» »

Kemiki na olimpijadi izenačili slovenski rekord

Kemiki na olimpijadi izenačili slovenski rekord

Slo-Tech - Letošnji pregled slovenskih uvrstitev na olimpijadah iz znanja za srednješolce tradicionalno zaključujemo s kemiki, ki so danes prejeli svoja odličja. Na 53. mednarodni kemijski olimpijadi, ki bi bila morala potekati na Japonskem, a je zaradi epidemije kot vse preostale pristala v virtualnem formatu, so iz Slovenije sodelovali Patrik Žnidaršič (Gimnazija Vič), Simon Bukovšek (Gimnazija Kranj), Jernej Birk (Gimnazija Novo mesto) in Vid Kavčič (Gimnazija Bežigrad). Vračajo se z imenitno bero, saj sta Patrik Žnidaršič in Simon Bukovšek osvojila srebrni medalji, Jernej Birk bronasto odličje, Vid Kavčič pa pohvalo. To je največji uspeh v zgodovini in izenačitev rekorda iz leta 2017. Nekajkrat se je že bilo zgodilo, da so tekmovalci domov prinesli štiri medalje, a so bile tedaj le bronaste.

Mednarodna kemijska olimpijada je bila prvič izvedena leta 1968 in sodi skupaj s fiziko (1967) in matematiko (1959) med najstarejše in najuglednejše olimpijade iz znanja. Na letošnji je tekmovalo 308 tekmovalcev iz 77 držav. Prva štiri mesta so to pot romala na Kitajsko, najboljši Evropejec pa je bil Mircea Raul Bodrogean iz Romunije na šestem mestu. Patrik Žnidaršič je osvojil odlično 69. mesto, Simon Bukovšek pa 87. mesto.

Tekmovanje je potekalo na daljavo. Slovenski tekmovalci so ga opravljali na ljubljanski kemijski fakulteti, kjer so pod nadzorom domačih mentorjev in tujih nadzornikov reševali teoretične naloge. Za eksperimentalne naloge, ki sicer predstavljajo polovico tekmovanja (ki običajno obsega dva tekmovalna dneva), letos ni bilo možnosti, a bo že drugo leto vse po starem, obljubljajo. Prihodnje leto bo tekmovanje v Tianjinu na Kitajskem. Slovensko ekipo bo na podlagi rezultatov državnega tekmovanja iz kemije, ki služi kot vstopna točka v celoletne priprave in kvalifikacije izbrala Zveza za tehniško kulturo (ZOTKS). Tekmovanje je odprto vsem srednješolcem.

Na letošnjih olimpijadah (fizika, kemija, matematika, informatika, lingvistika/logika) je 27 slovenskih tekmovalcev osvojilo štiri srebrne medalje, sedem bronastih in štiri pohvale. Olimpijada iz astronomije pa bo šele novembra v Bogoti. Tudi od tam se vsako leto vrne še kakšna medalja.

1 komentar

nejc45 ::

katastrofalna slika
nejc


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Trikrat bron na kemijski olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
83166 (1984) SaulGoodman
»

Uspešno leto olimpijad zaokrožili trikrat bronasti biologi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
74036 (3325) janig
»

Zgodovinski uspeh Slovencev na evropski naravoslovni olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2810278 (8087) St753
»

Srebro in dvakrat bron na kemijski olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
63005 (1934) Matija82
»

Bron na računalniški olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
54214 (3535) elKaktus

Več podobnih tem