»

EluminX-ova igričarska tipkovnica

MeetTheGeeks - Kako je najbolje igrati računalniške igre? V temi, seveda (najbolje je v tem primeru seveda relativno z vidika igričarja. Če bi bil okulist, bi vam svetoval drugače [:D]). Tema pa nam lahko v ključnem trenutku pokvari igro, saj se pogosto zgodi, da ne moremo pritisniti prave tipke v dovolj hitrem času, ker je enostavno ne vidimo. In če imajo lahko GSM aparati osvetljeno tipkovnico, zakaj je ne bi mogli imeti tudi osebni računalniki? Katera je že najlepša barva svetlobe? Mooodra, tako je. Podjetje EluminX je vse, kar sem napisal, upoštevalo pri izdelavi tipkovnice EluminX Gaming Keyboard.

Pod prste jo je dobil Axle, eden od opisovalcev pri MeetTheGeeks.org, prisodil pa ji je devet in pol točk od desetih. Odlike tipkovnice naj bi bile predvsem njena majhnost in kompaktnost (priročno za Lan Partyje) ter seveda lep in uporaben dizajn v modročrni barvni kombinaciji....

8 komentarjev

ATi FireGL X1 z novimi gonilniki

Tom's Hardware - Kar je Quadro proti GeForce-u, je FireGL proti Radeonu, torej ATi-jeva kartica, ki je usmerjena na profesionalni trg grafičnih pospeševalnikov. Ob prihodu je FireGL X1 malce razočaral, a pred kratkim so prišli iz ATi-ja novi gonilniki, ki so drastično spremenili hitrost v določenih aplikacijah. Stric Tom se je zato odločil, da kartico še enkrat preizkusi vzporedno s šibkejšo izvedenko, FireGL Z1. Vključno s slikami obsega članek sedem strani, gonilniki pa naj bi povzročili dokaj opazne spremembe. Vsi, ki jih želite preizkusiti, jih dobite na uradni strani podjetja ATi.
Povezavo je prispeval monster-x, hvala.

1 komentar

VIA P4B Ultra

HotHardware - Verjetno veste, da je ob prihodu Pentiuma 4 na trg VIA imela nekaj problemov z izdajo svojega veznega čipovja za ta procesor. Od Intela namreč niso mogli dobiti blagoslova za izdelavo, zato se je njihov produkt slabše prodajal in je težje konkuriral ostalim. Kljub manjšemu uspehu VIA vztraja pri prodaji, saj ima dovolj utrjen položaj na trgu, da si lahko privošči manjše izgube. Tako so tukaj izdelki, ki temeljijo na novem čipovju, P4X400.

Na HotHardware so si ogledali eno od takšnih plošč, ki jo je v celoti izdelala VIA, in sicer P4B Ultra. Podpira vse Socket 478 procesorje s FSB-jem 400/533 Mhz. Ima tri mesta za DDR module, najvišja uradno podprta hitrost pomnilnika pa je DDR400. PCI rež je 6, AGP reža pa podpira...

3 komentarji

Winamp 2.90 Beta

Slo-Tech - Vsi poznamo programček Winamp za predvajanje glasbenih datotek mp3. V lanskem letu je izšla njegova tretja reinkarnacija, ki pa je bila žal razdelila ljubitelje Winampa na dva tabora, eni so uporabljali verzijo 2, drugi pa trojko. Pri Nullsofu so očitno opazili, da imata hitrost in enostavnost stare izdaje veliko privržencev, tako da niso prenehali z razvojem. Tokrat nam ponujajo različico 2.90, ki pa je še v fazi testiranj (beta). Download tukaj.

13 komentarjev

Novo SIS655 vezje

X-Bit Labs - Podjetje SIS, eno izmed največjih izdelovalcev naborov za matične plošče, je izdalo novo dvokanalno vezje za Intel Pentium 4 procesorje. Poimenovali so ga SIS 655.

