» »

Zakaj še vedno tako starokopitno programiranje?

Zakaj še vedno tako starokopitno programiranje?

OSNews - Bill Gates je pred časom izjavil, da bo v prihodnosti razvoj programja podoben risanju slike, kar pomeni, da bodo programe lahko razvijale večje množice ljudi, kot trenutno. Takuya Murata pa se na OSNews sprašuje, zakaj se programiranje že nekaj desetletij ni bistveno spremenilo od svojih začetkov. Ugotavlja, da doslej še nobena novotarija ni prinesla resne konkurence C-ju, pa naj gre za objektno usmerjeno programiranje, umetno inteligenco, Prolog ali kaj podobnega. Murata zaključuje, da so računalniki vendarle samo računalniki in tako na ne napoveduje podobnih vizij kot Gates. Klik!

Kaj pa vi mislite?

19 komentarjev

ghaefb ::

Jep, se ne strinjam z gejcom.. :D
Pa ne verjamem da bodo novosti kar tako izrinile C/C++,
pomojem bo še vedno treba znat nižje jezike ko se kaj zalomi.
C will never die :P

Gandalfar ::

Odvisno.. za vecino stvari so boljsi kaksni visji jeziki od C/C++ .. hitrost dejansko ni tako zelo pomembna kot je varnost in preglednost kode..

Microsoft ::

"risanje slike" je ze po malem realnost. V soli smo na tak nacin programiral krmilnike. Pac, napopas skatlce, ki majo razlicne pomene (IN, ALI, NOR, AND, RS,...) pa potem povezes skupi, kakor ti pase. Potem pa burn in testing.8-)


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

CCfly ::

Assembler
You try to shoot yourself in the foot, only to discover you must first invent the gun, the bullet, the trigger, and your foot.
C
You shoot yourself in the foot.
C++
You accidentally create a dozen instances of yourself and shoot them all in the foot. Providing emergency medical care is impossible since you can't tell which are bitwise copies and which are just pointing at others and saying, "That's me over there."
"C makes it easy to shoot yourself in the foot; C++ makes it harder, but when you do, it blows away your whole leg." —Bjarne Stroustrup

Visual Basic
You'll really only appear to have shot yourself in the foot, but you'll have had so much fun doing it that you won't care.
Java
The gun fires just fine, but your foot can't figure out what the bullets are and ignores them.
Smalltalk, Actor, et al
After playing with the graphics for 3 weeks, the programming manager shoots you in the head.

***

Apple
We'll let you shoot yourself, but it'll cost you a bundle.
Microsoft
Object "Foot" will be included in the next release. You can upgrade for $500.
Sun
Just as soon as Solaris gets here, you can shoot yourself anywhere you want.

darkolord ::

CCfly :D :D :D :D :D

Visual Basic
You'll really only appear to have shot yourself in the foot, but you'll have had so much fun doing it that you won't care.

Vazno da se clovek zabava :D

alesrosina ::

hm, pomoje bo programiranje v prihodnosti tako kot je napovedal bil .... seveda, ce se bos spravljal delat OS oz. ze kaksno bolj zahtevno aplikacijo, bos seveda posegel po c/c++ .... ceprav .... ce gledam v MS svetu, se bo tudi ta potreba zmanjsala na minimum, saj bos lahko v Longhornu pisal tudi driverje v c# (= .net = managed code) ..... v linux/unix/ipd, svetu pa nisem tolko domac, samo kolikor vem, bo se vedno prevladoval c/c++ za kaksne vecje aplikcaije.

Maximus ::

CCfly

LOL:D :D

Gandalfar ::

http://www.kaijanaho.info/antti-juhani/...
http://www.kaijanaho.info/antti-juhani/...

ASPMaster: odvisno.. zlo velik se zadnje case python in podobni jeziki uporabljajo.

