»

VIA predstavila P4X266

več strani - Kar težko je verjeti, da lahko tako nepomemben čip povzroči toliko nevšečnosti (predvsem Intelu ). Kljub vsem opozorilom Intela, je VIA pričela z masovno proizvodnjo tega tako spornega chipseta. Specifikacij ne bom ponovno razlagal, ker sem jih omenil že tolikokrat, da bi jih morali vedeti že skoraj na pamet. Morda lahko omenim, da je chipset zasnovan za oba tipa Pentium4 procesorjev - 423 pinske in 478 pinske primerke. Testov tega nabora je malo morje, katere pa boste prebrali, pa je odvisno od vas:

5 komentarjev

Nintendovi internetni načrti

The inquirer - Konzole so se iz preprostih drkalic razvile v kompleksne igričarske sisteme. Vendar tudi to ni bilo dovolj; človek se tudi na konzoli naveliča neprestanega soliranja ali igranja v dvoje s prijateljem, katerega taktike pozna do potankosti. Tisto pravo je še vedno internet (LAN partyji pri konzolah odpadejo). S povezovanjem konzol v internet se je ukvarjala že Sega s svojim Dreamcastom, sedaj pa so se za podoben korak odločili tudi pri Nintendu, kjer bodo za svoje Gamecube v začetku leta 2002 ponudili posebne modeme. Prvi Gamecubov modem bo navaden 56 kilobiten modem, ki mu bo kasneje sledila še DSL izvedenka.

3 komentarji

Novi dlančniki

The inquirer - September ne bo samo mesec, ko se bo bodo končale počitnice in se bo začela šola, ampak tudi mesec, v katerem bodo tri podjetja (Palm, Sony in Handspring) predstavila nove dlančnike:
Palm se trenutno ukvarja s konkurenco v obliki Compaqovega i-Paqa in bo 20. septembra predstavil nov model m125, ki bo zasnovan na dizajnu serije m100.
Tudi Handspring bo šel v akcijo in najavil nov Ace model, ki bo nadomestil Visorja DLX, poleg tega pa ima v planu tudi model Columbia, ki bo vseboval 16 MB pomnilnika in 45 MHz procesor.
Sony bo predstavil svoj Clie S320 MSRP, ki bo stal 199 $ in bo vseboval sivinski zaslon, N610 z barvnim zaslonom, ki bo stal 399 $ in najzmogljivejši dlančnik N710, ki bo prav tako vseboval barvni zaslon, podpiral pa bo tudi standard MP3 in video (cena 499 $).

0 komentarjev

Tyanova cenjša MP plošča

The inquirer - Tyan že dalj časa velja za enega izmed najboljših ponudnikov dvoprocesorskih matičnih plošč. Vendar pa so kljub temu njegove dvoprocesorke plošče imele tudi nekaj zoprnih pomanjkljivosti; kakovost se seveda dobro plača, zato se Tyanove matične plošče niso nikoli uvrstile med cenejše, problem pa je bila tudi velika požrešnost, saj so te plošče do nedavnega zahtevale kar 450 W napajalnike. Tyan se je zavedel pomanjkljivosti in izdal širšemu krogu potrošnikov bolj dostopno matično ploščo, ki se imenuje Tyan S2460 in je sedaj na voljo tudi v Evropi (za Slovenske kupce bo gotovo zanimiva Nemčija). Odlika plošče je tudi ta, da ne potrebuje jedrskega reaktorja, ampak lepo deluje na 300 W napajalniku .

0 komentarjev

X-Box dober za Doom 3, PlayStation 2 ne

The inquirer - Ker je Doom 3 še vedno precej vroča tema v raznih bolj ali manj uradnih govoricah, ga bom malce obdelal še iz konzolskega stališča. Kot gotovo že veste, bo Doom 3 revolucija. Dobra stran te revolucije je, da si bomo lahko ogledali natančno animirane obraze in oh in sploh lepo grafiko, slaba stran revolucije pa bo, da marsikateri računalnik enostavno ne bo zdržal bremena, ki mu ga bo nalagal novi Doom. Ampak saj že veste, da se računalniške igre in najnovejši hardver že od nekdaj vrtijo v začaranem krogu, ki ga ne bo nikoli konec. Seveda pa PC-ji niso edini, ki bodo trpeli. Doom 3 bo najverjetneje ugledal tudi konzole; Dreamcast je propadel, zato ni več v igri, na Gamecube so pozabili, PlayStation 2 pa po Carmackovih besedah ne bo dovolj močan. Edina konzola, ki bo sposobna poganjati Doom 3 tako ostaja X-Box. No, sicer pa je tudi res, da se lastnikom PlayStationa 2 ni za bati, saj Dooma 3 gotovo ne bomo ugledali še kar lep čas, zato zaenkrat še ne razmišljajte o zamenjavi....

