» »

P4 @ 7,2 GHz

P4 @ 7,2 GHz

Slo-Tech - Fugger, član foruma XtremeSystems.org, si je vzel čas in dvignil hitrost procesorja P4 3,8 GHz na 7220 MHz (na osnovni plošči DFI 925XE-T2V).

1,95 V na jedru procesorja, 19x380 MHz; 2,3V na pomnilniku in 380 MHz frekvenca pomnilnika z latenco 1:1; 4-2-2-8. Pri 6,6 GHz je še uspel zagnati Memtest, do zagona Oken pa ni prišlo zaradi težav z diskovjem. V kratkem lahko pričakujemo, da bo tudi za to poskrbljeno, saj se je Fugger odločil kupiti PCI IDE kartico za priklop diskov - do takrat bo moral potrpeti z "skromnimi" 5,9 GHz v Oknih. Na 7220 MHz pa lahko deluje računalnik samo v BIOSu. Temperatura procesorja znaša pri tej frekvenci 103°C (kljub odličnemu hlajenju, o katerem se v S-T forumu že veliko piše).

Povezava na debato v forumu.

25 komentarjev

Z-lot ::

Pri taki delovni temperaturi pa ni lahko zdržati... (predvsem procesorju)

blizard ::

- 103, ne 103

G-Force ::

Ja sem prebral celotno temo na xtreme forumu. Tip je res car, sam ni edini. Trije se non-stop fightajo okol 3DMark pik in navijanja...ta mesec se bodo pa sfightali na ATIjevem Navijaškem Spopadu tisočletja (Dallas 2005), kjer bodo podirali rekord za rekordom v 3DMarku 05. Blizajo se 9k pikam. (neuradno se napoveduje celo 10k pik!!!)

Najbolj zanimivo je to, da je uradni sponzor ATI in jih bo zalagal s vso potrebno opremo, od osnovne plošče do graficnih kartic, tut hlajenje jim bo priskrbel (ce bodo to zeleli), lahko pa bojo imel svoje RAMe. NORO!8-O

In se nekaj iz uradne razlage ATIjevega predstavnika za tisk (moj prevod):

"Ne razumite narobe, to ni nobeno tekmovanje, ti trije "modeli" bodo samo pokazali kaj zmore današnja računalniška tehnologija in kje so njene meje. Tu se ne gre za $$$, ampak samo za to, da se res pokažejo zgornje meje današnjih GPUjev in CPUjev. ATI is proud to be a sponsor in such an event!"

Lucky bastardi, jz bi ubijal za take pogoje...da ti kr na mizo vrzejo par takih graficnih, pa ti recejo: No zdaj pa zrusi 9k pik v 3DMarku05! >:D

Fugger ma pa baje tezave z stabilnostjo sistema (go figure,ha?) in je trenutno uradno se kar oddaljen od rekorda (nekaj cez 6,3GHz), ker njemu je uspelo stabilno laufat sistem na mal cez 5,8GHz, to z 7,2 GHz je pa vseen noro..za nas je to vesolje oddaljeno par svetlobnih let...8-)

Bo pa treba spremljat, do kam bodo sli s tem svojim overclockanjem...kje se jim bo zaustavlo, če se jim sploh bo.

LP.
|P4 3,0HT|1024MB RAM|GA81915P-G|160GB Maxtor SATA|Leadtek 6600GT PCI-E|

Jeebs ::

Nikol mi ne bo jasno, v čem je poanta tega, da tok naviješ komp, da ti pride do BIOS-a.:\
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

lorenz ::

Pa kaj mu to pomaga, se skoz se windowsi zaganjajo nekaj minut , se vsakih tolko cajta vsipajo , poweroff dela 2 minuti .
Pa malo bi se lahko zamislili kako lahko neki cip (posebej ta procesor) zere tolko stroma kot kaka 3fazna zadeva. Naj da tip raje glavo noter v ta dusikal helij in od blizu analizira toplotno disipacijo procesorja.
Celo Wintel je odkril da ni vse v Mhz (centrio,dvojedrni sistemi)

wishmaster ::

Jeebs,l33t se počutijo:D .Men je direkt škoda denarja da bi svojga p4 3.4 navijo.Ko tak sam zarad tistega 3d marka tekmujejo.Pol bo pa ta tip procesor prodajal po oglasniku z pripisom nikoli navit.:D

alexb ::

wishmaster: Skoda ti je denarja da bi navijal.. Kje je tu kaka logika? Kupil si 3.4ghz proc in ce bi ti bilo zares skoda denarja, bi nabavil 3.0 ali 2.8 in mu malce dviginil fsb in bi imel 3.4ghz, plus da bi bil celotni sistem hitrejsi od trenutnega (hitrejsi ram in vodilo) pa se ceneje bi te prislo. Tko si dal pa intelu malce vec dnarja. Super - res ti je skoda dnarja..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: alexb ()

LuiIII ::

Vse v redu in prav, samo ali v 3D mark 05 11000 že padlo?