Vesoljc ::

ce ze ne risanje, bi lahko cim prej naredili kako skiciranje. ce znas razmisljat v oop nacinu, je vse skupaj kot lego kocke, ki jih lahko barvas in sestavljas. vsaj ogrodje namrec, ostalo so pa le finese in fine tuning (auto?)8-)

besedo flame war slisim ko recem, da je c++ boljsi kot ostali. dejstvo, ki ga jest vidim, je to, da lahko sz takim jezikom postavis bolj konkretne temelje kot pa z ostalimi, ki lahko ponujajo enako(boljso) funkcialnost za manj dela ali cene, seveda za doloceno nalogo. p2p klienta se da narest v pitonu, javi, c++ ali pa tudi v asm ce ti pase. ta lahkotnost dela pa ima ceno in to je performance. performance pa imho rabimo, slej kot prej, zdej ko imamo 100 userjev ali potem, ko jih imamo giga. in preden se tale odstavek sprevrze v odo hvalnico, se vrnem na osnovno misel novice, o razvoju programov sz risanjem. predstavljati si tako zadevo se vsaj z moje strani priblizno da. bi radi naredili osnovni pod objekt? klik! bi radi da je singleton? klik! dodamo en kos date ter potrebne accessor funkcije? klik, klik! bomo dedovali? klik, drag, klik! o tem da je vizualni debug precej boljsi od 0xcccccc pa res ne gre zgubljati besed... bi radi microsoft slikarja ali adobe-ovega? je pa res, da brez vizije/nuje da cesa takega ne bo prislo. ce bilu rata narest kej konkretnega, zakaj pa ne... konc koncev je avtor vizualnega studija, ki niti ni tolk svoh...
bo pa ziher narejn v c++! le zakaj so pred casom zaceli delati prve java acceleatorje? ker rabimo raw power >:D

prava revolucija pa zna biti, ko bodo narisani objekti resnicno zaziveli (v 4D). ko vidimo njihovo rojstvo, spreminjanje skozi prostor in cas, interakcijo z drugimi objekti ter na koncu tudi njihovo smrt. no, kontrola v vsakem trenutku pa je pod nasimi prsti. dizajn in implementacija se morata zdruziti, pa bo alles klar...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

CCfly ::

@ASPMaster: gonilniki bodo tudi v Oknih še vedno v C-ju pa če se na glavo postaviš. Programiranje z risanjem bi bilo uporabno za specilizirane probleme. To pa ni nič novega, kot ti je že nekdo prej namignil. Za splošno reševanje problemov risanje preprosto ni dovolj izrazno bogato. Pa tudi pri takih problemih se pojavi potreba po znanju kakšnega skriptnega jezika kot je na primer Python. Zaradi tega pa imamo po faksu računalničarji tisti dipling spredaj.

PS: Saj sem že omenil da je Bill ekonomist in da, kar se tiče računalništva, nima pojma o čem govori ?
PS2: Avtor članka pozablja, da ima vsak programski jezik, svoje področje uporabe ali drugače povedano: "How many times do I have to tell you, the right tool for the right job!"- Scotty ST:5

CCfly ::

prava revolucija pa zna biti, ko bodo narisani objekti resnicno zaziveli (v 4D). ko vidimo njihovo rojstvo, spreminjanje skozi prostor in cas, interakcijo z drugimi objekti ter na koncu tudi njihovo smrt. no, kontrola v vsakem trenutku pa je pod nasimi prsti. dizajn in implementacija se morata zdruziti, pa bo alles klar...

Ko boš sposoben slediti razvoju po 1000 objektov v par 10 nitih ne boš več rabil tako primitvne zadeve kot je računalnik. Aja seveda nisi pomislil na to. Raje imaš grafično simulacijo razvoja objektov, kot da bi načrtoval program. Vizualizacija ti koristi na višjih nivojih, ko imaš problem na določenem področju (npr. strojno učenje, vezja, ...). Risanje programa je pa IMHO bedasto, ker ti ne prihrani nič časa. Če mi ne verjameš pa vprašaj kdaj delajo UML diagrame, pred ali po tem ko je koda spisana (v praksi).

