»

LG-jev lebdeči zvočnik

LG - LG je napovedal nov izdelek, ki dokazuje, da prihodnost resnično ne mara kablov. Po Applovih brezžičnih slušalkah je tu brezžični lebdeči zvočnik. LG Levitating Portable Speaker PJ9, kot se uradno imenuje, bodo uradno predstavili na sejmu CES 2017, ki bo potekal v Las Vegasu od 5. do 8. januarja.

To sicer ni prvi lebdeči zvočnik, je pa zagotovo med lepšimi in uporabnejšimi. Lebdeči del je v resnici brezžični zvočnik, ki po standardu Bluetooth komunicira s polnilno postajo pod seboj. Prav tako se prek Bluetootha povezuje tudi z virom vsebine, a čisto brez žic vseeno ne bo šlo, saj morate vsaj polnilno postajo povezati z električno napeljavo. Zvočnik potem z magneti lebdi nekoliko nad polnilno postajo, baterije pa mu...

32 komentarjev

CES 2015: Dobrega tisočaka za novega walkmana

Sony - Legendarni Walkman je star že 35 let in nič ne kaže, da bi mu pohajala sapa. Sony je na letošnjem CES-u predstavil novo različico tega predvajalnika glasbe, ki cilja na najpetičnejše kupce. Za 1100 dolarjev dobimo model Walkman ZX2, ki je namenjen avdiofilom, pravi Sony.

Pametni telefoni in ostale pametne naprave so izrinile ozko specializirane, zato je tudi novi walkman postal pameten. Ima 128 GB prostora za glasbo, ki ga je mogoče razširiti s kartico microSD (do 256 GB). Na njem teče Android 4.2, torej lahko nanj namestimo raznovrstne aplikacije, a Sony prvenstveno cilja na poslušalce glasbe, čemur je podrejeno vse. Kompromis so sklenili tudi z uporabo dveh let starega operacijskega...

69 komentarjev

Creative je licenciral X-Fi

Bit Technologies - Vsi poznamo podjetje Creative, ki vse od njihovih zvočnih kartic SoundBlaster obvladuje ta trg. Podjetje je skozi leta kupovalo konkurenčne rešitve drugih podjetij, skoraj do iztrebljenja (upira se npr. še VIA). Poleg tega pa je samo naredilo načrt za procesor, skrbelo za izdelavo same kartice in tudi nudilo garancijo. To se bo kot kaže spremenilo.



Podjetje Auzentech je namreč najavilo zvočno kartico, na kateri bo sedel zvočni procesor X-Fi. Creative stopa torej po poteh Nvidie.

Se nam torej kmalu obetajo ceneje X-Fi kartice?

Izvorna novica.

19 komentarjev

Skrivno orožje R600 - zvočna kartica

The inquirer - Na Inquirerju lahko beremo o precej zanimivem dejstvu, ki se dotika AMD-jeve / ATi-jeve prihajajoče grafične rešitve. Na karticah bi se naj namreč pojavil ločen čip, odgovoren za zvok, ki pa ne bo deloval kot standardna zvočna kartica, temveč bo zgolj skrbel za pripravljenost HDCP priključka, preko katerega se v skladu z zlobnimi DRM predpisi enkriptirana prenašata tako zvok kot slika z novodobnih medijev. Z R600 v vašem mlinčku boste lahko tako brez slabe vesti gledali HD-DVD in Blu-ray filme, če je novica zaskrbljujoča za konkurenco, pa presodite sami.

25 komentarjev

Creative bo predstavil nove zvočne kartice iz družine X-Fi

Slo-Tech - Po rezultatih ankete sodeč, je kar nekaj (34% glasujočih) uporabnikov, ki niso zadovoljni s kvaliteto zvoka iz, na matično ploščo integriranih vezij. Tudi Creative se nadeja, da bo kakovost teh rešitev ostala na enaki ravni, in bo v kratkem ponudil nove zvočne kartice iz družine X-Fi. Ta podatek, uradne objave namreč še ni, so izbrskali na Computerbase, ko so pregledovali police pri Skopuhu. Ponudili bodo tri kartice, z naslednjimi imeni:
- X-Fi Xtreme Audio;
- X-Fi Xtreme Gamer;
- X-Fi Xtreme Fatality Professional Series.



Cene se gibljejo od 39 evrov za popolnoma oskubljeno,namenjeno sestavljavcem računalnikov, X-Fi Xtreme Audio različico, do 121 evrov za X-Fi Xtreme Fatality Pro.

Šlo bi za odlične obete za vse, ki jim je 28 slovenskih tisočakov preveč za vstopni model trenutne Creativove ponudbe, X-Fi XtremeMusic. Če bi se Creative le dovolj potrudil pri...

