»

Tetris

Slo-Tech - Verjetno je večina slo-techerjev premlada, da bi lahko rekla, da je bil Tetris igra vaše mladosti, a vseeno...

Da ne bom zgubljal besed: tale tip je naredil AI igralca tetrisa... Skratka, kamera snema zaslon, nato računalnik analizira sliko zaslona, ugotovi kakšen lik je prikazan in kakšna je situacija na dnu ter v tipkovnico pošlje kode tipk, ki bi se morale odigrat, da se lik premakne tja kamor umetna inteligenca misli, da bi bilo dobro.

To pa je hack in pol.

18 komentarjev

MSI z 11.5 milijoni kartic

X-Bit Labs - Podjetje MSI je včeraj objavilo, da so v preteklem letu izdelali in prodali prek 11.5 milijonov svojih grafičnih kartic, kar je za skoraj šest milijonov več, kot jih je prodal njihov največji tekmec in konurent, ASUSTeK Computer. Čeprav MSI ni največji proizvajalec grafikulj, pa je nedvomno največi izdelovalec grafikulj z Nvidiinimi procesorji. Če pogledamo še statisko prejšnjih let: leta 2000 so prodali 1.6 milijona grafičnih kartic, leta 2001 4.6, lani pa kot že rečeno 11.5. Vzpon je več kot očiten in upajmo, da se bo še nadaljeval. Celotna novica z ostalimi statistikami!

3 komentarji

Radeon350 na trgu marca?

The inquirer - Kljub še vroči včerajšnji novici o novem GeForceuFX, je pred vami novica o Radeonu 350, ki bo na voljo konec marca. Po poročanju The Inquerier naj bi bilo že znanih nekaj dejstev, ki zagotovo držijo. Poglejmo si jih:
 • hitrost procesorja: 400 MHz
 • hitrost pomnilnika (DDR): 800 MHz
 • za 6 Gb/s večja prepustnost pomnilnika kot pri Radeonu 9700 Pro
 • standardno 128 MB DDR pomnilnika, možno naročilo verzij z 256 MB
Postavlja se samo vprašanje, ali bo Radeon 350 v praksi hitrejši od GeForceaFX? Odgovor boste dobili marca, novica pa je na voljo že sedaj.

12 komentarjev

Zgoščenkomati na kupu

X-Bit Labs -

Na vsem dobro strani ruski strani X-Bit Labs so danes objavili nov test računalniške opreme. Tokrat so si ogledali CD-bralnike, katerim v sodobnih računalnikih vse pogosteje posvečamo premalo podrobnosti. Tokrat so vrgli pod buden vpogled osem CD enot. Dve Asusovi, LG-jevo, Mistumijevo, Samsungovo, Sonyjevo, Panasonicovo ter Teacovo. In kaj so ugotovili? Med CD-ji se razlike manjšajo oz. jih povprečni uporabniki sploh ne opazijo več. Če spadate mednje, so boste odločili sami. Naj vam samo namignem, da če posedujete resnično spraskane CD-je, se vam morda splača omisliti Sonyjev pogon. Dovolj besedi, tukaj je povezava na test.

...

6 komentarjev

Apple spet preseneča

Apple - Po nekajdnevnem zatišju, ki je sledilo MacWorldu, je Apple spet poskrbel za manjše presenečenje. Predstavili so prenovljeno linijo svojih PRO delovnih postaj

Glavne značilnosti so predvsem Firewire 800 (800 Mbps), BlueTooth, hitrejši Superdrive, ki DVD-je zdaj zapisuje s 4x hitrostjo, hitrejša brezžična povezava Airport Extreme in še veliko drugih drobnarij. "Navili" so tudi procesor: v najhitrejšem PowerMacu sedaj tečeta 2 G4 procesorja pri 1.42 GHz z 2 MB L3 predpomnilnika.

"Usmilili" so se tudi manj zahtevnih kupcev, saj zdaj najcenejši PowerMac stane le 1.500 dolarjev.

Nove pa so tudi cene zaslonov: 17" LCD zdaj stane 700, 20" 1.300 in 23" 2.000 dolarjev.

Za več podrobnosti obiščite njihovo spletno stran.

2 komentarja

Odpuščeni ste. Razlog: Blog.

The Register - Kreh -- v Ameriki živečega Britanca so odpustili z delovnega mesta. No, to ni nič novega, je pa zanimiv razlog, ki ga je navedel direktor: vodenje spletnega dnevnika.

T.i. "blogi" so spletne različice dnevnikov, ki pa jih zaradi narave lahko prebere praktično vsak obiskovalec spletnega mesta. Iian Murray naj bi po svojih besedah za pisanje ne zapravil več časa kot kolegi na čikpavzah, a vendar je nadrejeni na predlog, da bi prenehal s pisanjem, menda le odvrnil, da je bil odpuščen brezkompromisno ter na mestu.

Seveda: čikpavza na svežem zraku je dobra za zdravje, zaradi zgrinjanja nad tipkalom pa postaneš zombi.

4 komentarji

KDE 3.1

vir: KDE.org
Kiberpipa - Danes je bilo tudi uradno izdano namizje KDE 3.1.

Stvar je na voljo v 47 jezikih, med njimi seveda tudi v slovenščini.
Novosti so:
 • Konqueror je končno dobil tako priljubljene zavihke/uhlje
 • izboljšan HTML prikaz v Konquerorju
 • izboljšana podpora šifriranjem (pošte)
 • integrirane možnosti 'desktop sharinga' za oddaljen hkratni dostop do namizja
 • Kiosk način, ki omogča zaklenitev določenih funkcij namizja (za javne terminale ipd.)
 • nov multimedia plugin temelječ na Xine
 • in še in še in še
Več pa boste morali odkriti sami ...

6 komentarjev

Do 3 leta zaporne kazni za P2P uporabnike

Slashdot - Na CNET so izvohali novo nevarnost za uporabnike P2P omrežij. Bill Clinton je namreč leta 1997 podpisal zakon proti elektronski kraji -- No Electronic Theft ali kar NET z okrajšavo. Za kaj torej gre v tem zakonu? Zakon predvideva kazni do $250.000 ter zaporno kazen do treh (3) let! Koga se tiče ta zakon? Kogarkoli, ki daje v skupno rabo karkoli, kar je avtorsko zaščitenega. Zadostuje že ena sama MP3 datoteka in lahko vas začno preganjati.

Zaenkrat še niso obtožili nikogar, toda RIAA že grozi, da bodo kmalu poskrbeli za prve zapornike, ki se bodo v zaporu znašli zaradi uporabe Kazze.

Zaenkrat samo v Ameriki, toda nikoli se ne ve. Celoten članek!

23 komentarjev

So MS Windows končno nared za povprečne uporabnike?

Kiberpipa - Pojavlja se vedno več vprašanj, ali so Microsoftova Okna končno postala pravšnja tudi za namizja povprečnih uporabnikov?

Nekdo je odgovor poizkušal poiskati tako, da je naložil WindowsXP. Izdelek je nato temeljito preizkusil in prišel do zaključka, da kljub njegovim velikim upom Microsoftova Okna vendarle še niso uporabna za povprečne ljudi. Očitno bomo morali še naprej ostati na Linuxu...


Dodatek: za vse, ki še vedno niste ugotovili: GRE ZA JOKE

23 komentarjev