2 komentarja

Kohan za Linux

Slashdot - Ja, tudi Linuxaši niso neki bogovi, ki bi po cele dneve gledali v programsko kodo in čisto pozabili na trenutke za sprostitev. To dobro vedo pri nekaterih redkih založnikih, ki se še zanimajo za ta igričarsko precej zaostali trg. No, kakorkoli že, nekaj se le premika, saj smo na Linuxu le videli nekaj vrhunskih naslovov, sedaj pa se ogrevajo tudi pri TimeGete Studios, kjer nameravajo za Linux predelati za nekatere odlično strategijo Kohan. Demo je že vsaj teden dni objavljen na Lokijevi domači strani, če pa se ne bo kaj zalomilo, pa bomo lahko celotno Linuxaško različico zaigrali v kratkem (beta je že dalj časa nared).

0 komentarjev

Cray orje ledino

BBC - Cray superračunalniki so res občudovanja vredni "stvori", ki jih uporabljajo za razne kompleksne izračune v fiziki, pri izračunavanju vremenske napovedi in podobnih stvareh. Da so Crayi res izjemni superračunalniki, pričajo tudi razna priznanja; pred kratkim so bralci revije Scientific Computing & Instrumentation računalniku Cray SV1, ki je eden izmed najbolj zmogljivih superračunalnikov na svetu sploh, podelili naziv "Najboljši superračunalnik leta 2001". Kako je prišlo do te odločitve, si lahko preberete tukaj, poleg tega pa boste na isti strani našli tudi nekaj o nastanku prvega Cray računalnika. No, da pa ne boste mislili, da so Crayi kakšne majhne gajbice, vem za predstavo prilagajam sliko "Superračunalnika leta 2001".

4 komentarji

Nova DVD recenzija

Slo-Tech - DrSergioDJ je priden ter piše DVD recenzije. Tokrat je na vrsti film, ki je razdelil gledalce dobesedno na dva tabora: goreče pristaše ter goreče nasprotnike. Medtem ko so nekateri šli ta film gledat tudi po trikrat, so drugi nad njim obupali že po pol ure. Kakorkoli, Magnolia je brez dvoma nekaj posebnega. Za našega ocenjevalca nekaj v pozitivnem smislu. Ogled ter komentar obvezen .

1 komentar

Igrice preprečujejo razvoj možganov

Slashdot - Japonci so izvedli novo raziskavo na področju vpliva igric na mlade. Prišli so do zelo zanimivih sklepov. Igrice naj bi resnično povzročale nasilnost, ampak iz popolnoma drugačnih razlogov kot so mislili do sedaj. Prejšnje raziskave so bolj ali manj uspešno dokazovale, da mladi prenašajo nasilnost iz iger v resnično življenje. Nova odkritja pa pravijo drugače. V razvojni fazi mladega človeka (do 20 let), se zaradi igranja igric polenijo 'sprednji možgani'. Ta del možganov pa ima glavno vlogo v nadzorovanju vedenja, zato njegov nerazvoj povzroči nasilnost in antisocialno obnašanje.
Rezultati so precej zaskrbljujoči, saj ravno zdaj odrašča generacija mladih, ki je podvržena igricam bolj kot katerakoli prej. Tudi slo-techerji... :)

12 komentarjev

Intel&njega načrti

The inquirer - Intel se kljub nepriljubljenosti in nepopularnosti njegovih matičnih plošč ne bo odpovedal proizvodnji le-teh. V prihodnjih dneh (tednih, mesecih) bo izdal te matične plošče za Pentium 4 procesorje:
  • D850MV; i850 čipovje, ATX, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC800 RDRAM pomnilnik in AGP 4x reža. Izide konec Q3 - začetek Q4.
  • D850MD; i850 čipovje, MicroATX, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC800 RDRAM pomnilnik in AGP 4x. Izide konec Q3 - začetek Q4.
  • D845WN; i845 čipovje, ATX, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC133 SDRAM pomnilnik in AGP 4x. Izide konec Q3 - začetek Q4.
  • D845HV; i845 čipovje, MicroATX, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC133 SDRAM pomnilnik in AGP 4x. Izide konec Q3 - začetek Q4.
  • Englewood; i815G/EG čipovje, MicroATX, podnožje za Celeron procesorje, PC133 SDRAM pomnilnik in integriran zvok. Izide v Q4.
  • Billings; i845 čipovje, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC133 SDRAM pomnilnik. Izide v Q4.
  • Pendleton; i845 čipovje, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC133 SDRAM pomnilnik. Izide v Q4.
  • Maryville;...

0 komentarjev