»

Novi gonilniki za Linux iz Atijeve štalce

ATI - Veseli rdeči fantje iz Kanade so se znova spomnili na v nebo vpijočo druščino uporabnikov Linuxa in jim končno ponudili nove gonilnike. Ne gre za nič revolucionarnega, odstranili so le nekaj zoprnih žužkov in se opravičili za tiste, ki so še preostali. Za podrobnejši seznam sprememb pozijajte semkaj, medtem ko boste do gonilnikov prišli z nežnim pritiskom na tole povezavo.

11 komentarjev

SHA-1 razbit

Slashdot - Bruce Schneier v svojem blogu poroča, da naj bi kitajski raziskovalci Xiaoyun Wang, Yiqun Lisa Yin in Hongbo Yu uspeli najti kolizijo v SHA-1 funkciji.

To pomeni, da so raziskovalci našli dve različni sporočili, za kateri algoritem SHA-1 vrne isto vrednost, njihova metoda iskanja pa je veliko hitrejša kot metoda grobe sile, ki temelji na preiskušanju vseh možnih kombinacij.

To v praksi pomeni, da je mogoče npr. neko potrdilo banke tako prirediti, da bo izračun digitalnega podpisa pokazal, kot da je potrdilo poslala banka, čeprav bo le-to v resnici pa bo ponarejeno. Z drugimi besedami - razbitje SHA-1 je pomemben korak na poti k možnosti ponarejanja digitalnih podpisov.

21 komentarjev

Bill Gates o patentih

Slashdot - "If people had understood how patents would be granted when most of today's ideas were invented and had taken out patents, the industry would be at a complete standstill today. ... The solution is patenting as much as we can. A future startup with no patents of its own will be forced to pay whatever price the giants choose to impose. That price might be high. Established companies have an interest in excluding future competitors."

"Če bi ljudje vedeli kako dobiti patente, ko se je pojavila večina idej, in bi te ideje patentirali, bi bila industrija danes na popolni mrtvi točki. ... Rešitev je patentirati čim več. Bodoči začetniki brez lastnih patentov bodo prisiljeni plačati katerokoli ceno, ki jim jo bodo velika podjetja vsilila. Cena bo lahko visoka. Uveljavljena podjetja imajo interes za izključitev prihodnjih tekmecev."

Izjava Billa Gatesa leta 1991.

O Gatesovih idejah, zakaj predstavljajo odprti internetni protokoli komunizem in zakaj je bil tudi Billl Gates včasih...

50 komentarjev

Gates na konferenci RSA v San Franciscu

Microsoft - Vceraj smo lahko preko interneta gledali posnetek govora Bila Gatesa na RSA konferenci v San Franciscu.

Gates se je tokrat omejil predvsem na varnost ter predstavil kaj so že dosegli in kaj vse nameravajo doseči v prihodnje.

Med zanimivejšimi novosti je zagotovo nova različica Internet Explorerja, ki bo (pričakovano) prišla na tržišče pred izdajo Longhorna. V preizkusni različici bi naj izšel v začetku poletja letos, deloval pa bi naj samo na Windows XP z nameščenim servisnim popravkom 2 (SP2).

Gates je govoril tudi o spywareu in Microsoftovem izdelku AntiSpyware Beta, kako deluje SpyNet, kakšni so rezultati uporabnikov, ki so se odločili sodelovati pri izboljšavi tega produkta, itd. Najpomembnejša informacija za končnega uporabnika pa je seveda ta, da bo AntiSpyware na voljo zastonj, deloval pa bo na Windows 2000 in XP.
Gates je pri tem pa še dodal, da so se odločili, da bo to možnost imel vsak uporabnik, ki ima licenčno kopijo operacijskega sistema. Kar da vedeti, da se v tem...

18 komentarjev

Ponoven neuspeh raketnega ščita

New Scientist - V ZDA je ponovno spodletelo testiranje raketnega ščita. Raketa, ki naj bi jo raketni ščit prestregel, je sicer poletela iz Aljaske, prestrezna raketa pa je odpovedala in obtičala na iztrelišču. To je že drugi neuspel preizkus, prvi je bil decembra lani.

Po načrtu naj bi aktivirali raketni ščit že septembra 2004, vendar imajo zelo velike zamude. Pentagon pa je vseeno namestil že osem prestreznih raket, čeprav jih do sedaj še niso uspešno lansirali.

Več informacij na NewScientist.com.

33 komentarjev

Nad raka s HIV

Wired News - Kot poroča Wired News, so raziskovalci University of California iz Los Angelesa razvili postopek genske terapije, s katerim so modificirani virus HIV "prepričali", da napada in uničuje rakaste celice.

Postopek so uspešno preiskusili na živi miši, pravijo pa, da bodo s kliničnim testiranjem na ljudeh še počakali, saj ne želijo, da bi se ponovila zgodba iz leta 1999, ko je 18-letni pacient, ki se je udeležil podobne genske terapije na University of Pennsylvania umrl.

29 komentarjev

Nič več kopiranja DVD?

Los Angeles Times - Slashdot poroča, da so pri Macrovision razvili novo zaščito pred kopiranjem DVD-jev, ki naj bi zmedla kar 97 odstotkov sedanje programske opreme za njihovo kopiranje (bomo torej kopirali z ostalimi tremi odstotki?!), po drugi strani pa bo še vedno združljiva z današnjimi bralniki in ne bo vplivala na kvaliteto slike. Macrovision še poudarja, da Hollywood vsako leto izgubi milijardo dolarjev od 27,5 zaradi kopiranja DVD-jev in da vsako leto izdajo stotine milijard DVD-jev (kar očitno ne drži!).

Macrovision je že sedaj največji ponudnik zaščite za onemogočanje analognega presnemavanja, kar pa v dobi DVD-jev nekako ni več moderno, saj lahko film 'zripamo' na disk v nekaj minutah. Zaradi tega je potrebno razviti zaščite pred digitalnim kopiranjem, pravi Danny Kaye, podpredsednik pri 20th Century Fox Home Entertainment.

Kljub temu ostajajo mnogi ob Macrovisionovi ponudbi skeptični, da jim je res uspelo kaj inovativnega. RipGuard, kakor se tehnika imenuje, naj bi preslepila programe...

16 komentarjev

P4 @ 7,2 GHz

Slo-Tech - Fugger, član foruma XtremeSystems.org, si je vzel čas in dvignil hitrost procesorja P4 3,8 GHz na 7220 MHz (na osnovni plošči DFI 925XE-T2V).

1,95 V na jedru procesorja, 19x380 MHz; 2,3V na pomnilniku in 380 MHz frekvenca pomnilnika z latenco 1:1; 4-2-2-8. Pri 6,6 GHz je še uspel zagnati Memtest, do zagona Oken pa ni prišlo zaradi težav z diskovjem. V kratkem lahko pričakujemo, da bo tudi za to poskrbljeno, saj se je Fugger odločil kupiti PCI IDE kartico za priklop diskov - do takrat bo moral potrpeti z "skromnimi" 5,9 GHz v Oknih. Na 7220 MHz pa lahko deluje računalnik samo v BIOSu. Temperatura procesorja znaša pri tej frekvenci 103°C (kljub odličnemu hlajenju, o katerem se v S-T forumu že veliko piše).

Povezava na debato v forumu.

25 komentarjev