. Nova Epoxova plošča 8RDA3+, podpira vse AMD socket A procesorje s hitrostjo prednjega vodila 266/333/400 MHz. Ima tri DDR reže, v katere lahko vstavimo največ 3 GB pomnilnika, katerega največja hitrost naj bi bila 400 MHz. Na matični plošči najdete eno AGP 8X režo in pet PCI vtičev. Na T-Break so plato pognali skozi nekaj testov, med drugim tudi navijanje in ji na koncu prisodili oceno 93%, zato so jo tudi priporočili. Več o tem

4 komentarji

Samsung SM-352 52x24x52x16 CD-RW/DVD

Samsung SM-352 52X24X52X16

vir: PC Stats
PC Stats - Potrebe po hitrih CD zapisovalnikih se večajo vedno hitreje. Na PC Stats so si ogledali Samsungov pekač, ki peče z največjo hitrostjo 52x. CD-RW medije peče z največ 24x, bere pa z 52x, dočim DVD medije pa z 16-kratno hitrostjo. Poleg enote je priložen tudi program za peko Nero burning rom 5 ter potrebno kablovje. Pogon prav tako podpira 90-minutne CD medije. Enota se je izakazala za dobro, zato so jo priporočili, vendar ima tudi svojo ceno -- namreč 240 dolarjev. Več o tem.

2 komentarja

Ponovno znižanje cen

Digit Life - Zadnje čase smo priče pogostemu nižanju cen procesorjev. Tokrat je podjetje Intel znižalo cene svojim Celeron procesorjem. Znižanje se pozna predvsem pri procesorjim z višjo zmogljivostjo, kot je naprimer Intel Celeron 2.3 GHz, kateremu je cena padla za kar 24 odstotkov. Cene modelov nižje zmogljivosti pa so ostale nespremenjene. Tabela.

1 komentar

Tyan naznanil matično ploščo za AMD Opteron procesorje

Slo-Tech - Danes je Tyan uradno naznanil novo matično ploščo, ki bo podpirala AMD Opteron procesorske enote, Thunder K8S S2880 imenovano. Na njej bo prostora za dva Opteron procesorja ter za do 12 GB spomina. Plošča bo podpirala tako Serial ATA kot tudi SCSI pogone. Poleg vseh drugih osnovnih stvari pa bomo na njej našli tudi 8 Mb integrirano grafiko. Za masivno prodajo bo mamaplata na voljo v maju. Več o matični plošči ...

7 komentarjev

Odločbe za varnost osebnih podatkov ISPji ne morejo izpolniti

Finance - Nekateri člani združenja internetnih ponudnikov so prepričani o ničnosti in neveljavnosti odločbe za prepoved dostopa do spletišča udba.net. Po njihovem je treba tovrstne težave reševati pri viru, in ne pri posrednikih. In seveda imajo prav, saj smo priča nadpovprečni uporabi proxy strežnikov, ki nimajo slovenske cenzure -- tudi sodeč po temah v forumu.

Direktor Arnesa Marko Bonač dogajanje primerja kar s prepovedjo izdaje časopisa, ki objavi za oblast problematično vsebino. Uradna novica.

3 komentarji

ADSL predrag za Grke

The Register - Marsikdo bi pomislil, da bodo v Grčiji kot zibelki demokracije in delu evropske skupnosti že imeli rešitve na področju širokopasovnega interneta za domače uporabnike. Do nedavnega jih namreč niso imeli.

Sedaj so ADSL končno dočakali. Še cenik: okoli 23 tisoč tolarjev na mesec za hitrost prenosa 512 kilobitov na sekundo. Skupni mesečni strošek, ki zajema tudi ceno internetnega ponudnika, pa lahko nanese do 35 tisoč tolarjev.
Izvirna novica.

9 komentarjev

AK-MP3

Slashdot - Pri podjetju AudioBooksForFree.Com, ki se sicer ukvarja z objavo avdio knjig, so naredili MP3 predvajalnik v ohišju nabojnika Kalašnikova.

