» »

Pobuda za več etike v tehnoloških podjetjih

Pobuda za več etike v tehnoloških podjetjih

Protest Googlovih zaposlenih v mestu Sunnyvale

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Aktivisti neprofitne organizacije Fight for the future so v Silicijevi dolini zagnali etično kampanjo, s katero želijo spodbuditi žvižgače k obveščanju javnosti o neetičnih dejanjih svojih delodajalcev.

V ta namen so postavili spletno stran Speakout tech, ki s pomočjo orodja SecureDrop omogoča varno posredovanje takih informacij in poziva zaposlene v tehnoloških podjetjih, da se samoorganizirajo. Spletna stran se te dni promovira tudi z oglasi prek Googlove in Facebookove oglasne platforme. Fight for the future je zato začel tudi crowdfundiung kampanjo za financiranje promocije svojega delovanja.

Organizacije Fight for the future se sicer spomnimo iz lanskega leta, ko je sprožila proteste proti podjetju Salesforce, ki je s svojo programsko opremo podprlo ameriški Urad za imigracijo in carine (Immigration and Customs Enforcement oz. ICE) pri izvajanju protimigrantske politike predsednika Donalda Trumpa.

Sicer pa je bilo lansko leto v ZDA kar nekako v znamenju tovrstnih delavskih uporov. Zaradi sodelovanja z ameriškimi obmejnimi organi, so denimo protestirali zaposleni pri Microsoftu. Iz precej podobnih razlogov se je delavski srd vsul tudi na vodstvo Amazona. Še najbolj revolucionarno pa so bili razpoloženi Googlovi zaposleni, ki so najprej zahtevali prekinitev sodelovanja s Pentagonom na področju umetne inteligence, pa zaradi cenzorsko prilagojenega iskalnika na Kitajskem, nekako v istem času pa se je zgodil tudi znameniti "walkout", s katerim so želeli opozoriti na spolno nadlegovanje in neenako obravnavanje zaposlenih v podjetju.

3 komentarji

Markoff ::

Ker nekatera neetična dejanja delodajalcev vključujejo vojaške skrivnosti, bi rad videl, kako bodo zaščitili žvižgače v takih primerih. V Guantanamu npr. nimajo odvetnikov, niti človekovih pravic.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Ghost7 ::

Sam si si odgovoril, zakaj je žvižgačev tako malo. Ker, ko jo enkrat zakuhaš velikanom, precej tvegaš... Mogoče se ne sekirajo toliko zaradi sebe (načeloma si lahko pošlje kuglo med oči), amapk zaradi družine/sorodnikov.

In naveden: SecureDrop
Mu lahko zaupaš toliko, da ne tvegaš navedenega v prvem odstavku?

Pika na i ::

Ne vem zakaj bi bilo v teh. podjetjih kaj drugače kot v vseh ostalih. Ljudje se pač nočejo izpostavljati, ker so posledice lahko hude.
Varno posredovanje informacij? Ta je res lovska.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj Apple noče odkleniti iPhona? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
5616814 (13329) proto
»

X-Men: Dark Phoenix (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
6812748 (7037) yoco
»

Kako je britanski GCHQ vdrl v belgijski Belgacom

Oddelek: Novice / Varnost
3823117 (19855) matijadmin
»

Voyage Century Online

Oddelek: Igre
71640 (1204) -=aVa=-
»

Začenjajo se blokade The Pirate Baya (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
7210822 (7386) urban99

Več podobnih tem