Prijavi se z GoogleID

»

Napad v Oslu: igre niso krive, spet stare debate o nadzoru interneta

Modern Warfare 2

Slo-Tech - Čeprav med igranjem nasilnih iger in nasilnim vedenjem obstoji korelacija, kljub mnogo raziskavam še nikomur ni uspelo dokazati vzročno-posledične povezave. Rezultat raziskav so namreč diametralno nasprotni - da igre zmanjšujejo kriminal pa vse do prepovedi nasilnih iger zaradi streljanja. Le malo časa je trajalo, da so se pojavile prve špekulacije, da je bil tudi pokol v Oslu povezan z igranjem nasilnih iger. Morilec Anders Behring Breivik je namreč v svojem manifestu med drugim zapisal, da je Modern Warfare 2 odličen za vadbo streljanja, ker Evropejci pač nimamo možnosti vaditi v resničnem življenju kot na Bližnjem vzhodu.

Avstralci so lani po pregledu vseh študij ugotovili, da ni dokazov, da igre povzročajo nasilno vedenje. Še dlje...

40 komentarjev

Računalniki prepoznavajo lažne recenzije

Za zdaj le za chicaške hotele

vir: PhysOrg.com
PhysOrg.com - Eden izmed vedno večjih problemov na internetu so lažni recenzije ali pa samo mnenja o izdelkih in storitvah, ki jih pod pretvezo kupca pišejo prodajalci sami v upanju povečati zanimanje in prodajo. Dobroverni kupci imajo pri prepoznavanju teh lažnih kosov pisarije precej problemov, ker ljudje po naravi pisani besedi verjamejo. Zato raziskovalci na Univerzi Cornell razvijajo algoritem, ki prepozna lažne recenzije (imenujejo se opinion spam in ne gre za nov izraz).

Najprej so si pridobili bazo podatkov. Skupino ljudi so prosili, da napišejo lažne recenzije o 20 hotelih v Chicagu, ki so jih potem skupaj z resničnimi recenzijami analizirali. Ugotovili so, da se lažni sestavki jezikovno razlikujejo od resničnih. Imajo več...

4 komentarji

P2P uporabniki so najboljši kupci glasbenih in filmskih vsebin

Douglas C. Merril, nekdanji član uprave Googla in vodja digitalnega oddelka založbe EMI.

vir: Wikipedia
TorrentFreak - Douglas C. Merill, nekdanji član Googlovega upravnega odbora (CIO, VP of engineering) je leta 2008 zapustil Palo Alto in postal vodja digitalnega oddelka "New Music" pri ameriški glasbeni založbi EMI, najmanjši od "štirih velikih" glasbenih založb. EMI so takrat pestile znatne izgube v klasičnih prodajnih kanalih in se je odločil na veliko staviti na digitalne vsebine, pri čemer je veljalo prepričanje, da je za resen začetek dela treba najprej počistiti z "nesnago na trgu", kot so popularno rekli p2p omrežjem ala LimeWire (letos maja so se poravnali za 105 milijonov dolarjev, jih pa čaka še par tožb).

Merillova prva naloga je bila analiza trga, kjer je ugotovil - kot je nedavno povedal na simpoziju v Sydneyu - da so...

64 komentarjev

Apple izdal iOS 4.3.5

TechCrunch - Le 10 dni po izidu popravka Applovega mobilnega operacijskega sistema iOS je Apple izdal novo podverzijo, ki odpravlja še enega hrošča. Pred nami je iOS 4.3.5, v katerem so podobno kot v prejšnji podrazličici odpravili samo enega hrošča - to pot ranljivost, ki bi napadalcu prek omrežja lahko omogočila zajem ali spreminjanje podatkov v sejah, ki so šifrirane s SSL/TLS. Drugih popravkov za zdaj ni zaslediti, čeprav je za namestitev treba prenesti kar 666 MB.

Pomembno vprašanje ob vsakokratni posodobitvi so seveda vplivi na jailbreak. Medtem ko je Apple v 4.3.4 popravil zloglasno luknjo v PDF-pregledovalniku, zaradi česar je postal nedelujoč glavni untethered jailbreak, v iOS 4.3.5 sprememb na tem področju ni. Kar je delovalo v prejšnji verziji, bo delovalo tudi v tej. Žal je za zdaj edini jailbreak že omenjeni...

3 komentarji

RIM odpušča zaradi slabih rezultatov

CNet - Kanadski proizvajalec blackberryjev RIM uresničuje napovedi iz preteklega meseca in najavlja odpuščanja. V sklopu "optimizacije stroškov" se bodo "osredotočili na odpravo podvojenih mest in preusmeritvijo virov v področja, ki ponujajo največje možnosti za rast." To z drugimi besedami pomeni, da bo zaposlitev izgubilo okrog dva tisoč ljudi. Pri tem ne gre le za delovna mesta v Severni Ameriki, ampak tudi drugod, kjer je RIM prisoten. Zaposlene iz Amerike bodo o prekinitvi pogodb začeli obveščati prihodnji teden, preostale pa nekoliko kasneje.

RIM poudarja, da so bili v preteklih letih deležni silovite rasti, zaradi česar so v petih letih početverili število zaposlenih. Ker se rast upočasnjuje in za vzdrževanje tržnega položaja v nasprotju z njegovim povečevanjem ne potrebujejo več toliko zaposlenih, je krčenje...

24 komentarjev

Anonymous vdrl v internetno enoto italijanske policije

Med objavljenimi dokumenti so tudi slike notranjosti in celo skupinska slika zaposlenih.

vir: BBC
BBC - Zloglasna hekerska skupina Anonymous, ki je na zadnje napadla NATO, je objavila, da so vdrli v italijanski CNAIPIC (Centro Nazionale Anticrimine Informatico per la Protezione delle Infrastrutture Critiche, Nacionalni center za zaščito kritične infrastrukture pred internetnim kriminalom) in pridobili osem gigabajtov občutljivih podatkov. Najprej so dosežek objavili na Twitterju, kasneje pa so na Pastebin objavili še manifest o konkretnem dogodku in povezave do nekaj predoglednih arhivov odtujenih podatkov. Za zdaj so objavili nekaj slik oddelka, sliko zaposlenih z osebnimi podatki in nekaj manj pomembnih dokumentov italijanskega ministrstva za zunanje zadeve ter ruske dokumente.

Dejali so, da so poleg tega dobili tudi...

27 komentarjev