»

Vse najboljše, Primož!

Slo-Tech - Še en rojstni dan. Tokrat je na vrsti naš najnajnajprogramer, Primož. Primož, lepo od tebe, da so te ugrabili mali zeleni, ko si bil še mlad. To je namreč botrovalo njegovemu izjemnemu talentu za programiranje, ki ga tule na Slo-Techu pridno IZKORIŠČAMO že slabo leto. Če še ne veste, Primož je kazensko odgovoren za vsako vrstico programske kode, vnešene v to stran. Danes pa praznuje svoj sedemnajsti rojstni dan. Najlepša mu dala.

25 komentarjev

Pritrditev vodnega bloka

OCtools - Pri OCTools so se spravili na reševanje problema pritrjevanja vodnega bloka na procesor in prišli do meni zelo zanimive in enostavne rešitve. Nekatere plošče za AMDjeve procesorje imajo okoli socketa štiri luknje, ki so zelo prikladne za namestitev vodnega bloka. Vse kar še rabite je ploščica približno 5 mm debelega pleksi stekla, iz katerega naredite lepo se prilegajočo ploščico, ki jo namestite na vodni blok in skoznjo s plastičnimi vijaki privijete vodni blok na procesor. Vsekakor zelo lepa in elegantna reštev. Članek vam močno priporočam.

2 komentarja

HP bo odpustil 3000 delavcev

Sharky Extreme - Hmm... tole pa ne kaže dobro. Hewlett Packard je napovedal odpust 3000 delavcev, kar znese približno 3,5% njihove celotne delovne sile. Razlog za odpuščanje je, tako kot drugod, zmanjšanje dobička in slabe napovedi poslovanja. Kljub temu predsednica HPja meni, da jo bo HP odnesel bolje kot druge družbe na področju računalništva, ker kar 56% izdelkov prodajo na drugih trgih in ne na ameriškem.

8 komentarjev

Dell "premagal" Compaqa

CNet - Trg osebnih računalnikov si v vrhu delita Compaq in Dell. V prvi četrtini tega leta (po raziskavah podjetja Gartner) je Dell prodal 12,8%, Compaq pa 12,1% vseh na svetu prodanih osebnih računalnikov. To se je zgodilo prvič po sedmih letih, saj je bil do sedaj v vodstvu vedno Compaq. Za zanimivost naj še povem, da je v letu 1990 največ računalnikov prodal Apple, v letih med 1991 in 1994 je bil vodilni IBM, nato od 1994 do konca leta 2000 Compaq, sedaj pa je to vodstvo prevzel Dell. Celotno novico z dodatnimi podatki najdete tukaj.

3 komentarji

Finančno stanje AMDja

Sharky Extreme - Pred dnevi smo zvedeli slabo stanje Intela, pri AMDju pa je stanje drugačno. V prvi četrtini tega leta so prodali za 1,18 milijarde dolarjev procesorjev, od tega je bilo 125 milijonov dolarjev čistega dobička. To je sicer manj kot pri Intelu, a je to za AMD še vedno zelo dober dosežek, saj je bila prodaja v tej četrtini leta rekordna. Konec koncev je AMD od Intela še vedno dosti manjše podjetje.

4 komentarji

Finančno stanje Transmete

Sharky Extreme - Jah, konec prve četrtine leta je in vsa podjetja poročajo o bolj ali manj spodbudnih poslovnih rezultatih. Transmeta je sicer majhno podjedje, a jim prodaja raste, tako da so v prvi četrtini tega leta prodali za 18,6 milijonov dolarjev izdelkov, kar je v primerjavi z zadnjo četrtino leta 2000 povečanje prodaje za 50%. Še vedno pa to novo podjetje prinaša izgubo, ki dejansko znaša okoli 20 milijonov dolarjev, a je gledano na število delnic kar tri do štirikrat manjša.

0 komentarjev

Težave HardCOREwarea

hardCOREware - Slabo se piše internetnim stranem in .com ekonomiji. Zato v pomanjkanju denarja overclockerska stran HardCOREware prodaja nekaj testnih komponent, ki so bile v njihovi lasti. Za prodajo so namenili Athlona 1000, GeForcea 2 GTS, Abitko KT-7 RAID, Casiov E125 dlančnik in ZyXELov brezžični usmerjevalnik (router). Glede na dejstvo, da je zadnje čase propadlo kar nekaj internetnih strani, to zagotovo ni dobro in očitno ni vse tako lepo kot zgleda.

0 komentarjev

Tiho hlajenje računalnika

Mikhailtech - Stric Mikhail Ivanekov, urednik strani Mikhailtech, je napisal članek o tihem hlajenju vaše beštije. Za ohišje vam priporoča Fong Kai FK-603, ki je že pripravljeno za hlajenje in ima že priložena dva 80 mm ventilatorja. Napajalnik je Enermaxov in je prav tako opremljen z dvema ventilatorjema. Tihi 92 mm ventilator za vhod zraka in "pametni" 80 mm za izhod. Pametni zato, ker deluje samo, če je to potrebno. Hladilnik za disk je, na Slo-techu že omenjeni Coolermastrov Cool Drive 4002. Priporoča še nekaj hladilnikov, med drugimi Blue orba in celo vetilator za monitor. Če si nameravate v kratkem izboljšati hlajenje računalnika, si članek le oglejte. Nekatere od omenjenih komponent boste v Sloveniji sicer težko našli, a vseeno se vam lahko porodi kakšna zanimiva ideja.

