»

Čudni hladilniki

Dan's DATA - Vsi poznamo Orbe. Standardna valjasta oblika z ventilatorjem v sredini. Jasno. Vsi poznamo Vulcano-te. Kocka z ventilatorjem na vrhu. Jasno.
Kaj pa hladilniki kot tisti na sliki spodaj? Če sem prav razumel besedilo, gre za hladilnik, ki se vrti okoli svoje osi. Ali nekaj takega... Če želite zelo nazoren test veliko hladilnikov, oddeskajte sem. Test je res dobro napisan. Ob strani imate fotografijo vsakega hladilnika in rezultat nejgove hladilne moči. Nato pa je spodaj še natančen opis vsakega izmed njih. Če nameravate v kratkem kupiti nov hladilnik, si test morate...

4 komentarji

Kako spajkati

Mikhailtech - Tukaj si lahko ogledate vodič o tem, kako postati profesionalec pri spajkanju. Kot sami veste (vsaj tisti, ki ste kdaj modificirali računalnik), je zelo težko natančno prispajkati tisti majhen košček žice na pravo mesto. Ta vodič se loti točno tega problema. Kaj vse potrebujemo za uspešno spajkanje in kako se le-tega lotimo. Na žalost pa vodič nima niti ene fotografije, zato je bolj teoretične narave. So pa vsaj nazorni opisi...

1 komentar

Potres v Tajvanu

CNN - Le nekaj dni po koncu Computexa je Tajvan prizadejal precej močan potres stopnje 6,2. Sodeč po poročilih s CNNa se je potres zgodil okoli 10:35, epicenter pa je bil v morju vzhodno od severno-vzhodne pokrajine Ilan. Potres je trajal 20 sekund, podrobnejših poročil o škodi in žrtvah pa še ni.
Strah pred posledicami za občutljivo industrijo mikročipov pa je povzročil padec delnic tajvanskih podetij. Te so v kratem času po potresu padle za več, kot 2 procenta.

12 komentarjev

VIA in procesorji

VIA Hardware - Čeprav je VIA do sedaj izdala kar nekaj procesorjev, se niti eden model ni vsaj malo uveljavil. Mogoče se bo kaj spremenilo s pred kratkim najavljeno Ezro (masovna proizvodnja v tretjem četrtletju), toda VIA že misli na prihodnost. Naslednje leto naj bi tako predstavili popolnoma novo jedro- C4:
 • C5X (Nehemiah): Novo jedro na 0.13 mikronski tehnologiji bo sprav predstavljeno na začetku naslednjega leta. Največja izboljšava je 17 stopenjski cevovod (namesto 12 stopenjskega v C3 procesorjih), ki bo omogočal doseganje 1.2GHz hitrosti. Procesor bo imel 128KB L1 in 256KB L2 predpomnilnika.
 • C5Y (Esther): V drugi polovici leta 2002 bodo C4 procesorje začeli izdelovati v 0.10 mikronski tehnologiji. To pomeni frekvence okoli 2GHz.
VIA obljublja, da bodo C4 procesorji končno spremenili "sloves" njihovih procesorjev: bili naj bi popolnoma sposobni konkurirati tako Intelovim, kot AMDjevih low-cost rešitvam. Več tukaj.

0 komentarjev

Za vse Intelaše

X-Bit Labs - Xbit-labovci so sestavili kratek pregled Intelovih načrtov za bližnjo prihodnost. Saj vem, da ste že vsi siti raznih napovedi in načrtov, toda po zmedi, ki jo je prinesel Computex, je lepo stvari strniti v pregledno obliko:

