»

Indija izgubila raketo s satelitom takoj po izstrelitvi

PhysOrg.com - Danes ob 11.34 uri po srednjeevropskem času je Indija z izstrelišča Sriharikota, ki je približno 80 kilometrov južno od mesta Chennai (nekdanji Madras), poizkusila izstreliti satelit GSAT-5P. Slabo minuto po izstrelitvi je kontrola misije izgubila nadzor nad motorji, zato so 63 sekund po vzletu aktivirali mehanizem za samouničenje.

GSAT-5P bi bil moral poleteti že v ponedeljek, a so izstrelitev preložili, ko so odkrili puščanje ventila v enem izmed ruskih...

17 komentarjev

Financial Times za osebo leta izbral Steva Jobsa

Karikatura Steva Jobsa v Financial Timesu

vir: Financial Times
Financial Times - Ameriška revija Time je za osebo leto razglasila ustanovitelja Facebooka Marka Zuckerberga, Britanci pa niso tega mnenja. Ugledni Financial Times je za osebo leta 2010 razglasil izvršnega direktorja Appla Steva Jobsa. V članku The Geeks Shall Inherit the Earth so nanizali njegove dosežke, s katerimi si je pridobil prestižni naziv oseba leta.

O Jobsu je skoraj nemogoče imeti ravnodušno mnenje. Za nekatere je genij in polbog, druge ne morejo zanj niti slišati. Marsikdo mu zameri njegova perfekcionizem in ambicioznost, ki mejita že na mejo mogočega, a ne glede na vse mu ne moremo oporekati poslovnih dosežkov. Apple po njegovi vrnitvi v sedlo zadnja leta naravnost sije.

Lani ga je za šest mesecev

31 komentarjev

Microsoft splavil HTML5 Labs

vir: Hexus
Hexus - Microsoft se s splavitvijo HTML5 Labs še bolj zavzema za soustvarjanje in razvoj spletnih standardov. Laboratorij bo v pomoč razvijalcem, saj jim bo nekoliko bolj razjasnil nekatere manj uporabljane dele novega standarda ter Microsoftu omogočil razvoj novih delov in njihovo predstavitev razvijalcem. Obenem bodo na spletni strani objavljali orodja ter pripomočke in primerke kode za eksperimentalne ter nestabilne dele standarda, ki jih bodo spletni razvijalci lahko še izboljšali.

Prva takšna primera sta IndexedDB in WebSockets, ki bi bila po mnenju Microsofta lahko v prihodnosti uporabljena množično. Center HTML5 Labs spada pod Microsoftovo iniciativo za povezovanje svojih in tujih tehnologij. V podobnem stilu lahko od Microsofta...

8 komentarjev

Logitech zaustavil proizvodnjo Revueja

vir: engadget
engadget - Viri blizu naveze Logitecha in Gigabyta poročajo, da je prvi drugemu že v začetku decembra ukazal zaustaviti proizvodnjo Revueja, z Google TV opremljenega set-top-boxa. Prekinitev naj bi poleg celotnega decembra trajala še prihodnji januar. Gigabyte omenjene škatlice že ves čas proizvaja za Logitech, ponovna vzpostavitev proizvodnje pa naj bi se zgodila po januarju prihodnjega leta, če bo do nje sploh prišlo. Logitech vzpostavitev namreč povezuje z osvežitvijo programske opreme, z večjo nadgradnjo trenutne različice oz. popolnoma novo verzijo. Kljub prekinitvi proizvodnje je nakup škatlice v ZDA še vedno mogoč, torej zaloge še niso izčrpane. Že pred nekaj dnevi je bilo mogoče slišati

11 komentarjev

Facebook prehitel Yahoo, sedaj tretja najpopularnejša stran

TechCrunch - Znani so podatki o obisku strani za november in ti razkrivajo, da je Facebook prehitel Yahoo po številu obiskovalcev in postal tretja najbolj obiskana spletna stran na svetu. V podjetju Comscore, ki meri obiskanost strani, so namerili 648 milijonov različnih obiskovalcev (unique visitors) za Facebook in 630 milijonov za Yahoo. Oktobra sta bili podjetji poravnavi znotraj statistične negotovosti, sedaj pa je prednost Facebooka očitna in statistično pomembna. Prvi ostaja Google z 970 milijoni, drugi pa Microsoft z 869 milijoni obiskovalcev.

Facebook se tako vse od svojega nastanka po lestvici le vzpenja. Pred poldrugim letom se je prebil na četrto mesto, od koder je izrinil Wikipedijo. Po številu prikazanih oglasov je Yahoo prehitel že zdavnaj, saj jih Facebook...

0 komentarjev

Kinect ne bo bolj natančen

TG Daily - Govoricam o Microsoftovih raziskavah za omogočanje polne ločljivosti IR kamere v Kinectu je sledilo uradno sporočilo, ki te govorice popolnoma ovrže. Govorice so namigovale, da bi Microsoft lahko namesto trenutnih 320 x 240 pik omogočil vseh 640 x 480 pik kamere, če bi našli način za prenos večjega števila podatkov prek nekoliko utesnjenega vodila USB. Pri Microsoftu so sporočili, da so govorice popolnoma neresnične ter da so trenutno več kot zadovoljni z natančnostjo, ki jo ponuja Kinect, čeprav ne omogoča zaznavanja posameznih prstov na rokah oz. obračanja dlani. Povedali so še, da prodajne številke nakazujejo strinjanje uporabnikov, vsaj glede na 2,5 milijona prodanih enot v prvih 25 dneh prodaje. Ampak več je boljše!!

