»

Vas zanima trg konzol v prihodnosti?

The Register - Prihodnost bo kar se tiče konzol še precej zanimiva. Spopadli se bodo trije težkokategorniki - Sony PlayStation 2, Nintendo Gamecube in Microsoft X-Box. Kdo bo zmagovalec v številu prodanih konzol se še ne ve. Razni analitiki pa imajo precej zanimive razultate. Po podatkih ELSPA (European Leisure Software Publishers Association), bo PlayStation 2 do leta 2005 ostal kot najbolje prodajana konzola v Evropi, Ameriki in na Japonskem. Podatke za vse tri regije (kot tudi novico) najdete tukaj, zato jih ne bom posebej prepisoval. Povem le še to, da naj bi po raznih analizah Microsoft do konca leta 2004 prodal 31.62 milijonov X-boxov, Sony 31.62 milijonov PlayStationov 2 in Nintendo 31.88 milijonov Gamecubov. Vendar ne pozabite, da so to le špekulacije.

11 komentarjev

Hewlett-Packard ima rad AMD

Electic Tech - Medtem, ko je pogodba med Dell-om in AMD-jem še vedno precej negotovo, se je opogumil HP in napovedal prenosnike z AMD-jevimi procesorji (očitno bo AMD le napadel Intelovo trdnjavo). HP bo v svoje prenosnike vgrajeval 1Ghz Ahlon 4 procesorje z AMD PowerNow! tehnologijo (prijazna do akumulatorjev) in 850 Mhz Durone. Iz tega lahko sklepamo, da bodo laptopi z Athlon procesorji namenjeni višjemu razredu, laptopi z Duroni pa nižjemu razredu. Prenosnike z Duron procesorji naj bi videli že 1. julija. Kupili jih bomo lahko preko distributerjev ali preko interneta. Še ime prenosnikov: prenosniki z AMD-jevimi procesorji se bodo znašli v družini HP Pavilion n5000. Zanimivost: HP bo prvi proizvajalec, ki bo v svojih izdelkih uporabil AMD-jevo PowerNow! tehnologijo. Več o tem tukaj.

2 komentarja

Anandtech FAQ sekcija

AnandTech - SSE, 3D Now!, ATX, AT, BX, CPU, GPU, GTS, lip, heatsink, peltier ... kratice in razne overclockerske izraze bi lahko našteval v neskončnost. Takih in podobnih kratic/izrazov v svetu računalništva kar mrgoli, zato je kar čudno, da se ljudem ne zmeša . Čeprav vsak malce bolj izobražen računalničar že ob pogledu na razne kratice ve v čemu je štos, se marsikdaj najde kak izraz, ki ni razumljiv. Angleško-slovenski slovar se velikokrat izkaže za neuporabnega (verjemite -> izkušnje), saj v njem enostavno ni iskane besede, ali pa je narobe razložena. Ravno zato so zlata vredne razne FAQ sekcije. Ena izmed takih je Anandtechova FAQ sekcija, kjer lahko najdete razlage nekaterih izrazov. Čeprav FAQ sekcija še zdaleč ni popolna, vam utegne v kritičnih trenutkih celo pomagati (pred kratkim so jo malce posodobili).

0 komentarjev

AC'97 Sound

Digit Life - Tokratna novica govori o integriranem AC'97 zvoku. Kot gotovo že veste, je integriran zvok prisoten skoraj v vseh novejših chipsetih (Intel, VIA, ...). Ljudje imajo take rešitve radi, saj odpade dodaten strošek za samostojno zvočno kartico. Vendar pa je integriran zvok dvorezen meč. Kljub nizki ceni, se prisotnost v chipset integrirane AC'97 kartice pozna na hitrosti sistema. Integrirana zvočna kartica namreč še vedno rabi nekaj pomoči osrednjega (CPU) procesorja. Slabost AC'97 zvočnih kartic se odraža tudi v tem, da niso primerne za zahtevnejša opravila. O takih in podobnih stvareh so se razpisali na Digit-Lifu. Napisali so obsežen članek, ki je namenjen samo AC'97 zvoku. Seveda pa Digit-Lifovci niso mogli iz svoje kože, zato je članek spet malce bolj strokoven.

2 komentarja

Današnja specialiteta - grafična kartica na žaru

Overclockers Cafe - Overclockers Cafe je pred nekaj dnevi obžaloval izgubo svoje VisionTek GeForce2 GTS grafične kartice. Da bi ohranili spomin nanjo, so se odločili, da čip dajo na verižico. Ker procesorja niso mogli na noben način spraviti s kartice, so se odločili za malce bolj grobo pot. Kartico so polili z bencinom in jo zažgali. Po kratkem pečenju je čip brez problemov odstopil od kartice. Voila - GTS na žaru pripravljen. Celoten proces si lahko ogledate tukaj.