BigWhale ::

Hm, lazje bo programiranje, vec bo stupid programov, neuporabne 'kode' in useless buggy applications... Pa tudi stevilo brain dead programerjev bo bliskovito narastlo... ;)

Sicer pa http://www.m5p.com/~pravn/foot.html

Najboljsi je pa FORTH...

You foot yourself in the shoot... ;)

Gandalfar ::

bo pa ziher narejn v c++! le zakaj so pred casom zaceli delati prve java acceleatorje? ker rabimo raw power


Ne, ne rabis. Vecina aplikacij ne rabi raw power oz. se lahko odpove kaksnemu procentu performanca za ceno varnosti.

Vesoljc ::

@ccfly

raje imam simulacijo objektov, ce pa je zraven tudi grafika pa toliko bolje...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Rhuantavan ::

Anyone heard of http://www.renderware.com ? Ok, sej je specifično za multimedijo, ampak...:D

boogoo ::

Obstaja že sedaj delno grafično programiranje, brez klasičnega seveda ne gre. Togethersoft ima produkte, ker rišeš UML diagrame, vzporedno pa se ti ustvarja koda. Naenkrat vidiš oboje in lahko spreminjaš eno ali drugo, hkrati se pa vidi rezultat na drugem prikazu.
Do čistega grafičnega programiranje ne more priti, vsaj efektivnega, ker ti moraš videti, kaj dejansko on pod temi slikicami dela, če hočeš nardit nekaj kvalitetnega.

Za nedeljske programerje pa bi počasi lahko prišlo kakšno grafično programiranje kmalu, recimo v stilu razvoja podatkovnih baz z accessom. Pač vse skupaj je na koncu bolj tak, še posebno ko se laiki lotijo.

SXR ::

He, he. Avtor omenjenega clanka se ne zaveda pomembnega dejstva.
Stavek Computers cannot be more than computers. (in tudi se nekaj ostalih) je preprosto glupih - sorry.
Pa ne bom nic pojasnil zakaj. Samo tole: Kaksna je razlika med trdo oziceno logiko in mehko logiko ? Ali pa : Kaj je to bytecode ali pa CLR ?
Tisti, ki ve o cem govorim bo spoznal, da je clanek ...rubbish.
You can talk rationaly about kernel design, the issue of free-ness is emotional.

BSD-jas ::

Eh ja, to me spominja na fax, ko sem moral eno seminarsko za en predmet narediti v LAbViewu. Tisto je že bilo kul, da si z miško nametal gradnike, ampak potem, ko je bilo treba pod tem nap(r)isati program.... Toliko enega zaj*****, ko bi lahko eno stvar rešil s 5 vrsticami običajne kode, tam pa ene fore glede risanja signalov, zank, razbijanja in sestavljanja struktur in podobnih nepotrebnih pi**arij... Skratka, cel semester je šel za risanje iste aplikacije, ki bo jo v navadnem programskem jeziku sprogramiral v dnevu ali dveh.

Pol pa tisti Simulink poleg Matlaba, ki je ena podobna fora, da narišeš diferencialno enačbo.... Samo kaj, ko se izkaže, da je pri realnih problemih daleč najlažje napisati kar S ali Matlabovo funkcijo (čisto v stilu običajnega progr. jezika) in jo povezati z integratorjem in voila....

drejc ::

V telekomunikacijah se že lep cajt upodablja Billova vizija... SDL anyone?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kje kupiti napajalno vezje za monitor?

Oddelek: Pomoč in nasveti
151607 (1229) Brane22
»

SLO rap (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
6415097 (8123) benc_gedo
»

Guantanamo v težavah (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
19312674 (6493) Hayabusa

Kateri komad je to???

Oddelek: Loža
61409 (1193) ahac
»

Kje lahko dobim SMD tuljave in keramične filtre, discriminator

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
201772 (1486) radiator

Več podobnih tem