47 komentarjev

MSI integriral Audigy 2

The inquirer - Pri Inquirerju poročajo, da bo podjetje MSI začelo v svoje plošče vdelovati dobro znani Creativov Audigy 2 procesor pod imenom Audigy SE. Prva plošča, ki ga bo vsebovala, bo K8N Diamond Plus, govori pa se, da bo po Creativovih rešitvah kmalu posegel tudi Gigabyte. Vprašanje, ki se postavlja, pa je ali bo inženirjem uspelo doseči enako kakovost zvoka kot jo ponujajo ločene kartice, saj interference, ki se pojavljajo na plošči lahko precej motijo integrirane zvočne kartice. To bi jim lahko uspelo z uporabo enakih rešitev, kot jih ponujata Abit in DFI, ki imata integrirani zvočni kartici fizično ločeni od matične plošče. Več o tem si preberite tu...

Ali je to konec samostojnih zvočnih kartic za množice?

16 komentarjev

Test Creative X-Fi

Tech Report - Ob običajnem ne-preveč-burnem dogajanju na področju zvočnih kartic za domače uporabnike se je končno nekaj zganilo - Creative je pred nekaj časa prestavil nov zvočni procesor, X-Fi poimenovan. Na Techreportu so pripravili obsežen test tega izdelka, ki se lahko pohvali s precej izboljšavami.

Precej izstopajoča je računska moč procesorja, ki znaša 10.000 MIPS - kar je 24-krat več od serije zvočnih kartic Audigy. Zavidljivo je tudi število pretikal na tem kosu silicija - število le-teh znaša 51 milijonov, kar je 11-krat več od procesorja Audigy, sam čip pa je izdelan v 0,13 mikronski tehnologiji. Tako lahko strojno pospešuje do 128 glasov za 3D zvok in predeluje stereo 16 bit/44.1 kHz avdio v večkanalni 24 bit/96 kHz. Obenem podpira EAX 5.0, za najzahtevnejše uporabnike pa bo na voljo tudi različica z lastnim pomnilnikom X-RAM.

35 komentarjev

Vpliv 3D zvoka na izrisovanje slik (FPS)

Slo-Tech - Splošno znano je, da lahko zvok v igri odžre dokaj visoko število sličic pri izrisu na zaslon ( FPS) v igrah. Vendar koliko natančno? Je nakup samostojne zvočne kartice v času močnih in dvojedrnih procesorjev še smiseln, ali je bolje denar ta vložiti v procesor, oziroma v grafično kartico?

Odgovore na zastavljena vprašanja so poizkušali poiskati na 3DCenter. Ob bok so postavili danes najbolj uporabljeni AC'97 kodek, Realtek ALC658 in vsem znano zvočno kartico Audigy2, podjetja Creative.

Metodologija testa je bila domiselno sestavljena, saj so poizkušali izvedeti tudi, koliko vpliva surova moč procesorja na sposobnost izrisovanja sličic. Tako so testirali (poleg izklopljenega zvoka kot reference) obe rešitvi pri enaki frekvenci procesorja (2 GHz), dodali pa so meritev zmogljivosti kodeka pri procesorju, ki je bil na 2.4 GHz.

V igri Far Cry, na najzahtevnejših nastavitvah – Sound 5.1 + EAX 2.0, se na zaslon izriše 69 FPS (ALC658), če pa zvok obdela Audigy, pa 78. Če frekvenco...

59 komentarjev

Novi SoundBlaster Audigy 4 Pro

Slo-Tech - Vsi smo se spraševali kaj se dogaja v laboratorijih Creativa, ko so nazadnje izdali SB Audigy 2 ZS Pro Platinum, nakar je bila kar nekaj časa tišina. In končno jim je uspelo splaviti novo zvočno kartico tokrat je njeno ime Audigy 4 Pro. Tukaj se poraja vprašanje zakaj ne 3? V osnovi je zelo podobna Audigy 2 ZS vendat njena občutna razlika je pri dinamičnem obsegu 192KHz/24-bit stereo, kateri je pri starejši kartici deloval pri 107dB pri 4 Pro pa pri 113dB.

Več tehničnih lastnosti si lahko pogledate na tej povezavi.

Trenutno moramo pa počakati se na kakšen test, da vidimo kako se obnese v praksi.

14 komentarjev

Creative kupil Sensauro

Tech Report - Verjetno ste že slišali za Sensauro - podjetje, ki je bilo vir 3D zvočnih učinkov za skoraj vsa podjetja z lastnimi zvočnimi karticami - razen za Creative. Pri Sensauri so (oziroma bolje, so bila) torej v igri velika in zveneča imena kot so Guillemot/Hercules, VideoLogic, M-Audio, Audiotrak, Voyetra Turtle Beach, Terratec, ESS, Cirrus Crystal Logic, Analog Devices, C-Media, NVIDIA, Realtek, Yamaha, in VIA Technologies, torej skoraj vse česar Creative še ni imel pod "oblastjo". Sensaura je za ta podjetja razvijala gonilnike, da so njihove zvočne kartice podpirale DirectSound3D in EAX.

