»

Američani se spet tožarijo

The Register - Amerika je država, ki ima dve veliki značilnosti. To sta veliko število odvetnikov in s tem veliko število tožb in sodnih procesov. Ker smo Slo-techerji bolj računalniška družba, nam še najbolj padejo v ušesa tožbe raznih računalniških podjetij (samo spomnite se dvoboja Nvidia - 3dfx). Tokrat se je na sodišču znašel Apple, ki naj bi domnevno kršil patentne pravice. Tožilcu gre v nos tako imenovani '272 patent', ki naj bi ga Apple vgradil v svoj LaserWriter. Najbolj "zanimivo" je ravno to, da so na tapeti Applovi tiskalniki, ki niso več v proizvodnji (in se ne prodajajo) že vsaj 3 leta. Apple pa ni edini, ki ga je doletela tožba. Isti tožilec zaradi istih ali podobnih razlogov toži še druge proizvajalce laserskih tiskalnikov - Xerox, Lexmark, NEC, Samsung, Matsushita in Panasonic (del Matsushite). Na listi manjka ednino HP, ki je bil tožen v začetku leta, vendar je tožniku plačal kar precejšen znesek. HP si enostavno ne more privoščiti incidenta, ker kar velik procent proizvodnje...

3 komentarji

Windows Minesweeper na udaru

The Register - Nekateri ljudje kar ne morejo pustiti nekaterih stvarih pri miru. Veliko ljudi nastopa proti krvavim igram češ, da le-te povzročajo, da se otroci (zaenkrat samo v Ameriki) streljajo po šolah. Vendar tokrat se "ljubitelji nenasilja" niso spravili na krvavo igro ranga Soldier of fortune (le to dajem za primer, ker so avtorji res malce pretiravali z resničnostjo raznih strelnih ran), ampak na čisto nedolžno igrico, ki jo dobimo zraven vsakega Microsoftovega operacijskega sistema (razen DOS-a) - minesweeperja ali po domače minolovca. Proti minolovcu nastopa International Campaign to Ban Winmine (ICBW), ki pravi, da je minolovec žalitev za žrtve protipehotnih min in tiste, ki so tvegali svoja živjenja za odstranitev teh nevarnih stvari. ICBW se zavzema za to, da izbrišete minolovca (Winmine) in ga nadomestite z njihovim Winflower. Organizacija zahteva od Microsofta, da vključijo kaj bolj spoštljivega v naslednje Windowse (to bodo Windowsi XP).Če ste enakega mneja, kot ta organizacija,...

25 komentarjev

Donator Pej

Slo-Tech - V teh parih dneh, odkar smo razkrili številko našega bančnega računa, se je na njem nabralo za, reci in piši, 36.500 SIT prostovoljnih prispevkov. Svaka vam dala, fantje in dekleta, imamo za več RAMa, hehe.

Da bomo pa čimbolj fer, moramo tudi vpisati vse donatorje v naš Pejđ. Ker pa NLB Klikova napaka še ni popravljena (grrrrrrrrrr), sem obsojen na branje prostovoljcev iz izpiska, ki pride na moj dom enkrat mesečno. Tako da imejte potrpljenje pri vnosu v Pejđ. Še enkrat - hvala.

10 komentarjev

Še eno zanimivo vodno hlajenje

PC Extreme - Bližajo se počitnice, zato vas bo večina imela veliko časa (no ja, študentje bodo ravno poleti delali kot črna živina izpiti). Ravno zaradi obilo prostega časa se vas bo vsaj nekaj odločilo, da izpeljejo kakšen manjši projekt npr. izdelava in inštalacija vodnega hlajenja. Člankov o izdelavi vodnega hlajenja je na internetu kot listja in trave, ta pa malce izstopa iz povprečja, saj obravnava izdelavo vodnega hlajenja za dvoprocesorske sisteme. Članek je napisal tisti človek, ki je na chipset nataknil kar Golden Orba. Članek je dokaj dolg, veliko pa je tudi slik, ki vam bodo pomagale, če se boste odločili za izdelavo (imate dvoprocesorski sistem?). Ves postopek, od sestavin pa do izdelave, si lahko ogledate tukaj.

