»

Mandrake 9.2 RC1 že na voljo

PC Linux Online - MandrakeSoft se intenzivno pripravlja na izdajo naslednje različice svojega priljubljenega operacijskega sistema. Mandrake Linux 9.2 je čedalje bližje končni različici, saj je pravkar izšel RC1. Očitno so se tokrat Francozi bistveno bolj kot na nove možnosti osredotočili na popravke in stabilnost, saj zaenkrat ni omenjena nobena revolucionarna novost v novem operacijskem sistemu, pa tudi iz števila beta izdaj (pol manj kot pri različici 9.1) lahko sklepamo, da je razvojni cikel krajši.

0 komentarjev

Evropska skupnost odprte kode protestira

OSNews - Sporočila na uvodnih straneh uglednih odprtokodnih projektov, med drugim na Debian.org, Apache.org, Gnome.org, KDE.org in Mozilla.Lugos.Si [:D], opozarjajo na protest proti direktivi o patentiranju programske opreme, o kateri bo septembra glasoval Evropski parlament.

Prvega septembra bodo v Bruslju glasovali o sprejetju izboljšane izdaje Evropskih patentnih pravil. Predlagana izdaja vsebuje številna oporekanja odprtokodnemu razvoju, saj bo urejevanje patentiranja programske opreme mnogo bolj razprostrto in lahko celo prepove neodvisen razvoj (odprtokodnih ali ne-odprtokodnih) inovativnih programskih rešitev.

Evropska skupnost odprte kode je zelo zaskrbljena nad prihodnostjo, ki preti, zato je 27. avgusta organizirala protest. Spletne strani odprtokodnih projektov in skupnosti je nagovorila, naj zamenjajo svoje domače strani in na njih predstavijo problematiko e-patentov.

Za več informacij obiščite http://swpat.ffii.org in podpišite spletno peticijo.

13 komentarjev

Gainward, odpri se!

Torbjörn Johansson iz Gainwarda

vir: Nordic Hardware
Nordic Hardware - Gainward, podjetje s sedežem na Švedskem, je najbolj poznano po "svojih" grafičnih karticah. Na Nordic Hardware so opravili zanimiv intervju, v katerem sta to podjetje predstavila dva zaposlena, Torbjörn Johansson in Miro Novosel. Seveda so pokazali tudi prihajajoče produkte, ki jih bodo izdali v bližnji prihodnosti. Branje je nadvse zanimivo.

1 komentar

Mozilla in dokumentacija

Mozillazine - Portal MozillaZine je danes objavil novico o splavitvi Projekta Orb, ki bo skrbel za pripravo dokumentacije za Mozillo. Natančneje, projekt bo pripravljal navodila za uporabo ne le programske zbirke Mozilla, ampak tudi brskalnikov Mozilla Firebird in Camino. Nekoliko nenavadno je, da je projekt odprt na SourceForge.net in ne na Mozdev.org, ki gosti veliko večino projektov, ki želijo dodati nove razsežnosti Mozilli. Zanimivo pa je tudi, da datum prijave projekta sega v marec, rezultatov pa ni prav nobenih.

Precej aktivnejši pa je projekt Firebird Help. Mozilla Firebird zaenkrat še nima pomoči, omenjeni projekt pa mu dodaja prav to. Razvijalci so nekoliko izpopolnili vmesnik za pomoč iz programske zbirke Mozilla, dodali večino navodil iz spletne strani Mozilla Firebrid in spisali še nekaj novega besedila. Razširitev priporočam vsem uporabnikom Mozilla Firebirda, če pa želite pomoč v slovenščini, obiščite stran Mozilla Firebird Slovenija.

0 komentarjev

Diamantni polprevodniki obetajo

EETimes - Nippon Telegraph and Telephone Corp. (NTT) ima delujoč prototip polprevodniške naprave, ki deluje pri 81 GHz. Precej obetavno, še posebej, ker je cena diamantov zaradi napredkov v industrijski proizvodnji na zanesljivi poti navzdol. V bližnji prihodnosti za navadne smrtnike to ne pomeni veliko, saj je tehnologija še mnogo predraga, se bo pa rešitev najbrž dokaj kmalu (v nekaj letih) začela uporabljati za satelitsko komunikacijo, ki deluje tudi v deset ali več gigaherčnem območju namesto sedanjih ojačevalnikov, ki delujejo še na pred-polprevodniški osnovi in ne dosegajo zadostnih frekvenc ( zato se za višja frekvenčna območja še vedno uporablja cevne ojačevalnike).