Se še spominjate Aureala, ki je imela veličasten algoritem za "prostorski" zvok s samo dvema zvočnikoma (sam sem še vedno lastnik ene izmed odličnih A3D kartic)? No, pred kakšnimi tremi leti ga je Creative kupil za lepih 28 milijonov ameriških dolarjev, medtem ko je bila Sensaura kupljena za "ušivih" 6,4 milijona. Kaj se dogaja ne vem, vem pa da po izjavah The Tech Reporta vsi igralci molčijo, izginila...

1 komentar

AOpen Tube vs. Terratec Aureon 5.1 Sky

Lost Circuits - Zvok na računalu je lahko dobra alternativa domačim DVD komponentam. Lahko je uporaben ne samo za DVD, ampak tudi igre. Na Lost Circuits so spisali zanimiv članek v katerem so primerjali v naslovu omenjeni zvočni kartici (Pri AOpen-u je zvočna vgrajena na matično ploščo).

V uvodu so pisali o tem kako se je sploh začelo z zvočnimi karticami ter se spraševali ali je že vgrajena zvočna kartica na nForce2 dobra. Vas zanima kako se obnese Audigy 2 proti malo prej...

3 komentarji

Zvočne kartice optimizirane za igre?

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so spisali zanimiv članek - kako so zvočne kartice optimizirane za igre. Kot kaže ni dvoma o tem, da te bi bile. Na test so postavili 5 zvočnih kartic: nForce APU, Audigy2, Realtek ALC 650, Herculess Fortissimo 3 ter C-Media CMI8738 in jih testirali v nekaj igrah. V vseh testih je zmagal Nforcev APU, čeprav mu je Creativov Audigy2 neprenehoma dihal za ovratnik. Članek ni dolg - verjetno pa bo za marsikoga zanimiv. Klikot!

2 komentarja

M-Audio Revolution 7.1

TweakNews.net - Na Tweak News so si ogledali in preizkusili novo zvočno kartico podjetja M-Audio, prej znanega kot Midiman, ki se lahko pohvali z kvalitetnimi MIDI karticami. Zvočna kartica Revolution 7.1 podpira 7.1 kanalni zvok in je zasnovana na Envy 24HT audio čipu. Po mnjenju Tweak News je kartica kakovostnejša od Audigy 2 zvočnih kartic ter hkrati cenejša za 10 dolarjev. Več o sami zvočni kartici najdete na tem naslovu.

2 komentarja

Zvok nVidiinega čipovja

Overclockers Australia - Na Overclockers Australia sem zasledil zanimiv članek o nVidiinem nForce2 čipovju in njegovih zvočnih sposobnostih. Avtor članka je preizkusil njegovo sposobnost, da zvok iz iger/filma/mp3 predvajalnika zakodira v Dolby Digital 5.1 in ga po digitalni liniji pošlje zunanjemu ojačevalcu ali pa po šestih analognih kanalih na šest zvočnikov - štirje prostorski, center in nizkotonec. Predvsem mi je zanimivo to, da čipovje ustvari nizkotonski kanal in tako lahko uživamo v hrumenju basov tudi takrat, ko ima vir le dva oz. štiri kanale in bi se basi izgubili, če bi signal poslali direkt skozi analogne izhode.

Hja, integiran zvok je prerasel obdobje, ko smo lahko pričakovali le nadomestilo za takrat, ko nismo imeli zvočne kartice ali pa ni bilo potrebe po kvalitetnem zvoku in je sedaj že zelo spodobno nadomestilo samostojni zvočni kartici, hkrati pa je glede na to, da je stvar že integrirana v čipovju, še cenejša od primerljivih samostojnih zvočnih kartic....

7 komentarjev

Creative Audigy 2 Platinum

X-Bit Labs -

Creative je že pred časom izdal svojo najnovejšo zvočno kartico Audigy 2, tako da je v bistvu sploh ne moremo več imenovati nova, a še vedno gre za eno najbolj popularnih kartic. Tako so si jo tokrat ogledali na X-Bit Labs. V čem se torej ta test razlikuje od množice že objavljenih? Da, XBitLabsovci so testirali t.i. Platinum inačico omenjeno zvočne kartice, ki se od osnovne razlikuje po dodatni periferni enoti, pozlačenih kontaktih ter ceni. Klik!

6 komentarjev

Megatest 5.1 in 6.1 sistemov

Thermaltake - Govorim seveda o zvočniških sistemih, ki postajajo vedno močnejši in temu primerno tudi dražji. Dandanes je nekaj povsem normalnega, da si lastimo 6.1 sistem in na Tom's Hardware so si ogledali pet najboljših. Testirani so bili zvočniki podjetij kot sta Logitech in Altec Lansing, a mogoče vas bo v članku bodlo v oči to, da v test ni bilo vključenih zvočnikov podjetja Creative, ki veljajo za zelo kvalitetne. Kakšnega posebnega favorita niso odkrili, a ugotovili so, da lahko končno dodobra izkoristimo naše zvočne kartice.