Na X-Bit Labs so si pobliže ogledali ploščo s tem vezjem podjetja Gigabyte. Novo vezje se obnese zelo hitro, a še vedno ne prehiti pošč z Intelovim čipovjem. Vezje podpira Hyperthreading, dvokanalni pomnilnik, AGP 8X, ipd. Podpira module DDR 266 ter DDR333. Čipovje se je na žalost obneslo slabše od pričakovanega v igrah in OpenGL aplikacijah. Ne glede na ostalo pa je nedvomno najmočnejša stran novega SIS vezja cena. Če vzamemo za primer, stane Granite bay okoli 200 dolarjev, SIS 655 pa 140 zelencev, kar je precejšnja razlika. Vendar pa ne bo to vezje obstalo...

2 komentarja

XDream SE

Tech Extreme - Cooler Master je pred nekaj časa na trg poslal enega izmed uspešnejših hladilnikov -- HSC-V83 XDream. Nastala pa je izboljšana verzija imenovana HSC-V83 XDream SE, ki je napredovala predvsem v zgradbi saj so rebra iz samega bakra. Poleg hladilnih reber in ventilatorja je v komplet vključen še potenciometer, katerega vstavimo v prazno režo v ohišju, kjer se ponavadi nahajajo izhodi in vhodi PCI naprav. Hladilnik sicer ni SLK-900 a moral bi zadostiti vsem potrebam povprečnega uporabnika.

0 komentarjev

Hladneje, tiše, Zalman :))

Lost Circuits - Kot vsi vemo, je hladilnik ena bistvenih komponent računalnika, saj bi se, na primer, procesor brez njega skuril. Če se omejimo na zračno hlajenje, ki je v bistvu tudi dosti ceneje od vodnega, imamo na tem področju veliko izbire, kot je Zalman, Thermaltake, procesorjem že priloženi hladilniki, ipd.

Na Lost Circuits so si podrobneje ogledali Zalmanov hladilnik CNPS7000-Cu. Je zelo lepo oblikovan, lepih barv ter podpira vse Intelove Pentium 4 procesorje ter AMDjeve od 2 GHz naprej. Kot pravijo, je to najboljše zračno hlajenje za Pentium 4, kar ga lahko dobite. Hladilnik tehta 773 gramov -- v tišjem načinu se vrti s hitrostjo 1350 obratov v minuti, v normalnem pa z 2400 RPM....

7 komentarjev

Hercules 3D Prophet Radeon 9800 PRO

VR - Zone - Na internetu so se pojavile slike in karakteristike Herculesove 3D Prophet Radeon 9800 Pro grafične kartice, ki je res prava lepotica. Je modre barve in ima še eno posebnost in sicer to, da ima ventilator, na katerega je pritrjena modra neonka, ki popestri videz kartice. Ventilator je poseben tudi zato, ker proizvaja samo 28 dB hrupa. Sama kartica je opremljena z 128 DDR SDRAMa, ki je 256-bitni, na njej pa najdemo tudi VGA, DVI in TV-izhod. Jedro same kartice teče na 380 Mhz. Kartico naj bi začeli prodajati aprila in sicer za 399 dolarjev. Več o tem najdete na VR-Zone.

5 komentarjev

Logitech Z-680

Design Technica - Logitech je prekoračil naša pričakovanja z sisitemom zvočnikov Z-680. Kristalno čist zvok v območju srednjih in visokih tonov ter močan odziv bass zvočnika je zares impresiven, na testu pa so zaznali manjše šume pri nižji glasnosti, kar bi znalo nekatere tudi motiti, drugi pa spet tega niti ne bi opazili. Po kvaliteti zvoka jih lahko primerjamo z starejšim sisitemom zvočnikov Z-560. Očitna prednost je povečana moč in podpora zvoka surround 5.1. Mnoge druge izboljšave pa najdemo v majhnih detajlčkih, največja razlika pa je v ceni, saj stanejo Z-640 100 dolarjev, medtem ko stanejo Z-560 kar 200 ameriških zelencev. Toda če je na vašem spisku na prevem mestu moč zvočnikov in kavaliteta zvoka, potem bo za vas pravi Z-680. Več o tem.

