»

Zgodovina Freeciva

Slashdot - Kje se je začela zgodovina ene najpopularnejših muliplayer iger za Linux (in mnogo drugih OSjev) FreeCiv? V temle članku je razloženo, kako se v bistvu open source igre sploh razvijajo. Piše tudi o tem, zakaj je FreeCiv ena redkih multiplayer iger v katerih je nemogoče goljufati, tudi če se zelo trudite. Zvedeli boste zakaj FreeCiv (in kaka druga open source igra) ni enako igrabilna kot njene komercialne inačice. In kaj je največji problem svobodne civilizacije? Delajo jo predvsem programerji in strašansko jim manjka ustvarjlcev zvokov in grafike.

3 komentarji

Leufkenovi vodni bloki

GideonTech - Vsi tisti, ki neradi izdelujete vodne bloke in se raje posvetite izdelavi drugih delov vodnega sistema za hlajenje procesorja, se lahko veselite, kajti podjetje Leufken Technologies pripravlja nove vodne bloke, ki bodo (vsaj tako pravijo) prinesli nekaj svežine v svet sistemov za vodno hlajenje. Prvi vodni blok, ki ga Leufken pripravlja se imenuje COMPONENT FLUID INJECTOR (CFI) in ne vsebuje nobenih "labirintov" po katerih bi tekla voda, ampak vodo usmerja direktno na jedro procesorja. Poleg prej omenjenega bloka, pa bo podjetje ponuja tudi t.i. PEL-BLOCK, ki je naveza CFI-ja in Peltierjevega elementa, ki bo lahko 118 W, 158 W ali 85 W. Bloka sta zaenkrat zasnovana za AMD-jeve...

8 komentarjev

FBI v vsak vaški dom

Vnunet - Kaj vam pride na misel ob besedici 'Carnivore'? Nekakšen vladni veliki brat? Skratka -- nič dobrega za tiste, ki imajo kaj skrivati, za one, ki pa so čiste vesti oz. se s tem ne obremenjujejo, pa nič posebnega.

Da pa vse ne bo tako rožnato, je poskrbel FBI. Kot vemo, je bilo pred časom (predvsem po 11. septembrom) veliko govora o prepovedi uporabe šifrirnih algoritmov, predvsem PGP-ja. PGP, na kratko, je izredno zanesljiva zaščita, razbitje ene same ključavnice pa je mogoče v eni sami sekundi ali pa v nekaj milijonih letih ('preprosto' ugibanje gesel -- reči, da je PGP 100 % varen sistem bi bilo napačno).

Rešitev problema? I, kaj le - programček, ki prisluškuje tipkovnici, beleži pritiske ter jih pošlje 'naročniku'. Kaj pa, če je 'naročnik' sam FBI? Klik!

10 komentarjev

PR miti in legende

Design Technica - Zadnje čase lahko opazujemo AMD-jeve poizkuse, da bi se kar najbolj približali Pentium4 procesorjem. Zmogljivostno jim je to sicer uspelo, vendar pa je ljudi težko prepričati, da so 2 GHz Penetiumi4 enakovredni AMD-jevim 1.4 GHz Athlonom. Da bi AMD-jevci kar najbolj zmanjšali frekvenčno vrzel, so se odločili, da uporabijo staro in osovraženo metodo označevanja, ki se imenuje PR ali "performance rating". Ker ljudje enostavno ne morejo pozabiti svinjarij, ki so jih z označbami PR delala podjetja (primerljivost samo v pisarniških programih...), je bil AMD pri označevanju malce bolj previden, saj je vse svoje Athlon XP procesorje označil malce bolj skromno. Da pa ne boste mislili, da je AMD novinec pri označevanju procesorjev s PR, si preberite ta članek, kjer so opisani vsi proizvajalci, ki so se polastili te metode označevanja. Skupna lastnost vsem proizvajalcem, ki so se polaščali teh označb je bila, da so vsi po vrsti propadli ali pa so jih kupila druga podjetja. Ali se tudi AMD-ju...

0 komentarjev

Vodno hlajenje n-tič

Void Your Warranty - Če podjetja Swiftech še ne poznate, potem pobrskajte malo po arhivu novic in takoj vam bo jasno s čim se podjetje ukvarja. V eni izmed prejšnjih novic sem predstavil Swiftechov zelo učinkovit hladilnik, ki se lahko spopade tudi s takimi težkokategonrniki, kot so Alphe in GlobalWini, vendar pa proizvodnja hladilnikov ni edina stvar s katero se podjetje ukvarja. S popularizacijo raznovrstnih vodnih sistemov za kar najboljše hlajenje procesorja so se začeli ukvarjati tudi s proizvodnjo le-teh. Rezultat truda Swiftechovih inženirjev si lahko ogledate tukaj, kjer so opisali njihov sistem za vodno hlajenje, ki ga lahko enostavno vgradite v ohišje. Problem je edino vodni blok, ki je sestavljen iz aluminija in bakra. Res je sicer, da je aluminij posebno obdelan, da nebi...