1 komentar

Osemkanalni zvok

vir: Bjorn3D
Bjorn3D -

Na Bjorn3D so objavili test zvočne kartice z imenom Hercules Gamesurround Fortissimo III 7.1, ki, kar ste verjetno ugotovili že iz imena, podpira osemkanalni prostorski zvok. Na kartico lahko priklopite analogne ali digitalne zvočnike, prozivajalec pa poudarja, da kartica pokaže vso svojo moč šele s priključitvijo slednjih. Če bi torej radi imel najnovejše čudo zvočnega sveta v svoji kištici, si test le oglejte, a ne pozabite, da imate navsezadnje le dve ušesi.

8 komentarjev

Creative Labs Audigy 2

G3D - Audigy2 se imenuje Creativeova najnovejša zvočna kartica, katere test nam naš vrli admin alien-w še dolguje. [:D] No, danes se je na internetu pojavil nov test, ki je tokrat nastal pod peresom (oz. tipkovnico) pisca na Gaming in 3D. Kartico, vredno 130 ameriških zelencev, so si pogledali z vseh možnih kotov ter ji prisodili oceno 87 odstotkov. Zakaj? Zato ...

1 komentar

Shuttle's SB51G Mini PC

HotHardware - Na tej strani si lahko preberete test Shuttleovega novega Mini PCja. Dimenzije tega računalnička so le 200 x 181 x 280 mm, v osrčju pa ga poganja Pentium 4 procesor. Ima podporo standardu USB 2.0 (2 priključka), razširljiv pomnilnik integrirane grafične kartice do 64 MB, integrirano AC '97 v2.2 zvočno kartico in še mnogo drugih stvari. Še tehnikalije:
  • 2x UltraDMA/100 IDE - SiS962
  • možnost spreminjanja FSB od 100 do 166MHz
  • Podpira DDR200/266 DDR SDRAM
Za več informacij kliknite semkaj.

0 komentarjev

Test Audigya2

Tweak Town - Creative SoundBlaster Audigy2 je zvočna kartica, katere test nam alien-w obljublja že dalj časa, da pa ne boste preveč neučakani, si lahko pred tem ogledate test te zvočne pošasti oz. zvočnega razstreljevalca™ na TweakTown. Tehničnih karakteristih vam na tem mestu ne mislim naštevati (use Google instead), lahko pa vam namignem, da so bili s kartico zelo zadovoljni. Motila je le, kot ponavadi, samo cena. A če imate 200 dolarjev odveč ter vrhunske zvočnike, klik!

1 komentar

Creative SB Audigy 2

Digit Life - Creative je že pred časom izdal naslednika svoje družine Audigy, imenovanega Audigy 2. Napovedali so, da ga bo moč kupiti nekje v drugi polovici oktobra in, glej, glej, danes, dan pred vstopom v drugo polovico oktobra, se je na internetu pojavil njegov test. Na Digit-Life so dobili v preizkus novega Creativovega prvaka, ki vam obljublja 24 bitni zvok s 192 kHz na sedmih (6.1) zvočnikih. S kartico so bili sorazmerno zadovoljni, postavlja pa se vprašanje, ali ne ponuja kartica nekoliko premalo za žafransko ceno 130 dolarjev. Klik!

22 komentarjev

Osemkanalna zvočna kartica

Overclockers Online - Če ste se spraševali, čemu služi šestkanalno (5.1) ozvočenje, saj imamo konec koncev samo dve ušesi, se lahko sprašujete dalje. Na Overclockers Online so si namreč ogledali kar osemakanalno zvočno kartico (7.1) podjetja Hercules, imenovano Fortissimo III 7.1 Sound Card, na katero lahko navesite do osem zvočnikov. Kartica podpira vse tehnologije predvajanja 3D zvoka kar si jih lahko zamislite. Kartica je zagotovo špica, tako da bodo z njo zadovoljni tudi največji audiofili, poudariti pa je treba, da je takšna kartica brez kvalitetnih zvočnikov, kot mercedes z gumami fičota. Klik!

1 komentar

Creative SB Audigy 2

več strani - Torej, Creative je splavil svojega novega paradnega konja. Njihova najnovejša zvočna kartica, naslednik Audigyja, nosi zelo izvirno (e-khm [:D]) ime, Audigy 2. Kartica ponuja:
  • tehnologijo DVD Audio v povezavi z vašim DVD pogonom;
  • 6.1 prostorski zvok;
  • 24 bitni / 96 kHz zvok;
  • 24 bitni / 192 kHz digitalno-analogni pretvornik (DAC);
  • napredno EAX HD tehnologijo prostorskega zvoka pri igranju iger in še mnogo več.
Creativova priporočena cena je 130 dolarjev oziroma 200 dolarjev za Platinum različico. Podrobne informacije lahko dobite tu in tu.

