»

NFC prihodnosti bo zmogljivejši

Slo-Tech - Forum NFC, ki so ga pred dvema desetletjema ustanovili Sony, NXP Semiconductors in Nokia, da bi izboljšali standard NFC (near-field communications), je predstavil načrt za naslednjo petletko. Do leta 2028 naj bi se razvoj NFC osredotočil na pet ključnih področij.

Trenutno je prek NFC možen prenos energije z močjo 1 W, kar želijo do leta 2028 povečati na 3 W. To seveda ni namenjeno polnjenju požrešnih naprav, bo pa več kot dovolj za enostavne pametne predmete, kot so pametne kartice in podobno. Morda bi kakšne res nepotratne naprave lahko na tak način trajno polnili, denimo pametne gumbe in podobno. Druga pomembna novost bo podaljšanje razdalje. Sedaj NFC deluje na največ 5 mm, v prihodnosti pa želijo to podaljšali na 20-30 mm. To bi omogočilo, da brezstična plačila resnično postanejo brezstična.

Naslednji korak bo večnamenski pritisk kartice, da bi lahko uporabniki z enim dotikom izvedli več različnih dejanj. Modernizirati želijo še komunikacijo med napravami in razširiti...

8 komentarjev

Apple Pay prispel v Slovenijo

Slo-Tech - Po spomladanskih napovedih se je sedaj tudi zgodilo. V Sloveniji je danes začel delovati Apple Pay, ki ga lahko uporabljajo imetniki kartic MasterCard, ki imajo račun odprt pri N26, Revolut ali Monese. Klasične banke pri nas se še niso opogumile.

Apple Pay so danes dobili tudi v številnih drugih državah, kjer ga doslej še niso imeli: v Bolgariji, na Cipru, Estoniji Grčiji, na Hrvaškem, Latviji, Liechtensteinu, Litvi, Malti, na Portugalskem, Romuniji in na Slovaškem. Banke in spletne banke, ki ga podpirajo, so Banca Transilvania, Boon, Edenred, J&T, mBank, Monese, N26, Revolut, Slovenská sporiteľňa in Unicredit Bank. Za Slovence je najbolj aktualna nemška spletna banka N26, ki je novost že objavila na svojem Twitterju. Uporabe banke N26 je brezplačna in v celoti poteka prek interneta,...

169 komentarjev

Swatch bo dodal nekaj elektonske pameti svojim uram

Nekatere pametne ure so na videz zelo podobne klasiki.

BBC - K pametnim uram vodita dve poti. Apple je s svojo uro Smart Watch ubral pot od kosa elektronike proti uri. Najdražji modeli bodo stali vse do 17.000 dolarjev, osnovni najcenejši in najbolj oskubljen model pa bo na voljo že za 350 dolarjev. Neodgovorjeno ostaja vprašanje, ali bo Apple s tem zadel v črno ali brcnil v prazno. A vseeno je bilo to dovolj, da so se zganili tudi klasični proizvajalci ur.

K pametnim zapestnim napravam je mogoče iti tudi iz druge smeri, tj. od elegantnih mehanskih ur z dodajanjem elektronskih komponent. Največji proizvajalec ur na svetu Swatch, ki ima pod svojim okriljem tudi znamke Swatch, Omega, Calvin Klein in druge, je najavil, da bodo njegove ure počasi dobile tudi NFC in Bluetooth.

Da se razumemo, še vedno bodo ostale...

12 komentarjev

Prvi dan Mobile Pwn2Own vsi telefoni padli kot zrele hruške

Slo-Tech - Za nami je prvi dan dvodnevnega tekmovanja Mobile Pwn2Own, ki poteka v okviru konference PanSec v Tokiu. Za razliko od klasičnega Pwn2Owna so tu tarče telefoni, katerih zaščito poizkušajo prijavljeni tekmovalci zlomiti. Prvi dan je bil njihov izkupiček stoodstoten.

Mobile Pwn2Own tako kot izvirno verzijo organizira Zero Day Initiative, ki je v lasti Hewlett-Packarda. Letošnja sponzorja sta Google in BlackBerry, ki sta prispevala za 450.000 dolarjev nagrad. Tekmovalci se merijo v več kategorijah.

Prvi dan so bili na tapeti iPhone 5S, Samsung Galaxy S5, LG Nexus 5 in Amazon Fire Phone. Pet ekip se je lotilo štirih tarč in jih tudi zlomilo, pri čemer so našli devet hroščev. Korejska ekipa...

23 komentarjev

Windows Phone 8.1 že kmalu, tudi na novih telefonih

Lumia 630 in 930

vir: The Verge
The Verge - Na otvoritveni predstavitvi konference Build je bilo rečeno, da Windows Phone 8.1 na obstoječe telefone prihaja v prihajajočih mesecih, torej do poletja. Za običajne uporabnike je to popolnoma v redu, a očitno obstaja način, da ga dobite nekoliko prej. Načeloma že 14. aprila. Takrat bodo namreč na voljo prve izdaje za razvijalce, da bodo lahko svoje aplikacije pripravili za delovanje z vsemi novostmi, ki jih paket Windows Phone 8.1 prinaša. Čeprav je namenjen za razvijalce, bodo dostop do nadgradnje imeli prav vsi uporabniki Windows Phone 8 s pomočjo namenske aplikacije, ki omogoči prenos svežih popravkov - enako je bilo že s tretjim paketom popravkov za Windows Phone 8 Update 3. Nekoliko podrobnejša navodila so na voljo...

102 komentarja