7 komentarjev

Slike desktop PS 2

vir: Akiba
Akiba - Pred časom sem na veliko pisal o tem, kako bi lahko PlayStation 2 uporabili kot nadomestek za osebni računalnik. Da ne boste mislili, da je šlo za kako potegavščino, si lahko tukaj ogledate slike tega čuda. Celotna stran je v krokodilici (moj izraz za pisavo na daljnem vzhodu), zato si s tekstom ne boste mogli pomagati. Sicer pa gotovo poznate rek: slika pove več kot tisoč besed. Držite se ga, pa bo vse v redu.

2 komentarja

SiS635/ SiS735

The Tech Zone - SiS je svojo slavo dosegel v času 486 procesorjev, ko je imel kar zavidljiv tržni delež. S prihodom Pentium procesorjev pa se je vse spremenilo. Na trgu chipsetov je začel dominirati Intel, SiS pa se je v upanju na boljše čase umaknil na low-end trg. SiS je do nedavnega proizvajal visokointegrirane rešitve, ki pa niso naletele na kak večji odziv. Problem je bila predvsem hitrost SiS-ovih chipsetov (do 30% padec zmogljivosti v primerjavi z nakaterimi Intelovimi chipseti). Izgleda, da so boljši časi tukaj, saj se SiS usmerja tudi na malce bolj zahtevne trge s svojima novima chipsetoma 635 in 735. Oba chipseta sta še vedno visokointegrirana - ATA/100 IDE kontorler, AC97 zvočna kartica, 2 USB kontrolerja, Ethernet in HomePNA in Firewire vmesnik. SiS v čip ni integriral grafike, kar lahko samo pozdravimo, saj je bila integrirana grafika ena izmed najpočasnejših. Kljub visoki integriranosti pa to ni vse, kar nam SiS ponuja novega. Odločili so se namreč, da v 1 čip združijo tako...

0 komentarjev

Gainward GF3 "GOLDEN SAMPLE"

Overclockers Australia - Kartic na katerih je pricinjen GeForce 3 je danes kot listja in trave. Ravno zaradi tega je za tržni uspeh kakršnekoli GF3 kartice pomembno, da izstopa iz povprečja. Ena izmed takih, ki se povzpnejo nad povprečje je gotovo Gainward GF3 CARDEXPERT, ki nosi posebno oznako "Golden Sample". Ta oznaka ne pomeni nič drugega kot to, da je kartica posebej namenjena tistim, ki bi radi iz svoje grafične kartice iztisnili kar največ. Prvo kar človeku pade v oči je rdeča barva kartice. Izstopa samo hladilnik, ki je črne barve. Na kartici je še 64 MB ELITE DDR pomnilnika, VGA in S-VIDEO izhod. Vendar nas lep design še nikoli ni prepričal v same zmogljivosti določene kartice. Tako menijo tudi na Overclockers Australia, kjer so kartico dodobra stestirali v benchmark programih, preizkusili pa so tudi njene overclockerske zmožnosti. Dobili so precej impresivne rezultate: jedro procesorja so navili do 240 Mhz, RAM pa se je potil pri 550 Mhz. Da tako navita grafična kartica ni kar tako, se lahko...

0 komentarjev

Intel i815 Step-B Chipset

Digit Life - Ta članek je namenjen bolj računalniškim znalcem, saj se spusti precej v podrobnosti. Kakor hitro so prišli Tualatini, tako hitro so tudi proizvajalci izvrgli/najavili nove chipsete. VIA in SIS sta že najavila nove chipsete, Intel pa je samo malce predelal svoj i815 chipset. Tako je nastal Intel i815 Step-B Chipset. Avtorji članka so si priborili tudi matično ploščo, ki bazira na tem čipovju - Intel D815EPFV Mainboard.
Članek utegne biti zanimiv pod pogojem, da veste kaj berete (3/4 članka je strokovnega). Če pa se ne ukvarjate ravno s "siciranjem" čipovja, pa lahko strokovno nakladanje še vedno preskočite in si ogledate samo specifikacije.

0 komentarjev

Anketa

Slo-Tech - Danes sva se z lunijem odločila za eno manj resno temo... išče se najbolj len osebek na Slo-Techu. Predizbor je bil opravljen v času sestavljanja novega vprašanja. Upam da boste vsi glasovali zame...

dodatek by luni: glasajte za nas (jer mi smo spas...)!

16 komentarjev