» »

Ne le na Kitajskem, policijska prepoznava obrazov razsaja tudi v EU. Tudi v Sloveniji!

Ne le na Kitajskem, policijska prepoznava obrazov razsaja tudi v EU. Tudi v Sloveniji!

Slo-Tech - Spletna stran Algorithmwatch je objavila izsledke ankete o uporabi tehnologije prepoznave obrazov, med policijami držav članic Evropske unije. Iz velike večine so prejeli odgovor, da tehnologijo bodisi že uporabljajo ali pa jo nameravajo vpeljati v naslednjih letih. Najmanj deseterica držav članic tako prepoznavo obrazov že uporablja, še pet pa jo bo vpeljalo v bližnji prihodnosti. Zgolj dve - Belgija in Španija - prepoznave obrazov (za zdaj) ne dovoljujeta. Pri ostalih članicah še čakajo na odgovor.

Prepoznava obrazov se prvenstveno uporablja pri nadzoru državnih meja, zlasti na letališčih, vedno bolj pa tudi pri preiskovanju kaznivih dejanj. Ponekod uporabljajo tudi različico, ki prepoznavo izvaja v realnem času, denimo za preprečevanje in kaznovanje nasilja na množičnih prireditvah ali zaradi iskanja oseb na javnih krajih, na Irskem pa na ta način preverjajo tudi upravičenost posameznikov do socialnih transferjev.

S tem je seveda kar nekaj problemov, tako tehnične kot pravne narave.

Glavni tehnični problem je seveda prenizka zanesljivost samodejne prepoznave, ki je doslej padla že na številnih preizkusih. Zanesljivost je tako še daleč od stoodstotne. A kot poudarjajo na Algorithmwatch, tudi 99% zanesljivost pomeni, da bo med 10.000 preverjanimi obrazi 100 lažno ustreznih. To pa za zdaj sploh ne pomeni zmanjšanja apetitov organov pregona, da tehnologijo vpeljejo v svojo vsakdanjo prakso ali pa njeno uporabo celo širijo.

Glavni pravni problem pa je seveda ta, da skoraj nobena od evropskih policij ni pripravljena svojim državljanom na transparenten in pošten način povedati, kaj točno počno s prepoznavo obrazov. Večina teh uporab namreč nima posebne zakonske podlage, temveč se policije zanašajo na "široko branje" splošnih določb o policijskem pridobivanju osebnih podatkov.

Slovenska policija za razliko od precej drugih evropskih vsaj ne skriva, kaj na tem področju počne. Algorithwatch je od naše policije prejel odgovor, da tehnologijo uporabljajo že od leta 2014. Glede na pojasnila njihove službe za odnose z javnostmi, naj bi šlo za projekt Face Trace, ki ga je policijo razvilo celjsko podjetje Cent. Gre za samodejno iskanje fotorobotov v najrazličnejših policijskih bazah, projekt je policija razpisala že leta 2011.

Težava je v tem, da je policija takrat (2001, 2004) ni imela nobene zakonske podlage za izvajanje avtomatizirane prepoznave obrazov. Pravzaprav je vprašljivo tudi, ali takšno podlago ima danes, ko je Face Trace očitno že v rabi. Novela zakona o nalogah in pooblastilih policije iz 2017 (ZNPPol-A) je v 112. člen resda vnesla omembo avtomatizirane obdelave osebnih podatkov, vendar to glede na slovensko zakonodajo o varstvu osebnih podatkov ter ustavnosodno prakso verjetno še vedno ni dovolj. Letos je namreč pred Ustavnim sodiščem padel podoben člen, ki je dovoljeval samodejno prepoznavo registrskih tablic, in sicer zato, ker ni posebej predpisoval, v katerih evidencah bo policija prepoznane tablice potem tudi dejansko preverila. Za to hibo pa trpi tudi omenjeni 112. člen, ki govori zgolj o primerjanju fotografij ene osebe s fotografijami druge osebe, ne pa tudi z iskanjem teh fotografij v specifičnih policijskih evidencah (npr. evidenci fotografiranih oseb, evidenci iskanih oseb, EUROPOL-ovih evidencah). Ker gre pri primerjanju obrazov za precej bolj invaziven poseg v zasebnost kot pa pri primerjanju avtomobilskih tablic, je povsem verjetno, da je celoten projekt že od začetka popolnoma nezakonit.