Lui

sverde21 ::

ja jst morm kr mizo brisat dle it k 8-O n bom nkol tak naviu compa :( pa tud tistih njihovih 6 GHz sabilnih je za mene nedoseglivih še zaenkrat ker mojga sm največ iz 600 na 900 spravu in dela stabiln sam bi veretn mogu delat tud na 1 GHz :)

jah slo-tech sponzorje bo treba dobit 8-) pol bomo pa lahk navijal pa rušl rekorde najbolših :))
<?php echo `w`; ?>

miguelslo ::

fugger car :D
_____

wishmaster ::

alexb,če bi to blo res tak da bi iz 2.8 navil na 3.2 pa bi v resnici se primerjal z nenavitim 3.2 procesorjem.Ampak pol nebi noben kupoval močnih procesorjev.Nekaj se pozna.Prej sem imel 2.7 celerona pa sem ga navil na 3.1 pa nisem opazil pretirane razlike ,razen par pik v 3dmarku.Naviješ ga ful lahk ,sam kaka je pa pol stabilnost.Dost raje sem si kupil p4 pa se mi ni treba nič zaj***vat z hlajenjem itd.Moj namen je bil sestavit stabiln sistem in mi ni bilo hudo dat kakega tisočaka več.Pač nisem take narave da bom vsak mesec kupoval nov računalnik.

Jaffa ::

Ti tudi nisi stabiln.
p4 pa se mi ni treba nič zaj***vat z hlajenjem ... Sej bo počasi poletje. :D

...Pol bo pa ta tip procesor prodajal po oglasniku z pripisom nikoli navit... Ne boš verjel, sam eni iščemo procesorje, ki se dajo navit. Za isti denar dobiš več.

Eni tekmujejo v tem, eni v drugem. Ne vem, kaj je tu tak težko za razumet. 8-O
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

Atos ::

Prej sem imel 2.7 celerona pa sem ga navil na 3.1 pa nisem opazil pretirane razlike ,razen par pik v 3dmarku


ja no...če pa greš merit spremembo hitrosti CPU-ja v 3dmarku...

Naviješ ga ful lahk ,sam kaka je pa pol stabilnost


Pri majhnih spremembah se glede stabilnosti ne opazi...pač stvar sreče pri tem,kaki procesor dobiš oz. če si bolj izkušen si takega,ki se ležje navija, sam izbereš pa prihraniš...

Nikol mi ne bo jasno, v čem je poanta tega, da tok naviješ komp, da ti pride do BIOS-a


iz enakega razloga,kot potekajo vsa tekmovanja na svetu...da si pač nekaj posebnega in te drugi opazijo,da si lahko ponosen na sebe...tebe to mogoče ne zanima,kot mene ne zanima tekmovanje za najboljšega pastirja leta 2004...nekoga drugega pa to veseli...

wishmaster ::

Jaffa,a misliš da se mi bo poleti kaj bolj grel.Zdaj mam najvec okoli 55 stopinj,ker mam trenutno zarad tega ker si rihtam sobo racunalnik pol metra od radiatorja.

alexb ::

wishmaster: saj ti pravim da tvoj sistem s 3.4 ghz procesorjem je definitivno pocasnejsi kot tvoj sistem s procesorjem, ki bi bil v originalu 2.8 in bi bil navit na 3.4 npr.

Ce pogledam cenik

INTEL Pentium 4 520 2.8/800 1MB BOX LGA 45.714 48.120
INTEL Pentium 4 550 3.4/800 1MB BOX LGA 77.064 81.120

je razlike za 33k sit.

Za ta denar gres lahko za en teden smucat s kako stud. agencijo, ali kupis boljsi ram ali pa recimo graficno kartico. In vse kar bi potreboval storiti je, da bi sel v BIOS in nastavil BUS speed iz 200 na cca 240 (242 za tocnih 3400) ter malce zrelaksirati tajminge na ramih in bi po vsej verjetnosti imel 3.4 ghz (sej za vsakega ne morem trditi da bi ratalo, samo v vecini bi kar slo, mogoce bi moral za malenkost dvigniti voltazo).
Stabilnost je prakticno ista. Temu pravim uporabno navijanje, ki te ne stane prakticno nic, pridobis pa neki konjickov v kisti.

