»

Googol toži Google

The inquirer - Na TheInquirer podajajo zanimivo zgodbo, da naj bi dedinja iznajditelja besede googol tožila Google zaradi uporabe zelo podobnega imena, za katero jim je bil prav googol navdih. Profesor Edward Kasner si je besedo googol, ki označuje število 10100, izmislil na podlagi predloga svojega devetletnega nečaka, Miltona Sirotte, in jo leta 1940 uporabil v knjigi Matematika in domišljija (Mathematics and the Imagination). Umrl je leta 1955.

Njegova pranečakinja Peri Fleisher, ki je bila, ko je Kasner umrl, stara le štiri leta, sedaj razmišlja o tožbi. Zakaj? Uradno, ker je Google svoje ime zelo razširil in je postalo svetovno znano, Kasnerja in njegovega googola pa nikoli ne omenja. Fleisherjevi, ki od Googla še ni dobila nobenega odgovora na svoja e-sporočila, se to ne zdi etično. Več o tem.

Neuradno pa seveda toži, da bi dobila skromen kupček denarja, strani o Googlovi zgodovini pa v svoji vnemi dedinja ni opazila. Škoda.

21 komentarjev

Zakaj še vedno tako starokopitno programiranje?

OSNews - Bill Gates je pred časom izjavil, da bo v prihodnosti razvoj programja podoben risanju slike, kar pomeni, da bodo programe lahko razvijale večje množice ljudi, kot trenutno. Takuya Murata pa se na OSNews sprašuje, zakaj se programiranje že nekaj desetletij ni bistveno spremenilo od svojih začetkov. Ugotavlja, da doslej še nobena novotarija ni prinesla resne konkurence C-ju, pa naj gre za objektno usmerjeno programiranje, umetno inteligenco, Prolog ali kaj podobnega. Murata zaključuje, da so računalniki vendarle samo računalniki in tako na ne napoveduje podobnih vizij kot Gates. Klik!

Kaj pa vi mislite?

19 komentarjev

Fedora Core 2

OSNews - Vsi se spominjamo časov RdečegaKlobuka (RedHata), verjetno pa vsi poznamo tudi projekt, ki je nadomestil to najbolj popularno distribucijo Linuxa, Fedora Project.

Prva različica si je nadela ime Fedora Core 1, za njo pa je kaj kmalu prišla preizkusna različica Fedora Core 2, tako da smo vsi zagriženi uporabniki Fedore kar malce "neučakano čakali" kdaj bo izšla končna različica drugega jedra.

To se je na veselje vseh nas zgodilo danes. Dolpoteg je možen z zrcalnih strežnikov in pa seveda preko omrežja torrent.

26 komentarjev

ATI goljufa

ComputerBase - Danes so se na nemški strani ComputerBase pojavile hudo obtožbe (angleški prevod) v katerih avtorji trdijo, da ATI v svojih novih gonilnikih za ATi X800- serijo goljufa. Neowin poroča, da ima imajo gonilniki zmožnost izklopiti trilinearne funkcije, ko to igra ali program eksplicitno zahteva. Namesto tega si pomaga z izrisom mešanice bilinearnih ter trilinearnih funkcij. S prostim očesom je razliko zelo težko zaznati vendar je posledica manjša obremenjenost grafičnega procesorja in s tem tudi večja količina sličic, ki jih je mogoče prikazati v sekundi. Pri ATI so že zanikal obtožbi ter uporabnikom zagotavljajo, da so optimizacije izključno za njihovo dobro in niso namenjene povečanju rezultatov v sintetičnih testih.

Nazadnje, ko so se takšnih optimizacij lotili pri nVidi s svojimi gonilniki za FX serijo so bili deležni velike kritike. Sicer pa so si pri ATI-ju tudi v preteklosti že pomagali z optimizacijami. Vprašanje je samo ali jih bo spletna publika sprejela ali ne. Zanimivo bo...

