» »

ATI goljufa

ATI goljufa

ComputerBase - Danes so se na nemški strani ComputerBase pojavile hudo obtožbe (angleški prevod) v katerih avtorji trdijo, da ATI v svojih novih gonilnikih za ATi X800- serijo goljufa. Neowin poroča, da ima imajo gonilniki zmožnost izklopiti trilinearne funkcije, ko to igra ali program eksplicitno zahteva. Namesto tega si pomaga z izrisom mešanice bilinearnih ter trilinearnih funkcij. S prostim očesom je razliko zelo težko zaznati vendar je posledica manjša obremenjenost grafičnega procesorja in s tem tudi večja količina sličic, ki jih je mogoče prikazati v sekundi. Pri ATI so že zanikal obtožbi ter uporabnikom zagotavljajo, da so optimizacije izključno za njihovo dobro in niso namenjene povečanju rezultatov v sintetičnih testih.

Nazadnje, ko so se takšnih optimizacij lotili pri nVidi s svojimi gonilniki za FX serijo so bili deležni velike kritike. Sicer pa so si pri ATI-ju tudi v preteklosti že pomagali z optimizacijami. Vprašanje je samo ali jih bo spletna publika sprejela ali ne. Zanimivo bo videti do kakšnih rezultatov bodo prišli ostali preizkuševalci.

48 komentarjev

Dr_M ::

no...nvidia ma konkurenco :) :D
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

root ::

Nazadnje, ko so se takšnih optimizacij lotili pri ATI s svojimi gonilniki za FX serijo

Namesto ATI bi moglo pisat nVIDIA a ne?

RejZoR ::

Folk je grdo rečeno postal bebava ovčjad (karkoli že to je) ki samo dreza kje kdo kaj zgoljufa. Sploh zadnje čase opažam da je za folk vsaka optimizacija goljufija in se samo nekaj usajajo pa še pojma nimajo. Vsak rad vidi da špili delajo hitreje in če pri tem izgubiš oh ojej toliko kakovosti da se je s prostim očesom med igranjem ne opazi,potem pa boljš da nimajo računalnika oz si omislijo S3 Virge jao,dragega X800 oz R9800XT pa podarijo meni :\

Če se ne opazi razlike z učem je vseen klinc al je to optimizacija al goljufanje. In če je pri tem GPU manj obremenjen gre definitivno za pozitivno optimizacijo.
MP3 in DivX cika na enako noto pa se noben ne pritožuje!?
:\
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

NoUse4AName ::

rejzor: ce imas ti nastavljeno da naj dela z trilinearnimi funkcijami naj dela z trilinearnimi, ce z bilinearnimi pol naj dela z bilinearnimi. Ce zadeva sama nekaj preklaplja je to goljufanje. Cisto preprosto.

WarpedGone ::

NoUse4AName: si me prehitel za pol minute. Natančno tako. Ko želim imet natančno reprodukcijo uporabljam wav al pa kak brezizguben format. Mp3 uporabljam ko js tako želim in se zavedam da mi wav ne prinese profita.

Karkoli js v igri vklopim, pričakujem da bo drajver to tut počel in ne da pod pokrovom dela neki druzga in drži fige da tega ne bom opazil. Al dela to v moje dobro al ne me sploh ne zanima. O svojem dobrem lahko odločam samo jaz.

BigWhale ::

> S prostim očesom je razliko zelo težko zaznati v

Zakaj bi potem clovek sploh hotel imeti tako opcijo? ;>

Nekateri so prevec picajzlasti :P

Je pa res, da mora zadeva delati tako kot pravijo da dela in ne tako kot potem v resnici dela...

