» »

Korak bližje k upravljanju računalnika z mislimi

Korak bližje k upravljanju računalnika z mislimi

BBC - Po poročanju BBC News, je skupina ameriških znanstvenikov razvila posebno pokrivalo s 64 elektrodami, s pomočjo katerega je mogoče z mislimi upravljati računalnik.

Elektrode namreč prevedejo možgansko aktivnost v ukaze za premikanje miškinega kazalca, naprava pa je bila že uspešno preiskušena na štirih posameznikih. Prednost naprave je tudi v tem, da je neinvazivna, torej elektrod ni treba "vgraditi" v človeško telo s kirurškim posegom.

Naprava pa ne bo uporabna samo za osebe, ki so paralizirane, pač pa morda tudi za igričarje. Na MIT Media Labs Europe so namreč v začetku tega leta že pokazali podobno napravo s katero je mogoče upravljati lik v računalniški igrici.

In kdaj se bomo lahko preselili v Matrico?

9 komentarjev

RejZoR ::

I am Yuri. My thought is your command>:D
Hehe:D
Vsekakor fin dosežek.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

CaqKa ::

lik v računalniški IGRI, ne igrici.

znovak ::

HM,hja, .....pa se ni nič premaknilo?:O :O :O
Z.Novak

KoKi ::

hmm, ja, to sem po nemciji pred tremi mesci gledo ...
# hackable

BBB ::

Sam ravno ne smatram tega principa za upravljanje z mislimi, vsaj neposredno ne. Saj tudi sedaj vse upravljam z mislimi, s čem drugim pa sicer bi (sem sem štel tudi podzavest, nekakšne podzavestne "misli")? Razlika je le v tem, da je sedaj več posrednih mehanizmov, preko merjenja tokov pa jih je manj (odpade mehanski vmesnik. Če bi pa naredili sistem še, da bi dajal električne signale v povratni smeri, pa bi se lahko izognili vsem čutilom ter človeku pričarali pravljičen svet), še zdaleč pa električni tokovi niso misli, so le njihova posledica. Mnenja sem, da misli niso nekaj materialnega, vendar pa je materialna njihova manifestacija (posledica). Ker je v materialnem svetu slednje edino merljivo, pa večina meni, da so misli sinonim za fizikalno kemijske procese v naših buticah, ki se dogajajo spontano kot posledica akcij/reakcij na zunanje dražljaje in notranje zavedne in nezavedne spomine. Drugače povedano: po mnenju večine imamo za "mišljenje" butaste procesne enote adaptivno prilagajanje odzivov konvergentno k zadovoljevanju prijetnih občutkov in odmikanje od neprijetnih (temu se po naše reče učenje). Seveda je marsikdo pogosto pripravljen prestati več manjših neprijetnih občutkov, da doseže pričakovan mnogo bolj prijeten občutek.

Kaj, je dejansko življenje skupaj z mislimi res tako omejena dejavnost? Malce neverjetno za samohvaljeno evolucijsko tako izpopolnjeno bitje (kdor verjame v evolucijo - sam sem mnenja, da je šlo a načrtovan razvoj bitij in ne za splet naključij). Skrivnost pa seveda še vedno ostaja pri zavedanju samega sebe.

Še najenostavneje pa je vse skupaj pojasniti z navideznim svetom, v katerem bivamo sicer duhovna bitja (ala Matrix). Potem so itak vsi materialni zakoni izmišljeni in so le maska, ki nam je vsiljena. Če je res tako, potem je naša znanost dejansko stvar raziskovanja zakonitosti navideznega sveta, ne pa "sveta", ki stoji za njim.

nicnevem ::

...upam da je Thomas spregledal zadnji komentar ;) >:D

Aplikacija te tehnologije bo v začetku pomembna za ljudi, ki so prikrajšani za določene telesne funkcije...kako boš vozil avto če nimaš rok - ni problema, eno "čelado" na glavo pa gremo :)

Exilian ::

Če je res tako, potem je naša znanost dejansko stvar raziskovanja zakonitosti navideznega sveta, ne pa "sveta", ki stoji za njim.
Naš svet ne bo nikoli postal manj ali bolj resničen. Za stvar znotraj navideznega sveta je vsak zakon resničen, tako da sploh ni važno da je man-made.
It's not the opensource i hate.
It's the fanclub I cannot stand.

link_up ::

ja valda...pa bo virus u ramu in bos ti letu u drevo...
In and Out

MrStein ::

In to se razlikuje od današnjih avtov .... kako ?

( hint : firmware bug v servo krmilniku volana in tres v drevo ... )
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Branje misli je tu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
408651 (4760) nevone
»

Vpoklic pol milijona srčnih spodbujevalnikov zaradi nadgradnje firmwara

Oddelek: Novice / Varnost
1710067 (8021) PaX_MaN
»

Upravljanje računalnika z mislimi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
183908 (3139) BBB
»

AQUA DETOX, wtf...

Oddelek: Loža
113942 (3723) A. Smith
»

Antigravitacijske naprave

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
91688 (1688) burekar

Več podobnih tem