»

X-drive in Windows XP

ZDNet - Verjetno vas nemalo pozna storitev X-drive, ki je nekaj časa uporabnikom ponujala zastonjskih mislim da 10 MB prostora na internetu. Posebnost X-drivea je bila predvsem integracija v okenskega Raziskovalca, saj je poseben programček dodal pogon 'X:', ki pa je bil pravzaprav bližnjica do spletnega predala.

No, X-drive pa imamo ugledati tudi v novih (še neizdanih, da se razumemo ) Windowsih XP. Prvih 30 dni naj bi bilo zastonjskih, za nadalje pa bo potrebno plačevati, in sicer predvidoma $4.95 mesečno za 75 MB do $1,695 za 37.5 GB (500-uporabniška licenca). Aja, storitev naj bi za dostop do spletnega predala uporabljala tudi Web Publishing Wizard. Klik!

3 komentarji

VIA bo izdelovala matične plošče

The inquirer - Po tem, ko so se nekatera podjetja raje odrekla sicer obetavnemu a precej spornemu P4 naboru P4X266, so se vodilni pri Vii odločili, da bodo poleg procesorjev, procesorskih naborov in grafičnih čipov odslej izdelovali tudi matične plošče. Spisek teh plošč je bil objavljen na Viini strani, vendar pa ga je VIA umaknila. No, še dobro, da imamo The Inquirer, ki je naredil kopijo. Skratka, s ploščami, ki temeljijo na VIA P4X266 namerava VIA ponuditi rešitve, ki so primerne tako za zahtevnejše uporabnike, kot tudi delovne postaje in strežnike.

0 komentarjev

Ena kratka

The inquirer - Podjetje Mountain Solutions je predstavilo napravo, ki se imenuje ABS Plus in je namenjen arhiviranju podatkov. Na 2,5 palčni disk lahko spravi kar 48 GB podatkov, kar vsekakor ni malo. Podjetje zagotavlja, da lahko arhivira vse v minutah, vendar pa naprava ni poceni, saj bomo za 48 GB različico morali odšteti 650 britanskih funtov + 17.5 % davka, za 6 GB različico pa 250 britanskih funtov in davek. V marsikaterem pogledu preveč za navadnega smrtnika ;).

0 komentarjev

Idealna količina pomnilnika v WinXP

The inquirer - Medtem, ko se nekateri izmed vas že mastite z najnovejšo piratsko verzijo trenutno najbolj vročega operacijskega sistema Windows XP, se na internetu še vedno pojavljajo razni razgovori o tem, koliko pomnilnika bomo potrebovali za kar najboljše delovanje XP-jev. Microsoft sicer zagotavlja, da bo sistem dovolj dobro deloval na 128 MB pomnilnika, nekatera podjetja, ki izdelujejo pomnilnik pa pravijo, da naj bi bil minimum 256 MB. Hočete še moj komentar? Glede na to, da je tako SDRAM, kot tudi DDR SDRAM trenutno prav nesramno poceni, naj bo 256 MB nek minimum.

5 komentarjev

Pomanjkanje P4 procesorjev

The inquirer - Čeprav P4 procesorji v prenekaterem pogledu zaostajajo za konkurenco (AMD), so na potrošnike naredili izjemen vtis. To smo lahko opazili v izjemno veliki prodaji matičnih plošč, zadnje čase pa se popularnost odraža tudi v velikem pomanjkanju najnovejših 478 pinskih primerkov in celo 423 pinskih procesorjev, ki so tik pred umikom iz prodaje. Vzroki za pomanjkanje uradno še niso znani. Nekateri sicer namigujejo, da je pomanjkanje procesorjev posledica nizke cene, vendar sam ne verjamem tem trditvam, saj ima Intel težave tudi z zagotavljanjem zadostne količine naborov i845. Izgleda, da vse kaže na to, da ima Intel resne proizvodne težave.
Medtem, ko si Intel beli glavo s tem, kako bo ustregel vedno večjemu povpraševanju po procesorjih P4, pa AMD počasi izgublja bitko, saj je njihova prodaja slabša. Kakorkoli že, Intelovi problemi pomenijo za AMD novo priložnost, da spet malce poživijo svojo že rahlo uspavano prodajo. ...

0 komentarjev

Standardiziranje MHz?

