»

Prihaja Firefox 3.1

Uporabljajte odprte standarde!

Slo-Tech - V začetku prihodnjega leta pričakujemo izid nove različice najbolj razširjenega brskalnika na Slo-Techu, Firefoxa 3.1. Med drugim bo prinesel podporo značkam video in audio iz specifikacije HTML 5, klic XMLHttpRequest (XHR) preko različnih domen, česar bodo najbolj veseli razvijalci spletnih aplikacij, prikazovalnik Gecko 1.9.1 in TraceMonkey, ki z do 40-kratnimi pohitritvami JavaScripta spominja na V8 v Google Chrome.

Že te dni pa bo izšla razvojna različica Beta 2, ki bo tudi prva izdaja Firefoxa 3.1 v slovenščini. Tudi sami lahko prispevate k izboljšanju prevodov in vsega ostalega, kar lahko prevodi zlomijo, tako da napake in predloge za izboljšave objavite na

27 komentarjev

Sony z novimi CMOS senzorji, kmalu s kar 12 megapiksli v telefonih

12,25 in 8,11 Mpixel senzorja in pripadajoči leči, merilo v milimetrih.

vir: engadget
engadget - Čeprav trenutno vodi Samsung z desetimi megapiksli in trikratnim optičnim zoomom (in videzom kompaktnega fotoaparata, čeprav naj to ne bi bil), bo tako ostalo le še nekaj mesecev. Sony bo namreč že marca predstavil nove senzorje s kar 12,25 megapiksli, že letos pa bo na voljo CMOS čip z 8,11 megapiksli.

Problem je le, da je tekma za megapiksle zelo podobna enaki tekmi pri kompaktnih fotoaparatih, ki je prinesla le ogromno šuma in nasploh slabo kvaliteto slike. Upajmo, da bodo proizvajalci upoštevali izkušnje kompaktnih fotoaparatov in se osredotočili tudi na kvaliteto leč.Včasih...

85 komentarjev

AMD bo razširil 4800 družino

techPowerUp! - ATi se je s svojim odličnim RV770 čipom spet vrnil v bitko za grafični trg, saj je v primerjavi z RV670 čipom precej hitrejši, kar je močno presenetilo tudi nVidio, obenem pa je izdelava zaradi 55 nm procesa poceni. RV770 odlično konkurira Geforcu GTX 260, tako po zmogljivostih kot po ceni. A to velja le za prvo verzijo jedra z 192 stream procesorji, zgodba pa se malce spremeni s prihodom GTX 260, ki ima na tiskanini jedro s 216 procesorji (ki se po imenu ne razlikuje od prvotne verzije in je v Sloveniji precej redka).

Kot odgovor na močnejše jedro so pri ATiju podvojili količino pomnilnika in uradno izdali 4870 z enim gigabajtom GDDR5 pomnilnika. Ker pa ima nVidia še pred koncem leta načrtovan izid GT200b jedra, ki bo prav tako...

18 komentarjev

AMD-jev Shanghai je tu

Shanghai

vir: TG Daily
AMD - AMD je danes uradno predstavil svoj prvi procesorski čip, ki je zgrajen v 0,045-mikronski tehnologiji, težko pričakovani Shanghai. Z naslednikom Barcelone ne nameravajo ponoviti istih napak, zatrjujejo pri AMD-ju, saj se še predobro spomnijo debakla, ko jim je Intel zaradi TLB-hrošča in nedobavljivosti popravljene Barcelone ušel. To pot naj bi že imeli pripravljene primerke, ki bodo lahko šli takoj v prodajo, čeprav jih še nismo videli. Upanje v uspeh vlivajo tudi dogovori s Sunom, HP-jem, IBM-om, Dellom, ki bodo nove procesorje vključili v svoje strežnike.

Kaj je torej novega? AMD trdi, da so Shanghai...

24 komentarjev

YouTube bo prodajal iskalne termine

CNet - YouTube je včeraj objavil, da bo izdal novo oglasno platformo, poimenovano Sponsored Videos. Trženje oglasov bo zelo podobno, kot to počne recimo Google s sponzoriranimi povezavami, ki se prikažejo na barvnem ozadju ob vsakem iskanju. Podobno bo tudi YouTube prodajal ključne besede podjetjem, katerih izbrani posnetki se bodo prikazali ob iskanju po teh ključnih besedah. Google priznava, da za 1,65 milijarde dolarjev kupljen YouTube z 80 milijoni uporabnikov ni tako dobičkonosen, kot so upali. S tem pristopom želijo nekoliko izboljšati poslovanje YouTuba, čeprav ni jasno, zakaj so to storili šele po dveh letih od nakupa.

12 komentarjev

LG, Sharp in Chunghwa krivi in oglobljeni

EETimes - Izdelovalci zaslonov iz tekočih kristalov LG, Sharp in Chunghwa so se odločili, da se bodo v tožbi na washingtonskem sodišču izrekli za krive. Obtožnica jih bremeni dogovarjanja o cenah LCD-zaslonov, računalnikov, televizij in druge zabavne elektronike med septembrom 2001 in junijem 2006. Dogovor vključuje tudi plačilo odškodnin, in sicer 400 milijonov dolarjev za LG, 120 za Sharp in 65 za Chunghwa. LG-jev delež je druga največja kazen urada za varstvo konkurence v zgodovini.

Vodja urada za varstvo konkurence je ob tem izrazil zadovoljstvo in poudaril, da je dogovarjanje o cenah vplivalo na milijone Američanov, ki uporabljajo računalnike, telefone in ostalo elektroniko. Visoke globe bodo poslale jasen signal, da bodo preiskovali in preganjali nelegalne kartele ne glede na njihovo poreklo, je še dodal. Mimogrede, LG Display je lani zabeležil skoraj poldrugo milijardo dolarjev čistega dobička. Več o tem.

33 komentarjev

Pomnilnik iz nanocevk

Shematski prikaz nanocevk

vir: TG Daily
TG Daily - Raziskovalci na Univerzi v Nottinghamu se pospešeno ukvarjajo z razvojem molekularnega pomnilnika iz ogljikovih nanocevk, ki bi imel hitrost dinamičnega pomnilnika brez nadležne izgube podatkov ob izgubi napajanja. Ideja je preprosta. Dve nanocevki z malenkostno razliko v premeru bosta koncentrično nameščeni, podobno kot ruske matrjoške. Ko bo skozi zunanjo tekel električni tok, se bo notranja cevka spustila niže in dotaknila vezja na dnu, z čimer bo zapisana logična enica. Ko bo cevka dvignjena, stika ne bo in zapisana bo ničla.

V teoriji bo pomnilnik odporen na izgubo napajanja, saj so podatki zapisani s fizičnim premikom objekta, prav tako pa naj ga veliki pospeški, recimo ob padcu na tla, ne bi iztirili. Prvi modeli naj bi dosegali hitrosti sedanjega DRAM-a, v prihodnosti pa naj bi tako odpadla potreba...

12 komentarjev