»

Odklepanje AMD-jevih procesorjev nekoliko okrnjeno

Jedro Phenom II X4, X3 in X2

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Ko je AMD izdal trojedrne Phenom II procesorje, ni trajalo dolgo, da so nekateri uporabniki odkrili, da jim je mogoče odkleniti še 4. jedro. Podobno se je zgodilo tudi s Phenom II X2 550 (in kasneje 555 ter 545), saj je celotna linija Phenom II zgrajena na štirijedrnih čipih, kjer je odvečno (ali odvečni) jedro zgolj izključeno (to seveda ne drži za šestjedrnike, a še niso dobavljivi). Ko se je celotno zgodbo raziskalo podrobneje, je skupnost prišla do ugotovitve, da je za odklepanje kriva povezava južnega mosta SB750 in procesorja, t.i. ACC (Advanced Clock Calibration), ki naj bi na prvih Phenomih serije 9xxx omogočil boljše navijanje.

AMD se je z odklepanje spopadel odlično, saj so uradno in javno izjavili,...

23 komentarjev

Ekipno tekmovanje v programiranju za srednješolce in študente (UPM 2010)

Slo-Tech - V četrtek, 15. aprila 2010, ob 15.15, se začne prvo kolo ekipnega tekmovanja v programiranju Univerzitetni programerski maraton. Vsaka ekipa lahko šteje največ tri člane, ki za istim računalnikom rešujejo naloge algoritemskega tipa (programira se v C/C++, Pascalu, Javi ali Pythonu), pri čemer se najboljše ekipe uvrstijo na mednarodno tekmovanje v Wrocławu.

Kljub imenu tekmovanja ste vabljeni tako študentje kot srednješolci. Tekmuje se istočasno v Ljubljani, Kopru in Mariboru.

Več informacij na www.upm.si. Kdor želi sendvič in uporabniško ime, naj se čimprej prijavi. Če kdo nima ekipe, se lahko priključi ostalim.

17 komentarjev

Chromium na N900, Firefox na Palm Pre

Youtube v Chromiumu na Nokii N900

vir: engadget
engadget - V enem tednu smo dobili dva nova mobilna brskalnika, Chromium za Nokio N900 (Chromium je projekt, na katerem je osnovan Googlov Chrome) ter Firefox za Palm Pre. Zanimivo je, da je tovarniški brskalnik v operacijskem sistemu Maemo, na Nokii N900, osnovan prav na Firefoxu, medtem ko je tovarniški brskalnik Palmovega WebOS-a, enako kot Chromium, osnovan na pogonu WebKit. Oba projekta sta delo skupnosti in še nista popolnoma pripravljena za množice. Chromium za N900 je osnovan na izdaji za Debian ter nekoliko prirejen, podobno kot Fennec za Maemo ter Maemov tovarniški brskalnik pa popolnoma podpira Flash. Na testu Acid3 doseže tudi vseh 100 točk. Namestitev je potrebno izvesti s prenosom samega paketa, saj še ni na voljo v uradnih repozitorijih. Kot...

9 komentarjev

Opera Mini za iPhone potrjena

engadget - Kdo bi si mislil, da bodo v Cupertinu potrdili skladanje Opere Mini z vsemi njihovimi zahtevami in jo tako umestili v App Store. Brskalnik, za katerega se v marketinških spisih rado pove, da je varčen pri količini prenesenih podatkov ter na počasnejših omrežjih 2. generacije mnogo hitrejši od običajnih brskalnikov na mobilnih telefonih (pa naj bo to iPhone, Android, Symbian, itd.), je na App Store brezplačen, na voljo za namestitev tukaj. Operin števec pokaže, da je potrditev trajala skoraj 3 tedne - 20 dni, 8 ur in 31 minut. Medtem ko so na Engadgetu in TechCrunchu brskalnik bolj ali manj pohvalili (razen omenjanja velikega števila hroščev na TechCrunchu), enakega mnenja ne delijo nekateri uporabniki Slo-Techa. Če si lastite iPhone oz....