RejZoR ::

Ja in če daš ti striktno bilinearno filtriranje je slika grda,če pa je striktno trilinarno pa je počasno. Sicer si sam to nastavil ampak je malce neumno se ti ne zdi? Če zna kartica na določenih scenah uporabit mix tega pa dobiš boljšo hitrost brez opazne izgube. Temu se reče optimizacija dragi moji. Če inžinirji nebi znal nardit kaj takega bi samo bebavo ven butali kartice s surovo močjo. Pred časom se je ogromno uporabljal mesh LOD in texture LOD ki je fino razbremenil GPU pri tem pa nisi opazil razlike,ker je bilo to filtriranje namenjeno zgolj oddaljenim objektom za katere nisi mogel določit al so zaradi tega grši al ne.
Folk je glup in samo brezglavo obtožuje.
Če nebi vedel za to,bi se vsi imel fino,igre bi delale hitreje,kakovost pa bi bila iz igralčevega vidika povsem enaka.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

tiborrr ::

Briga me, vglavnem, da se 3DMark-ira!
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Trubadur ::

...Briga me, vglavnem, da se 3DMark-ira!...
in kaj teb te pike pomenjo?:\

RejZoR ma prov
Berite Thomasa!

Karaya 52 ::

Nima prav, ker to je zavajanje.

Me zanima kakšno je bilo tvoje mnenje ko je bila nVidia na tapeti.

LoneWolf ::

RejZoR ima cisto prav, stvar je optimizacija po vseh logicnih kriterijih, vendar pozablja na pomembno dejstvo, namrec da je trg uporabnikov graficnih kartic ze dolgo skregan z vsako normalnostjo. Lep odstotek ljudi, ki danes kupujejo najdrazje graficne karte jih ne kupuje zato, da bi imeli cimbolj zmogljive karte, ki bi gladko vrtele najnovejse igre, ampak zato, da lahko napisejo en lep 3DMark score v svoj tagline. Vsak poseg v gonilnike, ki bi utegnil na racun zmanjsanja kvalitete, pa ceprav zanemarljivega, vplivat na 3DMark score, sesuje celo sceno. Stevilke niso vec primerljive. Goljufija!
ATI bi lahko in verjetno tudi bo tole cisto enostavno resil. Za vse normalne uporabnike pusti gonilnike taksne kot so in pusti ljudem, da dobijo boljse performanse za svoj denar na racun manjse kvalitete, ki je niti ne opazijo, za vse tiste, ki so prilepljeni z ocmi na sinteticne benchmark teste in znajo z glave v real-time povedat FPS pa nekam pod Advanced tab vtaknejo "Force trilinear functions" ali "Geek 3DMark mode", in zazelijo sceni veliko veckratnih orgazmov ob spremljanju 3DMark rezultatov.

Gandalfar ::

Naredis tri kljukice:

[ ] bilinearno
[ ] trilinearno
[ ] nekaj vmes (priporoceno)

pa bi bili vsi srecni..

Vikking ::

Ni vse zlato kar se sveti!!!!

Konkurenca je huda! in uporabnika prepričat da je njegova kartica boljša od konkurenčne za isti denar je trda bitka!!!

Paramedic ::

Najbolj prav bi blo, če bi v driverju meli nastavitve: Optimized, Trilinear, Bilinear. Tako bi sam odločil kaj hočeš met. Mogoče se bodo pa kdaj spomnili. Če pa majo že kar default svojo 'optimirano' nastavitev, namesto pravi trilinear, potem pa to ni preveč pošteno.
End transmission.

WarpedGone ::

Nekaj je če nekdo pravi da bo delal trilienar potem pa nekaj čara v ozadju in dela približke, nekaj drugega pa je če lepo enostavno ponudi dodaten mode, ki ni trilinear ampak daje skoraj tako dobro slike pri bistveno boljših performansah. V prvem primeru je to čisto zavajanje v drugem primeru pa povsem legalna poteza. A opazte razliko?

Problem je, da bi v drugem primeru ta optimizacija v večini primerov ostala neizrabljena in k ugledu nebi veliko prinesla. Za ugled se bol splača hvalit s superduper trilinear rezultati. Če pa se tvoje čarovnije v ozadju razkrijejo se greš pa zgovrajat na to da je itak skor isto, sam mal slabi.