3 komentarji

Poceni DDR pomnilnik

OC Workbench - Crucial, oddelek Micron Tehnologies, ima na prodajnih e-policah PC1600 DDR pomnilnik po zelo ugodnih cenah, ki se gibljejo od 33 dolarjev (cca. 8000 tolarjev) za 64 MB pa do 97 dolarjev (cca. 25000 tolarjev) za 256 MB. Cene so očitno zelo nizke in so le malo dražje od navadnega SDRAMa. Sicer ne vem, če Crucial pošilja komponente tudi v Slovenijo, je pa to zagotovo zelo dober znak, ki kaže na (veliko) pocenitev DDR pomnilnika tudi pri nas.

1 komentar

3D Prophet 4000 XT

X-Bit Labs - Hercules naj bi kmalu predstavil svojo konkurenco Nvidiinemu GeForce2 MX200. To bo kartica, imenovana 3D Prophet 4000 XT. Frekvenca čipa in pomnilnika bosta, kot pri vseh Kyrih, isti; to je 115MHz. Kartica naj bi prodajalne police ugledala nekje v sredini maja. Cena bo njen glavni adut. Stala naj bi pičlih $85. Geforce2 MX200 bo, s svojim pomankljivim 64bit-nim vodilom, zagotovo zaostala za 3D Prophet 4000 XT-jem. Kartica bo opremljena z 32MB SDRAM-a.

6 komentarjev

ATI Radeon SE

X-Bit Labs - Danes sem uspel izvedeti še malo več o skrivnostnem ATI-jevem Radeon-u SE. SE pomeni Second Edition. Kakor je bilo že rečeno, bo SE le zelo navit Radeon 64MB DDR VIVO. Le da bo SE imel hitrejši pomnilnik in dodatne hladilnike in ventilatorje. Frekvenca čipa naj bi bila 250MHz, frekvenca pomnilnika pa 250MHz DDR. Če to preračunamo, se frekvenca pomnilnika DDR spremeni v 500MHz! Pri kartici bo zanimiva tudi cena, ki bo, v primerjavi z drugimi podobnimi grafičnimi karticami (GeForce3), imela relativno nizko ceno. Seveda se novi Radeon ne bo mogel kosati z GeForce3, ampak bitka bo pa vseeno zelo zanimiva... Sploh do prihoda Radeon-a II.

1 komentar

Thunderbird 1.4GHz

X-Bit Labs - AMD je objavil, da bo njegov nov, 1.4GHz Thunderbird, izšel še v tej četrtini leta (Q2). Do tega je verjetno prišlo, ker AMD tekmuje z Intel-om, ta pa je drastično spustil cene svojih P4 procesorjev. S tem znižanjem v ceni je Intel začel konkurirati AMD-ju v visokem srednjem razredu. AMD je zato pohitel z izdajo novega procesorja.
Ob tem je AMD še objavil, da bodo vse Athlon procesorje izdelovali izključno v Dresdenu, Nemčija. Če se še spomnite, je Dresdenska tovarna boljša od Austinske, ZDA, ker imajo v Dresdenski boljši postopek izdelave. Uporabljajo namerč bakrene povezovalnike in ne, kot v Austinski tovarni, aluminijaste. O odločitvi, kje bodo proizvajali Duron-e, ni bilo zaslediti ničesar. Nazadnje je AMD še trdil, da bodo Duron-e izdelovali le v Austinu (), ampak sedaj se je očitno že malo omehčal. Na vprašanje o kraju proizvodnje Duron-ov je namreč odgovoril s pomenljivim molkom. ...

5 komentarjev

Mobilni Duroni

X-Bit Labs - Danes se je na AMD-jevem ceniku pojavil mobilni Duron s frekvenco 800MHz. Cena enega na 1000 kosov je $134. Ob tem se je pocenili mobilni Duron s frekvenco 700MHz. Cena 700MHz Duron-a je namreč s $123 padla na $96. Cena 600Mhz Durona pa je ostala nespremenjena; to je $75. Edina razlika med normalnimi Duroni in mobilnimi je napetost, pri kateri procesor deluje. Pri mobilnih je ta napetost nižja, zato je tudi poraba energije manjša.
Zanimivo pa je, da mobilni Duron 800Mhz še ni doživel uradne premiere. Kakor sem že povedal, je bil objavljen le na ceniku. O uradni predstavitvi novega člana AMD-jeve mobilne družine še ni ne duha ne sluha.

2 komentarja

Seagateov 180 GB disk

Digit Life - Pri Digit-lifeu so dobili na test nov Seagateov disk iz družine Barracuda. Za priklop uporablja vmesnik Ultra 160 SCSI ali Fibre Channel. Vrti se s 7200 obrati na minuto, povprečen dostopni čas pa je 7.7 milisekunde. Notranji prenos diska znaša med 26 in 47 megabajti na sekundo, za izravnavo pretoka pa skrbi 4 MB medpomnilnika, ki ga lahko razširimo na 16 MB. Še ena zanimiva stvar je glede tega diska in to je teža, saj tehta cel kilogram. Po vseh teh specifikacijah pa se mi poraja eno vprašanje: ali je nakup takega diska, ki stane 1700 dolarjev (priporočena cena je 2150 dolarjev!?), sploh smiselen, še posebej, če ga primerjamo z Quantumovimi Atlasi. Če vas test še vedno zanima, si ga poglejte tukaj.

7 komentarjev