S Policije so nam na naše vprašanje odgovorili, da orodje za prepoznavo obrazov uporabljajo kot pripomoček pri delu, da na podlagi izdelanega fotorobota ali ustrezne fotografije, denimo storilca, v policijski evidenci fotografiranih oseb poišče zadetke oziroma najbolj podobne obraze. Aplikacija pri tem brska po bazi policijske Evidence fotografiranih oseb, letno ta način iskanja storilcev uporabijo med 20 in 50 krat. Pobudo za razvoj lastne rešitve je pred osmimi leti sprejel kolegij generalnega direktorja policije, pri čemer so jo predstavili tudi pisarni informacijske pooblaščenke, ki očitno ni imela pripomb, saj naj bi z njo uskladili način uporabe in delovanja aplikacije.

Od takrat je preteklo že kar nekaj časa, v katerem so se pokazale številne pasti in pomanjkljivosti te tehnologije, še bolj pa njeno invazivno poseganje v zasebnost in druge temeljne pravice posameznika. Da je temu tako, so medtem spoznali celo nekateri največji ponudniki tovrstnih orodij, ki so pozvali k bolj temeljiti pravni regulaciji področja. Kaj točno v zvezi s tem počne pisarna informacijske pooblaščenke - razen pisanja mnenj v skrbi, da ne bi kdaj slučajno uporabila svojih inšpekcijskih pooblastil - pa tudi ni jasno.

94 komentarjev

«
1
2

nekikr ::

Hi, hi, hi, riževci zabiti, pa njihova partija butasta. A ni šlo nekako tako še nedolgo nazaj? No, najbrž pa vseeno to nujno rabimo. Če ne drugega zaradi preprečevanja terorizma in skrbi za otroke!

;-) ::

Ravno zato imamo ta super komp naj povejo po resnici.

PaX_MaN ::

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Primoz ()

nekikr ::

Nekaj negativizma je v tem tvojem prispevku. Levaki ti bodo dali 10 točk nižjo družbeno oceno.

vostok_1 ::

Povzetek novice:






@Pax_Man
Awesome. Smo že na spisku torej.


@nekikr
Kje so sedaj tiste budale, ki so se leta 1980/90 smejale raznim Alex Jones-om itd.
Real-time opazujemo propad posameznikove avtonomije in folk se bodisi smeje, bodisi deny-a.
In preden uleti kako drugo budalo pa reče..."pa vostok, še nikoli nismo bili tako svobodni".
Depends on what freedom is to you. Za gledat cele dneve netflix, vrjetno res.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

jype ::

vostok_1 je izjavil:

Kje so sedaj tiste budale, ki so se leta 1980/90 smejale raznim Alex Jones-om itd.
Budale Alexa Jonesa jemljejo resno. Alex Jones nima nič proti kameram, nasprotno: Obožuje totalni fašizem.

Njega skrbi, kaj oblasti dajejo v vodo:



Budale pa še vedno vztrajate, da je problem v antifašizmu in tem, da je antifašizem maskiran in da so vse mačke lepe.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Markoff ()

poweroff ::

Zanimiv tvit razvijalca:
https://twitter.com/dejanmauer/status/7...

Gre pa za tole zgodbo:
https://www.slovenskenovice.si/crni-sce...

Iz zgodbe bi sicer sklepali, da je nasilna upokojenca prepoznal nekdo na Facebooku, vendar pa:

https://www.rtvslo.si/slovenija/ko-mora...

Izvedeli smo za primer naše bralke, ki jo je ustavila prometna patrulja, pri sebi pa ni imela nobenega osebnega dokumenta, zato so možje postave podatke, ki jim jih je navedla, preverili v računalniku v policijskem vozilu.

Takrat je opazila, da so se jim na zaslonu prikazale tudi njene fotografije - a ne le tiste uradne, ki jih ima na potnem listu, osebni izkaznici in vozniškem dovoljenju, pač pa tudi tiste, ki jih ima objavljene na svojem Facebooku.


Ampak vprašanje je, ali tukaj policija dela nekaj po svoje, ali je problem drugje?

In po mojem mnenju je problem drugje:

https://www.eticen.it/2019/12/12/sloven...

Še bolj se zadeva zaplete, ker je Informacijski pooblaščenec po lastnih besedah na Varuha človekovih pravic naslovil pobudo za ustavno presojo uzakonitve in uporabe večih tehnologij v policijske namene.

