» »

Slovenija s srebrom in bronom rekordno na EUSO 2012

Slovenija s srebrom in bronom rekordno na EUSO 2012

Slovenska ekipa na EUSO 2012 z mentorji. Z leve: Matej Huš, Lovro Kotnik, Lidija Magdevska, Bruno Marinič, Klara Nosan, Julija Gorenc, Tatjana Durmič, Miha Rihtaršič, Anita Nose.

Slo-Tech - Iz tople in sončne Vilne, kjer se je pravkar končal tekmovalni del 10. evropske naravoslovne olimpiade (EUSO 2012), ki poteka med 22. in 29. aprilom, sporočamo dobre novice. Slovenski ekipi sta na tem vsakoletnem tekmovanju dijakov prvih in drugih letnikov gimnazij, ki se pomerijo v reševanju interdisciplinarnih eksperimentalnih ter teoretičnih nalog s področij biologije, kemije in fizike, osvojili srebrno in bronasto medaljo. Letos je število sodelujočih držav naraslo na rekordnih 22 - iz evropske druščine manjkajo le še Francija, Finska, Malta, Poljska in Velika Britanija - rekorden pa je tudi slovenski izkupiček.

EUSO je svojevrstno tekmovanje, ki se je prvikrat odvilo leta 2003 in od takrat vztrajno raslo in pridobivalo nove udeležence. Od ostalih mednarodnih olimpiad v znanju se razlikuje v štirih pomembnih točkah. Prvič, namenjena je dijakom 1. in 2. letnikov in ne starejšim, da tako dobijo prve izkušnje na mednarodnih tekmovanjih, odkrijejo zanimanje za naravoslovje in znanost ter spoznajo nove prijatelje iz drugih držav. Drugič, tekmovanje je omejeno na države Evropske unije, zato je rivalstva manj, ozračje pa precej bolj sproščeno. Še pomembnejši razliki sta timsko delo, saj vsaka država prijavi dve ekipi s po tremi tekmovalci, ki tekmujejo skupaj, in interdisciplinarnost, saj vse naloge kombinirajo znanje iz biologije, fizike in kemije.

Slovenija je letos nastopila šestič. Njene barve so branili Julija Gorenc (Gimnazija Novo mesto), Bruno Marinič (II. gimnazija Maribor) in Miha Rihtaršič (Gimnazija Škofja Loka) v ekipi A ter Lovro Kotnik (Šolski center Slovenj Gradec), Lidija Magdevska (Gimnazija Bežigrad) in Klara Nosan (I. gimnazija v Celju) v ekipi B.

Tekmovanje traja teden dni, tekmovalci pa imajo dva tekmovalna dneva. Vsakokrat imajo na voljo štiri ure časa, da v laboratoriju izvedejo eksperimentalne naloge, zapišejo in ovrednotijo rezultate ter odgovorijo na teoretična vprašanja. Ostale dni izkoristijo za organizirane ekskurzije, športne ekskurzije in druženje. Mentorji medtem večino časa preživijo v konferenčni sobi, kjer dolgo v noč usklajujejo in glasujejo o končni verziji nalog, jih prevajajo v materne jezike tekmovalcev, ocenjujejo njihove izdelke in jih zagovarjajo pred komisijo.

Na EUSO zlato medaljo osvoji do 15 odstotkov najboljših ekip, nadaljnjih 30 odstotkov srebrno, preostali pa bronasto. Slovenija je svoji prvi žlahtnejši odličji osvojila lani in predlani, ko je bronastim odličjem dodalo še vsako leto po eno srebro. Letos se jim pridružuje še tretja srebrna medalja, ki jo je dobila ekipa A za 10. mesto med 44 tekmujočimi, kar je najboljši dosežek slovenskih udeležencev v zgodovini.

Zmagala je ekipa A Estonije. Prihodnje leto bo EUSO konec marca v Luksemburgu. Letošnja sezona olimpiad v znanju se je s tem začela.

14 komentarjev

marS ::

evo, čestitam, pohvalno. Redke lastovke, še več jih rabimo ;)
...no more heroes...
https://ilbis.com/

pijavka ::

Zakon! Bravo!

krneki0001 ::

Pohvalno.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

KoMar- ::

Bravo!

Kiborg ::

Bravo! Le tako naprej!

Mesar ::

bravooo! mogoče bo drugo leto zlato! al pa ne
Your turn to burn!

P4ajo ::

marS je izjavil:

Redke lastovke, še več jih rabimo ;)

Komentiram (kot že datum in ura povesta) zaradi lepšega, ampak tale pesimističnost in nizka samozavest je tragična.
Mislim, da je najmanjši problem Slovenije mlad, nadarjen kader.
Rabimo samo njim primerne pogoje za zaposlitev, ker realnost je taka, da bodo zelo verjetno kmalu odšli.
Pa nikakor nisem ponosen na tiste, ki odidejo ven "iz te zakotne luknje" (ki je za življenje vseeno povsem lepa stvar), kot nekateri, sploh na tem forumu radi povedo... ampak realnost je, da je slovenski trg dela premajhen za tako visoko sposoben kader.

anyway...čestitke.

morbo ::

To se tudi jaz sprašujem, namreč koliko od teh dijakov / študentov ki vsako leto pokasirajo razne nagrade, sploh potem ostane ali namerava ostati v Slo. Potenciala imamo vsaj toliko kot katerakoli druga država, le izkoristit ga ne znamo najbolj.

Ko potem gledaš razne 'vlade' (bolj primerna beseda so 'režimi', imo) ki tekom let največ časa in energije porabijo za ukvarjanje z aferami, bi najraje vzel šotgan v roke...

guest #44 ::

Pri nas je vse kul ko se gre za neko splošno kazanja znanja nadaljna šolanje v Sloveniji te skoraj nič ne motivira k sodelovanju s trgom oz. poslovno podkuje. Faks te tudi skoraj nič kreativno spodbuja.

Furbo ::

Zakaj se mi FF sesuje če kliknem na zgornjo sliko?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Fritz ::

Furbo je izjavil:

Zakaj se mi FF sesuje če kliknem na zgornjo sliko?


Tudi Chrome in IE9...

Fave ::

Matej Huš? Pisec novic in mentor?

Čestitke vsem!
My mind's a hyper tool that fixes everything.

Fritz ::

Jp, pozabil dodati čestitke, sorry. Mateju pa pohvala in zahvala, ne samo za mentorstvo temveč tudi za vse članke ter znanje in čas, ki ga deli z nami.

Icematxyz ::

Čestitam za dosežen uspeh.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zgodovinski uspeh Slovencev na evropski naravoslovni olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2810693 (8502) St753
»

Slovenija na evropski naravoslovni olimpijadi prvikrat osvojila zlato in srebro

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
107903 (5733) loki0101
»

Srebro in bron za Slovenijo na evropski naravoslovni olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
56276 (5349) LJ4L
»

Slovenija rekordno: dvakrat srebro na EUSO 2013

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
115818 (4598) Unknown_001
»

Slovenija osvojila srebro in bron na EUSO 2011

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
168424 (7570) $%&/()

Več podobnih tem