The inquirer - Oznaka MHz je do nedavnega dokazovala, kako zmogljiv je procesor, vendar pa je le-ta ob predstavitvi procesorjev Pentium4 izgubila na zaupanju, saj Intel s svojimi P4 frekvencami goljufa na veliko, saj lahko 1.4 GHz Athloni še kolikor toliko tekmujejo z 2 GHz Pentiumi4. Položaj do nedavnega še ni bil tako kritičen, vendar pa je nekaterim ob AMD-jevi najavi, da bodo svoje procesorje odslej označevali s "Pentium4 rating" frekvencami enostavno prekipelo. In to povsem upravičeno, saj bodo najbolj nasrkali uporabniki. In to ne samo pri Intelu, ki jih slepi s svojimi frekvencami blizu in do 2 GHz, ampak tudi pri AMD-ju, saj so bila označevanja procesorjev z nalepkami, da je primerljiv s toliko in toliko MHz procesorjem, vedno precej sumljivo opravilo. Problem je v tem, da si lahko pod besedo "primerljiv" predstavljamo marsikaj. Nek procesor je lahko primerljiv z nekaterim samo v pisarniških programih, medtem ko mu v FPU programih ne seže niti do kolen. Če ne verjamete, malce pokukajte v...

10 komentarjev

ATI Radeon 8500

Tom's Hardware - Striček Tom si je pobliže ogledal novega ATIjevega aduta: ATI Radeon 8500. Zraven je primerjal še Radeona 7500 in pa cel kup Geforce grafičnih kartic. Specifikacije novega Radeona so: 275 MHz v jedru in 550 na pomnilniku, kar zadošča za teoretične zmogljivosti 1100 megapikslov na sekundo in 8800 megabajtov na sekundo pomnilniške prepustnosti.

Rezultati v sintetičnih testih so na strani Radeona 8500, saj v 3D Marku 2001 prehiti najnovejšo nVidiino kartico - Geforce 3 Ti 500. Radeon 8500 zelo odstopa po izvrstni T&L enoti, imenovani Charisma Engine, ki je v 3D Marku kar 1,7-krat (1 luč) do 2,6-krat (8 luči) hitrejši od Geforca 3 Ti 500. Se pa Radeon 8500 slabše odreže v testu Nature, programa 3D Mark 2001, kar ATIjevci razlagajo z optimizacijo testa Nature za DX 8.0 in optimizacijo Radeona za DX 8.1, torej se bo Radeon v naslednji izdaji 3D Marka 2001 verjetno izkazal še bolje.

Seveda pa ima Radeon 8500 tudi slabe ATIjeve lastnosti in to so zagotovo gonilniki, kar ga naredi...

12 komentarjev

Grafična podoba

Slo-Tech - Na Slo-Techu smo počasi pričeli uvajati novo grafično podobo (ne ne še strani... zaenkrat malenkosti), ki jo posebej za nas ustvarja Denis Arh (xbite).
Tako imamo od danes naprej novo pasico za izmenjave:

in novo veliko pasico (tisto zgoraj):

Vsi ki imate izmenjavo z nami lahko na konec povezave do slike dodate še &velik=1 s čimer povzročite prikaz velike pasice. Ta vam šteje kot prikaz petih majhnih.
Mimogrede... to je hkrati konec razpisa. Majico dobi xbite.

5 komentarjev

Ja, saj vem, še en DVD

Slo-Tech - Ker smo, kot smo že tolikokrat poudarili, vstopili v časovno zanko, "Naval pridnosti" imenovano, se je na paleti novega "česarkoli", opisanega na Slo-Techu, znašel nov DVD, ki ga je v roke vzel in obdelal DrSergioDJ. He got game, film o mladem uspešnemu košarkarju, ki se mu ponuja vstop v veliko študentskih ekip. Katero izbrati? Je film kvaliteten ter vreden ogleda? Je on samo tarča izkoriščevalcev? Klikni, beri, komentiraj!

6 komentarjev

ALi-jev P4 nabor kmalu

The inquirer - VIA je s svojim P4X266 naredila kar veliko prahu, SIS pa ima svoj P4 nabor že skoraj pripravljen, saj lahko njegove zmogljivosti občudujemo na Anandtechu, kjer so v roke dobili inženirski primerek. Čakamo samo še Acer Labs oz. ALi, ki bo po podatkih na The Inquirerju začel pošiljati primerke svojega P4 nabora nekje proti koncu tega meseca. Za prodajo se jim gotovo ni treba bati, saj so že sklenili pogodbe z znanimi podjetji, kot so Asustek, Elitegroup in Wistron. Prav tako pa se jim ni treba bati Intela, saj je Acer zakupil uradno Intelovo licenco. Intel, SIS, Acer, VIA - jesen bo še kako zanimiva, vsaj kar se procesorskih naborov tiče .

0 komentarjev