» »

Intervju Richarda Stallmana

Intervju Richarda Stallmana

več strani - Richard Stallman (na kratko RMS) je dal še en zelo zanimiv intervju. Ata je za openoffice.org povedal, da je velik svetovni problem, ker vedno več moči prehaja iz (vsaj okvirno) demokratično izvoljenih teles kot so parlamenti in vlade, na organizacije, ki so izjemno nedemokratične, saj imajo v njih moč le korporacije, ki se trudijo zmonopolizirat trg, zmanjšat pravice delavcev itd. Kot najbolj kritičen primer tega je navedel WTO (svetovno trgovinsko organizacijo), ki redno vsiljuje zakone posameznim državam. Očitno vidi grožnjo prostem programju in Linuxu tudi s strani patentov in ostalih stvari, ki jih skuša uveljavlat WTO, zato ni čudno, da je proti.
Na fronti prostega programja ni povedal nič novega. Pravi, da mora biti v življenju prostor tudi za posel, vendar posel ne sme dominirati celega življenja. Govori o tem, kako imajo podjetja preveliko politično moč. IOb tem pokaže na zanimivo stran, ki promovira oba kandidata na prejšnjih ameriških volitvah. Gre za to, da je itak vseeno koga od obeh bi volili, ker sta oba močno odvisna od finančne podpore podjetij in sta v prvi vrsti pokorna podjetjem in šele nato zastopnika ljudstva.
Stallman omenja tudi proteste v Quebecu in nasilnost policije. Hehe, si predstavljate, da Stallmana začnemo videvati na anti- WTO, Bush in WB protestih? :)) Pa da začne razlagati zakaj moramo govorit "GNU/Linux" namesto "Linux"... Mislim, da bi bilo to idelano policijsko orožje za razgon ljudi. No tisti, ki ste ga v Ljubljani poslušali, verjetno veste o čem govorim. :)

4 komentarji

hahaha ::

hu da fak iz ričard hlevski???

Thomas ::

Beh ... tile radikalci name ne naredijo nobenega posebnega vtisa. Še manj me znajo prestrašit s svojimi strahovi. Bullshit.

rasta ::

Ma pa prov. M$ lahko dela, glih kar se spomn.

minmax ::

Richard Stallman je človek ki je 'kriv' za GNU projekt, GPL licenco in tako posredno tudi za Linux in bum prostega programja... skratka, tip je vizionar, je pa res da včasih izgubi stik s svetom... treba ga je jemati z rezervo, a vseeno velikokrat pove pametne reči...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stallman in Bacon se dajeta okoli Ubuntove iskalne leče

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
4517188 (15071) 34054
»

Konferenca "Software patents kill inovation!?"

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
212835 (2835) undefined
»

Prosto programje kot svetovna kulturna dediščina

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
302425 (2425) minmax

Več podobnih tem