Goljufije so ble in bojo. Krivci smo pa userji sami.

Eschelon ::

Preden se usajate - poglejte si Tom's Hardware test. Plus kako stran naprej in nazaj. Res ni smiselno izgubljati zivcev zaradi nicesar. 0:)

jest10 ::

To velja samo za x800 serijo ali za vse ATI grafične?

Dokler razlike ne vidim se mi zdijo take optimizacije čisto ok

bradek ::

Poslusite Gandalfarja.

cekr ::

Si pa delate probleme!? :| |O

kaj kogabriga s kakšno tehnologijo kaj dela in kakšne finte za to uporablja, važno je, da je končni rezultat takšen kot je potrebno.

Še sreča, da se mi ni potrebno ubadati s takšnimi problemi.

Pojdite malo ven, spite eno pivce potem pojdite pa spat, pa še vedeli ne boste, da se je kaj zgodilo.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

ČIP 008 ::

Jest10 za vse ATI-je, saj vidiš da igre ne laufajo kot treba razen 3DMarka. Ma kolega 9800 XT-eja pa mu v Need for Speed Underground trza meni pa dve leti stara Ti 4200 vse melje.:D

Matev ::

ati je že pred leti imel en tak izpad

je priredil svoje kartice tako da so delale hitrejše na testih.... v praksi so bile pa počasnejše zaradi tega

...... samo da se na testih vidi da je kartica hitra..... da jo je teliček kupil.... pol v igrah ali aplikacijah pa slow motion....

Mavrik ::

Saj dokler velja optimizacija za vse stvari, tako teste in igre je ok.
Ko pa to dela samo v 3Dmark03.exe potem pa je že nekaj narobe...
The truth is rarely pure and never simple.

pivmik ::

S prostim očesom je razliko zelo težko zaznati vendar je posledica manjša obremenjenost grafičnega procesorja
WTF?!
To je super optimizacija, ne pa goljufanje.
LP, Gregor GRE^

Rambo ::

HVALA K**** !!!!! VSAJ ENKRAT KO ATI GOLJUFA !!! GOLJUFA ŠE BOLJ KOT NVIDIA, SAMO DA NA NEK DRUG NAČIN. NATEGUJE KUPCE,...

NVIDIA RULA.
LP

Matev ::

prireditev kartice za to, da je dobra zgolj na testu je navadna goljufija

seveda se pa vedno najdejo nekateri, ki mislijo da je svet dober

Jaka83 ::

A ni čudno, men pa NFS:U na 9800SE AIW dela svilnato gladko na 1280x1024 in motion blur. :\ Verjetno tvoj kolega nima dobro nameščenih gonilnikov.

Glede te poteze pri ATIju, pa lahko samo ploskam. Ko je nVidia goljufala/optimizirala, si dobil ven spakedralo od tekstur in si poleg monitorja kozlal, zdaj pa ATI goljufa/optimizira, pa razlike ne opaziš s prostim očesom. BRAVO ATI, je vse kar lahko rečem. In še to ne menim, da goljufa, ampak pač dodeluje svoje gonilnike do perfekcije, ne pa tako kot nVidia, ko z vsakim novim driverjem dobiš bolj čudne teksture in trganje slike. :\

Dr_M ::

Jakoslav. dej pejt km drugam klobase prodajat no. pa kje dubivas take bedaste ideje no...
a zdej ko mas pa r9800pro pa misls da boga za jajca drzis??
raj rec fotru, da te u eno solo poslje, kot da ti kupuje take graficne.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Caligula ::

Ce gre za optimiacijo je nekaj, ce pa so to naredili za v benchih pike zvisevat naj se grejo lepo fu...t!

Bomo vidli kaj bo s tega in kok se to pozna pri bencih sam upam, da niso tko nizko padli, da bi sli optimizacije z namenom manipuliranja tock v benchih delat.


