»

Zadnje aktivnosti LulzSec (2)

Na udaru so ameriški senat, založnik iger Bethesda, prijavni strežnik za Eve online, ter pupularni igričarski časopis Escapist.

vir: Twitter
Twitter - Lulzova ladja nadaljuje pomorsko ofenzivo na slabo zavarovane utrdbe interneta.

Polastili so se strežnika ameriškega senata in objavili konfiguracijo Apache spletnega strežnika ter polni seznam datotek na njem. Gor sicer ni nič pretresljivega - predstavitev dela zgornjega doma parlamenta in domače strani posameznih senatorjev. Bo pa sigurno ujezilo koga.

Poleg politikov so jo tokrat fasali tudi igričarji. Če uporabimo moderno izrazoslovje, so LulzSecovci uspeli neupravičeno vstopiti v strežnike razvijalskega in založniškega podjetja Bethesda Softworks, ki je verjetno najbolj znano po igri Fallout 3, trenutno pa imajo v delu Doom 4 in Prey 2. V objavi (rar, 15MB) nadete kopije podatkovnih baz in kup php kode, vključno z...

39 komentarjev

PDFreaders.org tudi v slovenščini

Slo-Tech - Spletna stran PDFreaders.org, iniciativa organizacije Free Software Foundation, je zdaj na voljo tudi v slovenščini.

Iniciativa je nastala kot odgovor na dejstvo, da so praktično vse spletne strani in tudi državne organizacije, s tem ko so na spletno stran dale povezavo, "brezplačno oglaševale" rešitev zgolj enega podjetja, čeprav obstaja več različnih implementacij. Tovrstno početje je primerljivo s tem, da bi vam državni organ priporočal, da za vožnjo po slovenskih cestah uporabite vozilo znamke Audi in vam zraven podal še kontakt pooblaščenega prodajalca. Zato je FSFE postavila spletno stran, na kateri je seznam prostih pregledovalnikov PDF datotek in pozvala javni sektor, da preneha z "brezplačnim oglaševanjem".

Stran je po novem tudi v slovenščini, tako da tudi slovenski javni sektor nima več razloga, da bi oglaševal izdelek zgolj enega izbranega podjetja.

51 komentarjev

Nissan Leaf deli lokacijske podatke vsem stranem prek RSS

The Register - Nissan je pred pol leta predstavil svoj električni avtomobil Leaf, ki ima vgrajen pametni sistem Carwings. Ta spremlja vrsto parametrov, med drugim geografske koordinate, hitrost in končno destinacijo (če je vnesena v potovalni računalnik), ki jih lahko voznik deli s spletno stranjo Nissana, v zameno pa dobi različne nasvete, podatke o povprečni porabi ostalih vozil, napotke za izbiro cest ipd. Sedaj pa je Casey Halverson na svojem blogu objavil odkritje, da Nissan te podatke deli vsevprek.

Ob vsaki sinhronizaciji prek RSS, ki omogoča enostavno spremljanje novosti na spletnih straneh z novicami, blogi in podobnimi, Carwings namreč spletni strani posreduje podatke o lokaciji, hitrosti in destinaciji vozila. Tako te podatke prejmejo vse...

3 komentarji

Patentnih tožb med Applom in Nokio za zdaj konec

ComputerWorld - Apple in Nokia ste sklenila dogovor, ki končuje dveletno obdobje medsebojnega napadanja s patentnimi tožbami. Začelo se je oktobra 2009, ko je Nokia vložila tožbo zoper Apple zaradi domnevnega kršenja patentov, ki so povezani s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih iPhone. Apple je decembra istega leta odgovoril s protitožbo, v enaki meri pa je tik pred koncem leta vrnila še Nokia. Lansko leto je prineslo zaostrovanje nasprotovanj, saj je februarja 2010 Apple vložil še eno tožbo, maja lani pa je Nokia spet odgovorila. Decembra lani je Nokia vložila še četrto tožbo, Apple pa je že pred tem zahteval prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA. Se sliši zapleteno?

Nič ne de, kajti podjetji sta zakopali bojno...