Varuh človekovih pravic je pobudo je na predlog Informacijskega pooblaščenca vložil na Ustavno sodišče, nanašala se je na presojo določb za uporabo brezpilotnikov, zbiranja in obdelave podatkov o letalskih potnikih (PNR) ter avtomatski prepoznavi registrskih tablic (ANPR). Pobude za presojo biometrijskih ukrepov pa Varuh žal ni vključil v svojo zahtevo za presojo ustavnosti, razlog za to odločitev pa nam ni znan.

O tem smo povprašali tudi Varuha človekovih pravic. Svetovalka Nataša Kuzmič je 13.12.2019 odgovorila:

Z vidika človekovih pravic ali temeljnih svoboščin je na abstraktni ravni mogoče problematizirati marsikatero zakonsko določbo, to pa je še posebej izrazito pri zakonih, ki urejajo delo(vanje) represivnih organov - in tak primer je tudi Zakon o nalogah in pooblastilih policije (ZNPPol). Varuh ima možnost, da zahteva tudi ustavnosodno oceno ustavnosti zakonodaje, vendar ta privilegij jemlje odgovorno in ga ne izkorišča nekritično. Vse prej kot redko je deležen pričakovanj in tudi pritiskov različnih skupin ali posameznikov, naj izpodbija ustavnost različnih zakonov in različnih razlogov. Vedno pa se o tem, ali bo vložil zahtevo za oceno ustavnosti ali ne, odloči na podlagi lastne ocene vseh relevantnih informacij in okoliščin. Enako je storil v konkretnem primeru z ZNPPol po sprejetju novele ZNPPol-A, ki ga je izpodbijal na treh različnih področjih, ne pa tudi z vidika biometrije. Eden od razlogov za takšno odločitev je bila tudi ocena Informacijskega pooblaščenca (IP), da civilna družba ni izražala resnih nasprotovanj glede uporabe tehnologije prepoznave obrazov s strani policije. Informacijski pooblaščenec bo inšpekcijski nadzor glede tega vprašanja opravil šele v letu 2020 in na tej podlagi morda oblikoval drugačno oceno. Vsekakor bomo pri Varuhu spremljali dogajanje, ne izključujemo niti možnosti vložitve nove zahteve za oceno ustavnosti, če bomo na podlagi zbranih informacij in okoliščin tako ocenili.


Skratka.

V Republiki Sloveniji imamo poseben organ, ki naj bi na podlagi lastnega strokovnega premisleka deloval kot varuh naše zasebnosti. Vendar pa se IP-RS o tem, kako naj se varuje naša zasebnost odloča glede na to ali civilna družba izraža nasprotovanje glede uporabe posameznih tehnologij, ali pa takšnega nasprotovanja ne izraža.

Skratka, namesto strokovnih odločitev, imamo odločanje glede na PR in všečnost javnosti???

"Oče odpusti jih, saj ne vedo kaj delajo..."
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()

juroz ::

to je pač leftardska politika.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: Poldi112 ()

ahac ::

A kot poudarjajo na Algorithmwatch, tudi 99% zanesljivost pomeni, da bo med 10.000 preverjanimi obrazi 100 lažno ustreznih.

Kar pomeni, da policiji, ki išče nevarnega morilca, ni treba ustavit in pregledat vseh 10000 ljudi, ampak samo 100...
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

k4vz0024 ::

Bolano.

poweroff ::

ahac je izjavil:


Kar pomeni, da policiji, ki išče nevarnega morilca, ni treba ustavit in pregledat vseh 10000 ljudi, ampak samo 100...

Seveda. Ker a) ko se išče nevarnega morilca so osumljenci VSI v državi in b) do sedaj policija sploh ni mogla delat brez face recognitiona, niti enega morilca niso uspeli najti...
sudo poweroff

ahac ::

Jasno, da niso osumljenci vsi... pa tudi tistih 100 ni.
Osumljenec je samo en, facial recognition pa omogoči, da pri iskanju tega enega osumljenca v skupini 10k ljudi ni treba pogledati 9999 ljudi, ampak samo 99.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

Riff ::

super se bo saj koga ujelo

jype ::

juroz je izjavil:

to je pač leftardska politika.
Ni čudno, da voliš napačne.

ahac je izjavil:

Jasno, da niso osumljenci vsi... pa tudi tistih 100 ni.
Osumljenec je samo en, facial recognition pa omogoči, da pri iskanju tega enega osumljenca v skupini 10k ljudi ni treba pogledati 9999 ljudi, ampak samo 99.
Awesome, zdaj lahko odpustimo vse policiste, teh 99 pa itak lahko pregleda tudi minister za obrambo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Aggressor ::

ahac je izjavil:

Jasno, da niso osumljenci vsi... pa tudi tistih 100 ni.
Osumljenec je samo en, facial recognition pa omogoči, da pri iskanju tega enega osumljenca v skupini 10k ljudi ni treba pogledati 9999 ljudi, ampak samo 99.


