» »

Srebro in bron za Slovenijo na evropski naravoslovni olimpijadi

Srebro in bron za Slovenijo na evropski naravoslovni olimpijadi

Slo-Tech - V Atenah se je zaključila vsakoletna Evropska naravoslovna olimpijada, na kateri je Slovenija osvojila srebro in bron. Čeprav smo po žlahtnosti kovin nekoliko zaostali za lanskim dosežkom (dvakrat srebro), predstavlja tokratno srebro najboljšo uvrstitev v zgodovini, ki ga je do zlata ločila le malenkost.

Sezono olimpijad v znanju za srednješolce že nekaj let tradicionalno začenja Evropska naravoslovna olimpijada (EUSO), ki je namenjena dijakom 1. in 2. letnikov srednjih šol. Kot poudarjamo vsako leto, se od ostalih velikih olimpijad razlikuje v treh izjemno pomembnih točkah in več manjših podrobnostih. Bistvene razlike so poudarek na skupinskem delu, saj tekmujejo po dve ekipi s tremi tekmovalci iz držav EU (letos vseh razen Velike Britanije, Poljske in Malte), multidisciplinarnost, saj tekmovalci rešujejo prepletene naloge iz kemije, biologije in fizike, ter eksperimentalni vidik, saj se vse naloge izvajajo v laboratoriju, čeprav vsebujejo tudi nekaj računanja in poznavanja dejstev. Letos so tekmovalci določali lastnosti oljčnega olja in slane vode (naloge si lahko pogledate tukaj), kar ni presenetljivo glede na lokacijo tekmovanja.

Slovenija je spet tekmovala z dvema ekipa. Odlično 10. mesto (88 odstotkov dosegljivih točk) izmed 50 ekip je dosegla naša ekipa A, ki so jo sestavljali Klemen Kovač, Domen Kulovec in Uroš Prešern (vsi Gimnazija Novo mesto), s čimer so si prislužili srebrno medaljo in le za dve mesti zaostali za zlatom. Ekipa B, ki so jo sestavljali Jakob Fabjan (Šolski center Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija), Jaka Pelaič (Gimnazija Škofja Loka) in Živa Ramšak (II. gimnazija Maribor), je prejela bronasto medaljo (77 odstotkov).

Absolutni zmagovalci so po dvoletnem premoru znova postali Madžari s svojo prvo ekipo, drugo in tretje mesto pa sta romali v Romunijo in na Češko. Lanski zmagovalci Nemci so letos osvojili četrto in peto mesto. Skupno so podelili osem zlatih medalj in 17 srebrnih medalj.

Prihodnje leto bo tekmovanje v avstrijskem Celovcu med 26. aprilom in 2. majem. Izbor slovenske ekipe se bo začel novembra s šolskim tekmovanjem iz naravoslovja, ki se ga lahko udeležijo vsi dijaki 1. in 2. letnikov srednjih šol, in zaključil po novem letu z državnim tekmovanjem. Pravočasno pocukajte za rokav svoje profesorje biologije, fizike ali kemije.

5 komentarjev

fireice ::

Cestitke!

Mipe ::

Kapo dol.

Ampak suknjič čez pižamo na tak dogodek? :| No, saj to ni važno, glavno, da ima glavo na pravem mestu!

alexa-lol ::

Čestitke

Me pa zanima kaj na Madžarskem delajo s tekmovalci da dosegajo take uspehe.

BlackMaX ::

Mipe je izjavil:

Kapo dol.

Ampak suknjič čez pižamo na tak dogodek? :| No, saj to ni važno, glavno, da ima glavo na pravem mestu!Istega mnenja :D

Ampak res so majstori :) Samo tko naprej.

LJ4L ::

Bravo naši!
LP from LJ


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zgodovinski uspeh Slovencev na evropski naravoslovni olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
289745 (7554) St753
»

Slovenija na evropski naravoslovni olimpijadi prvikrat osvojila zlato in srebro

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
107375 (5205) loki0101
»

Slovenija rekordno: dvakrat srebro na EUSO 2013

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
115498 (4278) Unknown_001
»

Slovenija s srebrom in bronom rekordno na EUSO 2012

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
145896 (4964) Icematxyz
»

Slovenija osvojila srebro in bron na EUSO 2011

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
168122 (7268) $%&/()

Več podobnih tem