»

Dupliciranje ključev iz fotografij

Dupliciranje ključev iz fotografije

Slo-Tech - Benjamin Laxton, Kai Wang in Stefan Savage iz University of California so pred kratkim objavili članek z naslovom Reconsidering Physical Key Secrecy: Teleduplication via Optical Decoding.

V članku opisujejo postopek dupliciranja (fizičnih) ključev s pomočjo fotografiranja iz razdalje več kot 30 metrov. Razvili so celo prototip Sneakey, programsko aplikacijo, ki je sposobna dekodirati obliko ključa iz fotografije. Pri tem je potrebno vedeti tip ključa, uporabnik pa mora določiti kontrolne točke ključa na fotografiji.



Podobne postopke komercialno sicer že izvajajo nekatera podjetja, ki pa zahtevajo visokoresolucijske fotografije ključev pod pravim kotom. Postopek Laxtona, Wanga in Savagea te omejitve presega in omogoča izdelavo duplikatov ključev tudi iz slabših fotografij,...

12 komentarjev

Google Wave vedno bliže

Google Wave

Slashdot - O Googlovih novi storitvi z imenom Wave smo že natrosili nekaj opisov idej, osnovnih funkcionalnosti in PR-materiala, sedaj pa imamo možnost pogledati pravo stvar od blizu. Z novim študijskim letom se je namreč začelo testiranje Wava, kjer bo sodelovalo sto tisoč uporabnikov. Ti bodo lahko na enem mestu dostopali do družabnih omrežij (Facebook, MySpace, Twitter), elektronske pošte, elektronske pošte, spletnih stranih in urejali dokumente. Google pravi, da bi elektronska pošta izgledala kot Wave, če bi bila izumljena danes. Pristop k testiranju je za zdaj omejen na povabljene, če pa bo uspešno, ga bodo razširili tudi med neposvečene.

Posvečeni pa so seveda brž delili svoje vtise. Na blogu louisgray.com najdemo dobro predstavitev Wava, ki je očitno avtorja nekoliko osupnil. Vse...

19 komentarjev

Izšel OpenSSH 5.3

Slashdot - Oktobra mineva deset let od začetka razvoja OpenSSH, ki je v tem času prilezel do verzije 5.3. Slednja je izšla ravno včeraj in prinesla predvsem popravke hroščev, medtem ko novih funkcionalnosti ni dodanih. Omenjamo pa jo predvsem zaradi okrogle obletnice in pomembnosti, ki projektu OpenSSH pritiče. Razvijati se je namreč začel v sklopu operacijskega sistema OpenBSD. OpenSSH je bil zasnovan kot odprtokodna alternativa plačljivemu SSH-programju, ki ga je takrat tržil SSH Communications Security. Glavna uporaba OpenSSH je posredovanje (forwarding) oddaljenih TCP-vrat prek varnih tunelov, s čimer se zakrijejo posamezne povezave, številke vrat in kriptirajo podatki pri sicer nezavarovanih protokolih.

2 komentarja

Cisco prevzema Tandberg

CNet - Napovedi o prevzemih v računalniški branži se kar vrstijo. To pot je enega napovedal Cisco, ki namerava za tri milijarde dolarjev kupiti Tandberg. Tandberg je norveško-ameriško podjetje, ki se ukvarja s področjem video konferenc, telekonferenc in telekomunikacij. Prve korake v to smer je Cisco že storil s prevzemoma Scientific-Atlanta in Arroyo v letih 2005 in 2006, z zadnjo pridobitvijo pa si želijo odrezati še večji kos pogače telekonferenčnega trga. Financirali naj bi ga kar z gotovino, cena 153,5 norveških kron na delnico (to postavlja tržno kapitalizacijo na tri milijarde dolarjev), pa predstavlja 25-odstotno premijo na povprečno ceno delnice v zadnjih treh mesecih. Posel naj bi bil dokončan v prvi polovici prihodnjega leta.

0 komentarjev

nVidia Fermi

Fermi kot Tesla

Slo-Tech - nVidiin CEO, Jen-Hsun Huang, je na grafični konferenci GPU Technology Conference v San Joseju predstavil popolnoma novo arhitekturo, na osnovi katere bodo zgrajena jedra s kodnim imenom GT300. Mnoge govorice so se izkazale za resnične, saj bo GT300 močno spremenjen glede na svoje predhodnike, ki so bazirali na jedru G80. V 40 nm jedru bo kar 3 milijarde tranzistorjev (skoraj pol več od ATIjevega RV870), ki večino novosti prinašajo za trg, ki grafične kartice uporablja za preračunavanje podatkov. Na to lepo kaže predvsem podpora ECC pomnilniku, ki je zahteva v superračunalniških in strežniških vodah, kamor očitno nVidia želi prodreti. Samo jedro bo vsebovalo 512 CUDA jeder, ki so...

39 komentarjev

Kamniti dež

TG Daily - Odkritje prvega skalnatega eksoplaneta pred dvema tednoma je bil velik dosežek, saj je odkrivanje skalnatih planetov zaradi njihove relativno majhne mase in tirnice, ki je blizu zvezde, veliko težje, kot odkrivanje plinastih velikanov. Tirnica planeta CoRoT-7b ima sploh majhen polmer, saj kroži tako blizu zvezde, da površina, obrnjena proti njej, dosega kar temperaturo kar 2600 K. Temperatura je dovolj visoka, da upari kamenine, ki nato tvorijo atmosfero.

Podobno kot na Zemlji višje nad tlemi prihaja do kondenzacije par, ki povzročijo nastanek skalnatih oblakov. Če na Zemlji dežuje voda, na planetu CoRoT-7b iz zraka pada kamenje! Oblaki se obnašajo tudi kot postopek destilacije, saj se v najvišjih oblakih zadržujejo lahki elementi, ki se sploh ne strdijo, medtem ko v nižjih predelih oblakov nastajajo razni minerali. Znanstveniki predvidevajo, da bi te stalne oblake, sestavljene večinoma iz natrija in kalija, lahko zaznali celo s teleskopi, postavljenimi na Zemlji.

In potem...

12 komentarjev

ARM in GlobalFoundries

TG Daily - ARM in GlobalFoundries sta v pogovorih, katerih rezultat bi bil seveda izdelava ARM procesorjev v tovarnah polprevodniških čipov GlobalFoundries. Z dogovorom ARM meni, da bi lahko pridobili do 15% tržnega deleža malih prenosnikov, ki bi ga odvzeli trenutno praktično edinemu proizvajalcu procesorjev za netbooke, Intelu.

Če bi dogovor uspel, bi GlobalFoundries še bolj utrdil svojo veljavo na področju izdelave polprevodnikov, po nakupu Chartered Semiconductors, s katerim so dobili okrog 150 strank in tehnologije za izdelavo polprevodnikov na starejših procesih. Na prihajajoči polprevodniški konferenci bodo predstavili tudi svoje napredke pri izdelovanju 28 in 32 nm čipov, kjer za slednje pravijo, da pričakujejo 50% izkoristke proizvodnje že do konca leta. Z napredki v izdelavi so dosegli tudi do 50% višjo zmogljivost čipa, ki ima enako puščanje toka, kot enak čip, izdelan v 45 nm-proizvodnem procesu.

Čeprav se ARMova namera po 15% tržnem deležu zdi nekoliko pogumna, imajo na svoji...

17 komentarjev