To seveda ne drži, ker vendar ne veš, kje se algoritem zmoti. Za 100% sigurnost bi moral še vedno ročno pregledat čisto vse.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

poweroff ::

Ne me narobe razumeti. To je super, da se policiji olajša delo. Saj, če bo algoritem našel napačno osebo, bo itak potem človek preveril in na koncu bo le treba neke dokaze za obsodbo.

Problem je v tem, da ko kamere postaviš na vsak vogal, dobiš Kitajsko.

Marsikdo tega ne razume. Tudi tega ne zakaj je "Kitajska" slaba. Pa čeprav tam vsi hodijo čez cesto izključno pri zeleni luči, se vozijo z bicikli, ne pijejo piva in vsak dan pojejo lepe pesmi o komunizmu. ;)
sudo poweroff

jype ::

poweroff je izjavil:

Ne me narobe razumeti. To je super, da se policiji olajša delo. Saj, če bo algoritem našel napačno osebo, bo itak potem človek preveril in na koncu bo le treba neke dokaze za obsodbo.
Haha.

zee ::

Treba je še dodati, da So slovenski policisti izredno nesposobni, zato jim nobena tehnologija ne bo prav dosti pomagala. Koliko odmevnih primerov je padlo prav zaradi nesposobnosti policije? Spomniti se je treba samo Balkanskega bojevnika, ko je slovenska policija povsem zaj* mednarodno akcijo, ali pa zdaj, ko meja s Hrvaško tako "pušča", da je le še vprašanje časa, kdaj bodo Slovenijo vrgli ven iz Schengenskega sistema. Da zgodbe o IMSI sledilcih niti ne omenjamo.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

stjan ::

Totalen nadzor je lahko samo v dobro naroda.
Za neprilagojene bomo pa že uvedli kakšne izobraževalne tečaje.

zee ::

stjan je izjavil:

Totalen nadzor je lahko samo v dobro naroda.
Za neprilagojene bomo pa že uvedli kakšne izobraževalne tečaje.


Severna Koreja je menda krasna...

Dopuščam sicer, da mi detektor sarkazma ne dela tako zgodaj.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

Markoff ::

poweroff je izjavil:

"Oče odpusti jih, saj ne vedo kaj delajo..."

Zaposlovanje družinskega kadra in ljubic vedno rezultira v najslabši negativni selekciji.
Res pa je, da so vse demokracije sveta izpostavljene krizi, saj vol-ivci dejansko volijo vse bolj nesposobne, pokvarjene in cinične osebke. Le zato, ker niso preudarni, racionalni in s tem - dolgočasni.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

tikitoki ::

Kaj ima dolgočasno sta z ksenofobije jo na katero zelo radi igrajo populistični politiki?

Swen F@tt ::

https://www.eticen.it/2019/12/12/sloven...

''Pogojnik je v tem primeru hudo problematičen in kaže na podobno prakso policije, kot jo je ta ubrala pri nakupu IMSI lovilcev. Skratka - policija se opremlja z vedno bolj naprednimi in invazivnimi tehnologijami nadzora, financira nakupe in razvoj tehnologije in programske opreme, nato pa retroaktivno išče legalizacijo teh tehnologij.''

Torej policija izvaja določene ukrepe povsem nezakonito. Šele mnogo let kasneje, ko se javnost malo prebudi pa morajo zadevo nekako upravičit in iščejo načine legalizacije, čeprav še vedno zadevo uporabljajo nelegalno?
To je podobno, kot bi končni uporabnik uporabljal prepovedane substance in ko bi ga dobili, bi se začel izgovarjat, da saj bo mogoče čez nekaj let pa zadeva legalna. Izjemno.
Logika mi pravi, če so vsa ta leta zadeve uporabljali nezakonito, sem prepričan, da zadevo interno uporabljajo kot po tekočem traku, za vse mogoče načine. Kdo jih nadzira?

