»

Internetni napadi Lurid na nekdanje sovjetske republike

Največ kompromitiranih računalnikov je v Rusiji.

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - V državah Skupnosti neodvisnih držav (del nekdanje Sovjetske zveze), Vietnamu, Mongoliji, Kitajski in Indiji so odkrili nov malware Lurid, ki je napadel več kot tisoč računalnikov v skupno 61 državah. Napadalci so merili predvsem na diplomatske misije, ministrstva, vesoljske agencije, raziskovalne ustanove in druge strateško pomembne institucije.

Najbolj prizadete države so Rusija, Kazahstan in Ukrajina. Vektor napada je bil Enfal (znan kot Lurid Downloader), ki je poznan že od leta 2006, a ni bil širše dostopen. Že v preteklosti so ga uporabljali za napade na vladne in nevladne organizacije, a naj bi bil novi napad s temi nepovezan. Gre za klasične napade APT (Advanced Persistent Threat), ko zaposlenim v organizaciji...

1 komentar

Državo zanima, ali si želite več varnosti na račun svobode

Slo-Tech - Potem ko smo v Sloveniji dolga leta potihem spravljali kriminalce v zapore s pomočjo prometnih podatkov njihovih mobilnih telefonov, tako početje leta 2006 zaradi evropske direktive regulirali ter se na podlagi izjemno močnih argumentov (diski so poceni (stran 88)) takrat odločili za najdaljše po direktivi dovoljeno obdobje hrambe, država letos nadaljuje svoj pohod.

V času, ko bolj ali manj normalne evropske države ugotavljajo, da gre pri hrambi prometnih podatkov celotnega prebivalstva za nedopusten poseg v zasebnost državljanov (ki povrh vsega še ne deluje), pri nas ugotavljamo, da ukrep, ki je bil na začetku predstavljen kot ultima ratio ("Se pravi, skrajno sredstvo takrat, ko z drugimi ukrepi, s klasičnimi metodami [policija] ne more uspešno preiskovati posameznega nerešenega kaznivega dejanja."), danes pa ga policija uporablja za preiskovanje prav vseh kaznivih dejanj (približno 5 odredb dnevno za neznano število tarč na posamezni odredbi), ne zadostuje in ga je zato potrebno...

90 komentarjev

Italija razmišlja o one-strike zakonodaji

TorrentFreak - Medtem ko se po svetu uveljavljajo tako imenovani three-strikes zakoni in zahteve po filtriranju (Irska, Avstralija, Kanada, Nova Zelandija, Francija), Italijani trenutno razpravljajo o osnutku zakona, ki bi boj proti piratstvu zaostril preko vseh razumnih meja. Italijani bi namreč uvedli one-strike sistem, ki bi uporabnikom izključil dostop do interneta že ob prvem opozorilu o domnevnem kršenju avtorskih pravic.

Pri tem bi imele pravico ponudnikom dostopa do interneta (ISP) opozorila o početju uporabnikov pošiljati vse zainteresirane stranke in ne več le lastniki avtorskih pravic. Izključitev interneta bi...

28 komentarjev

Via toži Apple

The Wall Street Journal - Tajvansko podjetje Via je včeraj vložilo tožbo zoper Apple, v kateri mu očitajo kršenje treh patentov. Poleg tega so vložili tudi pritožbi pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (US ITC).

Kot so zapisali v izjavi za javnost, ima Via v lasti 5000 patentov, do katerih so prišli z vlaganji v raziskave in razvoj (ter seveda tudi z nakupi). Odkrili so, da Applovi izdelki iPhone, iPad, iPod in TV kršijo patent, ki pokriva nalaganje dveh operandov (double operand load), in patenta za zbirko ukazov za dvosmerno pretvorbo in prenos celoštevilskih podatkov in tistih s plavajočo vejico. Gre za precej osnovne patente, kakršnih ima Via cel kup in s katerimi je bila prisilila Intel v licenciranje arhitekture x86,...

16 komentarjev

Danes bo padel satelit UARS

NASA - Danes v večernih urah ali ponoči po srednjeevropskem času bodo na Zemljo prileteli ostanki odsluženega satelita UARS (Upper Atmosphere Research Satellite), ki je v Zemljini atmosferi med leti 1991 in 2005 raziskoval ozonsko plast na Zemlji. Po letu 2005 je bil satelit odpisan in neaktiven, sedaj pa ga bodo treščili na Zemljo, da ne bo blodil po orbiti in predstavljal nevarnosti za ostale predmete.

Točen kraj padca še ni znan in do samega trka tudi ne bo, bo pa NASA sproti objavljala vedno boljše približke, kam bodo treščili ostanki šest ton težkega UARS-a, ki ne bodo zgoreli že na poti v atmosferi. Za zdaj je jasno le, da ne bodo padli nad Severno Ameriko. Za Evropo podatkov še ni. Razlogov za preplah ni, saj dnevno na Zemljo prileti...

