» »

Qualcomm uspel s pritožbo in izničil milijardno globo EU

Qualcomm uspel s pritožbo in izničil milijardno globo EU

Slo-Tech - Ameriški proizvajalec čipov Qualcomm se je uspel s pritožbo izogniti plačilu 997 milijonov evrov visoke globe, ki mu je zaradi zlorabe prevladujočega položaja pred štirimi leti izrekla Evropska komisija. Tedaj je ocenila, da je Qualcommovo razmerje z Applom, s katerim je leta 2011 podpisal pogodbo o dobavi čipov za LTE v iPhonu, nezakonito. Applu je obljubil velikanske popuste, če se je ta odpovedal nakupu katerihkoli drugih čipov LTE. Kakor bi Apple naročil čipe še pri katerem drugem proizvajalcu, četudi ne bi zmanjšal naročil pri Applu, bi cena poskočila. Apple bi celo moral vračati popuste.

A Splošno sodišče EU, na katero se je Qualcomm pritožil, je drugačnega mnenja. Ugotovilo je vrsto postopkovnih nepravilnosti, ki so Qualcommu onemogočile primerno obrambo in zaradi katerih so sklepi Komisije nepravilni. Komisija ni izvedla analize, ki bi dokazali, da so popusti dejansko povzročili, da Apple ni kupoval čipov pri drugih dobaviteljih. Komisija je napovedala, da bo razsodbo preučila in se odločila o nadaljnjih korakih. Apple je z razsodbo razumljivo zadovoljen. Primer se lahko nadaljuje na drugostopenjskem sodišču, če se bo Komisija pritožila na razsodbo.

To je sicer že drugi poraz Komisije v kratkem času. V začetku leta je padla milijardna globa za Intel iz leta 2009. Septembra bo sodišče odločali še v enem pomembnem primeru, in sicer 4,34 milijarde evrov težki globi za Google v primeru Android.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple vs. Qualcomm in zakaj so v novih iPhonih Intelovi modemi

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
298343 (6003) MrStein
»

Qualcomm dosegel prepoved prodaje iPhona 7 in 8 v Nemčiji

Oddelek: Novice / Tožbe
237348 (4335) shadeX
»

EU Qualcommu izrekla milijardno globo

Oddelek: Novice / Tožbe
158597 (7175) Poldi112
»

Smartflash dobil pol milijarde dolarjev, sedaj vnovič toži zaradi istih patentov

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
1210220 (8937) tikitoki
»

Jutri: Razsodba o omejevanju svobodne gospodarske pobude v EU

Oddelek: Novice / Tožbe
324888 (3135) borchi

Več podobnih tem