Res dober vzgled, vsa čast policiji, z vsem nezakonitim početjem. Pred leti so na cesti nezakonito hitrostno izmerili znanca, ki je pravnik. Ta je vedel, da na izbrani točki ne bi smeli izvajati hitrostnih meritev. Po pritožbi se ni zgodilo nič. Predlog policijskih uslužbencev je bil, naj se ne spušča v pravne spore s policijo, saj primera ne bo dobil. Zadeva je šla naprej po pravnem postopku. Primer je dobil, brez problema, kar pa tudi kaže na strokovno neusposobljenost policijskih uslužbencev, njihov ego. Ne pravim da so vsi takšni, ampak naj si recimo vzamejo za vzgled britanske policiste, ki so zelo zaupanja vredni, transparentni, in kar se da pomagajo državljanom. Ljudje jih imajo dejansko zelo radi, jim zaupajo. Pri nas dobiš občutek, da je policija ločen organ, proti državljanom, in da naredijo vse, da dokažejo svoj prav, pa čeprav se velikokrat izkaže, da so sami v prekršku. Ne pravim, da se zgodi napaka sem ter tja, vsi jih delamo, ampak primerov napačnega delovanja policijskih uslužbencev je toliko, da lahko pišem o tem eseje - kot je napisal @zee. Skrajno nedopustno!
WingMan ^^

pegasus ::

Swen F@tt je izjavil:

Pri nas dobiš občutek, da je policija ločen organ, proti državljanom,
Koliko policajev poznaš osebno?

poweroff ::

Jaz sem sicer zelo kritičen do policije, precej sem pisal o IMSI catcherjih in podobnih po mojem mnenju nezakonitih praksah. Ampak mislim, da v povprečju slovenska policija dela dobro. Preiskanost resnih kaznivih dejanj je dobra, niso nasilni (kot npr. v ZDA), precej bolj kot v kakšni drugi državi se zavedajo pomena človekovih pravic. Seveda so stvari lahko vedno boljše, in prav je, da si prizadevamo za to, ampak slovenska policija pa še zdaleč ni tako slaba, ko se včasih skuša prikazati.

Je pa res, da so zaj* kar nekaj velikih primerov, ampak tukaj je vprašanje ali je to samo "krivda" policije, ali je mogoče problem v tožilstvu, ki bi po zakonu morali voditi policijo pri preiskovanju (pa jih večinoma prepustijo same sebi).

Poznam tudi kar nekaj navadnih sedanjih in bivših policistov, in so večinoma vsi zelo v redu ljudje. Je pa zelo velika razlika med navadnimi policisti in vodstvom. Moje mnenje je, da je vodstvu policije treba "gledati pod prste", da si dostikrat upravičeno zaslužijo kritiko, med tem ko se navadni policisti trudijo pri svojem delu.

Kot rečeno. Tole ni toliko problem policije, kot problem IP-RS, ki včasih ne ve čisto točno zakaj je bil ustanovljen in kaj so njihove naloge.
sudo poweroff

Swen F@tt ::

pegasus je izjavil:

Swen F@tt je izjavil:

Pri nas dobiš občutek, da je policija ločen organ, proti državljanom,
Koliko policajev poznaš osebno?

To sicer nima veze z mojimi slabimi izkušnjami iz preteklosti z njimi, vendar dva. En je bil sosošolec v osnovni, ne poznam njegovega dela in pristopa v uniformi, v privatnem življenju je v redu človek. Drugi ima višjo funkcijo kot navadni policaj, ima precejšen ego, ta se ga je velikokrat napil in imel fizično nasilne izpade nad svojo ženo. On je tudi v službenem času povzročil že dve prometni pod vplivom alkohola. V obeh primerih so se sicer z oškodovanci poravnali, kolegi mu ščitili hrbet in ni bilo problema, ampak že dejstvo, da je pijan vozil v službenem času, ni dobro. Kolegi so mu v prekršku pomagali, pove izjemno veliko. Taisti je povedal tudi ogromno zgodb, kaj vse se je počelo med službenim časom, še kakšno desetletje ali dvajsetletje nazaj.

Ko je bilo kaj, smo jih čakali, prišli so naduti, zadevo popisali po liniji najmanjšega odpora, ves čas so delovali skrajno zveličano, na trenutke tudi nesramno. Kot pravim, moje izkušnje niso dobre, je pa to precej subjektivne narave. Verjetno so vaški policaji veliko bolj človeški, saj je tudi celotna skupnost bistveno bolj povezana.
Rad bi naletel na kakšnega, ki bi mi spremenil mnenje. Nekoga ki pristopi z navdihom in da oškodovancu občutek, da dejansko mu je mar, da se stvar razreši. Razlika je samo v odnosu do ljudi.
Ker oba našteta poznam, sta tudi do mene zelo pokroviteljska, v preteklosti sta mi tudi svetovala in pomagala hitreje razrešit postopke, ampak to ne šteje, saj poznanstvo drastično spremeni način komuniciranja in spoštovanja. Govorim o policajih, katerih ne poznam in delujejo kot delujejo. Enako velja za vse veze in poznanstva. Če je nekdo do tebe dober človek, še ne pomeni da je generalno prijazen in korekten do drugih.