0 komentarjev

Titanov hladilnik za grafične kartice

Overclocked Cafe - Najbolj poznan hladilnik za grafične kartice je seveda Blue Orb, vendar to ne pomeni, da zna take hladilnike izdelovati samo Thermaltake. Ne, že dalj časa lahko opazujemo prizadevanja drugih proizvajalcev, kot so na primer Titan in drugi. Ravno slednji je predstavil Titan GPU cooler, ki je (kakor lahko razberemo že iz imena) namenjen hlajenju grafičnim karticam. Vanj je vgrajen 30 mm 5 CFM ventilator, kot opcijo pa so nam Titanovci ponudili tudi priklop hladilnika na molex konektor. GPU cooler je sicer mišljen kot konkurenca Thermaltakovemu Blue Orbu, vendar pa so ga na Overclocked Cafe na žalost primerjali samo s tovarniških hladilnikom, ki pride skupaj z grafično kartico. No ja, kljub temu kiksu si lahko test še vedno preberete in premislite, če je Thermaltaku že padla krona iz glave.

0 komentarjev

LED nalepka

Icrontic - Če ste navdušen modifikator, ste svoje ohišje že gotovo razrezali na prafaktorje in ga opremili z ogromnim številom lučk (OK, ledic), raznih LED trakov, barvnih olepšav in še kaj bi se dalo najti. Če ste opravili vse zgoraj navedene modifikacije, ste gotovo napravili mojstrovino, ki je vredna vseh pohval, vendar pa ste imeli občutek, da vašemu izdelku manjka neka malenkost do popolnosti. Mogoče "LED nalepka"? Če ima vaše ohišje prostor za nalepko, ki kar "vpije" iz mojstrsko modificiranega ohišja in bi ga čim prej radi izkoristili za še eno olepšavo, potem si morate ogledate to stran, kjer so se podali na to na prvi pogled dokaj enostavno modifikacijo. Članek so spisali na podlagi že...

0 komentarjev

Patenti rulz

Slashdot - No, spet nekaj za v sekcijo "saj ni res, pa je". Britanski telekom je ob brskanju po svojih patentih ugotovil, da ima v ZDA v lasti patent št. 4,873,662, ki ni nič drugega kot hyperlink. Ja ja... to je tista glavna stvar HTMLja A HREF=... Patent so vložili leta 76, dodeljen jim je bil 1989, preteče pa gospodovega leta 2006.
Človek bi rekel, da se lahko od spleta kar poslovimo. Ampak v BT so prijazni in pravijo, da ne bodo tožili posameznih surferjev, saj naj to ne bi bilo praktično. Tožili bodo le ISPje, ki so tako predrzni, da si upajo na svoje računalnike dati .html dokumente. Tako so že poslali 'grozilna' pisma 17 največjim ameriškim ISPjem, v katerih zahtevajo odškodnino za uporabo patenta. Proti največjemu ameriškemu DSL ponudniku Prodigy pa so že sprožili pravni postopek.

Naj me kdo uščipne in zbudi, to je zihr samo neokusna nočna mora.

16 komentarjev

Ramsinki

Overclocking opolis - Dobrega navitja svoje grafične kartice ne boste opravili brez pritrditve posebnih hladilnih reber na RAM čipe grafične kartice, ki so tako ali tako vedno prevroči. Problem je le v tem, da se v spletnih trgovinah valja kar lepo število teh izdelkov, ki se ločijo po kakovosti. Na tej strani so si ogledali Tweakmonsterjeva hladilna rebra za RAM, ki so izdelana kvalitetno, so spolirana (slin, slin, modifikatorji ;)), ne oksidirajo in so enostavna za namestitev.

6 komentarjev

Thermaltake Tiger 1

2fast CPU - Thermaltake - podjetje, ki se je proslavilo s svojimi nepozabnimi Orbi - nam ponuja vedno več rešitev, ki niso posredno povezane s hlajenjem procesorja. Že pred časom so nam ponudili hladilnik Blue Orb, ki je čez noč postal izredno popularna rešitev za kar najboljše hlajenje grafične kartice in veznega čipovja, sedaj pa so nam ponudili še zanimiv hladilnik Tiger 1, ki ga bodo veseli predvsem lastniki matičnih plošč z nabori i850/i845. Gotovo veste, da imajo ti Intelovi nabori posebno obliko in zato potrebujejo posebne hladilnike s posebnim načinom pritrjevanja. Thermaltake je mislil na to in naredil dokaj dober aktivni hladilnik, ki zaradi rumene barve spominja na bakrenega, vendar se kasneje izkaže, da je aluminijast....

0 komentarjev