»

Microsoft pobere 79 % vseh prodanih operacijskih sistemov

vir: engadget
engadget - Po poročanju analitične družbe Gartner je Microsoft v letu 2010 prodal za 23,85 milijarde dolarjev operacijskih sistemov (tako za namizne računalnike kot strežnike), kar je predstavljalo 78,6 % celotnega prometa z operacijskimi sistemi v preteklem letu, vrednega 30,35 milijarde dolarjev. Microsoft je več kot desetkrat večji od najbližjega konkurenta, ki je IBM s 7,5-odstotnim deležem oz. 2,3 milijardami dohodkov, ki jih lahko pripišejo prodaji operacijskih sistemov. Sledijo še HP (3,7 %, 1,125 milijarde dolarjev prometa), Oracle (2,6 %, 780 milijonov dolarjev prometa), Red Hat (2,0 % oz. 610 milijonov dolarjev prometa) in Apple, ki z 1,7-odstotnim deležem oz. dobre pol milijarde vrednim poslom lani zaključuje prvo peterico.

Prav vsi v...

39 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Detekcija izgub pri pospeševalnikih delcev, Oust.me, Silent Hill 2: The movie, Plone druženje

Plone user group srečanje, 04. Feb 2011

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 3.5., ob 19h te vabimo na Pipine odprte termine kjer nam bo Rok Štefanič, ki prihaja iz podjetja Cosylab, predstavil delovanje pospeševalnikov in načine kako zaznati izgube delcev, ki se pojavljajo med delovanjem pospeševalnika. Podrobno bo predstavljen princip delovanja detektorjev delcev, s poudarkom na analognem delu obravnavanja signalov ki jih generirajo detektorji.V sredo, 4.5., ob 19h bomo na Spletnih uricah predstavili Oust.me, ki je...

0 komentarjev

Izšel OpenBSD 4.9

Slo-Tech - Pol leta je naokoli in tako je včeraj izšla nova verzija odprtega na Unixu temelječega operacijskega sistema OpenBSD. V verziji 4.9 najdemo vrsto novosti, od katerih omenimo privzeto omogočen NTFS (samo za branje), gonilnik vmt(4) v orodjih VMWare, podpora SMP do 64 jedrom, novim Intelovim ukazom AES-NI, izboljšano upravljanje z energijo (stanje pripravljenosti in zbuditev) ter nove...

17 komentarjev

Sony PSN nazaj ta teden, verjetno odtujene številke kreditnih kartic

Kaz Hirai na novinarski konferenci v Tokiu

Los Angeles Times - Sony še vedno kani storitev PlayStation Network (PSN), ki so jo pred slabima dvema tednoma napadli hekerji in podjetje prisilili v začasno ustavitev PSN, ponovno usposobiti ta teden. Hkrati bodo zagnali tudi prav tako ustavljen Qriocity.

Ko bo storitev ponovno zagnana, bodo morali vsi uporabniki najprej spremeniti geslo, kar bo Sony dosegel z obvezno posodobitvijo programske opreme. Pri tem bodo morali zamenjavo gesla opraviti na primarni napravi, tj. kjer so prvikrat aktivirali PSN. Da pa bi se uporabnikom odkupili za hude čase, bodo v okviru Welcome Back Appreciation Programa ponudili nekaj brezplačnih vsebin zanje, 30-dnevno naročnino na PlayStation Plus (za PSN) in Music Unlimited...

13 komentarjev

AMD ne razmišlja o ARM

TG Daily - Pred kratkim so se na spletu razvila ugibanja, da naj bi AMD razmišljal o pridobitvi licence za procesorje ARM, ki bi jih nato uporabil za pogon mobilnih naprav. John Taylor iz AMD-ja pojasnjuje, da ne razmišljajo o ARM, saj je po njihovem mnenju za mobilni svet APU v naboru x86 tisto pravo.

Pravi, da ARM nima nobene opazne prednosti pred x86, še posebej ko ga primerjamo z APU-ji. Ti namreč na netbookih omogočajo enodnevno avtonomijo baterije, hkrati pa nudijo večjo računsko moč od katerekoli druge procesne enote. Hkrati podpira vrsto operacijskih sistemov, kar je dodatni razlog, da se bo x86 najverjetneje obdržal kot vodilna arhitektura. Lažje je namreč znižati porabo procesorjev x86 kakor povečati zmogljivost ARM-jev, je uradno stališče podjetja.

Globalfoundries, ki je nastal z ločitvijo livarskega dela podjetja iz nekdanjega...

3 komentarji

Na Netflix in YouTube vedno več prometa, P2P v upadu

Ars Technica - Priljubljena mantra borcev proti spletnemu piratstvu pravi, da večino prometa na internetu tako ali tako predstavlja ilegalno pretakanj vsebin prek omrežij P2P, zato omejevanje mesečnega prenosa podatkov ne more škoditi. Rezultati raziskave interneta prometa za ZDA jih postavljajo na laž, saj zagotovo vsaj polovica prometa zakonita.

Podatki se v posameznih virih nekoliko razlikujejo, a trendi so jasno vidni v vseh. Narašča promet, ki ga ustvarijo storitve, kakršni sta YouTube in Netflix (gledanje video vsebin neposredno prek spleta), medtem ko je delež prometa prek omrežij P2P na najnižjih ravneh. Od leta 2007 se je promet prek P2P več kot razpolovil in sedaj po meritvah Arbor Networka znaša osem odstotkov. Na Netflix odpade dvajset, na YouTube pa dvanajst odstotkov prometa prek interneta.

To kaže, da imajo filmski...

8 komentarjev

Prodaja Xooma v številkah

Xoom - najboljši izmed ostalih?

vir: HotHardware
HotHardware - Pri Motoroli so prodajne številke Xooma, prve tablične naprave z Android 3.0 in po mnenju mnogih prvega resnejšega konkurenta iPadu, vse do sedaj skrivali. Mnogi analitiki so pričakovali, da bo tablica pravi manjši polom, vsaj glede na razsežnosti priprav in napovedi o konkurenčnosti, saj gre za strojno zmogljivo in dokaj dovršeno napravo, ki ji na programski strani dela družbo popolnoma svež, izključno tabličnim napravam namenjen Googlov operacijski sistem. Številke zdaj niso več pod vprašajem, saj so jih pri Motoroli razkrili.

Če Xoomove prodajne številke primerjamo z iPadom,...

13 komentarjev

Skupinska tožba zoper Google zaradi sledenja lokacije v Androidu

Ars Technica - Prejšnji teden smo poročali, da vsi pametni telefoni (Android, Apple, Microsoft) shranjujejo podatke o lokaciji telefona in še nekatere druge s tem povezane. Prav zaradi se Googlu obeta skupinska tožba, ki sta jo v Detroitu vložila nezadovoljna uporabnika.

Čeprav Android ne shranjuje podatkov neomejeno dolgo, kot to očitno počne Apple, je po drugi strani še bolj problematično, da Android lokacijo določi in zapiše vsakih nekaj sekund in večkrat v uri posreduje Googlu. Vsak telefon dobi enolično številko, ki sicer ne bi smela omogočati identifikacije, a je mogoče s tehniko deanonimizacije in iskanja vzorcev postaviti dobre korelacije. Zaradi tega sta Julie Brown in Kayla Molaski vložili tožbo zoper Google, v kateri zahtevata bodisi prekinitev...

28 komentarjev