Glede na to, da je govora o nepravilnostih, bi še vedno rad izvedel ali ima policija pravno podlago za prepoznavanje obrazov, ali je vse skupaj nezakonito in kdo jih v tem primeru kontrolira?
WingMan ^^

Balandeque ::

To, da si nekomu zgolj podoben in se ti zgodi spektakularna aretacija, pri nas niti ni nemogoče. ;)
https://siol.net/novice/slovenija/spodl...
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

MrStein ::

zee je izjavil:

stjan je izjavil:

Totalen nadzor je lahko samo v dobro naroda.
Za neprilagojene bomo pa že uvedli kakšne izobraževalne tečaje.


Severna Koreja je menda krasna...

Itak. Nič kriminala. Nič korupcije. Nič kapitalizma.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

Swen F@tt je izjavil:

...
Primer je dobil, brez problema, kar pa tudi kaže na strokovno neusposobljenost policijskih uslužbencev, njihov ego. Ne pravim da so vsi takšni, ampak naj si recimo vzamejo za vzgled britanske policiste, ki so zelo zaupanja vredni, transparentni, in kar se da pomagajo državljanom. Ljudje jih imajo dejansko zelo radi, jim zaupajo. Pri nas dobiš občutek, da je policija ločen organ, proti državljanom, in da naredijo vse, da dokažejo svoj prav, pa čeprav se velikokrat izkaže, da so sami v prekršku. Ne pravim, da se zgodi napaka sem ter tja, vsi jih delamo, ampak primerov napačnega delovanja policijskih uslužbencev je toliko, da lahko pišem o tem eseje - kot je napisal @zee. Skrajno nedopustno!

Hec je, da to ni omejeno na policijo. Kot rečeno: negativna selekcija (Daj no! Vsi smo nadpovprečni! Ti samo kritiziraš! Glavno da je naš! saj poznamo metode...)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

PaX_MaN ::

Policija, 2014/5: "Izdelana je bila programska rešitev za avtomatizacijo obrazne prepoznave Face Trace, ki pa zaradi trenutne pravne nedorečenosti zaenkrat še ni v uporabi."
Policija, 2017: *dobi pooblastilo za obdelavo biometričnih podatkov v zakonu*
Policija, 2019: "Ubistvu ... veste ... am .... no ... Face Trace ... hmmm ... uporabljamo že od 2014."

Prišel je čas, ko policija ni samo šparovček, iz katerega se je jemalo, ampak se v policijo tudi vlaga.

- Tatjana Bobnar, policistka, generalna direktorica policije, 29. november 2019
?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

MrStein ::

Čas za vprašanje kakemu poslancu?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

blackbfm ::

Balandeque je izjavil:

To, da si nekomu zgolj podoben in se ti zgodi spektakularna aretacija, pri nas niti ni nemogoče. ;)
https://siol.net/novice/slovenija/spodl...


Kje vidis to spektakularno aretacijo? Ne pretiravaj

vostok_1 ::

MrStein je izjavil:

Čas za vprašanje kakemu poslancu?


A res misliš, da bo pomagalo?

Zadeva je neizogibna. Ljudje so z vsakim stoletjem prodali nekaj svobode za varnost in udobje. Počasi bomo vsi živeli 120 let, ampak bog ne dej, da bi kdaj prečkal prehod za pešce meter preveč zunaj.

Plebsi so pač plebsi, elita že od začetka civilizacije določa kaj in kako.
Ko smo plebsem dali internet, smo mislili, da sedaj pa ja bodo vsi informirani, izobraženi in preudarni. Izkazalo se je, da večino časa gledajo cat videos.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

jype ::

vostok_1 je izjavil:

A res misliš, da bo pomagalo?
Če ne boš volil Levice, potem ne bo.

vostok_1 ::

Ti res misliš, da Levica ne bo našla izgovora za implementacijo?

Kvečjemu še bolj. Desničarji se trenutno predvsem grebejo za denar in so pač sell-outi. Levičarjem pa je to ideološka imperativa. Nevtralizirat vse sovražnike razrednega boja.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

nsa_ag3nt ::

Če bo volil Levico pride Maduro in Venezuela v Slo.
Charming
NOT !