5 komentarjev

Popolni lunin mrk

nedavni popolni lunin mrk

vir: NASA
NASA - Jutri nas čaka zelo lepa večerna predstava, eden najdaljših popolnih luninih mrkov. Luna bo pri nas sicer vzšla že v delnem mrku, vendar bo popolni mrk viden v celoti. Glede na pot po kateri bo Luna potovala po zemljini senci, bo verjetno mrk zelo temen, vendar je svetlost Lune med mrkom precej odvisna od prosojnosti zemljine atmosfere.

Potek mrka:
19:24:34 - Začetek polsenčnega mrka
20:22:56 - Začetek delnega mrka
21:22:30 - Začetek popolnega mrka
22:12:37 - Maksimum
23:02:42 - Konec popolnega mrka
00:02:15 - Konec delnega mrka
01:00:45 - Konec polsenčnega mrka

Za ogled Luninega mrka ne potrebujete zaščitnih filtrov, saj ni bojazni za poškodbe oči. Tako lahko mrk opazujete s prostim očesom, daljnogledom ali...

31 komentarjev

Ministrstvo za pravosodje: Komu boste verjeli? Nam ali svojim lažnivim očem?

Slo-Tech - Ministrstvo za pravosodje se je odzvalo na včerajšnjo kritiko predloga spremembe ZKP s strani Informacijske pooblaščenke.

Trdijo namreč:
Današnji kritičen odziv informacijske pooblaščenke, se nanaša namreč na besedilo, ki ga v predlogu zakona ni več, saj je bilo to besedilo prav na podlagi usklajevanja z informacijsko pooblaščenko in ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo črtano.

Edina sprememba, ki jo vsebuje izpostavljeni 149.b člen Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kazenskem postopku je v tem, da je v členu dodana beseda "oprema", kar pomeni drugo vsebino in se vedno nanaša na konkretiziranega možnega osumljenca.

V nobenem primeru torej ni mogoče, da bi se zbirali podatki o nedoločenem krogu uporabnikov elektronskih komunikacij, kar je jasno razvidno iz prvega odstavka istega člena, pa tudi iz obrazložitve tega člena.


Kako se to sporočilo ujema z njihovo lastno obrazložitvijo spremembe, pa presodite sami:

Sprememba drugega odstavka je...

51 komentarjev

Je Facebook že prešel svoj zenit?

Razširjenost Facebooka po državah

CNet - Število uporabnikov Facebook vse od ustanovitve strani raste in nič drugače ni bilo v zadnjih mesecih, a upočasnjevanje rasti in celo upad v nekaterih razvitih državah postavljata vprašanje, ali je Facebook že dosegel svoj zenit. Poglejmo si številke pobliže.

V začetku junija je imelo omrežje Facebook 687 milijonov uporabnikov, kar je 11,8 milijona več kot maja. Aprilski prirast je globalno znašal 13,9 milijona, medtem ko je bila ta številka v predhodnih mesecih krepko nad 20 milijoni uporabnikov. Največ novih uporabnikov se je priključilo iz Brazilije (10-odstotna rast), Mehike (7,6 odstotka) in Tajske (7,1 odstotka), blizu pa so še Indija, Kolumbija in Argentina. Skupno lahko vse te države označimo kot pozne, saj so se njihovi...

92 komentarjev

Banka Anglije se v analizah obrača na Google

Iskanje besedne zveze 'estate agents' po Googlu

vir: Guardian
Guardian - Angleška narodna banka je napovedala, da bodo pri svojih napovedih in raziskavah uporabljali tudi podatke Googla o iskanju po posameznih ključnih besedah. Ugotovili so namreč, da obstoji pomembna korelacija med nekaterimi iskalnimi termini ter stanjem gospodarstva. To bo omogočilo natančnejše analize dogajanja za nazaj, medtem ko napovedi za prihodnost iz tega naslova ne bo mogoče pridobiti.

Našli so korelacijo med ključno besedo estate agent (nepremičninski posrednik) in ceno nepremičnin. Dejali so, da prav za konkretni primer rezultati Google Search Insights dajejo boljšo informacijo od vseh ostalih študij. Podobno je pokazala tudi analiza terminov JSA...

0 komentarjev