10 komentarjev

HDMI na PCI

bit-tech.net - V primeru da si močno želite HDMI izhoda na računalniku, ki nima razširitvene reže PCI Express a ima starejšo režo PCI, na pomoč od zdaj priskoči HIS. Izdelali so namreč Radeona HD 5450, ki uporablja PCI vodilo ter ima poleg HDMI še DVI in VGA priključka. Uporabljen hladilnik nima ventilatorja, torej je neslišno delovanje zagotovljeno, a bo kartica nekoliko slabša v primeru zahtevnih grafičnih opravil, npr. pri igranju novejših iger. Ker gre za Radeona HD 5450 ima le 80 senčilnikov, ki delujejo pri 650 MHz, ter pol gigabajta DDR3 pomnilnika s frekvenco 1 GHz in le 64-bitnim pomnilniškim vodilom.

A po drugi strani podpira AMD-jev Unified Video Decoder 2...

7 komentarjev

Splavitev Bulldozerja v aprilu?

Tako bo potekalo nadomeščanje trenutnih procesorjev z novimi izdelki

vir: Xtreme Systems
Xtreme Systems - AMD-jeve procesorje Bulldozer s popolnoma novo arhitekturo očitno lahko pričakujemo v prihajajočem aprilu, medtem ko naj bi masovno proizvodnjo zagnali en mesec prej. Že v tem decembru naj bi izdelali prve inženirske primerke, do februarja pa se pričakuje prve procesorje, ki bi dobili oznako kandidata za izid. S tem bodo pri AMD-ju tik pred izidom še dodobra preizkusili 32 nm-proizvodni proces GlobalFoundries in odstranili zadnje hrošče. Te časovne okvire so razkrili na švedskem forumu AMD Forum, kjer so objavili najnovejše AMD-jeve načrte za proizvodnjo in izdajo izdelkov. Skupaj s procesorji Bulldozer bo splavljena celotna platforma Scorpio, v katero spadajo še vezna čipovja iz serije 900 (nujna za delovanje novih...

2 komentarja

Igralci spletnih iger niso nedružabni

vir: Heise
Heise - Raziskovalec na Inštitutu za sociologijo Univerze v Duisburgu-Essnu Stefan Derpmann je izvedel raziskavo, v kateri je raziskoval vplive igranja spletnih iger na mreženje v resničnem življenju. Spremljal je dvanajst reprezentativnih igralcev spletne igre World of Warcraft, ki so bili stari med 21 in 41 leti. Izsledki kažejo, da igre niso le zlo.

Ugotovil je, da se ljudje, ki se spoznajo kot liki v igri World of Warcraft, družijo tudi v resničnem življenju. Vedejo se podobno kot igralci istega športnega moštva, ki imajo prav tako nekaj skupnega. Na spletu je sicer v ospredju vodenje likov, a tečejo debate tudi o zasebnem življenju, konjičkih, športu in podobno. Na spletu si sodelujoči...

15 komentarjev

Skype je nazaj

BBC - Po dvodnevnem izpadu je Skype nazaj. Če je bila sprva napaka videti neškodljiva - zaradi napake v programu je z interneta padlo nekaj supervozlišč (angl. supernode), ki so jih Skypovi inženirji poizkušali nadomestiti z drugimi - 24 ur pozneje še vedno večina Skypovega omrežja ni delovala. Šele po dveh dneh težav se je začelo stanje popravljati in Skype je začel delovati, čeprav nekatere storitve (recimo IM in Group Video Calling) niso bile dostopne še ves včerajšnji dan.

Kaj točno je šlo narobe, Skype razumljivo ne želi preveč povedati. Pravijo, da so dognali, kje je tičal problem, in da za izpad delovanja ni bil kriv zlonameren napad na omrežje. Podrobno analizo bodo uporabnikom predstavili, ko bo končana.

Uporabniki brezplačnih...

10 komentarjev

Odkrit trinitramid

ScienceDaily - O kemijski spojini trinitramid so špekulirali že pred leti, a je nihče ni uspel sintetizirati, tako da je obvisela v veliki skupini po izračunih stabilnih, a nesintetiziranih spojin. V novi številki revije Angewandte Chemie v članku Experimental Detection of Trinitramide ekipa raziskovalcev s Kraljevega instituta za tehnologijo v Stockholmu poroča o uspeli sintezi trinitramida, kar utegne tlakovati pot k novim raketnim gorivom.

S formulo N(NO2)3 je trinitramid največji dušikov oksid....

38 komentarjev

Nova beta Firefoxa 4 tudi v slovenščini

Mozilla.org - Nova različica beta Firefoxa 4 je prvič na voljo tudi v slovenščini, skupno pa je Firefox 4 že pred izidom končne različice preveden v 70 jezikov. Sinhronizacija med različnimi Firefoxi in napravami je odslej precej lažja, saj gesla in skrivna rekla niso več potrebna, razširjena je podpora za grafiko v treh razsežnostih s tehnologijo WebGL, dodatki pa se bodo odslej nadgrajevali brez da bi o tem obveščali uporabnika.Skupaj z novo razvojno različico za osebne računalnike je izšel tudi Firefox 4 beta za mobilne naprave, ki ga lahko prvič najdemo tudi Androidovem Marketu, na voljo pa je tudi različica za Maemo. Poenostavlja iskanje dodatkov, prinaša večjo hitrost, odpravlja kopico hroščev in omogoča shranjevanje strani v obliki PDF za...

19 komentarjev