»

Windows pri varnosti (spet) boljši od Linuxa

Microsoft - Microsoft, softverski gigant iz Redmonda, je pri neodvisnem svetovalnem podjetju Wipro Technologies naročil raziskavo o stroških nadgradnje Microsoftovih in odprtokodnih programskih rešitev za namizne sisteme in strežnike.

Wipro je opravil raziskavo ( PDF) v kar 90 podjetjih (2.500 - 113.000 zaposlenih), kjer sočasno uporabljajo tako Windows kot tudi odprtokodne operacijske sisteme.

Rezultati so zanimivi, saj so odkrili, da so stroški nadgradenj računalnikov z nameščenim sistemom Windows precej (13-33 %) manjši kot pri Linuxu, tudi takrat, ko je število popravkov za Windows večje.

Kljub temu, da je raziskava bila naročena s strani Microsofta, se je potrebno vprašati, koliko takih raziskav iz resničnega sveta še potrebujemo, da bomo spredvideli Resnico.

78 komentarjev

Shuttli ponovno v uporabi

The Register - NASA bo ponovno obnovila vesoljske polete s space shuttli, ki so bili prekinjeni po tragični nesreči Columbie v začetku leta 2003.

Največji varnostni zadržek je predstavljal led, ki se je nabiral na zunanjem rezervoarju shuttla, vendar so to težavo uspešno rešili z uporabo grelnikov in senzorjev, ki preprečujejo nabiranje ledu.

Led bi namreč lahko ob vzletu odpadel in poškodoval shuttle ter tako ogrozil varnost posadke. Po celovitem pregledu vesoljskega plovila in opreme so se pri NASA odločili, da so pripravljeni na polet, ki se bi naj zgodil enkrat med 13. in 31. julijem. Za več podatkov odsurfajte sem.

74 komentarjev

Vrhovno sodišče sprejelo odločitev v primeru Grokster

Slo-Tech - Vrhovno sodišče ZDA je v primeru Grokster (več o primeru MGM vs. Grokster tukaj) danes sprejelo odločitev, da " kdor distribuira pripomočke, katerih namen je spodbujanje kršitev avtorskih pravic (...), je odgovoren za protipravna ravnanja tretjih oseb, ki tovrstne pripomočke uporabljajo, ne glede na to, da je pripomočke moč uporabljati tudi za pravno dopustne namene." Ključna točka navedenega stališča se nanaša na "namen spodbujati kršitve avtorskih pravic".

Današnja odločitev Vrhovnega sodišča je v nasprotju z dosedanjim precedensom iz primera Sony Betamax ( Sony Corporation vs. Universal City Studios), na katerega se je skliceval Grokster, ko je isto sodišče odločilo, da distributer vsebin ne more odgovarjati za uporabnike, ki kršijo avtorske pravice, če je pripomoček prvenstveno namenjen uporabi, ki je v skladu z zakonom.

V primerjavi obeh odločitev je sicer moč zaznati nianso razlike. Gre za dejstvo, da v primeru Betamax ni bilo govora o tem, da je namen tedaj spornih...

48 komentarjev

Policija v Italiji skrivaj zaplenila šifrirne ključe

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi, 22. juija 2005 so upravitelji strežnikov Autistici in Inventati sporočili, da so doživeli svojevrsten varnostni incident.

Omenjeni spletni strani namreč ponujata brezplačen web hosting, brezplačno elektronsko pošto, poštne sezname in chat različnim nevladnim organizacijam in aktivističnim posameznikom. Na svoji spletni strani pravijo, da so prepričani, da bi morale biti komunikacije brezplačno dostopne vsem, poleg tega pa tudi zagovarjajo svobodo izražanja ter pravico do zasebnosti in anonimnosti.

Kaj se je zgodilo?
Autistici/Inventati so svojim uporabnikom ponujali uporabo kriptografije, oziroma varne elektronske pošte preko spleta. Svoje strežnike so imeli pri ponudniku dostopa do interneta Aruba. Pred enim letom, 15. junija 2004 je do njihovega ponudnika dostopa do interneta prišla policija, ugasnila njihov strežnik ter si prekopirala šifrirne ključe za dostop do spletne pošte (webmail). Administratorji sistema so to odkrili šele 21. junija 2005, leto dni...

107 komentarjev

FX-57

The Register - AMD je v divjino spustil svoj najnovejši procesor, ki je namenjen predvsem igričarjem in zagretim navijalcem z debelo denarnico. Athlon 64 FX-57 se izdeluje v 90 nm tehnologiji, podpira SSE3 inštrukcije in vsebuje še nekaj novosti, kot je izboljšan pomnilniški krmilnik, ki po novem podpira 533 Mhz DDR RAM, največja poraba pri tovarniškem taktu 2,8 GHz pa naj bi po uradnih podatkih znašala 104 W.

Po podatkih, ki jih navaja AMD, je od predhodnika hitrejši za okoli 7 %. Če je to veliko ali ne, presodite sami. Vse to si lahko privoščite za borih 1031 dolarjev, za en procesor, seveda. Za podrobnejši opis in primerjave (cenovne) z X2 in starejšim modelom iz FX serije, odsurfajte sem.

Dodatek: povezave do testov na AMDZone

53 komentarjev