K pol so isti piece of shit k Nvidia.

Dr_M ::

sej to je blo itak samo se vprasanje casa, kdaj bo ksn odkril to...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

speed machine ::

Tist ko se obremenjuje zaradi te optimizacije, lahko rečem samo to.
1. da ima super močno grafo za bahanje.
2. mu igre ne pomenijo ničesar, pač pa samo testi ala 3d mark.
3. da rajši vidi da ima 40 slik v FPS sam da je neki vklopleno, za kar se mu sanja ne kaj dela, sam da je IN, kot pa da bi imel 70 slik (ok mal pretiravam z številom slik) z optimizacijo in normalno ter tekoče igranje.
4. optimizacija posega v ponos ljudi z premočnimi grafičnimi (sej če bi jz dal 100k+ za grafo bi se tud jezil, če bi mi nekdo kej hotel prikrit-zato pa ne dam 100k za grafo, ker bi z tem denarjem si lahko vrtel sam vse vrste benchmarkov in si zraven žvižgu). zdej se bo pa spet kdo našu ko bo reku, da če ti benchmark super laufa, ti bo tud igra super delala. Ja bo delala, to je že res. Delala bi pa tudi že za pol manj denarja.

Mah se ne splača obremenjevat z tem. Je dost lepšh stvari na svetu.

Super Sonic ::

"Saj dokler velja optimizacija za vse stvari, tako teste in igre je ok.
Ko pa to dela samo v 3Dmark03.exe potem pa je že nekaj narobe..."

s tem se zelo strinjam.

drugač pa Dr. M., veš mal težko te je tkole prenašat (pravzaprav brati), ker vedno samo slamo melješ.
Pa se mi zdi, da si zelo zakompleksan osebek, ker tega "fotra" vržeš ven vsakmu, ki ima kej več od tebe.

Tuljo en0:)
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Gandalfar ::

Malo se umirite, da ne bo treba brisat..

Dr_M ::

drugač pa Dr. M., veš mal težko te je tkole prenašat (pravzaprav brati), ker vedno samo slamo melješ.

provzaprov ste vi taki, ampak si ne upate priznat. fora je v tem, da si ti vidu samo eno plat in potem si ze najpametnejsi in vse ves, ne glede na to da nisi vidu druge plati. in ja...ker sm vidu ze obe plati, mlatim prazno slamo....lepe besede od cloveka, ki ima se rage 2 v compu....

Pa se mi zdi, da si zelo zakompleksan osebek, ker tega "fotra" vržeš ven vsakmu, ki ima kej več od tebe.

zakmpleksan si ti, ker se pac na te stvari ne spoznas. jest bi tut lohk fotra obral za denar, da bi si lohk kej kupu, brez problema, samo jest nism ZAJEDALEC in ce hocem kej met, pac zasluzim denar in si kupim...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Freelancer ::

Men se od FX-a in Radeona 9500/9700 dalje sploh ne da vec posvecati kaj dosti pozornosti testom zaradi takih bedarij z obeh strani. Js stojim za tem, da obe firmi delata kvalitetne kartice.

bezerk@work ::

no, če pa nekateri nimate nič proti optimizaciji mam pa jz velik. Novo kartico, realno mogoče 20-30% hitrejšo od 9800XT (na pamet iz unga linka ocenjeno, da se ne bo ker upikno) NAM UPORABNIKOM PROBAJO PRODAT za velike denarje, ker je oh in sploh, najhitrejša, najboljša...3x hitrejša od prejšnje najboljše. Itak da bo najboljša verzija kartica stala 130+ prešernov pri nas, krasno, cena spodobnega računalnika. Gre za enostavno goljufijo, če obstajata bilinear in trilinear filtriranje, potem ne obstaja umeslinear filtriranje. Super če so se potrudili in ga ponudili, ampak to naj bo opcija, če zaradi drugega ne, zato, da se da stvar-> surova moč primerjat z prejšnjimi generacijami. Tisti, ki mislite, da v končni fazi profitira kupec, ker je kartica zaradi tega veliko hitrejša in sam mal slabš zgleda, ni res. Vsaka "optimizacija" na račun uporabnika je nateg! Kupte 9800pro za 45K in prosite ATI, da vam izda optimizirane gonilnike, ki izvajajo isti trik, pa bo grafa 2x hitrejša in bo še za en let vsaj. NE !!, ATI tega ne bo naredil. ZAKAJ ? sklepajte sami. money makes the world go round, the world go round, the world go round......................Aja, Nvidia, iste jajce......

