» »

Tudi Slovenci na svetovnem nogometnem prvenstvu

Tudi Slovenci na svetovnem nogometnem prvenstvu

Slo-Tech - V brazilskem mestu Joao Pessoa v zvezni državi Paraíba se je pričelo letošnje svetovno nogometno prvenstvo v nogometu za robote Robocup 2014. Tekmovanje, ki že od leta 1997 poteka vsako leto, sledi cilju, da bi okrog leta 2050 ekipa humanoidnih robotov premagala aktualne svetovne nogometne prvake.

Do tja je pot še zelo dolga, a so roboti danes že precej boljši od tistih prvih pred sedemnajstimi leti na Japonskem. Tekmovanje se je do danes precej razširilo, tako da ta tekmovalci z vsega sveta sodelujejo v petih kategorijah (RoboCup Soccer, RoboCup Rescue, RoboCup@Home, RoboCup@Work in RoboCupJunior), ki niti niso vsa povezana z nogometom in imajo cel kup podkategorij. V kategoriji Rescue se pomerijo roboti, ki so namenjeni reševanju ljudi iz nevarnih situacij (plazovi, goreče stavbe ipd.), v kategoriji RoboCup@Home sodelujejo roboti za hišna opravila. Kategorija RoboCupJunior je namenjena tekmovalcem iz srednjih šol, ki pripravijo robote za nogomet, ples ali kaj tretjega.

Prireditev se je začela danes, tekmovalni dnevi pa bodo od ponedeljka do četrtka. V petek se bo celoten program zaključil še z znanstvenim simpozijem in seveda razglasitvijo rezultatov. Na letošnjem tekmovanju sodelujeta tudi slovenska ekipa iz SERŠ-a ter ekipa celjske Lave.

1 komentar

Siddh ::

Cellani in Maribočani tekmujejo v Rescue kategoriji in ne nogometu, naslov članka je napačen.




Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Arduino senzor rotacije v prostoru

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
101105 (784) Siddh
»

V Carigradu poteka 15. svetovno prvenstvo za robote

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
93439 (2806) globoko grlo
»

Imaginecup - Si ustvarjalen? Imaš ideje? Si želiš v New York?

Oddelek: Programiranje
61723 (1272) LeQuack
»

Robobrc

Oddelek: Znanost in tehnologija
162039 (1643) ahac

Več podobnih tem