In res je. V vsakdanjem delu ne bos opazil bistvene razlike, v kakem spilu ze verjetno, ampak ce se sprijaznes s tole razliko, potem zakaj kupovati 3.4ghz procesor? Ce je pa enako dober tisti z 2.8 in je skoraj polovico cenejsi? Ce ti zapase..pa tweak tweak in je hiter :)

Sej ti nocem teziti... ampak zakaj bi po nepotrebnem sponzoriral ze tako drage intelove procesorje? :)

Gizmo_X ::

2,8 ... 100%
3,4 ... x
---------------
x=340/2,8
x=121%

Torej 21% hitrejši procesor, da ne omenjam drugih stvari, za isto ceno? Sliši se že super, pa vendar:
(malo glupa primerjava, ampak vseeno pač le moje razmišljanje)

Clio: 2.000.000
Megan: 4.000.000
(cene so simbolične :P )
Če pri Cliotu pritisnem bolj na plin, bo šel približno enako hitro, kot Megan. Porabo bencina bosta imela recimo približno enako, tako kot procesorja z isto frekcenco. Vse lepo in prav.

Kako bi jaz to uporabil? Kupim Cliota, ne pritiskam bolj na plin in vozim umirjeno(stabilnost pa to). Nekaj prihranim na bencinu, Clio pa je bil že prej cenejši. Ker vozim počasnejše, je tveganje za prometno nesrečo manjše(procesorja pa ne skurim, ker sem drugače po naravi pač štor :D ).

Seveda, kaj pa hitrost? Se mi nikamor ne mudi 8-) . Zavedam se hitrosti, zavedam se česar imam. Vem, da se bo program namesto 3 sekunde odpiral 4 sekunde. Boste rekli: pri 5 minutah boš izgubil slabi 2 minuti. Pri letu boš izgubil 4 mesece. Ampak kot da me briga? >:D

BTW: imam pa AMD sempron 2200+ @ 908MHz. Imel pri stari plati pa @1500 (brez navijanja). Prepozna mi ga kot Athlona.. spet ta BIOS.
Ja, vem, neumno. Sem se šele ta trenutek zavedel, da je "takoooo zelooo počasen" :D . V mesecu dni, odkar sem zamenjal ploščo, sem tako izgubil 5 dni svojega dragocenega časa 8-O . Pa kljub spremembi hitrosti nisem opazil razlike.. zanimivo. Očitno res ne opazim kakšne sekunde daljšega odpiranja :\ .

Seveda pa me ne razumeti narobe, navijajte, uživajte, tekmujte med seboj, kolikor vam želja da. Nimam nič proti. Samo meni pač to ni užitek 0:) . Če pa je vam, pa kar;)

Grem sedaj updejtat BIOS.. :D >:D
Don't pay the BILL at the big GATES.

Tomaz ::

Tudi sam sem lastnik ES 3,8Ghz P4 procesorja, samo nimam sponzorja ki bi mi
spozoriral 925 plato, OC RAMe ter graficno. Meni deluje na 915G.
Kolega je ze kontaktiral SloTech, pa ni dobil nobenega odgovora.
Dejstvo je da bi podoben dosezek lahko dosegli tudi v Sloveniji,
vendar ni interesa.

LP Tomaz

Boki_ ::

Mal offtopic, pa vseeno. S-T je neprofitna stran, zato ne vem od kje nej pobere denar in sponzorira. Kot prvo pa se je treba dokazat, če ne drugje, pa vsaj na S-T lestvici. Kot drugo, tut z običajnimi komponentami se da, moj mal boljši OC je bu duron 1400 @ AXP (L2 mod) na Matsonic plati na 2100MHz>:D 1:1 s Samsung ramom. Pred kakim letom pa pol.. Vse skupi je blo vredno 20k, ti pa maš sam proc vreden xxx k pa še jočeš za neke sponzorje. Sej vseeno, vsak razume navijanje po svoje. Še vedno pa It's just 4 fun;)

In seveda, interes je, in kdor ma res voljo, ni odvisen od sponzorjev. To je pol sam še višek8-)
I'm back

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boki_ ()

Shadowman-x ::

Jaz sem bil tisti, ki je ponujal Slo-Techu odklenjen procesor P-IV 3.8 na test in nisem dobil niti odgovora. Glede sponzorstva, ki ga je Tomaz omenil je bilo mišljeno le to, da bi se zadeve dale na preizkus (toliko da se opravijo vsi potrebni testi za en dober članek) ne pa v trajno last.

