» »

Banka Anglije se v analizah obrača na Google

Banka Anglije se v analizah obrača na Google

Iskanje besedne zveze 'estate agents' po Googlu

vir: Guardian

Iskanje besede 'nepremičnine' po Googlu

vir: Guardian
Guardian - Angleška narodna banka je napovedala, da bodo pri svojih napovedih in raziskavah uporabljali tudi podatke Googla o iskanju po posameznih ključnih besedah. Ugotovili so namreč, da obstoji pomembna korelacija med nekaterimi iskalnimi termini ter stanjem gospodarstva. To bo omogočilo natančnejše analize dogajanja za nazaj, medtem ko napovedi za prihodnost iz tega naslova ne bo mogoče pridobiti.

Našli so korelacijo med ključno besedo estate agent (nepremičninski posrednik) in ceno nepremičnin. Dejali so, da prav za konkretni primer rezultati Google Search Insights dajejo boljšo informacijo od vseh ostalih študij. Podobno je pokazala tudi analiza terminov JSA (nadomestilo za brezposelnost) in unemployment (brezposelnost), ki sta pozitivno korelirana s stopnjo brezposelnosti. Glavna prednost Googlovih rezultatov je hitrost, saj se podrobnejše uradne statistike pripravljajo dlje časa. Četrtletna raziskava o stanju trga dela (Labour Force Survey) je natančnejša, a kaj ko podatke objavlja s tromesečno zamudo.

Kljub temu Banka Anglije priznava, da vsemogočni Googlovi podatki le niso. Poleg tega da jih pesti nesposobnosti napovedovanja prihodnosti, pretekla korelacija ne pomeni nujno tudi prihodnje. Neodvisni analitiki so tudi že Banko Anglije pozvali, naj bo pri uporabi Googlovih podatkov previdna. Pravijo, da splošne trende iz teh podatkov moremo razbrati, nians pa pač ne.

Takoj se lahko vprašamo, ali bi morebiti kaj podobnega lahko storili tudi za Slovenijo. Jezik nam je tod v pomoč, saj govorimo slovensko le pri nas, tako da bodo podatki v slovenščini omejeni na naše ozemlje. Pogostost iskanja termina nepremičnine kaže, da naj bi se bil trg po letu 2008 prekucnil za skoraj polovico. Podatki so gotovo bolj točni od SURS-ovih izračunov, saj tam spremembo cen nepremičnin humoristično izračunajo kar iz anketnih vprašalnikov, ki jih posredujejo investitorjem.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Iz iskalnih poizvedb je moč sklepati na raka

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
196375 (3827) cegu
»

Iskanje po Googlu razkriva prihodnje gibanje cen delnic

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84354 (2989) McHusch
»

Z analizo dogajanja na Wikipediji do napovedi o uspešnosti filmov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
125376 (4343) Phantomeye
»

Ekonomija

Oddelek: Šola
283108 (2135) donfilipo
»

Zanimivost glede Busha (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15116412 (13683) undefined

Več podobnih tem