22 komentarjev

Pulitzerjevo nagrado dobil spletni časnik

Sheri Fink

Slashdot - Pulitzerjeva nagrada je prestižno odlikovanje, ki se vsako leto podeli v 21 kategorijah. Štirinajst kategorij sodi v skupino novinarstva, šest jih podelijo za dosežke v literaturi, eno pa za skladateljstvo. Nagrado je leta 1917 ustanovil novinar in založnik Joseph Pulitzer, ki je tudi oče časnika St. Louis Post-Dispatch in kasnejši lastnik New York Worlda. Nagrada velja za najvišje priznanje, ki ga novinar ali novinarska hiša lahko doseže. Od leta 2007 v skoraj vseh kategorijah lahko kandidirajo tudi spletni elementi in letos je v eni izmed kategorij prvič v zgodovini zmagala spletna publikacija.

ProPublica je neodvisna neprofitna spletna redakcija, kjer novinarji objavljajo svoje raziskovalne prispevke pod licenco

4 komentarji

Intel s petkrat višjim dobičkom

The Wall Street Journal - Začelo se je obdobje, ko bodo podjetja objavila četrtletne izide za prvi letošnji kvartal. Tradicionalno je to prvi storil aluminijski gigant Alcoa, sedaj pa sledijo tudi računalniška podjetja. Intel je prijetno presenetil s svojimi rezultati, saj so zabeležili kar 433-odstotno rast dobička v primerjavi z enakim obdobjem lani. Dobiček je znašal 2,4 milijarde dolarjev, kar je deset odstotkov nad pričakovanji analitikov. Prihodki od prodaje so znašali 10,3 milijarde dolarjev, kar je 44 odstotkov več kot lani. Razlogi za dobre rezultate so večje povpraševanje po procesorjih za prenosnike, višja povprečna prodajna cena in kar 63-odstotna bruto marža, kar je za polovico več kot lani. Delnice so v trgovanju po uradnem zaključku delovnega časa (after-hours trading)...

17 komentarjev

HP prevzel 3Com

X-Bit Labs - Lanskega novembra smo poročali, da se Hewlett-Packard pripravlja na prevzem podjetja 3Com, ki je znano predvsem po mrežni opremi. Ta teden so prevzem dokončali Kot so napovedali, so za delnico odšteli 7,90 dolarja, kar postavlja vrednost podjetja na 2,7 milijarde dolarjev. S prevzemom je Hewlett-Packard dobil kopico izdelkov za usmerjanje mrežnga prometa, ki jih bo združil s svojo linijo HP ProCurve in tako okrepil svojo strategijo Converged Infrastructure, tako da imajo sedaj pokrit cel spekter mrežne opreme. Svoj položaj bodo občutno okrepili na Kitajskem, kjer ima 3Com 28-odstotni tržni delež in koder zbere polovico vseh svojih prihodkov. Prvi je na Kitajskem sicer Cisco, ki ima 49-odstotni tržni delež.

0 komentarjev

Južna Koreja omejuje igranje spletnih iger

BBC - Oblasti v Južni Koreji so zaskrbljene nad količino časa, ki ga njihova mladež preživi z igranjem spletnih iger, zato bodo to vrsto zabave zanje omejili. Za začetek bodo med polnočjo in osmo uro zjutraj šoloobveznim otrokom prepovedali igranje iger na spletu. Drugi korak bo rezanje pasovne širina dostopa do interneta, če bo uporabnik prijavljen na določene strani za igranje predolgo časa. Ministrstvo za kulturo je že pozvalo ponudnike spletnih iger, da nove omejitve udejanjijo, kar bodo storili z nadzorom številke EMŠO, ki jo posredujejo igralci. Starši bodo lahko izbrali, da jih obvestijo ob uporabi njihove številke, tako da je otroci ne bodo mogli zlorabiti.

30 komentarjev

Ameriška vlada priznala, da so ocene o piratiziranju pretirane

Victoria Espinel

Ars Technica - Staro mantro, ki jo kot lajno vrtijo RIAA, MPAA, BSA in kar je še teh cehovskih organizacij, znamo na pamet. Vsak ilegalen prenos avtorsko zaščitene vsebine z interneta je izgubljena prodaja in če uporabniki ne bi kršili zakona, bi prav vsako kopijo tudi legalno kupili. Reductio ad absurdum te premise je mimogrede navrgel ocene, da samo ameriška ekonomija letno zaradi tega izgubi 250 milijard dolarjev in 750.000 delovnih mest. Gre takim enormnim ocenam zaupati? Ameriška vlada meni, da niti slučajno.

Ameriški urad za vladno odgovornost (GAO) je izdal poročilo (PDF) o kvantizaciji ekonomskih učinkov ponarejenih in piratiziranih izdelkov, v katerem ugotavljajo, da težko, če ne nemogoče,...

25 komentarjev