»

Fitbitova pametna ura odpoklicana zaradi več primerov opeklin

Slo-Tech - Znamenita Fitbitova pametna ura Ionic Smartwatch, ki je bila na prodaj med leti 2017 in 2020 ter velja za pomembno prelomnico v odnosu javnosti do pametnih ur, lahko povzroči opekline, zato so jo odpoklicali. Prodanih je bilo približno 1,7 milijona primerkov, sedaj pa Fitbit (oziroma Google, ki je podjetje kupil) vrača kupnino 300 dolarjev in nudi popust pri nakupu novejšega modela. Težava tiči v litij-ionskih baterijah, ki se lahko pregrejejo in povzročijo telesne poškodbe.

Ameriška Komisija za varstvo potrošnikov poroča o več kot 160 prijavah prijav pregrevanj baterij, kar je povzročilo več kot 100 primerov opeklin. V dveh primerih je šlo za opekline tretje stopnje, kar predstavlja težjo poškodbo, ki lahko terja tudi presaditev kože. Napravo, ki so jo prenehali prodajati leta 2020, zato odpoklicujejo.

V Fitbitu poudarjajo, da je varnost potrošnikov na prvem mestu, zato so se odločili za odpoklic vseh naprav, čeprav je problematičnih manj kot 0,01 odstotka. Ionic Smartwatch je...

0 komentarjev

Nobelova nagrada za kemijo 2019

Slo-Tech - Letošnjo Nobelovo nagrado za kemijo bodo podelili za dosežke, ki so še posebej tesno povezani z računalništvo in preostalimi elektronskimi napravami, ki jih uporabljamo vsakdan. Ameriški fizik John Goodenough, britanski kemik Stanley Whittingham in japonski kemik Akira Jošino so se v zgodovini zapisali z razvojem litij-ionskih baterij, za kar bodo decembra prejeli tudi Nobelovo nagrado. Goodenough je s 97 leti tudi najstarejši prejemnik Nobelove nagrade doslej.

Litij-ionske baterije so danes tako samoumevne, da si pogosto sploh ne sprašujemo več o viru ali skladišču energije za prenosne naprave. To preprosto obstaja, tehnologija je robustna in zanesljiva, ves čas pa se zlagoma izboljšuje. Litij-ionske baterije so dosegle kapacitete in zanesljivost, da se uporabljajo tudi v električnih vozilih in celo v velikih skladiščih energije za stabilizacijo električnega omrežja.

Baterije so v osnovi preproste, v praksi pa izjemno zapletene, saj je njegova uporabnost odvisna od nešteto...

4 komentarji

Pametna zapestnica Fitbit Flex 2 eksplodirala?

Slo-Tech - Po eksplodirajočih pametnih telefonih in prenosnikih - v resnici je vsakokrat razneslo litij-ionske baterije - smo dobili prve obtožbe, da je eksplodirala tudi pametna zapestnica. Ženska iz Wisconsina se je obrnila na ABC News z zgodbo in slikami, kako ji je Fitbitov Flex 2 bit razgnalo na roki, kar da ji je povzročilo opekline druge stopnje. Dejala je tudi, da so se ji koščki plastike zažrli v kožo, zato je morala na manjši kirurški poseg.

Zgodba se sliši povsem možno, zato se je je Fitbit lotil resno in takoj uvedel preiskavo. Ta pa je pokazala, da naj bi bila baterije brezhibna. Ni se pregrela, temveč so incident povzročile pretirane zunanje sile, kaj bolj nedvoumnega pa niso zapisali. Dodajajo, da niso prejeli nobenih drugih pritožb od lastnikov enakih...

8 komentarjev

Izumitelj litij-ionskih baterij izumil nove baterije

Slo-Tech - Tako dolgo že nismo pisali o novih baterijah, da je moral novo baterijo izumiti kar sam John Goodenough, ki je pred skoraj štiridesetimi leti izumil litij-ionsko baterijo v obliki, kot jo poznamo še danes. Z raziskovalci na University of Texas v Austinu je 94-letni raziskovalec sedaj razvil baterijo, ki jo sestavljajo same trdne spojine. Klasičen galvanski člen, ki ga predavajo v šolah, seveda sestavljajo raztopine, medtem ko imajo dandanes uporabljene baterije še vedno elektrolit, ki pa ni tako zelo tekoč. Nova vrsta baterij, ki jo je razvila Goodenoughova ekipa, je zaradi odsotnosti tekočih delov varnejša, bolj dolgoživa in omogoča hitrejše polnjenje. O odkritju pišejo v reviji Enegy & Environmental Science.

Če...

41 komentarjev

Amazon kaznovan zaradi poizkusa prevoza baterij na potniških letalih

Slo-Tech - Da transport litij-ionskih baterij po zraku ni šala in da so pomisleki dostavnih služb, ki nočejo prevažati defektnih Galaxyjev Note 7, upravičeni, dokazuje sodba londonskega sodišča, po kateri bo moral Amazon plačati 65.000 funtov globe zaradi poizkusa prevoza litij-ionskih baterij in drugih nevarnih izdelkov na potniških letalih. Sodišče je kazen izreklo zaradi štirih kršitev predpisov o zračnem prevozu nevarnih snovi - dvakrat je šlo za litij-ionske baterije, dvakrat pa za vnetljive spreje - ki so se zgodile med novembrom 2013 in junijem 2015. Prepovedanih predmetov na letala niso dejansko...

14 komentarjev

Aluminijeve baterije so upogljive, ognjevarne, vzdržljive in - pretežke

Nature - Že nekaj časa nismo pisali o kakšnem preboju pri razvoju baterij, sedaj pa so raziskovalci z univerze Stanford in s Tajvana pokazali aluminijeve baterije, ki so povrhu še upogljive. Da ima odkritje potencial za resno uporabe, poleg ugledne matične ustanove raziskovalcev izkazuje tudi revija Nature, v kateri so objavili članek.

Medtem ko danes praktično brez izjeme uporabljamo litij-ionske baterije, ponuja aluminij kot elektrodni material nekatere prednosti. Litij je namreč za izdelavo elektrod neprimeren, zato se uporabljajo litij-ionske baterije, kjer litijeve ione vstavimo v porozen nosilec. Poleg tega litij obstoji v oksidacijskem stanju Li1+, tako da lahko pri elektrokemijski reakciji prenese le en elektron za vsak litijev ion. Aluminij lahko po drugi...

22 komentarjev