» »

V Portlandu prepovedali prepoznavanje obraza tudi zasebnikom

V Portlandu prepovedali prepoznavanje obraza tudi zasebnikom

vir: CNet
CNet - Ameriško mesto Portland je sprejelo bržkone najbolj omejevalno uredbo glede rabe tehnologije za računalniško prepoznavo obraza v ZDA in svetu, saj jo je kategorično prepovedalo ne le policiji in drugim javnim službam, temveč tudi privatnim podjetjem.

Po ZDA se od lanske pomladi, ko je San Francisco zaoral ledino, širijo prepovedi izrabe avtomatskega prepoznavanja obraza na ravni mest. Posredi je vedno več očitnih pokazateljev, da so tovrstni algoritmi še zelo nezanesljivi v primerih, ko analizirajo pripadnike etničnih manjšin, temnopolte, starejše in ženske. Januarja je bil na takšni osnovi na primer po krivem aretiran temnopolti prebivalec Detroita, nakar je poleti tamkajšnja policija priznala, da se njihov algoritem v bistvu zmoti v večini primerov. San Franciscu so tako sledili še Boston, Oakland in nekatera druga mesta, a povsod so se omejitve dotikale prvenstveno javnih agencij, še posebej varnostnih.

V Portlandu pa se je mestni svet opogumil in soglasno sprejel prepoved ne le za policijo in druge državne agencije, temveč tudi zasebna podjetja, kar je prvi takšen primer ne le v ZDA, temveč tudi širše. Uredba pride v veljavo z začetkom prihodnjega leta in bo tako na primer prepovedovala rabo prepoznave kupcev v trgovinah ali na bencinskih črpalkah, pa letalskim družbam na letališčih in podobno. V Portlandu sicer nekatere trgovine že izkoriščajo algoritme za samodejno prepoznavo obsojenih tatov. K takšni odločitvi je bržkone pripomoglo dejstvo, da je v zadnjem času, med množičnimi protesti, tudi policija skušala za ljudmi špegati skozi nadzorne sisteme zasebnih podjetij.

Odločitev ima lahko daljnosežne posledice, če bo sprožila plaz podobnih odredb, in velikani s tega področja seveda niso navdušeni. Čeprav so IBM, Microsoft in Amazon junija načelno obelodanili, da bodo ustavili sodelovanje z organi pregona, dokler se rabe prepoznave obraza ne bo dodobra zakonsko opredelilo, pa je vseobsežna prepoved portlandskega tipa zanje seveda občutno bolj kočljiva. Zato ni presenečenje, da so v Amazonu aktivno lobirali proti sprejetju. Mimogrede; Bezosovo podjetje je v upravo sprejelo Keitha Alexandra, nekdanjega šefa agencije NSA v času prebega Edwarda Snowdna. Toda ta ukrep je bržkone bolj posledica odmevnega neuspeha v projektu JEDI in ne nujno stvar tehnologij nadzora.

4 komentarji

NubCake ::

Naj se prepove še na ravni EU, pa bo ql :)

Dober video:

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: NubCake ()

Furbo ::

Potem tam ne smem odklepati iphone z obrazom?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Jarno ::

"Bezos the hardliner!" Stvari postajajo romantične. Sicer pa mestni svet Portlanda verjetno uveljavlja voljo glasnega oz. agresivnega dela populacije in odločitev morda nima demokratičnih osnov.

Posredi je vedno več očitnih pokazateljev, da so tovrstni algoritmi še zelo nezanesljivi v primerih, ko analizirajo pripadnike etničnih manjšin, temnopolte, starejše in ženske.


Portland Demographics

According to the most recent ACS, the racial composition of Portland was:

White: 77.10%
Asian: 8.06%
Black or African American: 5.76%
Two or more races: 5.51%
Other race: 2.13%
Native American: 0.75%
Native Hawaiian or Pacific Islander: 0.69%


Samo kot zanimivost.
#65W!

Oberyn ::

Jarno je izjavil:

Sicer pa mestni svet Portlanda verjetno uveljavlja voljo glasnega oz. agresivnega dela populacije in odločitev morda nima demokratičnih osnov.

Posredi je vedno več očitnih pokazateljev, da so tovrstni algoritmi še zelo nezanesljivi v primerih, ko analizirajo pripadnike etničnih manjšin, temnopolte, starejše in ženske.



Ne vem no. Jaz bi rekel, da unija naštetih skupin predstavlja veliko večino prebivalstva, na oko mogoče preko 80%. Vsaj če je seznam skupin mišljen tako, kot je napisan. Izpadejo samo ne-starejši beli moški. To bi bila potem kar v redu demokratična osnova.

Mene bolj moti to, da prepoved utemeljujejo na nezanesljivosti delovanja. Če bi bilo prepoznavanje 100%, bi bilo pa vse v redu, ali kako? Prepoved bi morala biti osnovana na tem, da je tako prepoznavanje za normalno delovanje normalne človeške družbe nevzdržno. Tako lahko ravnaš z govejo živino v hlevu, z ljudmi pa pač ne.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ne le na Kitajskem, policijska prepoznava obrazov razsaja tudi v EU. Tudi v Sloveniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
9418705 (13922) Matko
»

V San Franciscu prepovedali samodejno prepoznavanje obrazov

Oddelek: Novice / Zasebnost
1212681 (11751) Cr00k
»

V ZDA potihem nastaja baza zvočnih podpisov zapornikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8916294 (12653) tony1
»

Facebook izklopil prepoznavo uporabnikov za vse EU uporabnike (or so we're told)

Oddelek: Novice / Zasebnost
227850 (5668) |GrEgOr|

Več podobnih tem