»

Po težavah z EC2 zdaj nedosegljiv še PlayStation Network

TechCrunch - Tekoči teden res ni najbolj naklonjen spletnim storitvam. Včeraj dopoldne je prišlo do resnih težav z dosegljivostjo Amazonovih strežnikov EC2 na vzhodni obali (točneje, zatajili so diskovni in bazni strežniki), malo nazaj pa je odpovedal še PlayStation Network, tj. omrežje, ki zagotavlja večigralstvo, dosežke, klepet in je med drugim pomemben vir ogledov in dohodkov za NetFlix. Sony še ni komentiral vzrokov za izpad, so pa napovedali, da bi vse skupaj lahko trajalo "dan ali dva" oz. cel podaljšani vikend.

Medtem so se že pojavile špekulacije, da bi izpad lahko bil posledica napada skupine Anonymous. Slednji so v začetku meseca kot odgovor na (zdaj že zaključen) sodni postopek proti hekerju Georgu Hotzu sprožili Operacijo: Sony, ki je za kratek čas ohromila...

30 komentarjev

Poliuranski klastri so molekularni magneti

PhysOrg.com - Z Univerze v Nottinghamu poročajo o izdelavi molekularnega magneta (SMM, single-molecule magnet) iz dveh atomov urana-238, o čemer poročajo v članku A delocalized arene-bridged diuranium single-molecule magnet v Nature Chemistry. Molekularni magneti so predmet živahnih raziskav, ker obljubljajo izdelavo tehnologije za shranjevanje podatkov, ki bo nudila več stokrat gostejši zapis od klasičnih trdih diskov.

Steve Liddle, ki se ukvarja s kemijo urana, je uranove atome povezal z molekulami toluena. Nastali kompleks je izkazoval magnetne lastnosti. SMM so namreč posebna skupina molekul, ki so magnetne na molekularnem nivoju. Pod določeno temperaturo blokiranja se pojavi magnetna histereza in molekula se vede kot majhen trajni magnet. To pomeni, da se v njih za razliko od...

24 komentarjev

Toshiba končala razvoj 19 nm-bliskovnega pomnilnika

X-Bit Labs - Medtem ko Intel in Micron pripravljata 20 nm-tehnologijo za izdelavo bliskovnega pomnilnika, je Toshiba naznanila, da je končala razvoj 19 nm-tehnologije. Razvoj je končan, z njeno uporabo pa so izdelali že prve primerke 64-gigabitnih bliskovnih NAND-čipov. Kasneje bodo predstavili še izdelke, ki bodo imeli v eni celici lahko zapisane tri bite in ne le dveh, kot je to običaj v trenutnih MLC-čipih.

Ti dosežki bodo Toshibi omogočili proizvodnjo manjših čipov, ki bodo spričo tehnologije Toggle DDR2.0 tudi hitrejši. Tako bomo verjetno kmalu dobili tudi pametne telefone s kapaciteto 128 GB, saj je Toshiba stlačila 16 čipov v eno ploščico. Prve delujoče primerke bo javnost dobila že konec meseca, medtem ko se bo...

26 komentarjev

Android teče na Palm Pre

Slo-Tech - Na precentral.net poročajo o dosežku svojega člana z vzdevkom k3dar, ki je uspel namestiti delujočo verzijo operacijskega sistema Android na Palmovo napravo Pre, ki sicer poganja webOS. Uporabil je klasični AOSP (Android Open-Source Project) brez vsakršnih dodatkov, ki ga je moral nekoliko prilagoditi. Tako se tipka glasnost povezuje z menijem, medtem ko je E bližnjica do zavihka Domov. Android ne povozi obstoječega programja, ampak se poganja ločeno prek možnosti dual-boot.

Na njihovem forumu je dostopna skripta, ki jo je potrebno prenesti v napravo in zagnati, da lahko nanjo namestimo Android, ter navodila za to početje. Velja biti previden, saj nekateri uporabniki poročajo o težavah na nepodprti strojni opremi (recimo Palm Pre...

0 komentarjev

Rekordno število prijavljenih patentov v Evropi

Slo-Tech - Evropski patentni urad (EPO) je objavil poročilo o delovanju v letu 2010, v katerem je brati, da je bilo to rekordno leto. Število vlog za podelitev patenta se je povečalo za 11 odstotkov in doseglo rekordno vrednost 235.000 zahtevkov, medtem ko je prej dve leti upadalo.

Od tega je bilo 92.500 vlog iz Evrope (38 držav članic Evropske patentne organizacije, EPOrg, ki skrbi za EPO). Daleč največ patentov prijavijo Nemci, ki so na prvem mestu z 8,5 odstotka. Sledijo jim Francozi, Švicarji, Britanci in Nizozemci. Med tujimi državami vodita ZDA (26 odstotkov) in Japonska (18 odstotkov), povečuje pa se tudi število patentnih prijav iz Južne Koreje in Kitajske, ki imata po petodstotni delež.

Razrez po kategorijah pokaže, da je največ patentov podeljenih za tehnologijo v medicini, sledijo...

8 komentarjev

Samsung toži Apple

Bloomberg - Samsung je hitro odgovoril na Applovo tožbo, v kateri ga je ta obtoževal kopiranja videza Applovega uporabniškega vmesnika v svojih galaxyjih, in vložil protitožbe. Vložili so jih v Južni Koreji, Nemčiji in na Japonskem. V njih Applu očitajo kršenje Samsungovih patentov, ki pokrivajo nekatera področja mobilnih telekomunikacij.

V Seulu jim očitajo kršenje petih patentov, v Tokiu dveh in v Nemčiji treh. Šlo naj bi za tehnologijo brezžične povezave mobilnih telefonov z računalnikom, in sicer optimizacijo prenosa in znižanje porabe energije med prenosom.

Čeprav sta Apple in Samsung velika konkurenta na trgu mobilnih telefonov, sta podjetji tudi pomembna partnerja. Apple je namreč Samsungova...

22 komentarjev

Svoboda interneta največja v Estoniji

Slo-Tech - Freedom House, je objavil svoje letno poročilo Freedom on the Net, v katerem so analizirali svobodo na internetu v 37 državah. Merili so jo v več kategorijah, kot so ovire pri dostopu, omejitve pri vsebini, kršitve uporabnikovih pravic, filtriranje, blokiranje in cenzura, nadzor in pregon posameznikov zaradi uporabe spleta. Prvo mesto je osvojila Estonija.

Države so točkovali na lestvici od 0 do 100, pri čemer so za vsako nesvobodo dobili kazenske točke. Estonija je zbrala šest točk, takoj za njo pa sta s sedmimi točkami ZDA in Nemčija. Sledijo Avstralija, Velika Britanija, Italija in Južna Afrika. Na začelju lestvice so Kitajska, Kuba, Burma (Mjanmar) in Iran.

Zanimiva je...

10 komentarjev