Samo še da jo naši vrli uvozniki spravijo v Slovenijo.

0 komentarjev

Creative najavil Audigy 2

MeriStation - Sredi oktobra naj bi na evropske prodajne police prispel naslednjik iz dinastije SoundBlaster, SB Audigy 2. Osvežena kartica bo imela izboljšane karakteristike, povdarki pa bodo na podpori novim tehnologijam in standardom kot so Audio DVD, EX- Dolby Digital 6.1, THX... Kartico bodo zvok predvajale z 24biti in 192KHz pri 106dB. Zajemanje zvoka bo še vedno potekalo pri 24bitih in 96KHz... Več podatkov bo znanih ob uradni napovedi kartice, ki se bo zgodila konec meseca.
Creative bo sočasno predstavil še osveženo linijo MP3 predvajalnikov, zvočnikov ter eno novo miš. :-) Več si lahko, ako obvladate špansko preberete tukaj, avtomatski googlov prevod pa najdete tukaj.

1 komentar

Altec Lansing

TweakNews.net - Na Slo-Techu imamo radi Altec Lansing zvočnike. Morda vam to pove dejstvo, da smo lansko leto podelili komplet zvočnikov tega podjetja zmagovalcu TESKAnu v Portorožu ter letos BolerTMju v Piranu (obema za najlepši ohišji) Zakaj? Ker so enostavno dobri!

No, preidimo k bistvu. Altec je naredil nov komplet zvočnikov, ki ima tokrat samo 2 satelita ter globokotonca. Na TweakNews.net so si jih ogledali in bili precej navdušeni. S 25W RMSja (čiste zvočne moči) pravijo da so zvočniki neverjetno glasni in hkrati proizvedejo izredno čist in kvaliteten zvok. Tudi izgled jim je bil všeč, pa kontrole na satelitih, in nizka cena ter še mnogo stvari, tako da so produktu dali kar nagrado najboljše izbire. Članek si oglejte tu.

Test Altecovih ATP3 zvočnikov na Slo-Techu najdete tukaj, test ACS56 pa tu.

6 komentarjev

XPS510 5.1 surround zvočniki

Sound Card Central - Na Sound Card Central so si ogledali zanimiv zvočniški surround sistem, ki temelji na petih satelitih in globokotoncu - to se pravi 5.1 sistem. Nekaj osnovnih karakteristik:
  • Globokotonec: 20 W RMS
  • posamezni satelit: 8 W RMS
  • frekvenčno območje: 35 Hz - 20 KHz
  • 5.25" membrana globokotonca
  • 3" satelitska membrana
  • razmerje signal - šum (SNR): 85 dB.
Zanimiv sistem, ki pa po mojem mišljenju po glasbeni moči še vedno zaostaja za Creative Inspire 5.1 Digital 5700. Seveda zaostaja tudi cena.

1 komentar

Mičkan PC™

Tweaker's Asylum - Shuttle SS40G je majhen pc. Vsebuje pa naslednje stvari:

  • AMD Athlon/Duron z 200/266 MHz Socket A procesor
  • 2 DDR200/266 SDRAM, 4 USB 1.1 porte, 3 IEEE1294 porte
  • itegrirano SIS 315 grafično kartico
  • itegrirano zvočno kartico in 10/100 mrežno kartico
  • ATA 33/66/100 IDE vmesnik
  • 2 PCI slota
  • in še nekaj stvari...


  • Zadevica izgleda zanimivo, na testu pa so ugotovili, da je SS40G zelo dobra zadeva, edino nad pomanjkanjem ATA133 in podporo DDR333 niso najbolj navdušeni. Klik!

    2 komentarja

    Za vse audiofile in audiofilke

    Tech Report - Na The Tech Report so preizkusili malce zajetnejši kupček zvočnih kartnih čudes. 6 kartic za 6 različnih okusov, 6 cen - od 15 - 65 ameriških dolarjev. Katera je prava? Katera pridela najboljši zvok?

    In kaj so ugotovili? Najboljša izbira za glasbo je Sound Blaster Audigy, za igre pa Philips Acoustic Edge. Seveda si članek pred nakupom preberite, da ne bom potem jaz kriv, če vam kartica ne bo všeč! [:)] Klik!

    0 komentarjev

    Test SB Extigy

    Hexus - Ne bom govoril na dolgo. Vsi vemo, da je kartica dobra - zelo dobra, če smo bolj natančni. Na tem naslovu se nahaja naš test, katerega je spisal alien-w in v katerem podrobno spoznamo kartico, tukaj pa si lahko neke vrste "hitri ogled" kartice preberejo tisti, katere bolj zanimajo le dejstva in ne branje daljšega teksta. Zadeva je preizkuševalca dokaj impresionirala in je bil nad zvočno kartico kar navdušen. Pa kaj bi vam pravil, saj to gotovo že veste [:D].