Ne spomnim se natančno komu je pred časom uspel dosežek svetovnega merila (na svetovno znanih web straneh je bil link do njegovega članka na Slo-Techu, mislim da je bil Morphling) se je obiskanost Slo-Techa občutno povečala in svetovna javnost je lahko videla kaj vse znamo v Sloveniji.

Opažam pa da je na Slo-Techu vse bolj pomembno, kaj se piše v forumih in nadzorovanje le-teh. Mislim da ste krepko zavili iz poti, katere so bile začrtane oz. vsaj nakazane ob zatečku delovanja te strani. Ampak to je samo moje mnenje.

G-Force ::

@Lui:"Vse v redu in prav, samo ali v 3D mark 05 11000 žepadlo?"

Jap, ampak ce bi si pozorno prebral ta tvoj link bi videl, da je imel tipo dve 6800 v SLi načinu, ti modeli bodo pa naskakovali 10k pik z ENO ATI X850XT PE!

Kot vidis, je razlika več kot očitna!

LP.
|P4 3,0HT|1024MB RAM|GA81915P-G|160GB Maxtor SATA|Leadtek 6600GT PCI-E|

lunamit ::

ccc. Me prav nič ne zanima, da bodo naskakovali z eno grafo. To je isto kot hitrostni rekord recimo tek na 100m. Nekdo preteče v 9.8 s sam ima superge. Ti pa ne mareš superg in lahko pretečeš v 10,2. In sedaj naskakuješ čas 10 s. !!!

Treba se je sprijazniti da je trenutno NVIDIA hitrejša, sploh če nam denar ni problem.
There are 10 types of people. Those who understand binary and those who don't.

G-Force ::

Opa, si pa mal mimo usekal lunamit!

Si misli, da zagovarjam ATI? LOL, če sodim po mojmu nicku -> NOT!!!

Itak da NVIDIA rula, ceprav mormo priznat, da je ATI X850XT PE grafična res jagoda na vrhu smetane. Ampak mi mamo pa 6800 U v SLi načinu! Say good bye ATI!:P

Pa tut tvoja primerjava ni najbolj posrečena, ne mors enačit lešnikov z storži!

Ni fora v copatih, ampak v tem, da ni isto, če maš ti dve grafiki povezani v SLi, al pa če maš sam eno, ne morš zdaj rezultatov enačit. Tko kot ne morš enačit dosega enomotornega letala in dvomotornega letala. Capisco?

Se pa strinjama vsaj v tem, da je trenutno NVIDIA hitrejša, upam, da bo pri tem tut ostalo!

LP.
|P4 3,0HT|1024MB RAM|GA81915P-G|160GB Maxtor SATA|Leadtek 6600GT PCI-E|

Boki_ ::

A ste mogoče že prebrali morebitne specifikacije za R500 jedro? Če bo kot na papirju, bo prava zverina>:D . Čeprav za kar veliko ceno:D
I'm back

alexb ::

GizmoX a pa si po menjavi plate na novo postavil Winse?

Gizmo_X ::

Na novo winse ja. 0:) . To je bistveno pripomoglo k hitrosti, vem :D . Tako da je razlika v hitrosti med prej in sedaj zanemarljiva, mogoče je hitrost sedaj celo višja. Ampak lahko bi imel še pol višjo hitrost (še vedno si nisem najdel časa, da bi update-al bios) pa mi preprosto ni mar. Zakaj voziti avto, ki je narejen za 200km/h, le 100km/h? Zakaj pa ne :P ?
Don't pay the BILL at the big GATES.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Preberi me!

Oddelek: Navijanje
1853963 (18955) galu
»

Intel rožlja z Yorkfieldom

Oddelek: Novice / Procesorji
274212 (2690) OChack
»

Končno smo dobili AM2 DFI Lanparty ploščo

Oddelek: Novice / Matične plošče
344414 (3027) Fatal1ty
»

Modifikacije strojne opreme

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
55653 (5625) sid911
»

Zbirka Voltmodov za Grafične

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
4512977 (7772) r0b3rt

Več podobnih tem