Naprava ima 20 GB trdega diska, 8 MB vgrajenega pomnilnika ter osvetljen LCD prikazovalnik velikosti 128 x 64 slikovnih pik. Litij-ionska baterija je že vgrajena in lahko igralnik™ poganja do 10 ur, medtem ko je za nalaganje podatkov tu USB 2.0 kabel. Kot dodatno opremo dobite v kompletu še stereo slušalke, adapter za priklop na električno omrežje ter najpomembneje - prenosno torbico v kamuflažnih barvah. S praznim diskom stane

3 komentarji

NV30 ni izpolnila pričakovanj

Tech Seekers - nVidia nas je močno razočarala, saj smo od njenega čipa NV30 pričakovali veliko več, za napake pa je krivila vse razen sebe. Tokrat pa so vodilni možje nVidie priznali, da NV30 Ultra, poznan tudi kot Geforce FX 5800 Ultra, ni izpolnil vseh stvari, ki so jih s partnerji pričakovali. Zagotavljajo pa, da se z Geforce FX 6800 Ultra, ki vsebuje čip NV35 in naj bi na tržišče prišla okoli junija, ista napaka ne bo ponovila. Več o tem ...

2 komentarja

Izdelava GPU hladilnika

Twisted Mods - Hlajenje grafičnih kartic je danes velik problem, saj oddajajo vedno več toplote, navijanje pa je s tem otežkočeno. Na Twisted Mods so na kratko opisali kako lahko doma naredite hladilnik za vašo grafično kartico. Opisali so postopek in potrebni material za izdelavo hladilnika, ki ga pritrdimo na prazno PCI mesto.. Vsi tisti, ki vam je vaš hladilnik na grafični kartici premalo in bi radi malo ustvarjali si oglejte ta "geto kuler"

9 komentarjev

Zakaj uporabljati Mozilla Firebird?

Slo-Tech - Na uradni spletni strani projekta Mozilla Firebird se je pojavil "članek", ki predstavlja glavne odlike omenjenega brskalnika. Govori predvsem o prednostih v primerjavi z Mozillo, Internet Explorerjem in Opero, ki se kažejo na področju uporabnosti, hitrosti in prilagodljivosti - slabosti začuda ni. Zanimiv prispevek je tudi na spletni strani Mozilla Firebird Help, kjer se lahko seznanite s skoraj vsemi podrobnostmi o brskalniku, ki bo temelj za naslednji rod Mozille. Na voljo so številne preobleke in razširitve ter cel kup dokumentacije.

3 komentarji

Leadtek Winfast A300 Ultra TD MyVIVO

Hladilnik, da mu ni para

vir: HotHardware
HotHardware - Od splavitvije nVidiine NV 30 serije je preteklo že kar nekaj časa. V tem obdobju so različni proizvajalci izdale svoje modele teh grafičnih kartic, med drugim tudi Leadtek. Podjetje Leadtek je zaslovelo predvsem po svoji Geforce 2 MX seriji, njihovo Geforce 4 Ti serijo pa že od daleč prepoznamo z velikim hladilnikom, ki se bohoti na grafični kartici.

Prav tako je z njihovo NV 30 serijo oziroma po domače FX 5800 Ultra, na kateri hladilnik zavzema domala celo grafično kartico. Karakteristike teh grafičnih kartic smo že ničkolikrat ponovili, a naj vam jih za osvežitev še enkrat povem: 0,13 mikronska tehnologija izdelave, GPU se poti pri 500 MHz, pomnilnik pa pri 1 GHz, AGP 8X podpora, 16 GB/s pomnilniške prepustnosti, 128 MB DDR2 pomnilnika, itd. Na Hot...

6 komentarjev

Opteroni naprodaj, plošč nikjer

X-Bit Labs - Kot je bilo napovedano, je AMD z 22. aprilom pričel s prodajo svojih Opteronov po svetu. V tem trenutku so na zalogi po svetu modeli 240, 242 in 244, pojavlja pa se drug problem. Plošč zanje skorajda ni, saj je naprodaj le simbolična množina Socket940 osnovnih plošč, katere za svoje delovanje Opteroni zahtevajo. Na Japonskem lahko tako za 750 dolarjev kupite le MSI K8D Master, v Čezlužju pa tovrstnih plošč bojda sploh še ni. Cene najšibkejšega Opterona se gibljejo med 300 in 350, srednje močnega med 700 in 800, najmočnejši pa stane slabih 900 dolarjev. Izvirna novica.

6 komentarjev