3 komentarji

Senzor za radioaktivnost

IAfrica -

V slavnem Los Alamos National Laboratory iz New Mexica, kjer so med drugim naredili tudi prvo atomsko bombo, so sedaj razvili napravo, ki naj bi olajšala odkrivanje prav takšnih ZlihStvorov™.

Po poročanju IAfrica naj bi naprava delovala na podlagi muonov (subatomskih delcev), ki so del ostanka kozmičnega žarčenja po njegovem vstopu v Zemljino troposfero. Ti, sicer neškodljivi delci, lahko prodrejo tudi do 30 m pod vodo (za primerjavo, rentgenski žarki dosežejo globino le do enega metra) in imajo to lastnost, da se od različnih materialov odbijajo pod točno določenim in merljivim kotom. Gostejši kot je material, večji je kot odboja.

Znanstveniki so sedaj prepirčani, da bodo lahko s to tehnologijo zaznali 1.000 kubičnih centimetrov velik kos urana v velikem železnem zaboju polnem ovac v samo minuti. Vse to seveda ob zelo nizkih stroških. Več o tem.

Konec je 'švercanja' prijateljčki.

4 komentarji

Novi načini poviševanja državnih prihodkov

The Register - Čeprav znamo biti zagovorniki minimalističnih in uporabnih spletnih strani zelo glasni, še potrpimo, če gre pri teroristu za nadebudnega šolarčka, uspešno podjetje ali skupino, ki se ukvarja z razvojem profesionalnih spletnih rešitev za trg. Povsem drugače pa je, ko se ljudstvo zave, da so recimo oni sami sofinancirali izdelavo tovrstnih strani.

V 'nerodnem' položaju se je tako znašla otoška vlada. Na testu se je namreč izkazalo, da spletna stran (podrobnosti o spletni povezavi neznane) hiše s 10th Downing st. obsega kar 187 kB (!), medtem ko se absolutni rekorder, stran njihovega zavoda za zaposlovanje, nalaga kar minuto in dvajset (1:20) sekund. Klik!

Zaključek: v osemtedenski raziskavi je bilo preverjenih 70 vladnih spletnih strani (ponavljam: v Veliki Britaniji) -- povprečni nalagalni čas je znašal 22 sekund.

Da bi se kaj takega zgodilo pri nas (hipotetično recimo, da temu trenutno ni tako--), bi se uporabniki Telesmeha ne počutili več hendikapirane.

1 komentar

HP pravi: Nič več Rambusa.

X-Bit Labs - Hewlett-Packard, vodilni proizvajalec delovnih postaj je objavil, da bodo prenahali dobavljati in izdelovati delovne postaje za Penitum4 z i850 čipovjem, ki je eno izmed redkih, ki še podpira RDRAM. Namesto teh bodo uvedli več modelov, ki bodo temeljili bodisi na i845 (DDR) bodisi i860 (SDR). Poteza je vsekakor razumljiva, saj je RDRAM predrag in premalo doprinese h končni hitrosti, še posebej v časih dvokanalnega DDR pomnilnika. Omeniti velja še, da je bil trži delež računalnikov z RDRAM pomnilnikom v lanskem novembru 3,4 %. In pada. Več o tem.

0 komentarjev

Dodatni sateliti za ameriško vojsko

Space Imaging Inc.

vir: Washingtonpost
Washingtonpost -

V zadnjih mesecih in tednih je Pentagon uspel prestaviti prek 200.000 čet, tisoč letal in več ducatov vojaških ladij v okolico Iraka, a si še vedno prizadeva nabrati dovolj kapacitet satelitov za uspešno komuniciranje z njimi, saj njihovi vojaški sateliti ne zadoščajo.

Viri poročajo, da Pentagon kupuje celo zmogljivosti komercialnih satelitov za vojaške namene v tej informacijski vojni. Različni uradniki poročajo, da Pentagon v tem času porablja do desetkratne kapacitete kot so jih v Zalivski vojni. Predstavnik Satellite Industry Association pravi še, da Pentagon trenutno neprenehoma zaseda...

13 komentarjev