    0 komentarjev

    Hercules XPS 210 ter 510 zvočniki v navezi z Gamesurround Muse XL in Fortissimo II zvočnima karticama

    Dan's DATA - Mogoče malce pozno, a vseeno. Pri Danu so se odločili stestirati Herculesove izdelke. Tako so v roke dobili dve zvočni kartici in dva seta zvočnikov. Za zvočniška sistema so ugotovili, da spadata med cenejše sisteme. Pri XPS 210 (kateri so 2.1 zvočniki), se vse komande nahajajo na wooferju, kar zna biti malce nerodno, so pa drugače privlačne črno-modre barve ;) Tudi pri XPS 510 se vse komande nahajajo na wooferju, so pa v celoti črni. Z zvokom obeh so bili navdušeni. Kar pa se tiče zvočnih kartic, bom krajši. Muse XL je ena izmed najcenejši (kvalitetnejših) zvočnih kartic na trgu, Fortissimo pa je za malce več denarja, tudi dobra kartica z "podporo" 5.1 zvočnikom. Kot grajo so omenili starost driverjev na priloženem CDju....

    1 komentar

    Soundblaster Extigy

    Overclockers Australia - Ta novica je prišla do nas relativno pozno, a vseeno. Creative namerava izdati izvenškatelno serijo zvočnih kartic, ki temeljijo na Audigy EMU10K2 procesorju. Soundblaster Extigy, kakor se bo zadeva imenovala, bo imel zmožnost 24-bitnega 96 KHz predvajanja s 100 decibeli razmerja signal-šum (kot pri Audigyju). To je prva zvočna kartica, ki jo je Creative izdelal v vsej svoji zgodovini. In kaj je tako privlačnega na tej kartici, poleg tega, da lahko sedaj proizvaja še čistejše tone, ker jo ne moti EMI računalnika? Jah, zadeva lahko koristi tudi kot samostojen dekoder za Dolby Digital 5.1. Cena? Okoli petdeset tisočakov v tujini. Glede slovenske cene pa - povprašajte uvoznike . Aja, zadeva bo v prodaji sredi februarja. Test na Slo-Techu bo.

    1 komentar

    Creative Audigy Platinum

    Bench House - Creative Labs je res podjetje, ki narekuje tempo med proizvajalci zvočnih kartic. Z njihovim revolucionarnim čipom EMU10K1 so orali ledino, s kvaliteto tudi. Zvok kartic (od AWE64 do Live! 5.1) je bil vedno kristalno čist, jasen ter barvit. A, kot vse novo, je ta inovacija kmalu postala stara. Za rešitev so morali Creativovci na novo narediti čip, ki bo poganjal nove generacije zvočnih kartic. Rodil se je EMU10K2, čip, ki se je za množice preimenoval v Audigy. Vam podatek, da razmerje signal/šum znaša kar 100 dB, kaj pomeni? Uh, to je ena od stvari, ki jo Slo-Tech pač mora dobiti na test . Blagor Bench-Houseovcem...

    4 komentarji

    Nadgradnja SB Live! v SB Live! 5.1

    Digit Life - Ta članek nam razjasni veliko "skrivnosti" o SoundBlasterjih. Na primer, da odkodiranje Dolby Digital zvoka tudi pri verziji SB 5.1 poteka na centralnem procesorju in da je razlika med navadnim Liveom in Liveom 5.1 le v enem programabilnem čipu. Na žalost se tega čipa ne da preprogramirati kar na kartici sami in ga je potrebno za ta namen odspajkati ter priklopiti na 10 megabitno Realtekovo mrežno kartico ali pa na vzporedni priključek (LPT). Sicer se mi po tem prebranem članku zastavlja vprašanje, če se tak poseg splača, saj je zapleten, pa še možnost, da skurite kartico obstaja. A vseeno se človek malo zamisli, ko ugotovi, da je razlika med njegovo prejšnjo in zdajšno zvočno kartico LE in SAMO v dveh številkah, glede na to, da je razlika v ceni 10 tisoč tolarjev. Če ste mojster spajkanja, si članek le preberite, a ne krivite mene, če potem kaj ne bo delovalo. O članku nas je obvestil Borut, hvala....

