»

Meta bo zaradi kršitve zasebnosti v ZDA plačala 1,4 milijarde dolarjev

Slo-Tech - Meta bo v plačala eno največjih poravnav v ZDA, s katero se bodo rešili tožbe, ki jo je proti podjetju vložilo teksaško tožilstvo. Plačala bo 1,4 milijarde dolarjev, kar je znesek, primerljiv z globami evropskih preiskav. To je tudi največja poravnava, ki jo je dosegla katerakoli ameriška zvezna država.

V tožbi iz leta 2022 so Meti očitali nezakonito uporabo tehnologije za prepoznavanje obrazov. Z njo so brez soglasija zbirali osebne podatke več milijonov prebivalcev Teksasa, kar je v nasprotju z zakonom o biometrični zasebnosti iz leta 2009. Ta predvideva globe, ki segajo do 25.000 dolarjev na posamezno kršitev. Čeprav je Meta izposlovala količinski popust, mora vseeno plačati 1,4 milijarde dolarjev. Znesek bi bil lahko še višji, saj je tožilstvo trdilo, da je bilo kršitev več milijard. Šlo je za vsako fotografijo, ki jo je kdorkoli naložil na Facebook, platforma pa je potem predlagala, katere osebe so na fotografijah (Tag Suggestions). Zaradi iste storitve je Meta že leta 2020 v...

1 komentar

Meta bo zaradi škandala Cambridge Analytica plačala 725 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Meta, lastnica Facebooka, se je v kolektivni tožbi zaradi afere Cambridge Analytica poravnala. Plačala bo 725 milijonov dolarjev odškodnine, kar je najvišji znesek za kršitve zasebnosti doslej.

Afera sega v leto 2018, ko se je izvedelo, da je Facebook britanskemu podjetju Cambridge Analytica odobril dostop do osebnih podatkov 87 milijonov uporabnikov. To so izvedli z aplikacijo This is Your Digital Life, ki jo je uporabljalo 270.000 uporabnikov, a ker je aplikacija pridobila tudi podatke o njihovih prijateljih, je bilo prizadetih več deset milijonov uporabnikov. Velika večina ni niti Facebooku niti Cambridge Analytici nikoli dala dovoljenja za zbiranje in obdelavo teh podatkov. To zbiranje je potekalo v letu 2015, a so ga šele tri leta pozneje razkrili v The New York Timesu. Kmalu zatem je Cambridge Analytica propadla.

Proti Facebooku je bila nato vložena kolektivna tožba, v kateri se je podjetje sedaj poravnalo. Ta vključuje 280 milijonov uporabnikov, ki jim skupno pripada 725...

6 komentarjev

Marvell bo univerzi CMU plačal tri četrt milijarde dolarjev odškodnine

Slo-Tech - Marvell in Carneige Mellon University (CMU) sta končala več let trajajoč spor zaradi kršitev patentov 6.201.839 in 6.438.180, ki opisujeta metodi za izboljšanje hitrosti in zanesljivosti branja podatkov z magnetnih nosilcev. Marvell bo univerzi izplačal 750 milijonov dolarjev odškodnine, sta se v poravnani dogovorili obe strani.

CMU je tožbo vložil že leta 2009, saj je Marvell uporabljal metode, opisane v leta 2001 in 2002 podeljenih patentih. Marvell je trdil, da sta patenta neveljavna, ker naj bi bil nekaj podobnega opisoval že starejši Samsungov patent. Leta 2012 je sodišče razsodilo, da mora Marvell plačati 1,17 milijarde dolarjev odškodnine, na kar so se seveda pritožili. Predlani je sodišče znesek dvignilo na...

10 komentarjev

Patentne vojne se umirjajo: nekdanji Nortelovi patenti za štirikrat nižjo vrednost kot RPX

Ustanovitelj in izvršni direktor RPX, John Amster

The Wall Street Journal - Podjetje RPX, v katerem najpomembneje sodelujeta Cisco in Google, je od Rockstarja za 900 milijonov dolarjev odkupilo paket 4000 patentov in patentnih prijav. Gre za nekdanje Nortelove patente, ki jih je leta 2011 v stečajnem postopku od kanadskega podjetja kupil konzorcij podjetij Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, RIM (danes BlackBerry) in Sony, združen pod imenom Rockstar. Zadnja prodaja pomeni, da se je možnost nadaljnjih tožb zaradi uporabe tehnologij, ki jih pokrivajo patenti v omenjenem paketu, bistveno zmanjšala.

Kanadski Nortel je leta 2011 pristal v stečaju in njegov patentni portfelj je bilo eno izmed najvrednejših sredstev podjetja (zanimiva lastnina so bili tudi prosti naslovi IPv4, ki jih je Nortel prodal za...

1 komentar

HP priznal in bil obsojen dajanja podkupnine

Slo-Tech - V San Franciscu se je končal postopek ameriškega pravosodnega ministrstva proti Hewlett-Packardu in njegovim ruski, mehiški in poljski podružnici, v katerem je bilo podjetje obsojeno dajanja podkupnin. Skupno bodo morali plačati 108 milijonov dolarjev glob in sodnih stroškov.

Preiskava HP-ja zaradi podkupovanja se je v ZDA pričela že pred štirimi leti, v Evropi in Rusiji pa je tekla še dlje. V ZDA so HP-ju očitali kršitve zakona o prepovedi podkupovanja v tujini (FCPA), saj naj bi odgovornim osebam v Rusiji izplačali večmilijonske podkupnine, da so dobili posel na ruskem tožilstvu. Podobno so si v Mehiki zagotovili posel z naftnim podjetjem v državni lasti ter na Poljskem s policijo.

Že aprila letos se je HP pogodil z ameriško agencijo za nadzor trga vrednostnih...

7 komentarjev

Google priznal kršitev zasebnosti v Street Viewu, sprejel kazen in pokoro

The New York Times - Google se je poravnal z 38 ameriškim zveznimi državami, ki so nastopale proti Googlu zaradi nezakonitega zbiranja podatkov z brezžičnih omrežij z vozil za Google Street View. Škandal iz leta 2010 je pustil veliko posledic, saj se je moral Google braniti v številnih državah, kjer so mu večinoma izrekali globe, v ZDA pa sta ga FCC in FTC zgolj malo ošvrknila. Toda v vseh teh postopkih Google ni priznal, da bi bilo njihovo početje nezakonito. Nazadnje je Google namočil enega izmed svojih programerjev, ki je postal žrtveno jagnje.

V najnovejši poravnavi bo moral Google plačati sedem milijonov dolarjev odškodnine, kar je za tako veliko podjetje drobiž. Toda poravnava je pomembna zato, ker je Google prvikrat priznal, da so kršili...

22 komentarjev