» »

Fitbitova pametna ura odpoklicana zaradi več primerov opeklin

Fitbitova pametna ura odpoklicana zaradi več primerov opeklin

Slo-Tech - Znamenita Fitbitova pametna ura Ionic Smartwatch, ki je bila na prodaj med leti 2017 in 2020 ter velja za pomembno prelomnico v odnosu javnosti do pametnih ur, lahko povzroči opekline, zato so jo odpoklicali. Prodanih je bilo približno 1,7 milijona primerkov, sedaj pa Fitbit (oziroma Google, ki je podjetje kupil) vrača kupnino 300 dolarjev in nudi popust pri nakupu novejšega modela. Težava tiči v litij-ionskih baterijah, ki se lahko pregrejejo in povzročijo telesne poškodbe.

Ameriška Komisija za varstvo potrošnikov poroča o več kot 160 prijavah prijav pregrevanj baterij, kar je povzročilo več kot 100 primerov opeklin. V dveh primerih je šlo za opekline tretje stopnje, kar predstavlja težjo poškodbo, ki lahko terja tudi presaditev kože. Napravo, ki so jo prenehali prodajati leta 2020, zato odpoklicujejo.

V Fitbitu poudarjajo, da je varnost potrošnikov na prvem mestu, zato so se odločili za odpoklic vseh naprav, čeprav je problematičnih manj kot 0,01 odstotka. Ionic Smartwatch je uporabnikom omogočala merjenje aktivnosti, srčnega utripa in vzorcev spanja. Samo v ZDA so jih prodali več kot milijon.

Pregrevanje litij-ionskih baterij ni nič novega, saj smo bili priče že različnim incidentom - zaradi istega pojava so z neba že padala letala. Vneli so se električni avtomobili, Samsung je že odpoklical pametni telefon (znameniti Galaxy Note 7), nedavno pa je Husqvarna odpoklicala kosilnice. A vseeno je pri napravah, ki jih nosimo na telesu, nevarnost vendarle še večja.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HP bo zamenjal 50.000 litij-ionskih baterij

Oddelek: Novice / Varnost
54641 (3524) srus
»

Pametna zapestnica Fitbit Flex 2 eksplodirala?

Oddelek: Novice / Android
84756 (3828) aycabron
»

Amazon kaznovan zaradi poizkusa prevoza baterij na potniških letalih

Oddelek: Novice / Tožbe
146447 (5237) Markoff
»

Litij-ionske baterije imajo spominski efekt

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3513746 (10646) SplitCookie
»

Prevare pri prenosnikih

Oddelek: Strojna oprema
394844 (3627) overlord_tm

Več podobnih tem