31 komentarjev

FBI nadaljuje aretacije članov LulzSec, Anonymous

FBI državljanom pošilja jasno sporočilo, da se DDOS-erje da odkriti in jih kaznovati, tudi če niso storili nič več kot kliknili 'Imma chargin mah lazer' v LOIC-u.

Slo-Tech - Medtem ko ameriški mediji mirno ignorirajo zdaj že šestdnevne proteste pred stavbo borze na Wallstreetu (#OccupyWallstreet), so poročila o FBI-jevi aretaciji domnevnih članov haktivističnih kolektivov LulzSec oz. Anonymous brez večjih težav našla svoj prostor v časopisnih in spletnih izdajah.

Možje v temnomodrem so včeraj zjutraj aretirali brezdomca in hekerja v San Franciscu (Kalifornija) ter nato še 23-letnika v Phonixu (Arizona), proti tretjemu iz Ohia pa naj bi bila obtožnica že nared.

Mladenič iz Arizone naj bi bil po potrditvi Ministrstva za pravosodje član LulzSeca, drugi pa kolektiva Anonymous. Cody Kretsinger, kot je prvemu ime, je obtožen neavtorizirane onesposobitve računalniškega sistema.

Še pred tem je...

18 komentarjev

Določanje uporabniških navad s pomočjo števca električne energije

vir: The H
The H - Raziskovalci pri Univerzi za uporabne znanosti v Münstru poročajo, da je iz visokofrekvenčnih podatkov pametnega števca za električno energijo mogoče enoznačno določiti, kateri TV program ali DVD gledajo člani družine na domačem TV zaslonu.

Ključ leži v določanju prehodov med temnimi in svetlimi scenami na televiziji, ki porabijo opazno različno količino energije. Dobi se jih iz standardnih pametnih števcev, ki podatek o porabi pošiljajo naprej z frekvenco 1x na dve sekundi. Podatki so praviloma na voljo za več ur na dan, ostali električni porabniki (računalniki, svetila,...

37 komentarjev

Zukerberg predstavil Facebook Timeline, Media platformo

Prvi partnerji, ki bodo omogočili hipno deljenje in pridruževanje aktivnosti.

CNet - Facebook je da včerajšnji F8 razvijalski konferenci po pričakovanjih predstavil še več novih načinov za zapravljanje časa na belo-modri strani. Glavna novost bo nova podstran, imenovana "Timeline", ki bo na enem mestu zbrala vse pomembnejše dogodke o posamezniku, in to od rojstva pa do zdaj (glej prvi video). S tem naj bi uredili nepreglednost profila in news feeda, ki prikazujeta zgolj osnovne oz. najnovejše informacije.

Drug štos bo možnost hipnih updejtov za veliko serijo medijskih in drugih aplikacij, ki bodo prijateljem takoj sporočili, kaj poslušamo / gledamo / beremo / jemo / kuhamo / kje tečemo / smo na obisku / gledamo / koga obiskujemo / ipd (glej drugi video). S klikom na update bo mogoče takoj dobiti hitri predogled, kar bo zanimivo zlasti za...

14 komentarjev

Govorice o novem iPhone 5

Domnevna ohišja za iPhone 5. Bil naj bi širši, višji, a tanjši, z novo anteno, in na voljo od začetka oktobra dalje.

vir: CNet
CNet - Kot verjetno že veste, bo kmalu nared nova različica mobilnega telefona iPhone. Za vas smo sestavili kratek pregled bolje preverjenih govoric o prihajajočem mobilnem telefonu, iPadu in internetni komunikacijski napravi, po izboru urednikov Cneta.

21. september: Nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore naj bi se na poslovnem vrhu v Južni Afriki zarekel "Da niti ne omenjamo novih iPhonov, ki pridejo že naslednji mesec", s čimer naj bi namignil, da prideta vsaj 2 različici. Verjetno zgolj pomota/naključje.

Priznani blog AllThingsDigital je medtem kot datum izida napovedal 4. oktober (torek).

20. september: Mobilni operater T-Mobile vsaj še letos ne bo prodajal novega iPhone-a, oz....

22 komentarjev

Kvaliteta patentov strmo pada

Slo-Tech - Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je pravkar objavila svoje dvoletno redno poročilo o razvoju znanosti, tehnologije in industrije. Notri je mogoče najti precej zanimivih dejstev.

Zlasti, kvaliteta patentov v treh največjih industrijskih državah - ZDA, Nemčiji in na Japonskem naj bi v zadnjih 10 letih upadla za 20%. Statistiko dobijo s pregledom državne pripadnosti najbolj citiranega 1% patentov - še v 90h je 70% teh visokokvalitetnih patentov prihajalo iz omenjenih držav članic, nakar je v 5 letih upadlo na 60% in še pada. Med vzroki se išče medsebojno tekmovanje podjetij z nesmiselnimi in pretirano širokimi patenti, ki čez sito pri patentni pisarni pridejo predvsem zaradi preobremenjenosti z vlogami. Poseben problem so še patentni troli,...

5 komentarjev