Pentium 4:
 • Julija bosta izšla 1.6 in 1.8 GHz čipa (0.18 mikronsko Willamette jedro),
 • Septembra bomo videli 1.9 in 2.0 GHz procesorje (Willamette, 0.18 mikronov),
 • V zadnjem četrtletju (verjetno oktober ali november) pridejo prvi primerki 0.13 mikronskih Northwoodov: 2 in 2.2 GHz (512 KB L2 predpomnilnika),
 • Drugo četrtletje 2002 pride 2.4 GHz Northwood
Pentium III:
 • Trenutno v prodaji ali do konca junija: 900 kHz, 1 GHz, 1.1 GHz, 1.13 GHz čipi (0.18 mikronski Coppermine),
 • Sredi julija pridejo 1.13 GHz in 1.2 GHz Tualatini (0.13 mikronov, 256 KB L2 predpomnilnika)
 • Drugih desktop Pentiumov III ne bo...
Celeron:
 • Tretje četrtletje: 900 MHz čip na Coppermine jedru s 128 KB L2 predpomnilnika,
 • Zadnje četrtletje 950 MHz Celeron s Coppermine jedrom,
 • Prvo četrtletje 2002: 1 GHz...

6 komentarjev

Tusi SiS sanja...

DigiTimes - Tudi tajvanski SiS, do sedaj najbolj poznan po svojih ne tako bleščečih veznih čipovjih, ima svoje sanje. Podjetje je napovedalo, da bo do konca tega leta zavzelo kar 15% tržni delež na področju grafičnih kartic. Prav tako napovedujejo, da bodo konec leta 2001 kar 70% njihovih proizvodnih zmogljivosti tvorili prav grafični čipi. Gre za zelo smele napovedi, še posebej ob veliki konkurenci na tržišču v tem trenutku, toda če vzamemo v zakup manjšo ponudbo na low-end tržišču (ki ga bo SiS nedvomno napadel) in dobre povezave z OEM partnerji, jim mogoče celo uspe.

0 komentarjev

Rambus spet načrtuje

Extremetech - Nekaj časa nazaj smo objavili Rambusove načrte za bližnjo prihodnost, podjetje pa se je nedavno izjasnilo tudi glede naslednjih petih let. V teh letih bodo postopoma povečevali prepustnost svojega pomnilnika. Leta 2002 bodo tako na voljo PC1066 moduli (1066MHz), leta 2005 pa PC1200 (1200MHz). RDRAM pomnilnik bo tedaj dosegel prepustnost ogromnih 9.6GB/s. Do leta 2005 bodo prav tako na voljo 16, 32 in 64 bitni RIMM moduli, namenjeni drugačnim tržiščem. Da pa bo RDRAMu precej padla cena (tako pravijo oni), pa bodo poskrbeli trije veliki pomnilniški proizvajalci: Samsung, Toshiba in Elpida.
Ti načrti vsekakor izgledajo precej logični in jim gre kar verjeti, glede znižanja cen pa bomo še videli. Glede na trenutno neverjetno nizke cene DDR in SDR pomnilnika jih namreč čaka težko delo. Več tukaj.

0 komentarjev

Prošnja...

Jaz - Vse, ki pošiljate novičke v naš nabiralnik prosimo, da pri novici dodate tudi vir. Novice na Slo-Techu ne objavljamo, če nimamo ustrezno preverljivega vira. Slabe izkušnje pač delajo svoje . Danke!

0 komentarjev

Intervju Richarda Stallmana

več strani - Richard Stallman (na kratko RMS) je dal še en zelo zanimiv intervju. Ata je za openoffice.org povedal, da je velik svetovni problem, ker vedno več moči prehaja iz (vsaj okvirno) demokratično izvoljenih teles kot so parlamenti in vlade, na organizacije, ki so izjemno nedemokratične, saj imajo v njih moč le korporacije, ki se trudijo zmonopolizirat trg, zmanjšat pravice delavcev itd. Kot najbolj kritičen primer tega je navedel WTO (svetovno trgovinsko organizacijo), ki redno vsiljuje zakone posameznim državam. Očitno vidi grožnjo prostem programju in Linuxu tudi s strani patentov in ostalih stvari, ki jih skuša uveljavlat WTO, zato ni čudno, da je proti.
Na fronti prostega programja ni povedal nič novega. Pravi, da mora biti v življenju prostor tudi za posel, vendar posel ne sme dominirati celega življenja. Govori o tem, kako imajo podjetja preveliko politično moč. IOb tem pokaže na zanimivo stran, ki promovira oba kandidata na prejšnjih ameriških volitvah. Gre za to, da je itak...

4 komentarji