Mesec in Tomička na vladi ?
Jima nebi zaupal treh starih počasnih gosk pasti, kaj šele državo voditi v 21 stoletju.
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five

jype ::

Levica si je drznila v obravnavo poslat zakon, ki zakonsko zvezo redefinira kot zvezo dveh oseb, ker je tako prav. Vem, da bi vložili tudi zakonski predlog, ki prepoveduje uporabo masovnega zbiranja osebnih podatkov za represivne namene.

nsa_ag3nt je izjavil:

Jima nebi zaupal treh starih počasnih gosk pasti, kaj šele državo voditi v 21 stoletju.
Potem pa pač uživajte v fašizmu, vaš problem.

Okapi ::

Balandeque je izjavil:

To, da si nekomu zgolj podoben in se ti zgodi spektakularna aretacija, pri nas niti ni nemogoče. ;)
https://siol.net/novice/slovenija/spodl...

To samo pomeni, da je človek veliko slabši v prepoznavanju obrazov od računalnika. Če bi uporabili strojno prepoznavo obraza, se takšna pomota ne bi zgodila (oziroma bi se dogajala veliko redkeje).

Meni se je recimo že zgodilo, da sem imel težave na meji, ker se je policistu zdelo, da v potnem listu ni moja slika. Potem sem se moral na en list podpisati in se mu je zdelo, da tudi podpis ni tak, kot v potnem listu. Sodobna tehnologija bi me takrat rešila iz težav.

PreviousUser ::

Jype ima prav. Levica je recimo dala uporabo IMSI detektorjev v ustavno obravnavo, kar je zadržalo izvajanje tega dela zakona.

https://siol.net/novice/slovenija/ustav...

vostok_1 ::

Levica je tko kot EU. Oni so za zaščito prebivalcev...pod pogojem, da ima centralna oblast primat.
Desnica pač ne skriva, da ji gre samo zase. Levica je spravila že miljone ljudi pod rušo zavoljo dušebrižnosti.

Še posebej pa upam, da ne mislite na našo Levico.
Dati njim žezlo v roke, si raje nataknite vrvico okoli vratu.
Oni bi ukinli dopolnilno zavarovanje da...vprašite jih kaj pa bi ga nadomestilo...
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

vostok_1 ::

PS. Za tiste, ki so prebutasti, da bi razumeli.

Vprašajte naše Levičarje, kaj bi oni vse želeli.
Našteli bi celo listo reči.
That is exactly what they want...povsem diktirano, zbirokratizirano družbo...for the good of the people...of course.
Na pamet jim ne pride, da mogoče bi raje kaj manj, kot kaj več.

Vprašajte naključnega človeka, kaj bi naredil, če bi bil vladar sveta.
Če vam bo začel dolgovezno naštevati...potem veste, da imate opravka s potencialnim diktatorjem.
In v Levici so sami taki.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

jype ::

vostok_1 je izjavil:

Levica je tko kot EU. Oni so za zaščito prebivalcev...pod pogojem, da ima centralna oblast primat.
Motiš se. Pogoj, da ima centralna oblast primat, je skrajno boljševistična in nima z levico nobene zveze. Get your marxism straight.

vostok_1 je izjavil:

That is exactly what they want...povsem diktirano, zbirokratizirano družbo...for the good of the people...of course.
To bi radi desničarji, ne levičarji. Levičarji bi predvsem radi, da je pri svojih poslih omejena država, ki ima monopol nad legalnim nasiljem.

vostok_1 je izjavil:

In v Levici so sami taki.
You're full of shit and you know it.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

vostok_1 ::

Ti že veš, ker jih vse poznaš, ane?
Najbrž ste se spoznali v Rogu med seansami pohanja.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: paket ()

PreviousUser ::

vostok_1 je izjavil:

PS. Za tiste, ki so prebutasti, da bi razumeli.

Vprašajte naše Levičarje, kaj bi oni vse želeli.
Našteli bi celo listo reči.
That is exactly what they want...povsem diktirano, zbirokratizirano družbo...for the good of the people...of course.
Na pamet jim ne pride, da mogoče bi raje kaj manj, kot kaj več.

Vprašajte naključnega človeka, kaj bi naredil, če bi bil vladar sveta.
Če vam bo začel dolgovezno naštevati...potem veste, da imate opravka s potencialnim diktatorjem.
In v Levici so sami taki.