xenon74 ::

bezerk@work 8-)

AtaStrumf ::

bezerk ne kvasi gluposti. Kartica ni 100% hitrejša zaradi optimizacij v gonilnikih in tudi na splošno ni samo 20-30% hitrejša. Tak vtis maš res lahko če šlampasto pogledaš teste, samo to ni res. S svojimi izjavami sam sebe spravljaš v navskrižje. Pejd še enkrat pogledat tist test pa morda še kakšnega drugega, da si ne boš več delal sramote z takimi laičnimi izjavami oz. ne komentiraj stvari o katerih sam priznaš, ne veš kaj dosti. Če bi bilo po tvoje pol ne bi bila tolk hitrejša tudi brez AA in AF.

Drugače pa če je bilo tisto od nVidie goljufanje pol je tudi tole od ATi-ja pa čeprav mogoče ni vezana direkt na 3Dmark.exe. Itak pa se mi vse skup zdi butasto. Tistih drobnih razlik itak NIKOLI ne opaziš med igro. Sej to ni photoshop hudiča.

Matev ::

kako bi bilo če bi maksimalno hitrost avtomobila izmerili na klancu navzdol

ali pa število odtisnjenih strani na ink-jet printerji z 2% pokritostjo

Senitel ::

Če aplikacija zahteva trilinearno filtriranje potem to naredi z razlogom. Isto če aplikacija zahteva bilinearno filtrianje. Fora v tem je, da tekstura ni več nujno samo slika, lahko so vektorski podatki. In če se na nekaj zanašaš, driver ti pa to povozi, je velika verjetnost, da bo nekje šlo nekaj narobe.
Ampak driverji dandanes itak radi forsirajo vse živo... Od AF do FSAA in to se dogaja brez vednosti aplikacije. Požen si kakšen starejši špil, vklopi FSAA in uživaj v lepih barvnih robovih na robu monitorja.

Senitel ::

Matev: Ali pa najvišjo hitrost avtomobila z 10% verjetnostjo, da ti odpovejo zavore... >:D

undefined ::

Kdor ne goljufa, danes ni prvi.

Čeprav je ATI v tej rundi drugi, je to beside the point. :)

Matev ::

ali pa nosilnost avtomobila ob predpostavljanju da pred vožnjo snameš celotno karoserijo dol

ali pa zračni upor ob najbolj ugodnem vetru

ali pa kapaciteto trdega diska z upoštevanjem kompresije podatkov

itd. itd.

rezultati na testih so razlog (merilo) za nakup in tega se prodajalci zavedajo

Caligula ::

OK nehajte z brezveznimi primerjavami. Ce to izboljsa igralnost brez vidne izgube kvalitete kul.
Ce to zrtvuje kvaliteto za vec pikic v testih in benchih je to gnojenje.

Pa da vidimo kaj od tega dejansko je. Cakam se kak bolj izcrpen clanek kake priznane strani.

To, da se proba dosezt, da ze iz hardwera dosece cim vec z boljsimi driverji je nekaj. To je fino. Sam, ce se hoce zavajat je pa to gnitje.
Sej mogoce se cutjo ogrozene, ker je dost butastga folka k pogleda kak test kjer Nvidia z svojimi eksra driverji nabija pike pa gre takoj kupit Nvidio sam to ni opravicilo.