Skratka - diamantni polprevodniki se bodo verjetno kmalu uporabljali za visokofrekvenčne, zahtevne namene. Vendar, ker gre v isto smer tudi tehnologija za široko potrošnjo, se zna zgoditi, da bomo imeli enkrat na mizi računalnike na diamantni osnovi. Več v izvorni novici in NTT-jevi izjavi za javnost.

4 komentarji

Athlon-64 v akciji

OC Workbench - Athlon-64 je brez dvoma zadnje čase najbolj pričakovan procesor. Razlog je preprost: procesor bo podpiral 64-bitne aplikacije in s tem, če bo vse po načrtih AMD-ja, AMD vrnil nazaj v dirko megahercev. Na OC Workbench so tokrat preskusili testni primerek v, kje drugje kot, Quake 3 Arena. Procesor je sicer hitrejši od trenutno najhitrejših AMD-jev, vendar pa zaostaja za Pentiumom 4 3 GHz. Počakajmo raje na izid ... Klik!

6 komentarjev

Razprodaja računalniške opreme

NLB - Se vam kdaj zdi, da vam do popolnosti v računalniški sobi manjka še en računalnik? Mogoče želite narediti poceni usmerjevalnik ali pa se rešiti sestre, ki želi na IRC? Če - po vsej verjetnosti temu je tako - , potem je dobra ideja obisk razprodaje odslužene računalniške opreme.

Ena takih imajo pri NLB, in sicer v kleti Emonine stavbe na Šmartinski 130, vsak torek med 12.00 in 14.00. Tako lahko dobite za približno 10.000 tolarjev računalnik razreda Pentium II, če odštejete še dodatnih pet tisočakov, pa dobite še monitor. Približno dvakrat več boste odšteli za komplet s Celeronom 400.

Hvala Bakunin-ju, ki nas je opozoril na razprodajo. Za vse, ki ne veste, kje bo potekala dražba, si tukaj poglejte zemljevid.

22 komentarjev

Zlata mrzlica se vrača

Viper's Lair - Čeprav so časi nehenega iskanja za zlatom že minili, je zlato še vedno iskana kovina, ki se ne uporablja le v zlatarstvu. Eden izmed alternativnih način koriščenja je tudi uporaba v hladilne namene, saj ima zlato dobro toplotno prevodnost. To je bil tu razlog, da je OCZ v svojo kolekcijo pomnilniških ploščic vključil tudi "zlat" pomnilnik, ki ga krasi žlahtno obarvan hladilnik. V kompletu sta dve DDR PC4000 ploščici pomnilnika, ki sta prilagojeni dvokanalnemu načinu delovanja.

5 komentarjev

Zrak proti vodi

HighTekPC - Hlajenje, eden od temeljev za navijanje, je izpostavljeno velikemu pritisku, saj je potrebno ohladiti veliko sproščene toplote, ki jo oddajajo procesorji. Na HighTek PC so spisali zanimiv članek, v katerem so primerjali dve metodi hlajenja, zelo razširjeno zračno ter vedno bolj prodirajoče vodno hlajenje, ki je za marsikoga še vedno eksotika. Obzorje si lahko razširite tukaj.

8 komentarjev

Windows 'Longhorn' leta 2006?

OSNews - Tržni analitik podjetja Jupiter Research, Joe Wilcox je prepričan, da Microsoftov nov operacijski sistem s kodnim imenom Longhorn ne bo na voljo pred letom 2006, kar je celo leto pozneje, kot trenutno napoveduje Microsoft. Wilcox trdi, da so spremembe, ki jih načrtuje monopolist iz Redmonda, preobsežne za izvedbo v tako kratkem obdobju, v zakup pa moramo vzeti tudi dejstvo, da se bodo morali tako razvijalci kot tudi uporabniki pripraviti na novi datotečni sistem.

Pri Microsoftu smo sicer navajeni na neprestano prestavljanje rokov izida njihovih izdelkov, še posebej, če pomislimo na Windows 2000 ali na prihajajočo pisarniško zbirko. Morda pa bodo pohiteli in tvegali kakšno stabilnostno in varnostno luknjo več!

15 komentarjev