Bojda so v Levici tudi anarhisti. Anarhija pa je nasprotje birokraciji.

vostok_1 ::

Anarhiste je najlažje zmanipulirat. Tej nimajo nobenega reda in pač prej ali slej jih nekdo asimilira.
Anarhisti tudi nimajo nič oprijemljivega za ponudit plebsu, da bi se šel razrednega boja.

Anarhisti so res neki ideološki luzerji že v sami levici.
Revnih anarhistov ni veliko predvsem zato, ker revež potrebuje nekaj osnovnih dobrin, da lahko funkcionira...do teh pa najlažje pride s tem, da se pridruži neki levičarski skupini, ki jim obljubi, da mu jih bo priskrbela...aka. komunisti.
Jype si pač lahko privošči biti mednarodni anarhist. Ne rabi skrbet od kje bodo jutri prišla sredstva za nakup kruha...ali v njegovem primeru, letalske karte.

Anarhizma se bo eventuelno šla elita, z močno avtomatizacijo, potem ko se bo znebila plebsev.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

jype ::

Dej ti osnove preštudiraj, no. Da se ne boš smešil.

PreviousUser je izjavil:

Bojda so v Levici tudi anarhisti. Anarhija pa je nasprotje birokraciji.
Tako je.

Desničarji so pa "ordnung und disziplin" psihiči:

vostok_1 ::

jype je izjavil:

Dej ti osnove preštudiraj, no. Da se ne boš smešil.

PreviousUser je izjavil:

Bojda so v Levici tudi anarhisti. Anarhija pa je nasprotje birokraciji.
Tako je.

Desničarji so pa "ordnung und disziplin" psihiči:



Sem. Anarhizem se lepo sliši na papirju. V dosedanji praksi pa se je izkazal za čisto luzersko ideologijo.
Saj morda nekoč...ampak nikoli ne bo uspela po metodi, ki jo ti propagiraš.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

matijadmin ::

ahac je izjavil:

Jasno, da niso osumljenci vsi... pa tudi tistih 100 ni.
Osumljenec je samo en, facial recognition pa omogoči, da pri iskanju tega enega osumljenca v skupini 10k ljudi ni treba pogledati 9999 ljudi, ampak samo 99.


Osumljenih je lahko (in velikokrat tudi dejansko je) več, četudi je storilec le eden. A ne poznamo še tako preproste definicije? In ja, osumljenim (tudi tistim, ki niso storilci) se posega v temeljne človekove pravice in svoboščine, zato je prav, da so predpisane za preiskovalna dejanja učinkovite varovalke, pa tudi vzpostavljen nadzor. Si že slišal kdaj za dokazni standard? Ali pa, da mora policija imeti (pa tudi dokazati) utemeljen sum preden dobi od preiskovalnega sodnika odredbo za hišno preiskavo? Če se pa take pokvarljive reči počne mimo zakonskih pooblastil in sploh brez ustrezne zakonske podlage, jasno, tudi teh esencialnih varovalk ni in še manj logično bi bilo pričakovati, da se bo tisti, ki nekaj počne v sivi coni, sam sebe pošteno nadziral.
Vrnite nam techno!

Zgodovina sprememb…

Markoff ::

tikitoki je izjavil:

Kaj ima dolgočasno sta z ksenofobije jo na katero zelo radi igrajo populistični politiki?

Najprej boš moral razčistiti, da obstaja razlika med politiko nasprotovanja kakršnikoli imigraciji in politiko nasprotovanja masovni ilegalni migraciji. Ko boš znal to, boš morda postal level 2 citizen. Do levela 999 je še veliko XPjev.

In ne boš verjel, niti en politik* ne zagovarja masovne ilegalne migracije, vključno s trenutno vladno garnituro. Upam, da jih ne proglasiš za ksenofobe.

* drogozadetki iz Mirovnega inštituta niso politiki.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Clearview širi svojo aplikacijo po svetu. Tudi v Slovenijo?

Oddelek: Novice / Zasebnost
147721 (5480) zmaugy
»

Londonska policija mirno postavlja kamere za samodejno prepoznavo obrazov

Oddelek: Novice / NWO
419090 (7589) vostok_1
»

Ne le na Kitajskem, policijska prepoznava obrazov razsaja tudi v EU. Tudi v Sloveniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
9418505 (13722) Matko
»

Meje zbiranja bioloških sledi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
14638443 (35135) kuglvinkl

Več podobnih tem