2 komentarja

Računalniški humor

Linux Weekly News - Računalniški humor nas spremlja že od same iznajdbe računalnika. Mimogrede, beseda "bug", kar pomeni računalniškega hrošča, je nastala na precej smešen način. Nekoč so nekje testirali nek računalnik, ki pa ni in ni hotel delati. Po kasnejšem pregledu računalniškega drobovja so ugotovili, da se računalnik ni pognal zaradi vešče, ki se je zagozdila v računalnik. Od takrat naprej se pojavlja beseda "bug", ki pomeni napako(e) (hrošča) v programu ali čipu (spomnite se hroščatega i820). Vendar te novice nisem namenil, da bi vam govoril o računalniških hroščih, veščah ali kakih drugih žuželkah. Tokrat sem našel stran, na kateri so se spravili na Unix. Če omenimo besedo Unix, se vas bo večina spomnila na operacijski sistem, vendar besedo Unix najdemo tudi na drugih stvareh (tudi na plenicah). Nekaj primerov Unixa so prikazali na tej strani. Kaj naj rečem? Obiščite stran in se nasmejite, kajti smeh je pol zdravja . ...

0 komentarjev

Kupovanje ohišja

Radeonic - V trgovinah in na internetu se da najti ogromno različnih ohišij. Nekatera so delo brezimnega, nekatera pa delo priznanega proizvajalca. Ker ste bralci Slo-techa večinoma overclockerska družba, je še posebej pomembno, kakšno ohišje boste izbrali. Najpomembnejši je še vedno napajalnik, saj ta določa ali bomo ohišje uporabili tudi v prihodnje pri raznih nadgradnjah. Ker sem jaz zanemaril ohišje in pozornost namenil bolj drobovju, moje ohišje gotovo nikoli ne bo videlo Athlona ali kakšnega podobnega procesorja, saj 200 W napajalnik enostavno nebi zdržal. Sicer se da napajalnik dokupiti tudi posebej, vendar je to včasih kar drag poseg. To pišem zaradi tega, ker so na Radeonicu napisali vodič o kupovanju računalniških ohišij. Vodič je napisan tako, da obravnava ohišja tako iz uporabniškega, kot tudi estetskega stališča. Vodič je zanimivo napisan, zato si ga preberite, če nameravate kupiti novo ohišje. Najdete ga tukaj. ...

0 komentarjev

Še ena GeForce3

X-Bit Labs - V zadnjem času se proizvajalci GeForce3 kartic pojavljajo kot gobe po dežju. Skoraj vsak teden se pojavi nov, ki naznani, da bo tudi on izdeloval grafične kartice na GeForce3 čipu. Na žalost pa si je večina teh kartic, po sposobnostih in lastnostih, podobna kot jajce jajcu.
Tokrat je kartico na najnovejšem Nvidiinem čipu napovedala korejska SUMA. Specifikacije so...standardne. Čip bo deloval pri 200 MHz, pomnilnik pa pri 460 MHz. Kartica bo izšla v dveh različicah. SUMA Platinum GeForce3 in SUMA Platinum GeForce3 SE. Razlika med obema je, da bo pri drugi še TV-Out izhod. Kar je pri karticah zanimivo, je njuna estetika. Obe kartici bosta namreč črni. Medtem ko bodo hladilniki in ventilator platininaste barve (njam!). Pa še ena stvar je. SUMA bo kartici prodajala v lepi, estetski kovinski škatli! Na žalost pa so vse te "posebnosti" (le) estetske narave.

1 komentar

Izboljšava Senfu vodnega hlajenja

OC Mod - Senfu vodno hlajenje je pomenilo skoraj pravo malo revolucijo na področju hlajenja, saj je za zmerno ceno ponudil dokaj dobro hlajenje procesorja. S svojo nizko ceno je vodno hlajenje postalo dostopno tudi prstnično manj spretnim ljudem. Vse tako dobre stvari pa se skoraj vedno da še izboljšati. Tako pravijo na OCMod, kjer so se lotili izboljšave Senfu vodnega hlajenja. Če imate to vodno hlajenje in bi ga radi še izboljšali, potem preberite ta članek.

0 komentarjev