Ko jih jebe ce so sli po Nvidiinih stopinjah. Na oba bi se moral kak regulator trga ali pa kaka potrosniska organizacija posrat.

Duke Nukem ::

na slo-compu sem hotel objaviti omenjeno novico pa mi jo je administrator razorx ZAVRNIL;(( hja mislem kva ma folk od tega a misle da ati ne more goljufat bwahahaha >:D

MrStein ::

"Če aplikacija zahteva trilinear, potem naj bo res trilinear..."

Nobena igra/aplikacija nima opcije "otpimized 'fake' trilinear", imajo le "bilinear" in "trilinear".

Torej imamo tri možnosti :
- ali se optimizirani trilinear spoh ne uporabi, samo potem zakaj bi ga potem ATI sploh implementiral ?
- izbere se z "bilinear" - potem se ljudje pritožujejo, da ni prava slika ( ker je razlika med bilinear in (almost)trilinear vidna s prostim očesom ) ali pa ker ne morejo izbrati najhitrejšega načina ( ATI jim je "ukradel" hitrejšo možnost ! )
- izbere se z "trilinear" - trilinearni način se nadomesti z načinom , ki je 50% hitrejši in 99.9% enak v kvaliteti ( številke sem si izmislil, če kdo pozna prave, naj jih pove )

Zdaj pa povejte, katero možnost bi naj ATI izbral ???

Lepo bi bilo imeti v driverju možnost "Never use optimized trilinear filtering" samo verjetno se to itak da nastavit s tistim quality sliderjem.

Glavno se nekdo šimfa ... :\

Matev ::

ne gre se za kvaliteto.... ta že dolgo nikogar ne moti
gre se za princip .... za zavajanje potrošnikov

da se na testu dosega z opuščanjem določenih operacij višje hitrosti

nasledna bo nvidia ki bo še bolj optimizirala gonilnike in na koncu bomo imel totalno zmedo

bezerk@work ::

bezerk ne kvasi gluposti. Kartica ni 100% hitrejša zaradi optimizacij v gonilnikih in tudi na splošno ni samo 20-30% hitrejša. Tak vtis maš res lahko če šlampasto pogledaš teste, samo to ni res. S svojimi izjavami sam sebe spravljaš v navskrižje. Pejd še enkrat pogledat tist test pa morda še kakšnega drugega, da si ne boš več delal sramote z takimi laičnimi izjavami oz. ne komentiraj stvari o katerih sam priznaš, ne veš kaj dosti. Če bi bilo po tvoje pol ne bi bila tolk hitrejša tudi brez AA in AF.
ž

relax hun, malo svežga zraka mogoče

Caligula ::

No ja, mene kvaliteta zanima, ne zanima me, ce se kaj kar je res nepotrebno izpusca, ce je po starem kartica porabljala svojo moc za kr ene nepotrebne stvari,..

Zavajanje je, ce je zadeva namenjena pac nabijat pikice na racun kvalitete. Ce kvaliteta ne trpi me briga in super-pa se to, ce gre za igre in ne potvarjanje rezultatov v bencih.

Sej je se vsak spodoben software,. v novejsi formi boljse izkoriscal hardware. Ce bi slo za to, OK sam verjetno ne gre za to.
Cepci butasti, ce so sli res v te vode.:|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Preberi me!

Oddelek: Navijanje
1853902 (18894) galu
»

Ima GeForce 7900 GTO veliko prostora za navijanje?

Oddelek: Novice / Grafične kartice
284182 (2866) Primoz78
»

Samogradnja robotov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84104 (3616) Daliborg
»

WinXP na 8 MHz in 20 MB

Oddelek: Novice / Grafične kartice
376033 (3860) MrStein
»

Xeon 3,06 GHz vs Opteron 244

Oddelek: Novice / Procesorji
191927 (1927) kuglvinkl

Več podobnih tem