» »

Združenje AI Alliance bo promoviralo odprt razvoj strojnega učenja

Združenje AI Alliance bo promoviralo odprt razvoj strojnega učenja

Slo-Tech - Zagovorniki odprtega razvoja strojno učenih algoritmov so ustanovili združenje AI Alliance, s katerim se želijo zoperstaviti nevarnosti prevlade najbolj razvpitih komercialnih aplikacij te vrste, ki so v veliki meri zaprte.

Nedavni prevrat v OpenAIju je vnovič razplamtel debate okoli načina, na katerega je najprimerneje raziskovati in razvijati moderne strojno učene algoritme, kot so veliki jezikovni in sorodni generativni modeli. V OpenAI sta se namreč po doslej znanih podatkih pretežno skregali dve poglavitni struji strokovnjakov, ki menita, da nepremišljen razvoj lahko pripelje do slabo nadzorovane splošne umetne inteligence (AGI), ki bi lahko pomenila nevarnost za človeško civilizacijo. Toda kjer je upravni odbor zagovarjal stališče, da mora biti razvoj počasnejši in nekomercialen, bolj po vzoru univerzitetnih raziskav, je krog okoli Altmana menil, da nujno potrebuje Microsoftov denar, če naj izvaja raziskave z dovolj visoko hitrostjo, da ne bo zaostal za konkurenco. Tokrat je zmagala druga skupina. Toda v stroki obstaja še več taborov in med močnejšimi je tisti okoli Mete ter IBMa, ki se osredotoča na odprt(okodn)e rešitve. Tam menijo, da lahko takšen način raziskav v mnogočem omeji nevarnosti, pred katerimi svarijo cinično označeni pridigarji pogube (doomers).

Ta tabor je sedaj konkretneje pljunil v roke in ustanovil združenje AI Alliance, z namenom promoviranja bolj odprtih rešitev, kot so odprta koda, pa deljenje orodij in znanja ter tesnejše povezovanje med razvojnimi akterji. Lansiranje izdelkov v odprtokodni obliki zaenkrat še ni zapovedano, je pa zaželeno. Prav tako v uvodnih objavah ne izpostavljajo izrecno Googla in naveze OpenAI-Microsoft kot neposrednih nasprotnikov, toda iz besed najvidnejših predstavnikov stroke v zadnjem času, kot je Yann LeCun, je očitno, da se je področje umetne inteligence v mnogočem že močno razklalo na odkrtokodni tabor in pa tiste, ki svoje rešitve skrbno zapirajo. V AI Alliance je trenutno več ducatov podjetij, univerz in raziskovalnih ustanov z vsega sveta. Poleg očitnih Mete, IBMa, Stability AI in Hugging Faca so poleg še Intel, AMD in Cerebras, med univerzami denimo UC Berkeley in ETH Zürich, med agencijami pa NASA in CERN. Nekih bistvenih programov v tem hipu še niso najavili in kolikšen učinek bo združenje lahko imelo na omejitev dosega ChatGPTa in Geminija, bo treba še videti.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ChatGPT bo lahko sprejemal slike in govor

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
93009 (1140) Karamelo
»

Vrsta strokovnjakov poziva k polletni ustavitvi razvoja strojnega učenja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6713542 (10192) mr_chai
»

OpenAIjev pisalni algoritem GPT-3 je v beta testiranju

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1713545 (11855) gruntfürmich
»

Microsoft vlaga milijardo dolarjev v OpenAI

Oddelek: Novice / Ostale najave
138419 (7467) vostok_1
»

V Doti 2 računalnik še ne nadvlada človeka

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
96311 (4493) bMozart

Več podobnih tem