    2 komentarja

    Test Audigy-ja

    3DnHardware - Creative kar nekaj časa ni izdal nobene zvočne kartice. Namesto tega se je raje grebel okoli korita grafičnih kartic. Ker je konkurenca tam veliko hujša in ker so tam podjetja, ki imajo dolgo tradicijo delanja zelo dobrih grafičnih kartic, Creativu ni šlo tako dobro. Ne razumite me narobe, šlo mu je v redu, ampak ne tako, kot bi si on sam želel. Zato se je raje spet posvetil zvočnim karticam in ustvaril Audigy.
    Audigy je najnovejši Creativov zvočni čip, ki podpira celo vrsto novih funkcij. Pa da jih naštejem: :
    • omogočal bo ADVANCED HD
    • do 4x hitrejši od vseh dosedanjih zvočnih procesorjev
    • Multi-Environment; poslušalec lahko istočasno posluša štiri audio okolja v realnem času
    • Environment Morphing; omogoči naravni avdio prenos iz enega okolja v drugega z realnočasnim morphingom karakteristik posameznega okolja
    • Environment Panning; omogoča relno-prostorsko odmevanje zvoka od površin in odbijanje od le-teh nazaj k uporabniku
    • Environment Filtering; uporablja high-pass filtre za generacijo...

    6 komentarjev

    Staro meso

    Guru 3D - Danes sem pa kar malo užaljen. Vsi tako računate na slycerja (glej novico spodaj; Opravičilo) jaz vas pa redno in zanesljivo že cel teden zalagam z novicami. Šmrk, šmrk. A sem že tako star, da nisem več za nobeno rabo? Tako kot je zgledalo za Creative in njegov program zvočnih kartic dokler ni "spacal" skupaj Audigy zvočnega procesorja?
    Ker Creative je, očitno, vstal od mrtvih in odšel v nebesa. Danes so se pojavile podrobnosti o prihajajočem Audigy zvočnem procesorju. Pa si jih poglejmo:
    za gamerje so pomembne predvsem te nove funkcije:
    • omogočal bo ADVANCED HD
    • do 4x hitrejši od vseh dosedanjih zvočnih procesorjev
    • Multi-Environment; poslušalec lahko istočasno posluša štiri audio okolja v realnem času
    • Environment Morphing; omogoči naravni avdio prenos iz enega okolja v drugega z realnočasnim morphingom karakteristik posameznega okolja
    • Environment Panning; omogoča relno-prostorsko odmevanje zvoka od površin in odbijanje od le-teh nazaj k uporabniku
    • Environment Filtering; uporablja...

    7 komentarjev

    Creative spet pri zvoku

    Guru 3D - V zadnjem času se Creative vedno bolj pojavlja na različnih delih računalniškega tržišča. Izdeluje grafične kartice, audio playerje in še vrsto drugih stvari. Medtem ko njegov glavni oddelek, zvočne kartice, kar stagnira.
    Ker pa posluje z izgubo, se je odločil, da se bo spet posvetil zvočnim karticam. Tako bo začel z intenzivnim razvojem Sound Blaster Audigy programa zvočnih kartic. Pa tudi novo obliko zvočnikov lahko pričakujemo kar kmalu.
    Creative bo kar malo težko konkuriral Nvidii, ki se je odločila poseči na zvočno sceno. Kot veste, bo Nforce imel vgrajen zvok, ki ima zelo impresivne specifikacije! Kako se bo vse to razplatlo, vam bomo še poročali.

    0 komentarjev

    Spet en ogled tovarne

    vir: Guru 3D
    Guru 3D - Potem, ko smo že videli tajvanski ABIT in VIO, je tu še en sprehod po tovorani. Tokrat evropski. Tu si lahko ogledamo Creative tovarnico na Irskem. Gre le za pakirnico in preizkuševalnico Creative grafičnih kartic, zvočnih kartic, DVD-ROM-ov,... Ne gre za članek ali intervju, ampak za foto sprehod po tovarni(ci).

    1 komentar

    AC'97 Sound

    Digit Life - Tokratna novica govori o integriranem AC'97 zvoku. Kot gotovo že veste, je integriran zvok prisoten skoraj v vseh novejših chipsetih (Intel, VIA, ...). Ljudje imajo take rešitve radi, saj odpade dodaten strošek za samostojno zvočno kartico. Vendar pa je integriran zvok dvorezen meč. Kljub nizki ceni, se prisotnost v chipset integrirane AC'97 kartice pozna na hitrosti sistema. Integrirana zvočna kartica namreč še vedno rabi nekaj pomoči osrednjega (CPU) procesorja. Slabost AC'97 zvočnih kartic se odraža tudi v tem, da niso primerne za zahtevnejša opravila. O takih in podobnih stvareh so se razpisali na Digit-Lifu. Napisali so obsežen članek, ki je namenjen samo AC'97 zvoku. Seveda pa Digit-Lifovci niso mogli iz svoje kože, zato je članek spet malce bolj strokoven.

