» »

Možganski vsadek omogočil komunikacijo s paralizirano osebo

Možganski vsadek omogočil komunikacijo s paralizirano osebo

Science - Švicarski in nemški raziskovalci so s pomočjo možganskega vsadka prvič omogočili najosnovnejšo komunikacijo s popolnoma paraliziranim pacientom.

Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) je kronična, napredujoča degenerativna bolezen motoričnega živčevja, pri kateri bolniki postopno izgubljajo nadzor nad telesom; običajno najprej v okončinah, nato pa v poznejših fazah tudi pri življenjsko pomembnih funkcijah, kot je dihanje. Takšna nesreča je leta 2015 zadela še neimenovanega Nemca, ko so mu pri 30 letih diagnosticirali ALS. Že leto pozneje so ga morali priključiti na aparat za strojno predihavanje, vse težja pa je bila tudi komunikacija z njim. Najprej je uporabljal podobno metodo kot Stephen Hawking: nadzor s pomikanjem očesa, s katerim je izbiral črke s posebne mreže. Toda v nekaj letih je izgubil še sposobnost nadzora očesnega zrkla in pred tremi leti je padla odločitev, da poskusijo še z zadnjo možnostjo, invazivnim možganskim vsadkom, oziroma vsaditvijo elektrod. Postopek je stekel konec leta 2019, ko so dobili odobritev nadzornih komisij.

Proces, ki traja že vse odtlej, so na kliniki univerze v Tübingenu pričeli tamkajšnji strokovnjaki v navezi s švicarskim inštitutom za bioinženiring Wyss in organizacijo ALS Voice, metode pa so popisane v članku za Nature Communications. Možakarju so v predel motoričnega režnja vstavili dve elektrodi velikosti nekaj kvadratnih milimetrov. Toda najprej jih je čakalo več neprijetnih presenečenj, zaradi katerih se projekt eno leto ni premaknil nikamor. Pacient ni uspel nadzorovati smernika z mislijo na gibe, kar so strokovnjaki radi uporabljali pri dosedanjih metodah komunikacije s paraliziranimi osebami. Namesto tega so morali Nemci in Švicarji uporabiti drugačen pristop: pacienta so naučili z mislimi ojačati ali oslabiti signal možganskih valov, da je na ta način lahko začel sporočanje v binarni govorici, se pravi z "da" ali "ne".

Danes komunikacija torej poteka tako, da mora osebje iz Nemca s serijo odgovor vleči črko za črko. Hitrost znaša okoli eno črko na minuto - a že to je za takšnega bolnika, ki se sicer sploh ne bi mogel sporazumevati z okolico, razlika med dnevom in nočjo. Primer je za strokovnjake zanimiv iz več razlogov, ne zgolj zaradi prvenstva pri interakciji z docela paralizirano osebo. Zaenkrat je še uganka, zakaj bolnik ne more bolje izkoriščati motoričnega režnja in raziskave lahko dajo odgovor na to, kako ALS napreduje v samih možganih. Ker ima Nemec elektrode že dolgo v glavi, obenem poteka tudi preučevanje, kako zabrazgotinjenje okoliškega tkiva vpliva na njihovo učinkovitost in do kakšnih stranskih učinkov lahko pripelje dolgotrajna vsaditev tovrstnih naprav. Zaenkrat strokovnjaki predvidevajo, da se bodo takšne sorte posegi množičneje razširili v 10 do 15 letih.

6 komentarjev

mrTwelveTrees ::

Jaz sem mnenja da ti taki ljudje imeli opcijo odločati o svoji usodi ko so še vsaj malo prisebni, če bi si želeli oditi na drugi svet bi jim to morali dovoliti, seveda z varovalkami da se to nebi izkoriščalo. Drugače pa podpiram take tehnologije.

filip007 ::

1 leto je imel časa, saj veš kako je danes, če ne boš sam bo zavarovalnica odločila namesto tebe, tako ali drugače.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

feryz ::

A jim ne more sporočiti, če je sploh še vredno vegetirati? Najbrž ga to ne vprašajo.
Imajo več koristi, če 24 ur na dan bulji v strop. To pa je mučenje. Samica v lastnem telesu.
Škoda ker nič ne piše, koliko naj bi bil še priseben. Če vejo.

DostMam ::

Zadeva traja že 7 let. Človek ni v to stanje padel iz danes na jutri, zato je bolj verjetno, da se je tekom napredovanja bolezni jasno dogovoril z zdravniki, kot da povprek domnevamo, da so slednji frankensteini, ki mu pijejo kri. Zato, ker se jim to dopade.

crystal ::

DostMam je izjavil:

Zadeva traja že 7 let. Človek ni v to stanje padel iz danes na jutri, zato je bolj verjetno, da se je tekom napredovanja bolezni jasno dogovoril z zdravniki, kot da povprek domnevamo, da so slednji frankensteini, ki mu pijejo kri. Zato, ker se jim to dopade.

Tocno to. Pomoje je ta clovek zelo vesel da lahko se vidi svojo zeno in otroka. Poglejte raje, kaj so njegove prve besede ki jih je napisal. Clovek si ne zeli umret nikakor.

darkolord ::

Če bi pametnjakoviči prebrali original članek, bi bilo seveda vse jasno:

He told the team he wanted an invasive implant to try to maintain communication with his family, including his young son.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Musk pokazal novo generacijo Neuralinkovega možganskega vsadka

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
208560 (5609) digitalcek
»

Napredek v nadzoru eksoskeleta z možganskimi valovi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
63043 (2371) Markoff
»

Znanstveniki prevedli možgansko aktivnost v govor

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
65529 (3467) RatedR
»

Preboj v prevajanju možganske aktivnosti v govor

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
55072 (3327) Timurlenk
»

Nova vrsta možganske elektrode se pogovarja v obe smeri

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
106153 (5003) Matevz96

Več podobnih tem