48 komentarjev

Kvantna kriptografija in EU

ITworld.com - V večini liberalnih dežel obstajajo zakoni, ki prepovedujejo prisluškovanje ljudem brez sodnega naloga. Zaradi tega imajo obveščevalne službe mnogo težav, ko želijo vohuniti za svojimi državljani. Zato so se določene zaveznice povezale skupaj in tako sedaj vohunijo za državljani drugih držav in potem te podatke prodajajo vohunskim službam domačih držav. Sistem se imenuje Echelon in o njemu ni veliko znano saj poteka pod vodstvom skrivnih služb. Vseeno se sklepa, da trenutno prisluškujejo večini komunikacij in vse te podatke procesirajo v skrivnih centrih.

Marsikdo bi dejal, da je to samo še ena teorija zarote, vendar so znani primeri, ko so določene službe priznale, da so s pomočjo tega sistema ujele koga oziroma prestregli pomembne informacije. Stopnja prisluškovanja je v tem trenutku tako visoka, da je Evropska Unija izdala poročilo v katerem, med drugim, priporočajo svojim državljanom, da kriptirajo svoje povezave za varovanje zasebnosti.

To je bilo tri leta nazaj. Sedaj...

6 komentarjev

6. obletnica spletnega časopisa ŽVPL

Slo-Tech - Danes praznuje 6. obletnico delovanja spletni časopis ŽVPL, ki je luč sveta ugledal 18. maja 1998 ob približno enih zjutraj. Sprva ljubljanski spletni vodnik po dogodkih se je po dveh letih razširil na celotno Slovenijo, najdete pa ga na spletnem naslovu www.zvpl.com.

ŽVPL je eden izmed najstarejših še živečih slovenskih (zabavnih) spletnih časopisov, ustanovljen pa je bil 18. maja 1998. Vse skupaj se je začelo na pivski odisejadi, ko sta sedanji urednik Davorin Pavlica in njegov prijatelj / programer Luka Ferlan ugotovila, da Ljubljana / Slovenija nima pravega vodnika po dogodkih. Pivo je zamenjala tipkovnica in v enem tednu je bil ŽVPL spočet.

ŽVPL je okrajšava za besedno zvezo Žurerski vodnik po Ljubljani, kar je ŽVPL sprva bil, a je kratica ŽVPL kmalu prevzela dominantno vlogo pri prepoznavnosti spletopisa in ostala, kljub temu, da ŽVPL ni samo vodnik po Ljubljani ampak po celotni Sloveniji. Idejo za ime je inspiriral Štoparski vodnik po Galaksiji, kultna znanstvena...

1 komentar

Stališče Lojzeta Peterleta do programskih patentov

Slo-Tech - Včasih imajo politiki iz različnih strank presenetljivo podobna stališča. Lojze Peterle iz NSi ima namreč o programskih patentih zelo podobno mnenje kot Majda Širca iz LDS:

Prejeli smo vaša vprašanja g. Peterletu, v povezavi s programskim patentiranjem v EU. V prilogi boste našli tekst, ki ga je sprejel Evropski parlament dne 24. septembra 2004.
G. Peterle sporoča, da bo na omenjeno problematiko še posebej pozoren, trenutno pa vam natančnejših stališč žal ne moremo dati.

Lep pozdrav,
Jean-Pierre Vonarb


Zares 'pohvalno' pa je tudi dejstvo, da so iz Peterletovega urada v prilogi poslali dokument, ki je že kar nekaj časa dostopen na internetu.

15 komentarjev

Group-Office 2.2 Pro

OSNews - Na trgu pisarniških zbirk ima Microsoft popoln primat z zbirko Office. v zadnjem času pa ji nekoliko težav pozvroča OpenOffice.org, predvsem zaradi ugodne cene in prenosljivosti. Morda pa se bo kmalu pojavil na trgu še kdo tretji, ki se bo problema lotil nekoliko drugače, in sicer preko spletnega vmensika. O podobni rešitvi je že govoril IBM, a alternative so že na voljo. Na OSNews so si ogledali Group-Office 2.2 Pro. Klik!

3 komentarji