    2 komentarja

    Guillemot Maxi Sound Muse

    OCAddiction - Pri OC Addiction so v roke dobili zvočno kartico Guillemot Maxi Sound Muse ter jo dodobra pretresli. Prišli so do podobnih rezultatov kot jaz, ko sem jo testiral: zelo nizka cena, dobro razmerje price/performance, zgleden programski paket. Edino, kar se mi je zdelo že malo smešno, je to, da so skritizirali škatlo zvočne kartice. Mogoče se motim, ampak čisto nobena stvar še ni bila dobra zaradi svoje superiorno oblikovane šatulje, mar ne? Klik!

    0 komentarjev

    Končno...

    več strani - No, lepo je videti, da Creative ne počiva. Po nekaj letih gospodovanja s svojim EMU10K zvočnim čipom in SB Live! družino kartic, sedaj pripravljajo nove produkte. Sredi prihajajočega poletja nas bodo tako razveselili z EMU10K2 zvočnim čipom, na katerem bo zasnovana nova družina zvočnih kartic. Novi čip bo, poleg precej večje moči in podpore novim efektom, prinesel naslednje zadeve:
    • Dual FireWire podpora: nove kartice bodo imele vdelan FireWire kontroler,
    • Podpora Secure Content tehnologiji (d0h ),
    • 6 kanalski digitalni in analogni izhod (podpora Dolby Digitalu),
    • PlayCenter2 bo podpiral kodiranje do 320kbps ter 9x pospešitev
    Nova družina zvočnih kartic se bo imenovala Sound Blaster Audigy, na začetku pa bomo videli naslednje modele:
    • SB Audigy X-Gamer: Kartica namenjena igričarjem, ki bo zamenjala trenutnega X-Gamerja. Priporočena cena $99.
    • Sound Blaster Audigy MP3+: V bistvu enaka zadeva, kot prejšnji MP3+, torej kartica namenjena poslušanju digitalne glasbe. $99.
    • Sound Blaster Audigy...

    5 komentarjev

    Front-X Multimedia Ports

    2CPU - Tole stvarco sem našel pri avstralskih overclockerjih in je neke vrste podaljšek za vhode na zvočni kartici. Priklopi se jo lahko v vsako zvočno kartico, kar prek navadnih vhodov. Od tam gredo kabli skozi prosto (če se najde kakšno) režo za kartice, skozi računalnik, do priklopne postaje, ki je nameščena v mesto za CD-ROMe. Na tej 'postaji' je midi vhod, ali pa vhod za igralne pripomočke in tri vtičnice za stereo banance. Namen vsakega od teh vhodoh/izhodov pa si lahko sami izberete. Test te preproste napravice si lahko ogledate tukaj.

    0 komentarjev

    ABIT Dolby Surround Soundsystem

    Overclockers Online - Po velikih uspehih na področju matičnih plošč in kasneje tudi grafičnih kartic, se tvrdka ABIT podaja tudi v svet zvoka in zvočniških naprav. Sestavili so zanimiv sistem zvočnikov za prostorsko ozvočenje vašega računalnika poleg pa nudijo tudi zvočno kartico z njihovim logotipom. Naj takoj povem, da ne gre za kakšen HighEnd sistem ampak predvsem za cena/kvaliteta optimiziran sistem, ki pa kljub vsemu ponuja veliko.Set 6ih njihovih zvočnikov vas bo olajšal za 210$, če pa želite tudi zvočno kartico, bo vaša denarnica tanjša še za dodatnih 55$. Edina resna zamera gre zvočni kartici - EAX in A3D nimata strojne podpore. Vsekakor pa je cena ugodna. Zelo izčrpen članek najdete tukaj.

    0 komentarjev

    Guillemot Maxi Sound MUSE

    Mr. PC Pro - Zvočna kartice resda ni prav nič posebnega, toda za 30$ kolikor novcev je treba zanjo odšteti, dobite prekleto veliko. Kartica podpira EAX 1.0 in A3D 1.0., nanjo lahko priključite do 4 zvočnike, ter kup bolj ali manj uporabnega programja za delo z zvočnimi posnetki. Po mojem mnenju res razmisleka vreden proizvod. Bravo Guillemot [:))]. Celoten članek se nahaja tukaj.

    11 komentarjev

    Cambridge SoundWorks DTT3500 Digital

    AnandTech - V vsesplošnem navdušenju nad izdelki, ki ponujajo nekaj kar se tako lepo sliši pod imenom Domači Kino in je navadno zelo drago, nam Creative Labs s svojo serijo Cambridge SoundWorks prihaja nasproti na eni strani z dobro kvaliteto in na drugi z dokaj nizko ceno. Ob izidu nove serije zvočnih kartic Live 5.1, ki omogočajo odkodiranje signala Dolby Digital že na izhodu iz kartice, brez dodatnega dekoderja, so nam pripravili tudi novo serijo njihovih, po mojem mnenju odličnih zvočniških kompletov. Tema današnje novice pa je prav sistem Cambridge SoundWorks DTT3500 Digital, v katerega opis so se podali na AnandTech. Če vas zanima več, si le oglejte članek.

    8 komentarjev