» »

Srebro in bron za Slovenijo na 15. evropski naravoslovni olimpijadi

Srebro in bron za Slovenijo na 15. evropski naravoslovni olimpijadi

Slo-Tech - Začel se je letošnji cikel mednarodnih olimpijad iz znanja za srednješolce, ki so ga slovenski predstavniki dobro otvorili. Na 15. evropski naravoslovni olimpijadi (EUSO), ki je prejšnji teden potekala na Danskem, sta slovenski ekipi osvojili srebrno in bronasto medaljo. Ekipa, ki so jo sestavljali Klemen Bogataj (Gimnazija Škofja Loka), Aleš Globočnik (Gimnazija Kranj) in Maša Predin (II. gimnazija Maribor) je med 50 sodelujočimi ekipami iz 24 držav osvojila srebrno medaljo (8. mesto), medtem ko so Ana Meta Dolinar, Tijan Prijon (oba Gimnazija Bežigrad) in Jon Judež (Gimnazija Novo mesto) osvojili bronasto medaljo.

Tekmovanje je potekalo v Københavnu od 7. do 14. maja. Prvi tekmovalni dan je bil v torek, ko so tekmovalci raziskovali prave vzorce iz vrtin v ledenem pokrovu z Grenlandije. Z biološko, fizikalno in kemijsko analizo ledu so morali raziskati podnebje, rastlinje in živalstvo pred več sto in tisoč leti. Drugi tekmovalni dan je bil v četrtek, ko so morali analizirati Severno morje in možnost izgradnje bioreaktorjev za mikroalge.

Gre za zahtevno tekmovanje, kjer morajo dijaki prikazati zaokroženo znanje kemije, fizike in biologije. Ker rešujejo eksperimentalne probleme, morajo biti spretni laboratorijskih tehnik, ki so lastne navedenim vedam. Tekmovanje ekip treh tekmovalcev, kateri si morajo med seboj pomagati in se dopolnjevati (ne gre za papirnato ekipno tekmovanje, kjer bi sešteli rezultate, temveč ekipa skupaj rešuje probleme), pa pomeni, da so izjemno pomembne tudi timske veščine.

Prvo mesto so osvojili Madžari, zlate medalje pa so osvojile še ekipe iz Estonije, Hrvaške, Nemčije in Češke. Slovenska ekipa je z 8. mestom dosegla enega najboljših rezultatov in le za las zgrešila prvo peterico, ki je bila zlata. Spomnimo, da so Slovenci lani na tem tekmovanju osvojili svojo prvo zlato medaljo s četrtim mestom.

Prihodnje leto bo tekmovanje od 28. aprila do 5. maja potekalo v Ljubljani v organizaciji ZOTKS, UL FKKT, UL FMF in UL BF.

2 komentarja

Starodavni ::

Zanimivo in vse čestitke zanje.

Bi pa znalo biti možno, da sem jih srečal na brniku, ko sem čakal na drug let na dan 14. 5., medalje so imeli take kvadraste. Samo nisem povprašal od kje so prišli in kje so tekmovali :)

fireice ::

Cestitke vsem!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fiziki na olimpijadi trikrat bronasti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
103624 (2741) koyotee
»

Slovenija na matematični olimpijadi rekordno

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
55853 (5226) imagodei
»

Fiziki štirikrat bronasti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
53985 (3273) elfin
»

Slovenija rekordno: dvakrat srebro na EUSO 2013

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
115652 (4432) Unknown_001
»

Slovenija osvojila srebro in bron na EUSO 2011

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
168352 (7498) $%&/()

Več podobnih tem