» »

Dropbox na borzo z vrednotenjem šest milijard evrov

Dropbox na borzo z vrednotenjem šest milijard evrov

Slo-Tech - Dropbox bo javno ponudbo delnic (IPO) izvedel po vrednotenju od sedem do osem milijard dolarjev (16-18 dolarjev na delnico), odvisno od povpraševanja, so danes razkrili v dokumentih za IPO. To je precej manj od rekordnega vrednotenja pri 10 milijardah dolarjih, po kakršnem so leta 2014 dobili tvegani kapital. Toda že nekaj mesecev pozneje so investicijski bančniki opozorili, da Dropbox ne upravičuje tolikšnega vrednotenja, zaradi česar je Fidelity Investments vrednost ocenil 20 odstotkov niže. Tri leta pozneje je torej to še vedno vrednost, ki najpravičneje opisuje Dropboxove sposobnosti, menijo v podjetju.

Dropbox želi z javno ponudbo delnic zbrati okrog 650 milijonov dolarjev svežega kapitala. To je približno toliko, kolikor denarja je doslej zbral (vrednotenja so vedno višja od vplačil, ker se vsakokrat prodaja le delež podjetja). Salesforce.com se je že zavezal, da bo v zasebni ponudbi nakupil za 100 milijonov delnic po enaki ceni kot v IPO. Problem pa je, da bodo to delnice razreda A, enako kot vse ostale v IPO. Te bodo imele le dva odstotka glasovalnih pravic, večino pa bodo obdržali imetniki delnic razreda B. To so ustanovitelji in zgodnji investitorji (Drew Houston, Arash Ferdowsi, Sequoia Capital, Accel, T. Rowe Price). To je postala že kar pogosta praksa tehnoloških IPO-jev, saj se ustanovitelji bojijo, da bodo izgubili nadzor nad podjetjem. Snap je lani celo izdal nove delnice brez glasovalnih pravic (podobne prednostnim delnicam).

Nekoliko nižje vrednotenja Dropboxa od pričakovanj lastnikov in preteklih vrednosti je posledica nedoseženih velikopoteznih napovedi in tudi slabih gibanj ostalih delnic tehnoloških podjetij, ki so se šla IPO. Snapchat je na primer že prvi teden kotacije padel pod začetno vrednost iz IPO-ja, podobno se je zgodilo tudi velikemu Dropboxovemu konkurentu Boxu. Ob tem velja poudariti, da Dropbox doslej prideloval izgubo. Lani 112 milijonov dolarjev, predlani 210 milijonov dolarjev, leta 2015 pa 326 milijonov dolarjev. Dropbox ima 500 milijonov uporabnikov, izmed katerih jih dva odstotka uporabljata tudi plačljive storitve.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dropbox gre na borzo

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
95615 (3707) neznanko
»

Snap začel kotirati z več kot 45-odstotno rastjo

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
299090 (6958) bobby
»

Alibaba prvi dan kotacije eksplodirala

Oddelek: Novice / Ostale najave
57357 (5966) Tody
»

V živo: dan D za Twitter

Oddelek: Novice / Rezultati
128280 (6229) frke
»

Facebook bo povečal petkov IPO

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
3010150 (8464) nekikr

Več podobnih tem