» »

Računalniki prepoznavajo lažne recenzije

Računalniki prepoznavajo lažne recenzije

Za zdaj le za chicaške hotele

vir: PhysOrg.com
PhysOrg.com - Eden izmed vedno večjih problemov na internetu so lažni recenzije ali pa samo mnenja o izdelkih in storitvah, ki jih pod pretvezo kupca pišejo prodajalci sami v upanju povečati zanimanje in prodajo. Dobroverni kupci imajo pri prepoznavanju teh lažnih kosov pisarije precej problemov, ker ljudje po naravi pisani besedi verjamejo. Zato raziskovalci na Univerzi Cornell razvijajo algoritem, ki prepozna lažne recenzije (imenujejo se opinion spam in ne gre za nov izraz).

Najprej so si pridobili bazo podatkov. Skupino ljudi so prosili, da napišejo lažne recenzije o 20 hotelih v Chicagu, ki so jih potem skupaj z resničnimi recenzijami analizirali. Ugotovili so, da se lažni sestavki jezikovno razlikujejo od resničnih. Imajo več daljših besed, višje razmerje med glagoli in samostalniki, pogosteje opisujejo naokoli (počitnice, poslovna pot ...) kakor konkretno (kopalnica, recepcija ...) itd. Z uporabo algoritma, ki je prepoznaval te lingvistične karakteristike, so uspeli določiti lažne recenzije z 89,9-odstotno natančnostjo. Če se je opravila lotil človek brez predhodne analize, pa ni bil uspešnejši od naključnega izbiranja.

Algoritem za zdaj deluje le za chicaške hotele, a v prihodnosti ga želijo posplošiti. In morebiti se kmalu primeri, da bomo imeli v Firefoxu vtičnik za filtriranje lažnih opisov.

4 komentarji

commissar ::

ko veš kaj filter preverja, kakšen problem je potem napisati ležno recenzijo, ki ne sproži alarma?!?

Matthai ::

Cat-mouse game je potem to. 8-)
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

terryww ::

skratka izbrali faturje in vrgli v svm.. bolj zanimivo bi bilo vedet kako so prišli do featurjev, ki zadevo tako dobro klasificirajo. trail&error?
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

MrStein ::

Kaj ko bi Check Spelling opcijo v browser-ju vklopil? ;)
Teštiram če delaž - umlaut dela: ä ?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novosti

Oddelek: Novice / Obvestila
81066 (1066) pucvoler
»

Nova DVD recenzija

Oddelek: Novice / Nova vsebina
71086 (1086) Justy
»

Ne boste verjeli...

Oddelek: Novice / Nova vsebina
51349 (1349) black block
»

Any Given Sunday

Oddelek: Novice / Nova vsebina
191272 (1272) Brody

Več podobnih tem